• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


e61 vs la spaziale

#1
care grup e mai ok ca si constructie, fiabilitate, piese de schimb, principiu de functionare per total?
cum gandesc eu: e61 e un clasic, piese se gasesc, retentie buna a caldurii, deci f ok
la spaziale: nu foarte multe pe piata, parca ceva mai scump ca e61, sistem patentat de ei ca alimentare cu apa / boiler, incalzire etc
e intradevar mai eficienta incalzirea la spaziale decat e61? in afara de 2 tevi (e61) , la spaziale e legat printr-un fel de boiler mai mic de boilerul principal de abur, mi se pare ceva mai eficient adica mai putine fluctuatii de temperatura in timpul extractiei

acum vreau sa incep un proiect si cer sfaturi, (1 grup, HX, boiler cupru 2-2.5l, pompa rotativa, 2-3 electrovalve, fara contor volumetric, cel mai probabil cu presostat) ;adun informatii, etc
piesele de 61 se gasesc mai usor ; la spatiale e un pic mai complicat, dar pare mai bine gandit tot sistemul legat de incalzire si traseu apa
voi ce recomandati cu argumente?
 
Reply
#2
Mi se pare ca tu compari grupul e61 cu un espressor întreg la spaziale. Nu prea e corect fata de e61...Smile

Cu e61 ai libertatea de a alege ce vrei tu pentru boiler și hx. Cu la spaziale te alegi cu un sistem întreg, fără posibilități de modificare facila. Ce-i drept, hx-ul la spaziale funcționează doar pe partea de abur a boilerului, însă nu știu în ce măsură se poate spune ca este mai stabil... Oricum, și cu e61 poți alege un hx doar pe abur, nu te tine nimeni. Și cred ca ar trebui sa ții cont și de mărime deoarece, orice ar spune lumea, mărimea contează... Am observat un mic avantaj, probabil subiectiv, al shoturilor simple pe la spaziale...datorita celor 53 de mm. În rest, lipsa compatibilității cu celelalte espressoare profesionale s-ar putea să se facă simțită.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#3
Si lipsa compatibilitatii e un criteriu important, cat si faptul ca nu stiu de un boiler clasic la care hx-ul sa fie doar in abur. Nu am expermintat shot-uri in conditii similare la e61 / la spaziale sa vad diferentele, insa cu toate plusurile la spatiale, balanta inclina usor catre e61, deoarece pt la spatiale cum ai zis si tu, sunt legat nu doar de grup, ci si de ansamblul boiler / hx. La e61 mai pot jongla putin cu forma si capacitatea boilerului, daca insa gasesc un grup cu levier, manual, in stare buna, voi merge clar pe e61' cu toate ca constructiv imi place mai mult la spaziale.
O seara placuta :-)
 
Reply
#4
comparatia intre E61 si La Spaziale e atat de generala (pentru mine), incat nu imi pun problema unei argumentatii, ci a valorii practice pe care ar avea-o aceasta;

grupul E61 si termosifonul asociat e o alegere fireasca pentru un DIY, dar poate era mai realist sa explici dece ai ales sa-l compari cu La Spaziale si nu cu Nuova Simonelli, sau La Marzocco, sau La Cimbali, sau Dalla Corte etc;
apropo, Bruno Dalla Corte, a contribuit in anii '50-'60, la Faema, la circuitele grupului E61, apoi la un grup de conceptie noua si circuitele acestuia la... La Spaziale;

iar batranul grup E61, despre care sustineam ca-si vede singur de treaba si nu-i pasa de PID-urile din amonte, e, iata, montat pe o masina care face cu el pressure profiling (!), ceva nemaiintalnit pe masini cu un singur grup: Vesuvius de Ambient Espresso!

iar daca te referi la grupul de pe entry-level-urile La Spaziale (S1 (Mini) Vivaldi), atunci trebuie inteles ca acestea au doar componente din grupurile de pe masinile mai mari, dar nu functioneaza cu acel ingenios schimbator de caldura in mediu de abur, ci la fel ca o masina double boiler ce si este, doar ca au boilerul de extractie corp comun cu grupul de erogare (apropiat de conceptul de grup saturat);

e greu sa gasesti un model curent, 2014, de masina comerciala multigrup E61, in timp ce La Spaziale are modele destule in 2014, cu grupurile lor de conceptie proprie;

oricum, toate au un inceput;
dar eu as incepe asa ceva ca un proiect de renovare;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#5
Esti la curent cu noutatile Smile E foarte probabil ca baietii acestia care au proiectat Vesuvius sa fi trasat deja o linie a evolutiei semiprofesionalelor, dincolo de preasfintitul PID. Cu timpul, daca nu e ceva patentat la mijloc, s-ar putea sa vedem mai multe aparate de gen, la preturi mai omenesti. Cand vei avea mai multe informatii astfel incat sa ne poti explica mai pe limba noastra cum s-a ajuns la Vesuvius, as fi curios ce parere are csabitec de posibilitatea "romanizarii" acelui sistem. Si nu, nu vreau sa fur nimic din farmecul ideii celor de la Ambient Espresso.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
radudani@ ,nu m-am referit la o argumentare clasica, ci exact la partea practica explicata de tine
am bagat in ecuatie doar e61 si la spaziale, deoarece doar la ele am acces la piese si din aceasta cauza nu bag in discutie alte branduri / concepte

cand am vb de la spaziale, m-am referit fix la " acel ingenios schimbator de caldura in mediu de abur" de pe masinile mari ( boiler de apa calda/abur cu rezistenta, acea camera de transfer dintre boiler si grup fara nici o rezistenta pe ea si grupul aferent lor), vor fi piese SH dar in stare buna care puse cap la cap sper sa ofere un rezultat tehinc peste cele din comert care se gasesc in jurul a 500E; din acest motiv vor piese din modele vechi
 
Reply
#7
Lyvyoo, pid-ul este istorie Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)