Hello There, Guest! Login Register


de ce putini din prajitorii locali ofera si blend(uri)?

#31
@CatalinH

... Multumesc pentru sustinere si multumesc si colegilor pentru intelegere , insa limitarea doar la anumite soiuri / tipuri / varietal -uri de cafea , pentru mine inseamna ... tonuri lipsa ... ( tonuri de gust evident )
    Necunoscand geneza forumului in amanunt , nu mi-am dat seama ca directia de evolutie este oarecum predefinita si ... greseala mea ... am hoinarit printre cafele , incarcand sa-mi dau seama ce mi se potriveste , insa acum ... daca Liviu mai suporta ... ma voi limita la a pastra regula nescrisa a forumului , din respect atat pentru munca lui Liviu , cat si pentru colegi ( ... cei mai multi , impartasind ideea de SO light / 3rd wave ) , pentru a nu crea dizarmonie in forum ( iar unele miscele , mai elegante , probabil ca le voi prezenta mai succint si in treacat , numai la sectiunea " Cafele comerciale "  -  eventual la gazeta de perete la rubrica - asa nu ... iar pentru restul , in masura in care voi mai accede si la alte cafele de specialitate / sau SO mai bune , voi incerca sa le prezint , asa cum voi putea eu ... ( multumesc frumos si cer scuze pentru deranjamentele  create - din nestiinta si fara voie ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#32
Probabil au să sară mulți ca arși, dar gustul este o chestie umană, mai mult filozofico-psihologică decât tehnică. Vreau să spun că o cafea băută singur va avea tot timpul un gust mai prost.
ECM Classika PID, DF64 Gen 2, Kinu.
 
Reply
#33
O data ca se vorbește de italieni, ma simt chiamat în căuza Smile

Eu am început sa beau cafea cam târziu, deja când venisem în România. Gustul pe care m-am obișnuit a fost amarul / ciocolatiu caracteristic de cafea făcut la ibricul sau la Moka, de băut neapărat cu lapte și cu mult zahar.

In general cred ca, în afara de câteva cafenele de specialitate, cafea care se găsește în Italia are un stil foarte specific: negrul ca cerul nopți, fierbinte ca iadul și amar ca păcatul Smile.

Motivul pentru ca în Italia se consuma asa de mult cafea cred ca este mai mult pentru rolul lui social. Când întâlnești un prieten și vrei sa stai de vorba este mandatory sa mergi la o cafea. Sau la pauze de la serviciu.

Motivul este ca cafenele sunt cam peste tot, ca cafea este ieftin (preturile unei espresso este regulamentat prin lege) și ca este normal sa stai acolo de vorba, chiar în picioare. Foarte des este foarte multa aglomerație, chiar dacă bei o cafea repede, nu prea o iei la pachet.
In România nu este asa, și poate nu va fi niciodată asa. Poate nu este un lucru neapărat rău: personal am început sa ma obișnuiesc bine cu stilul de prăjire de aici, sa am timp sa vorbesc și cu barista, singur lucru pe care îmi este dor sunt.... croissantele :-)

Echipament: Rok Espresso
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#34
Dar in Franta cum stau lucrurile?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#35
(30-01-2018, 01:35)Lyvyoo Wrote: Dar in Franta cum stau lucrurile?

Dacă vorbim de viața normală, de acasă la job sau de la hotel la fabrică în cazul meu, lucrurile stau rău ca în Germania. Slabe sanse să găsești espresso bunicel (italian) dacă nu-l cauți bine prin orașe mai mari. Ciorbe în termosuri mari pe care le torni în cești reci de capucino. Iar de vending machines nici n-are rost să mai povestim, nesuri grețoase...
ECM Classika PID, DF64 Gen 2, Kinu.
 
Reply
#36
... Vad ca se tot ocoleste adevarul si nu as vrea sa par nici lipsit de educatie / maniere si nici neobrazat   ... mai ales fatza de Liviu , care este un gentleman care m-a invitat aici ( pe forum ) , pentru a-mi lumina calea spre " espresso -ul perfect " , iar daca va fi cazul va trebui sa ma dea si afara ... insa nu doresc sa fiu inteles gresit si nici sa fac eu abuz de bunatatea lui  ... nu am nimic de impartit cu nimeni ... insa , ... consider ca forumul este structurat in jurul notiunii de espresso ( ... asa rezulta si din denumire si din motto ) ... dar , espresso are legile lui , respectiv cei 4M  ( ... iar , dupa altii ... 5M ).
     Indiferent dupa care ne-am lua , primul " M " este desemnat miscelei / blendului ... ori , noi folosim SO sau cafea de specialitate ( destinata ... brew alternativ ) . Chiar daca toate celelalte " M " -uri sunt respectate ad litteram ... tot nu vom avea espresso , ci doar ceva asemanator ( ... o cafea bine facuta , ce seamana cu un espresso - congruenta daca doriti ,... eventual un pseudo-espresso ).
      Nu putem vorbi de un espresso normal , in afara regulilor acestuia ... cu atat mai putin de un espresso perfect ... admit faptul , ca se poarta cafele extrase in stil espresso , din SO nobile  - care sunt excelente - dar nu intrunesc conditiile unui espresso autentic , lipsindu-le exact materia prima / sau primul " M " esential ... restul sunt discutii ... Cool .
       
       Liviu poate sa -mi acorde " ban " direct , sau pot sa ma retrag si singur , dar nu am sa ma las purtat de briza celui de -al treilea val ... decat in scop recreational ... si nu la modul serios in care este inteles espresso , iar cand spun espresso trebuie sa incep cu un blend ales ... nu conteaza ca este scandinav sau australian ... ( sau in cel mai rau caz italian ).

    * Aceasta este parerea mea sincera , ... nu doresc sa supar si sa deranjez pe nimeni si il rog pe Liviu sa ma ierte ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#37
Levo, iti faci prea multe probleme, probabil ca ai luat prea personal lucrurile. E doar o discutie si ceea ce spunem sunt puncte de vedere personale nu teoreme. Daca pe mine, de dragul dialogului, nu ma deranjeaza catusi de putin o opinie negativa despre 3rd Wave, nici pe tine nu ar trebui sa te deranjeze opiniile critice la adresa first wave. Daca avem conventia asta facuta, am rezolvat. Care-s mai tari, rap-erii sau depeche-istii ? Smile Oricum, cu ocazia acestei discutii esti dator cu un drum la Bucuresti sa ne vedem in gasca la niste teste si degustari (cu desert de IPA) si cu un drum la Cluj sa tragi la Razvan alte avioane, si de la Alitalia si de la Ethiopian Airlines.

Revenind, vechea regula 4M a fost inventata de italieni. La acea ora, miscella era sfanta (e si acum) si mai degraba cred ca insemna proportia intre robusta si arabica (pe scurt) decat proportia intre Brazilia si Guatemala. Noul val de cafea, daca e NOU, are voie de schimbe reguli in ograda proprie. Fiecare religie are biblia sa. Cu toate astea nu vad principial o schimbare de paradigma in cei 4M, ci doar inlocuirea lui M de la miscella cu M de la... microlot Smile) sau cu M de la "mai multa transparenta legata de originea si procesarea boabelor" sau M de la "must save the beans from combustion" Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#38
                      ... Da , asa este ... mi-am facut probleme , pentru ca am investit sufleteste in acest forum - si daca nu-mi pasa , nu scriam - sincer ... nu stiu cum m-as dezobisnui de sicanele lui @Denis , de glumele lui @renatoa si @baloozzy  , de explicatiile lui @RaduCarutasu , de desenele lui @Raducanu  , de printurile lui @kamasi ... insa recunosc , ca resimt din plin lipsa mentorului meu @radudani ...ehhh ... si exemplele pot continua , altfel spus ... da , n-am nici o treaba cu 3rd wave , folosesc si eu acest stil ( ... chiar asa am si inceput ... ) si am sa-l mai folosesc si de aici inainte , pentru ca are si el partile lui bune ...si conventia este ca si incheiata pozitiv.
                      In alta ordine de idei , multumesc frumos de invitatie ( ma simt onorat ! ... )  , mi--ar face mare placere sa vizitam si tabara " adversa " , adica din Napoli ... dar , mai intai sa incepem ... cu inceputul  , chiar si cu un " M " de la microlot ... ( iar in ce ma priveste - dupa ce ne mai familiarizam putin cu gradinitza , sper sa mai scap si eu de acasa si ... atunci , altfel  va pica un espresso si  / sau  o IPA ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)