• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


cateva intrebari despre site

#1
am vazut group-buy la site Espresso Parts HQ 14g si am incercat acolo sa intreb, insa fiind un topic dedicat cumparaturii de grup nu am mai insistat pe raspunsuri. totusi, ele ma intereseaza.

asadar, la moment am 2 intrebari:
1. sunt chiar asa bune sitele astea de se face group buy? in comparatie cu sitele standard nepresurizate de Gaggia Classic, desigur (nu cu VST, IMS mai scumpe de 2+ ori)
2. cum eu iubesc sa imi beau cafeaua matinala de ~28g (din 17g boabe), sa inteleg ca pentru mine ar fi bine sa o cumpar pe asta de 14g de la EP? sau de 21+?
3. la ce folosesc sitele de 21 si 21+?

cu respect
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#2
Stiu ca dupa mine or sa zică toti contrariul Smile. E o diferenta doar estetica (materiale mai bune ) care pot doar sa-ti faciliteze curatirea lor . Diferente în ceasca de cafea ? Pariez ca intr-un blînd test nu o sa sesisezi nici o diferenta . Dar daca ai bani de cheltuit....buy grupuri cate vrei Smile
 
Reply
#3
Gheorghe ai asemenea site, le-ai încercat comparativ cu celelalte sau te bagi în seama?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#4
Ma bag si eu in seama... la minipresso nu am sita de loc, cum oare o scoate ala licoarea... Confused Huh
 
Reply
#5
mm, clar ca nu e clar))
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#6
(23-11-2016, 10:22)maki Wrote: am vazut group-buy la site Espresso Parts HQ 14g si am incercat acolo sa intreb, insa fiind un topic dedicat cumparaturii de grup nu am mai insistat pe raspunsuri. totusi, ele ma intereseaza.

asadar, la moment am 2 intrebari:
1. sunt chiar asa bune sitele astea de se face group buy? in comparatie cu sitele standard nepresurizate de Gaggia Classic, desigur (nu cu VST, IMS mai scumpe de 2+ ori)
2. cum eu iubesc sa imi beau cafeaua matinala de ~28g (din 17g boabe), sa inteleg ca pentru mine ar fi bine sa o cumpar pe asta de 14g de la EP? sau de 21+?
3. la ce folosesc sitele de 21 si 21+?

cu respect


1. Am citit mult, am experimentat, la fel de mult si regret ca nu sunt acasa ca sa fac o poza la cutia mea cu sitele din dotare.
IMS-uri, VST-uri, LaMarzocco-uri dar si altele. La fiecare am variantele, pentru o doza de 7g, 9g sau 12g, si pentru doua doze de 15g, 18,g, 20g chiar si de 22 g.  Am si ultimul model de sita single de la LaMarzocco.

Dupa cativa ani si cateva expresoare si rasnite schimbate scriu, mai jos, cam ce am inteles eu despre contributia unei site, asupra calitattii unei extractii.
Avand in vedere ca sita este, de fapt, un cos cu gauri la partea inferioara, in care se pune cafeaua rasnita destinata extractiei, ce are rolul de a forma pucul din acea macinatura si, datorita gaurilor sa asigure realizarea presiunii optime de extractie si curgerea corecta lichidului cu solubilele dizolvate pe durata extractiei.

Ce ar fi important, atunci, la o sita?
- forma acesteia
- numarul de gauri, dimensiunea si precizia in executie acestora 
- repartitia uniforma a gaurilor, pe baza sitei.
Sper ca nu am omis ceva.

- forma este importanta pentru a asigura o inaltime suficienta a pucului si pentru a ajuta la indepartarea usoara a acestuia dupa extractie.
- numarul de gauri, dimensiunea si precizia acestora, au influenta asupra valorii rezistentei pe care sita , impreuna cu caracteristicile macinaturii, o vor opune apei sub presiune, venita din grup si vor genera presiunea si debitul optime de curgere. Deasemenea, vor impiedica migrarea fractiei fine din puc in ceasca.
- repartizarea uniforma a gaurilor pe baza sitei,  contribuie la o repartizare uniforma a presiunii si creaza posibilitatea lichidului sa curga la fel, uniforn, prin toata suprafata gaurita, solubilele dizolvate extragandu-se si transferandu-se in ceasca corect si cat mai complet, din toata masa pucului.
Poate nu o fi 100% corect  insa, eu, asa vad lucrurile

In concluzie, in acest moment, pe mine ma intereseaza ca o sita sa fie precis executata (cu tot ce implica aceasta), ce numar de gauri si dimensiune a gaurilor, are aceasta.
Dimensiunea si numarul de gauri dau o imagine asupra rezistentei pe care sita o poate realiza si dicteaza dimensiunea macinaturii aferente cantitatii de cafea dorite pentru o extractie.
In final, granulatia macinaturii influenteaza major gustul extractiei ( presupun ca ceilalti factori de calitate a macinaturii, temperatura, presiune, manopera... sunt controlati si stapaniti de catre operator).

VST si IMS au dimensiuni diferite ale bazelor, numere diferite de gauri deci suprafete de curgere diferite si, implicit, cer granulatii diferite ale macinaturii, pentru o aceeasi doza si conditii de extractie.

In opinia mea, daca noile site, despre care se discuta (EP HQ), au dimensiunea si numarul de gauri care sa insumeze o alta suprafata de extractie adica de curgere a lichidului, atunci cred ca ar putea reprezenta altceva fata de ce exista acum pe piata.
Daca nu, acestea nu sunt decat o alternativa.
Daca gaseste cineva date comparative intre EP, VST si IMS chiar as fi curios sa le citesc, diametru baza, diametru gauri, numarul acestora (eu am gasit nr de gauri doar la IMS si, nu am rabdare sa le numar pe cele de la VST; se vede la ochi ca sunt mai multe).
 
2. Valoare scrisa pe o sita este media intre cantitatea minima de macinatura (-2g) si maxima (+2g) pentru care se poate folosi aceasta.
Concret, sita de 14g, o poti folosi foarte bine si cu mai putina cafea, pana la 12g si cu mai multa, pana la 16g.

3. Sunt site duble, pentru doze mai mari.
Exista si picuratoare cu 3 jgheaburi si, atunci, astfel de site sunt foarte indicate.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#7
multumesc de raspuns!

eu, cum fac de obicei din 17g boabe cafeaua, care sita din astea HQ ar fi pentru mine?
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#8
@RaduCarutasu. Ca ai multa experienta cred ca nimeni nu poate să dubiteze. Cel putin ,eu nu . Intrebare directa : ai reusi la un blind test sa deosebesti o extractie cu o sita originala , cu o sita IMS si una VTS ? Precizez ca nu este nimic malițios în intrebarea mea . Doar curiozitate.
 
Reply
#9
(23-11-2016, 13:36)Gheorghe Wrote: @RaduCarutasu. Ca ai multa experienta cred ca nimeni nu poate să dubiteze. Cel putin ,eu nu . Intrebare directa : ai reusi la un blind test sa deosebesti o extractie cu o sita originala , cu o sita IMS si una VTS ? Precizez ca nu este nimic malițios în intrebarea mea . Doar curiozitate.

Din cate am inteles LaMarzocco foloseste site VST.
Indiferent de ce am citit eu pe net, pe aceasta tema, raspunsul meu este destul de categoric.
Acasa nu fac teste, mai ales in blind. E greu ca eu sa prepar si dupa aia sa ma pacalesc, singur, ca nu stiu ce am facut pe acolo!
Da, simt diferente!
Dar cum sa nu fie asa cand, se stie bine ca, atunci cand o cafea este prea acida unul dintre remedii este o macinatura mai fina iar, atunci cand extractia are prea mult bitter, pe care ne dorim sa-l reducem, este nevoie de o macinatura mai grosiera (restul de parametri ramanand constanti).
VST-ul cere o rasnire mai fina (am scris despre motive mai sus) fata de IMS, la o aceeasi doza.
De aici si diferentele de gust fata de VST care vrea o macinatura mai mare, pastrand, asa cum am precizat, nemodificati ceilalti parametri ai extractiei.
La fiecare model de sita, zona de echilibru a unei cafele este diferita. Aceasta zona poate fi identificata la fiecare in parte si se poate ajunge la gusturi foarte apropiate, greu de diferentiat intr-un test blind, adaptand reteta de extractie (marime doza, granulatie a macinaturii, temperaturi de extractie..) functie de particularitatile acestor site.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#10
Multumesc !
 
Reply
#11
(23-11-2016, 13:36)Gheorghe Wrote: ... ai reusi la un blind test sa deosebesti o extractie cu o sita originala , cu o sita IMS si una VTS ?

se spune ca 'deturnezi' un fir de topic (ha...adica thread) atunci cand te 'bagi' cu problemele tale peste el;
sa nu se-nteleaga asta, sper ca intrebarea sa capete un raspuns de la cel caruia i-a fost adresata (...vad ca e deja un raspuns... mai sus!);

ce vreau eu sa spun este ca sitele acestea de precizie nu le vad destinate a imbunatati un shot de SBDU entry-level!
pentru mine, efectul ce-l vad este strict placebo...
ele pot face diferenta - si atunci tinand cont de preferinte - pe masini profesionale sau prosumer high-end;
si cu cat sunt aceste masini mai sofisticate, mai ingust profilate - ca sa zic asa - cu atat aceste fine si moderne (adica rezultate din metode de cercetare la zi) ajutoare, sunt mai clar sesizabile;
deci probabil un GS/3 poate arata aceasta diferenta!

in particular, sitele VST sunt pretentioase: cer o dozare in tolerante inguste si un debit de calitate - ca dispersie si constanta; puse pe o masina entry-level, in mainile unui incepator, ii fac viata mai grea, lungesc o curba naturala a procesului de invatare si de castigare incredere in abilitatile proprii!
ok, e vorba de parerea mea si ma abtin sa spun mai multe...

asa cum am tot spus, am descoperit cu stupoare ca intre sita standard de 16g stock Strega (p/n 5471035) si sita IMS B70 2T H26.5 M nu exista absolut nici o deosebire in geometrie (forma identica, 26.5mm inaltime, 641 gauri la fel dispuse pe suprafata identica)
si probabil la fel, intre sita 'tripla' Bezzera (NR) si sita VST de 21g (tripla de 22g, acum): cu 28 mm inaltime, 58,84 mm diam interior la mijlocul cilindrului si 741 gauri in aceeasi dispunere...

ok, asta nu inseamna ca sitele VST nu sunt proiectate special si asta ca urmare a unui elaborat R&D!
dar e posibil sa se mai pastreze structura manufacturiera odata traditionala in Italia: doar cativa - poate unul la un moment dat - fabricanti de site (de ex. Nuova Ricambi), la fel de grupuri cu piston si arc... ca de CEME, Gicar etc. stim cu totii; iar rebranding-ul este actual, condimentat in plus de "modificarile genetice" ale brandurilor (am un amplificator Akai japonez AM-U55 si unul Akai chinezesc AS005..., o gioarsa ieftina);
asta inseamna calitate, in structura modulara cu componente interschimbabile etc.

fiecare masina, cu setul ei de site;
spun set, pentru ca modificarea macinaturii sau/si a cafelei (pentru o extractie de randament optim) poate implica modificarea dozei, iar modificarea dozei cere de obicei schimbarea sitei;
in particular, sitele EP HQ 14g ridgeless sunt mult laudate de posesori respectabili de Strega, la fel cum aceeasi resping sitele VST pe Strega; explicatiile sunt multe si detaliate, dar as mentiona doar ca Strega e o masina cu arc dublu, 10 bar max si un punch remarcabil (de aici si folosirea ei de catre cei luati de valul al treilea: pentru doze mari, macinatura foarte fina si prajiri light);
are nevoie de site care sa contribuie la marirea rezistentei hidraulice, ceea ce fac aceste HQ cu structura lor microfine; in plus, ca opuse sitelor VST, fac intregul proces mai tolerant la micile abateri/greseli;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#12
(23-11-2016, 14:33)RaduCarutasu Wrote: ...La fiecare model de sita, zona de echilibru a unei cafele este diferita. ...

Nu cumva totul se rezuma la cate fines lasa sa scape sita respectiva in ceasca ? Confused Huh
 
Reply
#13
".....si sita VST de 21g (tripla de 22g, acum): cu 28 mm inaltime, 58,84 mm diam interior la mijlocul cilindrului si 741 gauri in aceeasi dispunere..."

Aha! [Image: 58.gif]
Ai gasit, cumva, vreo informatie cu referire la numarul gaurilor la sitele EP HQ ?
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#14
ha, dar pentru un SBDU, cum ar GC meu, nu are sens sa bag bani in site. 

mai bine fac rost de un PF fara fund, cumva. mersi!
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#15
(23-11-2016, 15:13)renatoa Wrote: Nu cumva totul se rezuma la cate fines lasa sa scape sita respectiva in ceasca ? 

posibil sa fie si asta un element care face diferenta.


foarte multi pe forum folosesc site de 18gr de la VST sau IMS. ar trebui sa-ti intre in portafiltrul de la gaggia (intreaba pe topicul espressorului) si asta vine in mod clar cu o imbunatatire fata de cel 14 standard. mai sunt si sitele de 21gr, dar pt asta iti trebuie portafiltru fara fund.

eu am IMS si VST de 18gr, la VST imi pare ca iese cafeaua cu mai mult corp si un pic mai biter, cu IMS mai aromata dar cu ceva mai putin corp. in ultima vreme prefer IMS-ul la folosirea curenta. mai am un La Marzocco de 7 gr modelul vechi, un single iese clar mai bine cu el decat cu cel cu care a venit espressorul, dar sub ce-mi iese cu sitele de 18. sita de 21 (un no name venita cu portafiltrul fara fund) o folosesc rar fiindca trebuie sa modific setarile  rasnitei dar nu iese o cafea deloc rea cu ea. 

la fel ca si Radu Carutasul, nu pot sa fac blind test, sunt impresii subiective.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#16
In spiritul celor spuse mai sus de RaduCarutasu vreau sa spun ca intre diferitele site pot exista deosebiri semnificative. Sitele construite mai atent sint insotite de obicei de certificate ce atesta precizia de executie a acestora.
Un exemplu in acest sens este sita dubla Reneka Micro Sieve, pe care o folosesc de circa doi ani pe GS/3:

[Image: dlZMkzO.jpg]

Comparatia parametrilor fata de o sita generica "standard"

[Image: AQncoJH.jpg]

Si cam asa arata o poza macro a sitei:
[Image: Yi0mPH1.png]

Este clar ca macinatura pentru aceasta sita nu mai poate fi aceeasi, de exemplu cu aceea a sitei originale.
Spectrul de arome va fi si el altul - unuia i se potriveste, altuia nu.
Dupa parerea mea, a face un test blind intre site nu este chiar asa usor de facut, deoarece acesta implica nu numai adaptarea gradului de macinare, ci si a parametrilor de extractie (temperatura, parametri de preinfuzie), eventual chiar si a modului de tampare. Mai aud destul de des ca o sita care pe un espressor merge "fatastic", pe un altul nu este chiar asa... . La unii pucul este uscat si se desprinde usor, la altii iese, la aceeasi cantitate de cafea o fleasca uda.
Dupa parerea mea, la urma urmei nu este interesant daca le deosebesti la un test blind, ci care este sita care pentru tine este cea mai potrivita din punctul de vedere al spectrului de gust pe papile, al procedurii de pregatire si al constantei extractiilor.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#17
(23-11-2016, 15:13)renatoa Wrote:
(23-11-2016, 14:33)RaduCarutasu Wrote: ...La fiecare model de sita, zona de echilibru a unei cafele este diferita. ...

Nu cumva totul se rezuma la cate fines lasa sa scape sita respectiva in ceasca ? [Image: confused.gif] [Image: huh.gif]

Sub nicio forma!

Afirm asta gandindu-ma ca, gustul unei extractii de calitate este dat de totalitatea solidelor solubile dizolvate in lichid, pe durata extractiei si nu de cele cateva particule solide, insolubile, care reusesc sa se strecoare si sa ajunga in ceasca.

Ca sa mai si glumim,  discutam, aici, despre espresso si nu despre cafeaua turceasca, cea care se serveste cu tot cu zat. [Image: smile.gif]
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#18
pacat, totusi, ca la noi in MD comunitatea e mult mai mica. asa, ne intalmam mai multi, poate cu diferite tipuri de site si testam-testam-testam  [Image: rolleyes.gif]
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#19
@RaduCarutasu, o intrebare, dc se poate: acelasi lucru pe care l-ai spus mai sus despre site (despre calitatea executiei) crezi ca e valabil si pt site de dus (Shower screen)?

De ce intreb:

- Am luat sita (pt portafiltru) Ascaso Precision Competition Filter de la Beantec compatibila Lelit si am observat o imbunatatire a curgerii pe portafiltrul fara fund, fata de sita de 14g originala.

- Am citit ce ai scris, radudani, imi asum ca am un SBDU la care e un risc sa nu fie atat de sesizabile in gust upgrade-urile de genul asta Smile

- Imi imaginez ca o executie mai "grijulie" a sitei de dus poate sa duca la o distributie mai buna a apei deasupra pucului, chiar si la un SBDU Smile si sper, astfel sa repet experienta placuta pe care am avut-o cu upgrade-ul la sita

- Am cautat pe forum si pe google despre tipul asta de upgrade, in general se recomanda, dar tot cei cu HX/DB am vazut ca fac asta. Scott Rao nu zice nimic in Espresso Extraction, doar despre VST baskets

- Daca raspunsul e nu, pun banii de shower screen IMS compatibil Lelit in contul dedicat strangerii de fonduri pt un espressor cu boiler mare Smile
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#20
Daaaa , voiam sa iau si eu sita aia pt Lelit dar dupa ce am citit recenzia asta ,m-am linistit. Concluzia  e fantastica [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif]
(05-10-2016, 16:59)scientist Wrote: A sosit sita minunata, este intr-adevar lucioasa, frumoasa, marcaje laser gravate pe exterior face treaba bine, n-am ce comenta. Decat ca "iapa alba-mi trebuia, ca cea sura nu tragea''.
 
Reply
#21
Smile) multumesc pt raspuns. La mine a facut treaba buna cea noua si lucioasa.
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#22
(23-11-2016, 22:21)cradun Wrote: @RaduCarutasu, o intrebare, dc se poate: acelasi lucru pe care l-ai spus mai sus despre site (despre calitatea executiei) crezi ca e valabil si pt site de dus (Shower screen)?
......

O sa-ți răspund cu plăcere dar in acest mod:
La Lelit PL41TEM nu am modificat absolut nimic, nici măcar presiunea de extracție.
Păstrată curată, sita originala distribuie foarte bine apa, iar o alta nu cred ca poate face minuni si sa ridice nivelul expresorului.
Ii știu limitele si am considerat ca nu il pot face eu mai bun decât l-au proiectat si l-au construit in fabrica.
Am considerat si consider si acum ca, întreținut corect, alimentat cu cafea cât mai buna, împerecheat cu o râșnița capabilă si folosit cu pricepere va livra un maxim de calitate in ceașca, in corelare cu potențialul sau.
La acest nivel de aparat, orice cheltuiala in plus il va propulsa, ca si costuri finale, spre prețul unui HX, al cărui potențial însă, nu il va putea atinge.

In opinia mea cheltuielile pentru tuning nu se justifica. Asa cum ai scris si tu, in final si eu cred ca mai bine economisesti banii si urmărești un upgrade ulterior.

Asta este părerea mea.
Fiecare însă, poate sa încerce orice, sa modifice cât dorește, cât poate, aparatele din dotare si sa spere in rezultate mai bune. Placebo face minuni in asemenea situații si crează, de multe ori, iluzia unor rezultate superioare.

Am parcurs multe etape, cu diferite echipamente, m-a preocupat permanent calitatea extracțiilor si complexitatea gustului din ceașca si am putut observa ca diferențele sesizabile au venit din alte zone, nu din cosmetizări.
Am pus aceste idei in pagina, cu gândul prietenesc de a indemna la chibzuință si la moderație atunci când se crează așteptări prea mari legate de unele modificări, schimbări sau înlocuiri de componente la anumite categorii de aparate.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#23
Multumesc pentru raspuns!
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)