• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


cat timp va ia sa faceti o cafea

#1
azi, mi'a stat interesant, cat timp imi ia sa'mi fac cafeaua de dimineata - un flat white si am cronometrat.
baza, adica espresso implicit 9 minute.
total.. 13 minute jumate...

mentionez, ca pe SBDU.

voi ce timpi aveti?
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#2
Mie imi ia cam 4 minute dimineata pt un espresso (rasnit cu M38), dar am totul pregatit, tin cafeaua deja cantarita in niste borcanele mici, espressorul e bine incalzit, etc. Daca fac si spuma de lapte se mai adauga inca 4-5 minute, in total cam 10 minute, incluzand curatarea ustensilelor. Cand nu sunt pe fuga, ma rasfat si cu un V60  [Image: smile.gif]
Rocket Appartamento || Lelit PL41TEM || Kinu M47 || Hario V60 || Accesorii Motta, Concept-Art, Tidaka
 
Reply
#3
In afară de faptul ca pornesc espressorul cu 30-45 de minute înainte , cam 2-3 minute pentru un dublu espresso (cu tot cu închiderea espresorului dacă plec la lucru). Lapte nu frotez, m-am obișnuit numai cu espresso.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#4
daca vorbim de ex despre 2 cappucino, sunt gata in 3:30-4 min.
daca fac 1 espresso dublu sau 2 simple, cam 3 min, lipseste din timp doar turnatul laptelui, pt ca frotez in acelasi timp cu extrasul.
dar e normal sa difere mult timpul pe masinarii cu 1 boiler vs 2 boilere.
P.S. maki, faci si dus in alea 13 min? Smile
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#5
la asta am inceput sa ma gandesc si eu Big Grin

mai fac un test azi seara, poate am incurcat eu ceva))
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#6
6' pt 3 shot-uri si 1 lapte (redus de la 9' cu mazzer si single shot).
Dip Dks65 || LS Vivaldi
 
Reply
#7
@Bogdan: tu parca tii hopperul plin cu boabe, nu? 
Eu cred ca ma apropii de timpul lui maki cu mentiunea ca prepar 1 espresso  si 2 capuccino de obicei, dar frotez de 2 ori in latiera de 350 ml, ca nu m-am imcat cu latiera de 500 ml.
Scos instrumentele din dulap, purjat cu portafiltru, cantarit, rasnit, recuperat cafeaua de pe traseu, distributie/tampat, purjat inca o data, extractie, curatat rapid portafiltrul, purjat inca o data, baut espresso, de la capat pt celelalte 2 necesare pt cappuccino, plus frotare (destul de rapida cu duza cu 3 gauri, ratata cate o data, reluat procesul), ratat latte art-ul mai de fiecare data, consolat ca gustul e important, facut curatenie si pus iar instrumentele in dulap! 
La final daca mai am timp mai beau si cappuccino, dar se intarzie la gradinita si mai fac doua cand ma intorc!
Brewtus 4, Eureka Zenith 65, Minipresso, Kinu M38,  IMS 7g+17g, multe accesorii CA si Motta
 
Reply
#8
(12-04-2017, 20:54)Costa79 Wrote: @Bogdan: tu parca tii hopperul plin cu boabe, nu? 

nu-l mai tin, folosesc de 2-3 saptamani single dosing cu RDT.
e o chestie de obisnuinta cu latiera de 500, dar ca principiu e la fel ca cea de 350, dar la tine in niciun caz n ar trebui sa dureze atat. poate este si o problema de workflow, analizeaza putin.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#9
RDT-ul a mai adaugat 30 de secunde ritualului. O sa pun cronometrul odata.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
30 secunde... Big Grin
O cana, o lingura de ness, apa dozator, gata "cafeaua" Smile
 
Reply
#11
Daca Banca Națională scoate bacanota de 2 lei, scăpăm de coada de la automat Smile))))))
Saeco Poemia HD8427/19 + PID, KINU M47, Expobar 4 HX-PR, termometru, filtru apa BWT.
 
Reply
#12
La mine in jur de 4 minute pentru espresso: cantarit, RDT, rasnit manual, WDT, OCD, tampat, extras shot-ul. Daca e cu lapte, se mai adauga cam inca 4 minute. Deci in total maxim 8 minute.
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM screen, Kinu M47, Rancilio naked PF, VST 20g & Pullman 19-22g, Pullman Barista 58.55mm flat, Motta Europa 35cl
 
Reply
#13
La mine: 2'30" pentru un doppio. Fără nimic pregătit, doar cu espressorul şi portafiltrul încălzite dinainte.
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#14
Am cronometrat si eu de dimineata si ...simpla ( dar buna ) iese in 7 min.  , apoi cu aditionalele si intaritori + inca 5 min. pentru ca trebuie si omogenizate...total 12 min. si flush de clatire dupa si curatat masina 1 min. = 13 min pentru cafeaua de dimineata...cu espressorul gata temperat.( daca sunt mai multe cafele merge mai repede...cu toate sculele pregatite si aditivii la indemana... [Image: biggrin.gif] ...! )

P.S. - ...dimineata pe ceata deasa...in stare beta de semisomn...si pe Strega...
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#15
La mine cca 1 minut pt o dubla dimineata, cu aparatul incalzit(priza programabila), boabe in hopper si timer calibrat.
Rasnit-distributie-tampare-flush racire-extractie-aruncat puc-flush de curatare
LeLit PL62T, Kinu M47, VST 20g ridgeless
 
Reply
#16
Și la mine un espresso îmi ia undeva la 5 min (cântărit,
rasnit, distribuit, tâmpit, extracție, aruncat puc și flush de curatare) iar dacă fac cu lapte ajung pe la 8-9 minute (idem cele de mai sus plus așteptare cred ca aproape 2 min pana ajunge temperatura din boiler la 130+, frotarea, incercare de late art, răcire boiler, curățare teava de abur)
Now: Lelit PL41TEM la 9 bari, sita dus IMS, sita Ascaso Precision Filter, Kinu M47, tamper Lelit, pithere
History: Saeco Poemia HD8423, Prolex Mini, Tamper Cafes Richard
 
Reply
#17
Mie imi ia aproximativ 2 minute  pentru un doppio, cu espressorul şi portafiltrul încălzite dinainte si boabe in hopferul rasnitei presetata pentru un espresso perfect. [Image: smile.gif]
Expobar Brewtus IV DB-R, Cartus 3M, Mahlkonig Vario Home, Tamper dinam Joe Frex, Base Joe Frex Flat 58.5mm, IMS Shower 200um PTFE, IMS Precision Filter 2T, Tidaka Distribution Tool,  TIDAKA 4 M8,5x0,75 , Motta Europa 350ml, Termometru barista
 
Reply
#18
Am cronometrat:
3:20 pt espresso si continuarea pana la 6:40 pt flat white
Now: Lelit PL41TEM la 9 bari, sita dus IMS, sita Ascaso Precision Filter, Kinu M47, tamper Lelit, pithere
History: Saeco Poemia HD8423, Prolex Mini, Tamper Cafes Richard
 
Reply
#19
No, apăi de ce-i atâta grabă? Huh Big Grin
Prezent:LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut: Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
          Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Ceado M4D.
 
Reply
#20
Corect, Radu!!!
Mai precis ar fi "cat e nevoie".
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#21
Păi, ori suntem pasionati, ori nu suntem?
Contra cronometru lucreaza cei la norma; calitatea cere timp pentru acuratețe. Shy
Prezent:LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut: Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
          Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Ceado M4D.
 
Reply
#22
Eu sunt pasionat in zilele libere...cand ma duc dimineata la serviciu cele 2 duble puse in pahar de carton sunt pt norma Smile)
Dip Dks65 || LS Vivaldi
 
Reply
#23
Pornit cantar
Asezat portafiltru
Tara
Rasnit
Cantarit
Rasnit
Cantarit final (daca este cazul)
OCD Kamasi
Tampare
Flush
Start extractie
Asezat cesti de pe espressor sub grup.
Cred ca 1 minut

Pentru cappuccino am laptele in frigider sub espressor si latiera tot in frigider si frotez in timp ce numar in gand secundele de extractie.
Adaug 10 secunde turnarea.
La Spaziale Vivaldi II, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, Cimbali Conik
 
 
Reply
#24
(21-04-2017, 11:04)RaduCarutasu Wrote: ... Contra cronometru lucreaza cei la norma; calitatea cere timp pentru acuratețe.

chiar asa!
nu timpul conteaza ci placerea de a-ti face un espresso, cu tot dichisul...
si asta are o semnificatie aparte la strega, unde shot-urile nu la faci contra cronometru: atata lichid in atata timp etc.
timpul, e ultimul parametru, daca tocmai vrei sa tii cont si de el...

timpul de revenire al masinii e de cca. 3 min, asa ca, daca lasi 3-4 min intre shoturi e numai bine pentru consistenta lor!
si asta chiar inseamna un interval lejer, dat fiind ca
(1) nu ma incurc cu frotatul laptelui in timp ce curge extrasul, nu, fac asta dupa 2-3 shoturi, si
(2), am ajuns, asa cum mai spuneam, sa renunt la tot woodoo-ul cu mestecatul si descantatul macinaturii:
cantaresc 18g boabe, pun in rasnita si le macin direct in basket/sita, le cantaresc din nou, apoi scot portafiltrul, ramas in grup de la shotul precedent si scutur pucul (f uscat), periez si curat basket/sita si o inlocuiesc cu cea cu macinatura;
tamper asezat pe varful capitei de macinatura, apasat si asezat pe orizontala, apoi presat moderat, armat in grup, lansare nou shot... 

pentru cine are rabdare, incerc sa ilustrez, cu ceva extras din profilele de temp de azi; 
se poate vedea o consistenta multumitoare a temperaturilor in grup, reflectata si in extrasul din ceasca;
se vede ca intervalul intre debuturile a 2 shoturi e de vreo 200 sec, adica peste 3 min...
   
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#25
eu corect inteleg ca temperatura grupului la strega e intre 78.5 si 80 grade?
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#26
(23-07-2017, 14:06)maki Wrote: http://www.home-barista.com/espresso-mac...ml#p239123eu corect inteleg ca temperatura grupului la strega e intre 78.5 si 80 grade?

da, in exterior, in idle!
temperaturile din graficele mele sunt in valori masurate, fara tot felul de bias-uri care confuzioneaza;
deci da, valorile acelea sunt masurate la strega, dar atentie,
in ceea ce eu numesc punctul #1 Eric (tot eric acesta...), adica pe exteriorul cilindrului grupului, jos, fata, deasupra inelului dusului;

in 2012, erics, in home-barista, a publicat niste valori, pe care eu le-am verificat ca fiind aceleasi si la mine;
   
sursa: http://www.home-barista.com/espresso-mac...ml#p239123
apoi, cu PID-ul pe grup, valorile sunt mult mai stabile si sigur, reglabile;
de ex., in pct #1, variatia de temperatura in idle e sub 0,1C

sigur, in interiorul grupului temperaturile sunt mai mari, dar nu de speriat, ai vazut ca grupul urca la 88C+, de fapt, azi a lucrat rece (prajire mai dark), altfel, ating in exterior cilindru si 93-94C in extremis;
am masurat temperatura in interiorul grupului, deasupra pucului de fapt, cu termofiltrul DIY, iar temperaturile la baza pucului, la ieisirea spre ceasca sunt cu 5-7C mai scazute;
exista in puc o variatie a temperaturii in spatiu, pe verticala si radial, si o variatie in timp (in special la masinile cu piston) care depinde de debitul de extractie;

(unii se uita la ecranul pid-ului care mentine constanta temperatura in boilerul de extractie, altii se uita la ... capre Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#27
Daca BNR ar scoate bancnota de 2 Ron, ce timpi se scot. wow
Saeco Poemia HD8427/19 + PID, KINU M47, Expobar 4 HX-PR, termometru, filtru apa BWT.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)