• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


care e problema eu sau aparatul ?

#1
Am macinat cafea Richard la treapta a doua ( adica de la pozitia strans maxim am deschis o treapta ) am pus cafea in portafiltru am presat- o bine si am dat drumul la aparat, dar surpriza - a curs doar o picatura si apoi mustea pe linga sita dupa care s-a oprit . Mentionez ca PF este presurizat ( cu fund ) iar sita nu . Ma poate indruma cineva ?
gaggia carezza de luxe + porlex mini mill
 
Reply
#2
Cafeaua e macinata prea fin.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#3
(02-06-2013, 11:22)wictor Wrote: am presat- o bine

La P.F. presurizat, NU trebuie "presata bine" ci foarte usor.
Dar oricum ai macinat-o prea fin, asa cum a spus Doru.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#4
la inceput e bine sa masori cantitatea, sa fii sigur ca mereu folosesti aceeasi cantitate de cafea. apoi, daca nu curge nimic sau foarte putin, trebuie sa macini mai grosier. din pas in pas. ideea e sa pastrezi cantitatea, pentru ca e posibil sa macini mai grosier si sa scapi mai multa cafea in portfiltru, te poate deruta.
apoi, cand nimeresti gradul de macinare, te poti juca cu 0.5-1, poate 1.5 gr in plus, mai jonglezi din forta de tampare.
nu e nimic de speriat ca ''nu curge'', tuturor ni s-a intamplat, cred. eu, de exemplu, cu java sau etiophia de sarkis, nu mai stiu exact, mi-am mancat nervii pana i-am gasit gradul de macinare, se intampla, e normal, nimic ciudat.
apoi am avut o etipohia din strainatate, arsa si deci foarte uleioasa. mi-a dat peste cap rasnita pana i-am gasit gradul de macinare, a trebuit sa merg spre un nivel fin pe care nu mi-l inchipuiam.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#5
(02-06-2013, 12:27)sms Wrote: la inceput e bine sa masori cantitatea, sa fii sigur ca mereu folosesti aceeasi cantitate de cafea. apoi, daca nu curge nimic sau foarte putin, trebuie sa macini mai grosier. din pas in pas. ideea e sa pastrezi cantitatea, pentru ca e posibil sa macini mai grosier si sa scapi mai multa cafea in portfiltru, te poate deruta.
apoi, cand nimeresti gradul de macinare, te poti juca cu 0.5-1, poate 1.5 gr in plus, mai jonglezi din forta de tampare.
nu e nimic de speriat ca ''nu curge'', tuturor ni s-a intamplat, cred. eu, de exemplu, cu java sau etiophia de sarkis, nu mai stiu exact, mi-am mancat nervii pana i-am gasit gradul de macinare, se intampla, e normal, nimic ciudat.
apoi am avut o etipohia din strainatate, arsa si deci foarte uleioasa. mi-a dat peste cap rasnita pana i-am gasit gradul de macinare, a trebuit sa merg spre un nivel fin pe care nu mi-l inchipuiam.
de regula nu masor cantitatea de cafea ci umplu sita din PF . este gresit?

ok, o sa incerc alta gradatie a rasnitei . Multumesc .
Este bine sa umplu sita cu cafea sau trebuie sa o masor, deoarece cind pun doar jumatate din sita cu cafea la sfarsit ramane apa in PF .!?
gaggia carezza de luxe + porlex mini mill
 
Reply
#6
daca esti obisnuit sa cantaresti din ochi, e ok sa nu masori.

dar eu cel putin cantaresc orice cafea noua pana-i gasesc gradul de macinare, pentru ca fiecare soi se comporta diferit in rasnita, inclusiv in functie de data prajirii, nu doar de sortiment.

eu, cantarind la inceput, reusesc destul de repede s-o nimeresc la rasnire si apoi nu mai pierd vremea cu cantaritul, decat daca vreau sa ma joc.

in plus, cand macinam cu hario mini, o rasnita asemanatoare cu porlexul tau, mereu trebuia sa reglez la 3-4 trepte spre stanga fata de punctul maxim. altfel imi bloca totul sau curgea f putin.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#7
am uitat sa spun ca la aceeasi granulatie daca am pus jumatate din sita cu cafea atunci a curs !
gaggia carezza de luxe + porlex mini mill
 
Reply
#8
(02-06-2013, 12:51)wictor Wrote: am uitat sa spun ca la aceeasi granulatie daca am pus jumatate din sita cu cafea atunci a curs !
... pentru ca un puc mai subtire rezista mai putin decat unul dublu in grosime. Umbla la granulatie nu la cantitatea de cafea. Ce ai vrut sa faci, single in sita de double, sau ce?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#9
Ai pe blog un tutorial detaliat pentru prepararea espresso-ului care iti va sistematiza putin ideile despre preparare.

Si presurizarea portafiltrului este o cauza pentru care Carezza nu era un espressor de cumparat. Dar banuiesc ca poti sa o desfiintezi. Uita-te dupa niste suruburi ca in cazul altui aparat produs de Philips - http://www.youtube.com/watch?v=kV31qWRlBD4 Presurizarea nu are ce cauta in espresso, decat pentru cine nu are o rasnita si vrea sa se joace de-a cafeaua cu pachetele vidate. Dar, cum tu ti-ai cumparat o rasnita manuala buna, si vad ca ai energia necesara, scapa mai intai de presurizare ca iti incurca mult calculele, apoi pune in practica sfaturile din articolul de mai sus si cele ale colegilor forumisti.

Oricum, pentru acea crema cautata, iti va trebui cafea proaspat prajita nu Richard, Napoleon sau Ludovic Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Salut,

As dori sa spun mai intai ca sunt fericitul posesor al unei rasnite Vario si al unui espressor lelit pl41tem cumparate de “black friday”.am dat comanda la Papajaques si am primit 1kg de cafea (Royal Tarrazu Costa Rica)proaspat prajita care miroase mult prea bine comparativ cu ce cumparam inainte.Marea problema abia acum incepe …am tot incercat diverse variante de rasnire si diverse temperaturi ale apei reglate pe espressor,dar nu reusesc sa ajung la crema aceea pe care o tot vad eu n filmuletele postate.Cafeaua curge exact 30 ml in 25 secunde,dar nu are aceea consistenta pe care mi-o doresc.Nu am inca un tamper si apas cu cel primit la pachet(undeva la 10kgf).Rugamintea mea este sa imi dati idei ce as putea sa mai fac sa ajung sa ma apropii de ceea ce vad eu in filmuletele voastre.Rasnita este setata la nivel 1 cu U iar expresorul la 95 de grade

Cu respect,

Oliver
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario
 
Reply
#11
Presiunea este peste 8 bar? Eu tind sa cred ca este rasnita mare. Trebuie gasita pozitia in care blochezi pompa si de acolo cresti cca 3 gradatii la fiecare shot spre mare pana ajungi la ce iti place.
Incearca si doppio, care e mai iertator cu incepatorii. La mine sita de single e suport pentru tamper. Poate ajung la scoala si o sa invat si pentru single.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#12
Da.. se apropie de 12 bari,deci nu cred ca asta este problema.Singura prb cred ca este ori de la tampare..ori de la temperatura apei..zic si eu.Ca si timp este ok 25 de secunde 30mm.Nu stiu ce sa zic.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario
 
Reply
#13
Bun venit pe forum Oliver,
Asa cum spunea Baloozzy, incearca si varianta de doppio. Deci rasneste proaspat 15g de cafea (daca nu ai cantar, ar veni cam o sita mare plina, cu putin varf, pe care sa-l distribui in parti), tampeaza suficient de bine si vezi in cat timp iti curg 60ml. Sa ne spui si noua.

Tamperul bineinteles ca are importanta lui si ca sa nu cheltui bani multi, intra pe aria Bursa a forumului unde vei gasi "strungari pasionati". Cu toate acestea, sunt multe baruri in Italia de exemplu, unde nu se foloseste un tamper corespunzator si totusi au rezultate ok.

Daca la acel doppio va curge la fel, urmeaza sfatul lui balozzy, ducandu-te cu setarea micro (cea din stanga, pe litere) si mai fin (spre A), dar pastrand cantitatea fixa de 15g. Daca tot nu iti iese o curgere de acest gen, un tamper cu baza de inox va fi o mana de ajutor binevenita. Temperatura o poti varia pe la 92-94 de grade. E o discutie aici.
Daca nici atunci nu iti iese, inseamna ca Papajacques a adoptat o prajire mai light pentru acest sortiment, tip de prajire care nu furnizeaza neaparat o crema abundenta. Pe de alta parte, nu toate cafelele ultracremoase sunt si gustoase, un grad de prajire prea ridicat aducand si un gust ceva mai amarui si acoperind aciditatea si alte arome. Exista si o cale de mijloc, acolo unde o cafea verde de calitate este prajita pana la punctul in care trebuie si ai in ceasca si crema si arome si o usoara aciditate, dar aici tine de fiecare sortiment si prajitor in parte.

Spectacolul total al cremei il ai folosind un portafiltru fara fund.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)