• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


cantitate cafea in VST-uri

#1
Neata,

Din pura curiozitate vin cu acest thread.Se intampla ca in cele 2 VST-uri pe care le am sa nu pot sa extrag in parametrii optimi cantitate/timp decat daca maresc cantitatea de cafea:
- in VST 18g ajung cu 21-22 g
- in VST 7g ajung mereu la 14g
Cu toate acestea dupa tampare cafeaua este sub semnul de pe sita astfel in cat pucul atasat nu atinge sifonul grupului. 

Vi se intampla la fel? Este normal?
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#2
In VST-ul de 7g nu pot sa pun mai mult de 9g. De regula merg pe 8g. 


Attached Files Thumbnail(s)
   
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#3
@Pascalau La mine intra fara probleme.Insa ce-i drept se acopera partea din lateral.
De interes pentru mine este mai mult cel de 18g. pe acela il folosesc zilnic.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#4
Sa fie cantarul de vina...? Pare mare diferenta, foarte mare.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
(31-03-2015, 09:25)Mihai.B Wrote: Neata,

Din pura curiozitate vin cu acest thread.Se intampla ca in cele 2 VST-uri pe care le am sa nu pot sa extrag in parametrii optimi cantitate/timp decat daca maresc cantitatea de cafea:
- in VST 18g ajung cu 21-22 g
- in VST 7g ajung mereu la 14g
Cu toate acestea dupa tampare cafeaua este sub semnul de pe sita astfel in cat pucul atasat nu atinge sifonul grupului. 

Vi se intampla la fel? Este normal?

Nu prea e normal. In VST-ul de 18g eu pun 17.8 - 18g si extrag in parametrii buni fara probleme. Ai incercat sa faci macinatura mai mica?
Chiar azi am masurat 22g de cafea boabe pentru un shot cu o sita tripla. Boabele le-am pus in VST-ul de 18 intrucat era cel mai la indemana recipient pentru masurare. De-abea au incaput. Sunt convins ca daca macinam in VST si tampam, nu reuseam sa fixez portafiltrul in expresor.

Poate asa cum zicea Mihai, ai o problema cu cantarul.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#6
e posibil sa pierd asa mult la rasnire...cred ca este desi folosesc un Vario.Am sa cantaresc maine cantitatea in boabe vs cea rasnita si ne edificam.
am sa revin si cu poze.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#7
Si eu am VST de 18g, dar merge perfect. Mai joaca-te la rasnita si la tampare. Mai am surprize, fiindca nu am tamper dinamometric, dar mici.
Expobar Brewtus IV - PID, Ceado E5P, VST 18g ridged, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#8
(31-03-2015, 10:53)Mihai.B Wrote: e posibil sa pierd asa mult la rasnire...cred ca este desi folosesc un Vario.Am sa cantaresc maine cantitatea in boabe vs cea rasnita si ne edificam.
am sa revin si cu poze.

Si unde sa se duca macinatura pe care o pierzi de fiecare data ?
Ar trebui ca , in cateva zile , sa dea cafeaua pe dinafara .

Din ce am citit , vazut si observat personal , retentia se produce odata cu prima macinare si este , cantitativ, relativ constanta  . 
Odata cu urmatoarea folosire a rasnitei, ea este inlocuita de cafeaua noua , cea veche ajungand in sita .

Pentru sita de 18 g. eu cantaresc 22,00-22,5 g , pe care le macin si le si pun efectiv in aceasta . 
Cu aceasta cantitate , dupa macinare , nivelez sita exact la suprafata acesteia , rezultand un singur plan intre marginea sitei si macinatura . 
Dupa tampare , nivelul pucului nu depaseste inelul stantat in interiorul sitelor didge ( este cel mult la acelasi nivel ).

Sunt curios ce obtii dupa cantarirea la care faci referire .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
Pai revin asap cu detalii. Ideea e ca extractia la 22g este super ok...sunt multumit.(@Radu ai vazut cum arata o extractie la mine si mereu am cantarit ~22g).Insa daca, cantaresc 18g extractia este un esec total.
Retentie in rasnita nu am observat.dar poate ma insel.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#10
La VST de 7g daca pui peste 8g deja depasesti zona cilindrica de jos (a pucului). Sa fie cafeaua asa de "verde" ca sa-ti incapa 14g in VST de 7g? Mai poti numara boabele (55-60 ar fi cam 7 g), daca nu ai alt cantar.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#11
(31-03-2015, 09:25)Mihai.B Wrote: ... in VST 7g ajung mereu la 14g...

Cred ca s-a creat o mica confuzie, caci nu stim ce tamper foloseste Mihai. Din afirmatia de mai sus deduc ca Mihai preseaza cu tamperul de 58mm, ci nu cu cel de 41mm.
Ca sa-i tin partea, si eu "risipesc" cafeaua, risnind peste 10,5gr (citeodata chiar pina la 12gr) in sita de 7gr, si presind cu tamperul de 58. Si sint mai mult decit multumit, caci cafeaua din 8-8,5gr, presata cu 41mm este pentru gustul meu prea "soft".

Vlad Smile
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#12
(31-03-2015, 18:52)VladP Wrote:
(31-03-2015, 09:25)Mihai.B Wrote: ... in VST 7g ajung mereu la 14g...

Cred ca s-a creat o mica confuzie, caci nu stim ce tamper foloseste Mihai. Din afirmatia de mai sus deduc ca Mihai preseaza cu tamperul de 58mm, ci nu cu cel de 41mm.
Ca sa-i tin partea, si eu "risipesc" cafeaua, risnind peste 10,5gr (citeodata chiar pina la 12gr) in sita de 7gr, si presind cu tamperul de 58. Si sint mai mult decit multumit, caci cafeaua din 8-8,5gr, presata cu 41mm este pentru gustul meu prea "soft".

Vlad Smile

Cam asta se intampla Smile..insa sita de 7g nu este ceea ce ma intereseaza in mod deosebit.obiectul acestui thread este cea de 18g Smile
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#13
Ar fi interesant de aflat, pentru cei care faceti overdosing, daca ati obtine rezultate diferite cu o macinatura mai stransa. Respectiv, daca puneti o cantitate de cafea aproape de cea ceruta de sita dar macinata mai strans, obtineti ceva mai putin "soft"?
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#14
Nu am VST-uri, insa in sita mare care a venit la Lelit P62 care presupun ca ar trebui sa fie de 18 grame, ajung destul de des la 22g (cantarite inainte de macinarea cu rasnita din semnatura).
De regula folosesc 21-22g.
Am observat insa ca nu este intotdeauna necesar sa folosesc 22 grame, variabilele fiind soiul de cafea, gradul de prajire si tamperul.

Observatii proprii.

Folosesc mai multa cafea, spre 22 grame cand:
- cafeaua este abia sau "incomplet" degazata
- gradul de prajire este mai light (tot aici observand si o fortare a motorului rasnitei, pe care o setez complementar in astfel de situatii spre mai fin cu o treapta)
- soiul de cafea are mai mult chaff, Yrga de exemplu (caz in care mi se pare ca este usor modificata rezistenta hidraulica a pucului)
- folosesc blenduri, urmarind sa amestec soiuri diferite cu grade de prajire diferite
- cand folosesc tamperul Lelit original (cel de 58mm cu maner rosu).

Mai putina cafea, 21 grame sau chiar mai putin, folosesc cand:
- cafeaua este suficient de matura
- gradul de prajire este mai ridicat, de regula full city
- folosesc tamperul nou, de 58,5mm (in cazul asta avand si o curgere mai frumoasa).

Nu pot spune nimic despre cafeaua ceva mai veche. Prajind la 2-3 zile, cafeaua este mereu proaspata.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#15
(01-04-2015, 00:21)coffeesnob Wrote: Ar fi interesant de aflat, pentru cei care faceti overdosing, daca ati obtine rezultate diferite cu o macinatura mai stransa. Respectiv, daca puneti o cantitate de cafea aproape de cea ceruta de sita dar macinata mai strans, obtineti ceva mai putin "soft"?

Da, am experimentat macinind pina nu a mai trecut nici un strop prin sita (punind 8-8,5gr), dar avind in vedere ca eu prefer cafele cu brew rate 1,6, cantitatea de cafea in ceasca (am obtinut chiar si cafele foarte bune) era prea mica. In consecinta merg cu cantitati mai mari pe shot, respectind brew rate-ul preferat de mine.

Vlad Smile
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#16
Revin cu 2 fotografii asa cum am promis :
- prima este cantitatea nerasnita
- cantitatea rasnita în portafiltru
[Image: 92fdac8fe78b3a1a79b405ff88fd2496.jpg]
[Image: 4509001f753d8465eeadaec61b1a7eea.jpg]
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#17
(01-04-2015, 11:53)Mihai.B Wrote: Revin cu 2 fotografii asa cum am promis :
- prima este cantitatea nerasnita
- cantitatea rasnita în portafiltru

Din cate vad la ochi, cafeaua e macinata mai grosier decat macin eu. Am sa fac si eu maine dimineata niste poze cu pucul inainte de extractie.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#18
Pare din poza a fi si un bob foarte dens, care nu a crescut prea mult in volum si nici nu a fost dus spre o prajire mai inchisa, care i-ar fi marit volumul si micsorat greutatea..
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#19
Extractia mea de ieri dimineata, Rwanda Gihombo, 17.9 grame in sita VST de 18, rezultat in 35 grame extras in 30 secunde.
Nu se prea vede linia sitei in poza, pucul era cam 1.5 mm sub marginea inferioara a ridge-ului. Mi s-a facut pofta vazand pozele, ma duc sa mai fac si un shot de Ethiopia Konga Smile .


[Image: 3C5XfDz.jpg?1]
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)