• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


cafeaua fara spuma

#1
Sad 
Buna ziua.Inainte de toate tin sa va spun ca nu sunt bine informata sau foarte pasionata de cafea ci o simpla consumatoare de cafea, si abea m-am inscris in acest grup dupa ce am citit cateva postari Big Grin . Am un aparat de cafea Singer(nu ma intrebati detalii ca nu stiu Smile ) de vreo 3 ani de zile si, in ultima perioada (adica cateva luni) nu imi mai face cafeaua cu spuma.Inainte era cam de jumatate de cm.Acuma zero. Folosesc aceeasi cafea de cand am cumparat aparatul.Este ceva problema cu aparatul sau altceva? Mai mereu ii pun apa de la robinet(stiu ca e gresit) pt ca rar am apa plata in casa. Poate fi asta o cauza?
Va multumesc anticipat.
PS. Sau ar fi momentul sa o schimb? Sad
 
Reply
#2
Bun venit Alina,

Lucrurile sunt mai complexe decat crezi, intelegand ca vii dintr-o lume a aparatelor chinezesti si a cafelei de marca. Insa trebuie sa stii ca foarte multi dintre noi am trecut prin asta, inclusiv eu si nu e nicio rusine sa inveti din greseli.

Intai si intai, ai nevoie de o rasnita(fie ea si manuala), apoi de cafea proaspat prajita rasnita de tine, apoi de respectarea unui scurt tutorial de preparare. As lasa pe ultimul plan espressorul, cu conditia sa fie decalcifiat si curatat foarte bine. Eventual du-l la un specialist pentru o curatare profunda.

Dupa ce vei citi articolele de mai sus, asteptam noi intrebari.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(19-05-2015, 20:08)Alina Iuliana Wrote: Buna ziua.Inainte de toate tin sa va spun ca nu sunt bine informata sau foarte pasionata de cafea ci o simpla consumatoare de cafea, si abea m-am inscris in acest grup dupa ce am citit cateva postari Big Grin . Am un aparat de cafea Singer(nu ma intrebati detalii ca nu stiu Smile ) de vreo 3 ani de zile si, in ultima perioada (adica cateva luni) nu imi mai face cafeaua cu spuma.Inainte era cam de jumatate de cm.Acuma zero. Folosesc aceeasi cafea de cand am cumparat aparatul.Este ceva problema cu aparatul sau altceva? Mai mereu ii pun apa de la robinet(stiu ca e gresit) pt ca rar am apa plata in casa. Poate fi asta o cauza?
Va multumesc anticipat.
PS. Sau ar fi momentul sa o schimb? Sad

Bun venit ! 

Sincer,  nu este de mirare ca nu esti pasionata de cafea . 
Acum 3 ani nici eu nu eram . Acum sunt pasionat de cafeaua proaspat prajita si corect preparata . 
Spuma nu este decat un element de aspect , care creaza emotii si in niciun caz o componenta de gust . 
Nu ai cum sa fii pasionata de cafea daca doar spuma reprezinta elementul definitoriu dptdv . 
Dar nimic grav pana aici , in ceea ce te priveste .
Daca vei citi mai multe din cele scrise pe aici vei intelege destul de repede cam ce cred membrii acetui forum despre cafea si despre modul in caretrebuie, aceasta, preparata.

In primul rand pentru a avea si crema ( nu spuma ) pe care atat de mult ti-o doresti ai nevoie de : 
- cafea boabe proaspat prajita ( a se consuma in maxim 3 saptamani de la prajire ) 
- o rasnita decenta dedicata unei rasniri cat mai uniforma a boabelor
- un expresor decent si el , pentru realizarea unei extractii corecte .
Un cantar pentru bijuterii , un tamper si o latiera te vor ajuta mereu sa bei acasa ceva ce vei putea bea in putine locatii de prin orase .

Gasesti pe forum pagini intregi cu recomandari pentru echipamente care se pot incadra in o multitudine de bugete .
La fel gasesti toate informatiile necesare ca sa te ajute sa-ti prepari singura cafeaua de care sa devii in foarte scurt timp pasionata .

Revenind iti raspund la intrebare cu alte intrebari deocamdata .
Ce cafea folosesti ? 
Daca este de supermarket ( boabe sau macinata ) atunci rezultatul pe care il ai reflecta intocmai calitatea extractiei .
Ce rasnita folosesti ? 
Daca nu ai una si cumperi cafea macinata la fel , rezultatul nu ma surprinde .
De cate ori si cum ai curatat aparatul ? 
Folosind apa de la robinet , ai facut vreo decalcifiere ? 
Daca nu , cred ca aparatul este praf ! 

Daca esti aici cred ca este timpul sa faci ceva pentru tine ! 
Crezi ca meriti ?
Revin-o si te indrumam  Smile ! 
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#4
Totusi, cred ca Alina astepta alt raspuns decat sa fie trimisa sa-si faca temele... Huh
 
Reply
#5
Nu exista alt raspuns decat sa iti rezervi cateva zeci de minute pentru a afla originea "spumei".. Nu ar avea rost sa povestim din nou pas cu pas ce inseamna o rasnita si ce inseamna cafea proaspat prajita, devreme ce sunt consemnate niste sinteze pe undeva, din care iti faci o parere destul de clara. Ce puteam sa ii spunem, sa ia alt espressor? Sau sa ia cafea gata rasnita "pentru espresso"? 
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
(19-05-2015, 23:38)renatoa Wrote: Totusi, cred ca Alina astepta alt raspuns decat sa fie trimisa sa-si faca temele...  Huh

Alina are mai sus si raspunsul .
Curatirea aparatului si readucerea in starea initiala.
Curatire insemnand o decalcifiere atenta , avand in vedere ca a folosit apa de la retea si un curatire cu un detergent special a grupului ( sita dus etc ) pentru a indparta uleiurile si restrile de cafea depuse in timp. 
Cafeaua proaspat prajita si macinata doar in momentul prepararii sunt 2 componente care vor schimba radical rezultatul in ceasca .

Acest forum creaza celor care il citesc anumite asteptari in legatura cu gustul si aspectul cafelei zilnice .
Trebuie tinut cont insa si cu ce echipamente , cunostinte si dedicatie , membrii acestui forum obtin aceste rezultate . 
Acesta este si motivul pentru care am sugerat ca un anumit nivel de dotare tehnica si un minim de cunostinte si pasiune sunt necesare pentru a avea in ceasca un gust de cafea buna . 

Altfel mai sunt multe metode de a prepara o cafea buna . 
Un exemplu este la ibric , folosind metoda consacrata , cea turceasca. Dupa espresso mie mi se pare cea mai buna metoda de preparare si o consum cu placesr . Dar si Pentru asta este nevoie de cafea proaspat prajita si de o rasnita cu care samacinam boabele inainte de utilzare.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#7
Categoric, oricine doreste un raspuns simplu. 

Cam 90% dintre cunostintele mele refuza discutia sau dezbaterea pe tema cafelei dupa primele informatii. 
Au argumente solide:
- si pana acum cum am baut? lasa ca e foarte buna...
- pai ce zici tu, ma duce la costuri mai mari...
- daca nu e buna cafeaua de ce ii fac reclame la tv? nici nu am auzit de marcile astea (degeaba vorbesti de soiuri, cafeaua trebuie sa fie clasificata dupa marci si gata, toata lumea stie asta)
- mie imi place si asa... ce crezi ca ma apuc acum sa citesc sau sa invat, la varsta asta, ce, sunt la scoala?

De regula raspund in ordine:
- probabil asa este, perceptia fiecaruia poate construi o realitate proprie, chiar distorsionata fiind
- asa este, costurile sunt mult mai mari
- ei, treaba cu reclamele si marcile ne-ar arunca intr-o discutie prea ampla, pentru care se pare ca niciunul dintre noi nu e pregatit
- atunci e perfect / nu, nu cred ca te vei apuca de vreun studiu

Exista si extreme (rude de data asta). Ma chinuiesc (asta e cuvantul potrivit) sa obtin un latte art acolo, cum o fi, avand inca probleme la turnarea in ceasca a laptelui-crema, imi servesc musafirul mandru de rozeta mea aproximativa (inca niciodata ca a lui RaduCarutasu de exemplu), iar el, dupa o remarca scurta de genul "io, uite cum o iesit!" se arunca hotarat peste mareata mea realizare cu 2-3 lingurite de zahar. Apoi spune, "ma da amara-i" ... si mai pune una.

Dincolo de astea, in postul lui RaduCarutasu se afla cam tot ce trebuie sa stie cineva care tocmai intra pe usa. O fi un burst de informatii, dar sunt atat de minime pana la urma...
Vom vedea daca revine.
As intreba doar daca stie ce duritate are apa in Arad. Poate espressorul nu este chiar atat de blocat daca apa potabila a Aradului este de suprafata sau are o duritate scazuta.

As incepe cu:
- o curatire a sitei dusulu si a portfiltrului  (cu tot cu arcuri, supape si alte plastice interioare daca exista),
- o comanda de cafea boabe proaspat prajita de la unul din prajitorii prezenti pe forum (as alege unul care face discount comunitatii)
- o rasnita de care o fi, eventual una de imprumut.

Nu pe rand, ci toate odata. Apoi as decide daca vreau sa merg mai departe si as reciti cele scrise pe-aici.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#8
(19-05-2015, 20:08)Alina Iuliana Wrote: Buna ziua.Inainte de toate tin sa va spun ca nu sunt bine informata sau foarte pasionata de cafea ci o simpla consumatoare de cafea, si abea m-am inscris in acest grup dupa ce am citit cateva postari Big Grin . Am un aparat de cafea Singer(nu ma intrebati detalii ca nu stiu Smile ) de vreo 3 ani de zile si, in ultima perioada (adica cateva luni) nu imi mai face cafeaua cu spuma.Inainte era cam de jumatate de cm.Acuma zero. Folosesc aceeasi cafea de cand am cumparat aparatul.Este ceva problema cu aparatul sau altceva? Mai mereu ii pun apa de la robinet(stiu ca e gresit) pt ca rar am apa plata in casa. Poate fi asta o cauza?
Va multumesc anticipat.
PS. Sau ar fi momentul sa o schimb? Sad

Sa pui te rog o poza cu aparatul sa-mi dau seama despre ce vorbim
Folosind apa de la robinet probabil i-ar cam trebui o decalcifiere.
Posibil sa fie si un lot mai vechi de cafea sau sa fie macinata mai grosier
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)