• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


cafeaua e buna daca-mi place mie?

#1
mihneasusan Wrote:... Cred că prajitorii home sunt mult mai subiectivi cu privire la calitate, mai ales când folosesc echipamente improvizate. ... Cred că părerile despre cafele ar trebui să facă subiectul discurilor particulare. ...
(subl. mea)

da, sunt si eu de aceeasi parere in legatura cu (daca am inteles bine ce spui) 'zgomotul' in forum, al unora care folosesc echipamente improvizate! ceea ce duce la o finalizare intr-un produs inferior, care limiteaza foarte jos, orice nazuinta - acolo unde exista - spre calitate si rafinament;

in opinia mea ar fi fost necesar ca acest forum sa-si delimiteze o atitudine mai ferma fata de competenta si calitate, intru formarea si desavarsirea unui rafinament al simturilor, al gustului!
ceea ce presupune si exigenta si sinceritate a opiniei; si sigur, asta nu se impune ca directiva, ca regulament, ci rezulta dintr-o atitudine majoritar de calitate, a membrilor activi;

intr-un context de bun simt civic, o asemenea comunitate, chiar daca privita din strada apare ca o adunatura de ciudati, care-si toaca resursele materiale pe echipamente de nisa, nerusinat de scumpe etc., ar trebui respectata si lasata sa-si duca viata inainte!
nimeni nu ne obliga sa ne amestecam cu ei: acea 'cale' a lor nu este singura spre o cafea buna!
dar daca trecem pragul inspre o asemenea comunitate, sunt cateva lucruri care trebuiesc acceptate asa cum sunt - din respect, nu?;
nu trebuie sa incercam - mai in bascalie, mai in serios - sa le luminam ratacirea, cu surogate 'mai simple si mai bune'!

parerile/opiniile, critica deschisa, despre cafelele disponibile, despre echipamente, despre ofertele de vanzare/cumparare in general, ar trebui sa abunde, ele dau nota particulara, de personalitate a acestui forum;
nu-mi imaginez vreun motiv sa le trecem 'in sertar' sau 'in ilegalitate', ca discutii cenzurate, ca discutii private;
iar forumul, ca loc public, sa ramana o campie neteda (ca... fruntea lui Covaliov) in care ne rumegam in... grup cafeaua [Image: smile.gif]

in general despre cafea si despre echipamentele cu care o prepari exista enorm de multa informatie pe net, stim cu totii... ceea ce aduce o nota de viata este parerea cuiva din forum, care cu cafelele ce le gasim noi, cu mici imbunatatiri fezabile, cu respect totusi pentru limitele materiale ale unei majoritati de pasionati espresso ofera o versiune localizata...(cam aici e momentul sa intervenim cu chestia aia cu'tarisoara mea' [Image: smile.gif] )


ideea din titlul topicului ramane, zic eu, chiar daca cele scrise mai sus o ating doar, si inca indirect:
daca poate si vrea, oricine poate prepara o bautura din cafea;
dar daca espressoman este un amator entuziast, pasionat de a prepara acasa si a bea espresso, atunci ceea ce facem si ceea ce bem, trebuie sa fie espresso!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#2
Servita cu manta, frumos, elevat, elegant, prea elegant... da' eu acuma cum fac???
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#3
Pornind de titlul topicului,fara sa aiba legatura cu ce ai zis tu Radu,raspunsul meu scurt este categoric DA!Eu nu cantaresc boabele de cafea niciodata,dar am facut-o in trecut.Am grija sa fie reglata rasnita corect a.i. pe cat posibil presiunea de extractie sa nu depaseasca 9 bar pe manometrul.Cafea iau de la prajitorii gen Cafegiu,Yume si mai nou Hedonne.Am un Lelit TEM,o rasnita Quamar q50 multumita forumului,iar pe viitor vreau sa investesc intr-un HX sau DB fiindca imi place sa consum bauturi pe baza de lapte.Mai mult de atat consider ca nu merita sa investesc,iar,sincer sa spun espressoarele HX sau DB sunt extrem de scumpe in viziunea mea pentru ce ofera-un boiler sau doua,tevi,supape,fitinguri si ceva electronica.Sunt un ignorant la modul cum gandesc vis-a-vis de aceasta problema a cafelei?Poate,insa nu vreau sa dezvolt o obsesie din asta.
 
Reply
#4
@radudani :

- Frumos si stilizat postulat al adevarului actual...iar ideea : " daca espressoman este un amator entuziast, pasionat de a prepara acasa si a bea espresso, atunci ceea ce facem si ceea ce bem, trebuie sa fie espresso! " - trebuie sustinuta si justificata prin toate actiunile si discutiile noastre forumistice , de preferat fara incrancenari si contraziceri bascalioase sau jignitoare , intrucat , ne vom priva intai pe noi de aprecierea caracteriala a prestantei forumului , vazuta prin ochii cititorilor ocazionali si mai apoi de cei ce sunt la inceput de drum...
( ca sa nu o lungesc , daca stai sa te certi , nu mai ai timp sa construiesti...si mai avem atatea- cafele bune - de facut... [Image: smile.gif] . )
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#5
(15-12-2016, 18:35)radudani Wrote:
mihneasusan Wrote:... Cred că prajitorii home sunt mult mai subiectivi cu privire la calitate, mai ales când folosesc echipamente improvizate. ... Cred că părerile despre cafele ar trebui să facă subiectul discurilor particulare. ...
(subl. mea)

da, sunt si eu de aceeasi parere in legatura cu (daca am inteles bine ce spui) 'zgomotul' in forum, al unora care folosesc echipamente improvizate! ceea ce duce la o finalizare intr-un produs inferior, care limiteaza foarte jos, orice nazuinta - acolo unde exista - spre calitate si rafinament;

Ati înțeles exact! Sunt(eți) câțiva oameni pe forum care știu ce înseamnă o cafea bună. Restul își dau cu părerea. Și eu am făcut-o în scopul de a provoca, de a afla mai mult, nu de a-mi impune punctul de vedere oricum neconturat încă. Imi permit să experimentez si sa improvizez. Am proprietatea realizărilor mele îndoielnice dar și a succesului. De exemplu azi am prăjit a doua șarjă de cafea la cuptorul cu aer cald si rezultatul a fost net superior primei încercări. Am râșnit puțină cafea și mirosul este încântător.

Părerile despre prajitori ar trebui să facă obiectul discuțiilor particulare, nu despre cafea în general. A fost o greșeală de exprimare.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#6
Espresso nu e egal cu 3rd wave. Exista espresso de calitate mai italian, eventual cu robusta, arsura si amareala care nu are legatura cu 3rd wave. Si pentru ala iti trebuie echipamente de calitate. Astfel ajung sa se contreze oameni care isi doresc gusturi diferite. Unii vor aciditate, altii o urasc. Eu de ex am perioade de africane light si perioade de SC.
Am mai sugerat o data ca fiecare sa ne declaram preferintele si astfel sa nu comparam mere cu pere.
Apropos de echipamente, citind brosura unui Rancilio cu profilare de temperatura am retinut ca pentru cafelele prajite mult se recomanda profiling down si pentru cele light profiling up (sau cel putin flat). De aici necesitatea unui DB sau HX pt adeptii 3rd wave. Pentru espressomanii non-3rd wave merg f bine si gaggia si lelit.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#7
A inceput sa ma intereseze cafeaua acu 22 de ani. De vreo 20 incerc sa invat ceva nou si sa imbunatatesc ceea ce stiu cu fiecare ocazie posibila.

Dupa tot acest timp, in care am fost inconjurat de cafea si-am preparat-o zi de zi, de 2 lucruri sint convins:

1. Intodeauna voi prefera un blend in detrimentul unui single origin pt espresso, indiferent daca vorbim de o cafea bunicica spre foarte buna sau de una de specialitate la cel mai inalt nivel.

2. Pentru aceeasi cafea - indiferent care ar fi ea - prefer mereu o prajire Full City+  in detrimentul unei Brown / 1st crack / City Roast.

Candva imi imaginam ca o data cu inaintarea in varsta gusturile se vor schimba. Aceste 2 preferinte au ramas totusi la fel de puternice pana in clipa de fata, desi pot spune hotarat ca mi-am educat si cizelat gusturile cu peste 100% fata de acum 10-15 ani.
Quamar T48 AUT | Rancilio Silvia V3 Pro | Rancilio Rocky Doserless | Reg Barber Tall C-Flat stainless steel | VST, IMS baskets & screen shower | BODUM® Chambord 12 cup | BODUM® Kenya 3 cup |
 
 
Reply
#8
Trebuie sa recunoastem, e cel mai optimist discurs al lui Radudani din ultima vreme. Frumos...
 
Quote:in opinia mea ar fi fost necesar ca acest forum sa-si delimiteze o atitudine mai ferma fata de competenta si calitate, intru formarea si desavarsirea unui rafinament al simturilor, al gustului!

Mie imi este clar de multa vreme ce toate aceste atribute vin din intalnirile fata in fata, din degustari si cupping-uri impreuna. Eu ii spun calibrare de gusturi. Online-ul ne uneste dar ne si desparte prin siguranta pe care o ofera anonimatul, chiar si relativ, al unui ID. Tot online-ul ne face sa percepem diferit toata aceasta plaja - acid - echilibru - bitter, prin prisma interpretarii personale. Cand fiecare oras va avea macar doua intalniri pe an , atunci vom putea vorbi de rafinare / delimitare / limbaj comun
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
cafeaua e buna daca-mi place mie?
Frumos, frumos, frumos. Rezumându-mă la titlul topicului, mi-am pus cu adevărat acestă întrebare mie şi m-am gândit ce să răspund. Acu un an eram consumatorul obisnut "nepriceputeanu" de cafea la filtru, care nu stia de existenta unui forum, a unei comunitati de pasionati si care nu putea sa isi imagineze ca se poate mai mult. Nu stiu daca din lipsa de timp, din lene sau din nepricepere. Dar cu toate acestea, simteam ca ceva nu merge, gustul nu ma satisfacea desi imi placea, si imi spuneam ca de vina sunt echipamentele. Asa s-a intamplat ca anul trecut de BF sa-mi achizitionez un spectaculos Bosch VeroCafe LattePro cu functia Savoare de neuitat: sistemul inovator AromaPro Concept - Aroma unica si spuma impecabila obtinute cu ajutorul sistemului. AromaPro Concept prin care cafeaua macinata este de fiecare data presata perfect in camera de fierbere, indiferent de cantitatea introdusa si functia MilkSteam Pro - Cu automatul espresso VeroCafe LattePro obtii Latte Macchiato si cappuccino la atingerea unui buton prin integrarea sistemului de spumare in distribuitorul de cafea. Prin intermediul supapei rotative poti alege simplu intre lapte cald pentru cafea si spuma de lapte pentruCaffè Latte.
Asa am constatat ca nu echipamentul era ce imi lipsea, deoarece gustul a fost unul mult inferior celui obtinut prin filtru, dar niciodata nu-mi puneam problema ca poate eu sunt de vina, nu vedeam padurea de copaci.
Prins oarecum intre a vrea mai mult si nivelul zero de cunostinte in domeniu am fost foarte inspirat sa caut solutii si am gasit una. Solutia a fost Liviu. Am dat din greseala de blogul espressoman si universul meu s-a schimbat. Am fost fascinat de lumea pe care am descoperit-o, o lume parca de poveste. Daca la inceput am tinut sa cred ca totul e pentru a vinde niste echipamente, ulterior mi-am dat seama ca aici e pasiune si dragoste. Pentru asta multumesc celor care au schimbat macazul in directia mea catre nicaieri in acest domeniu care m-a influentat foarte mult pe mine si pe apropiatii mei.
Am  facut acesta introducere, tocmai pentru a dovedi ca societatea ne vrea prosti in sensul ca nu mai trebuie sa-ti bati capul, gandesc ei pentru noi. Noua ne ramane doar sa-i urmam. Reclame mincinoase, de multe ori absurde, nedocumentate si cu mesaje de manipulare in masa sunt elementele principale ale delasarii generale a oamenilor care isi insusesc mesajul voit sau involuntar si il considera ulterior in timp ca adevarat sau cel putin util in luarea deciziilor: "Mi-am cumparat un expresor cu aroma concept" care desi nu stiu ce inseamna cu adevarat au muscat-o si desi cred ca a fost decizia lor, a fost de fapt decizia altora...
cafeaua e buna daca-mi place mie?
Nu pot spune sau nu pot afirma ca acest lucru e corect. Ce vreau sa spun prin ce am scris este faptul ca totul se invata, inclusiv gusturile. Nu m-am gandit niciodata in viata mea ca o cafea poate sa schimbe vieti, destine. Sunt oameni carora le place si cafea cu 1 leu (TVA inclusa) de la aparate, ce sa inteleg, ca daca le place e suficient ? Eu spun ca trebuie sa-ti doresti mai mult si asta se face numai prin perseverenta, autodidacticism si dorinta de cunoastere. Era acum multi ani, prin anii 90, o melodie rap care spunea "The television, the drug of the nation" si desi eram mic pe vremea aceea o am in subconstient si acum am inceput sa-i cunosc adevaratul mesaj. Cafeaua e buna daca imi place mie, dar oare ceea ce am savurat azi e maxim ce se poate ? Cum stiu daca se poate mai mult sau nu ? Cum imi dau seama ca se poate mai bine ?
In prezent sunt oarecum "omnivor" in domeniu: azi imi place acida, maine amara, azi ristreto, maine cappucino. Sunt atatea gusturi ca nu ma pot hotara la niciunul. Simt ca descopar pe zi ce trece alte arome si o dorinta enorma de a continua in a le descoperii. Este cumva ca un bulgare de zapada care o ia la vale si se face din ce in ce mai mare.
cafeaua e buna daca-mi place mie?
Concluzie: Cafeaua e buna daca imi place mie, dar mie imi place intodeauna suprinzatoare.
Desi avantul meu este stopat de echipamentele pe care le detin, si sufar din acest motiv, consider ca rezultatul este totusi extraordinar, si nu am nevoie de degustari si intalniri ca sa spun asta, dar am nevoie de degustari si intalniri ca sa imi aflu locul si profilul de consumator de espresoo si sa imbunatatest gustul extraordinar.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#10
radudani@
____________________________________________________________________________________
....in opinia mea ar fi fost necesar ca acest forum sa-si delimiteze o atitudine mai ferma fata de competenta si calitate, intru formarea si desavarsirea unui rafinament al simturilor, al gustului!
....dar daca trecem pragul inspre o asemenea comunitate, sunt cateva lucruri care trebuiesc acceptate asa cum sunt - din respect, nu?;
....ceea ce aduce o nota de viata este parerea cuiva din forum, care cu cafelele ce le gasim noi, cu mici imbunatatiri fezabile, cu respect totusi pentru limitele materiale ale unei majoritati de pasionati espresso ofera o versiune localizata....
....dar daca espressoman este un amator entuziast, pasionat de a prepara acasa si a bea espresso, atunci ceea ce facem si ceea ce bem, trebuie sa fie espresso!
____________________________________________________________________________________

Plecând de la obiectivul pe care acest forum si l-a produs, acela de a-i ajuta pe cei ce doresc sa pornească pe drumul către un espresso perfect si eu consider ca cele enunțate mai sus pot ajuta, prin acceptare, la parcurgerea cu mai multă ușurintă a acestui traseu, in varianta sa cea ușoară si mai scurta.

Faptul ca pregătirile pentru aceasta "călătorie" necesita destul de multă documentare si importante eforturi materiale, gândurile si impresiile ca nu se va ajunge la destinație, din cauza a prea multe aventuri, eșecuri si complicații pot duce la regrete, frustrări si, de ce nu, la abandonuri.

Acest forum ușurează mult parcursul, oferind variantele cele mai scurte si mai rapide ale traseului dar si "ghizi" cu experienta parcurgerii de multe ori a acestor drumuri si care , in timp, s-au lovit de multe dintre asperitățile si obstacolele apărute.

Încheind aceasta parabola, doresc sa spun ca, dacă abia acum patru-cinci ani am început sa beau cafea, am făcut acest lucru doar datorită comunității de pasionați de pe Softpedia, mutată apoi pe espressoman, alături de care am descoperit ce este o cafea buna si care este gustul real, adevărat al acesteia.
Eu cred ca o cafea este buna așa cum îmi place mie doar ca, in opinia mea, dacă "îmbrățișăm" o anumită varianta de preparare ar trebui sa învățam cât mai multe despre aceasta si sa decidem ce ne place, alegând dintre rezultatele maxime pe care le putem obtine folosind metoda respectiva.


Extracții reușite tuturor!
Prezent:LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut: Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
          Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Ceado M4D.
 
Reply
#11
Întrebarea (probabil) e retorica. Important să-ți placa ție pentru ca vorbim de uz personal și nu de producție profesională.
Degeaba zice meseriașul lui pește prăjit ca cafeaua lui e mai bună ca a ta, dar ție nu îți place poate să-și păstreze opinia (și cafeaua).
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#12
(18-12-2016, 20:22)amarok Wrote: Întrebarea (probabil) e retorica. Important să-ți placa ție pentru ca vorbim de uz personal și nu de producție profesională.
Degeaba zice meseriașul lui pește prăjit ca cafeaua lui e mai bună ca a ta, dar ție nu îți place poate să-și păstreze opinia (și cafeaua).

Ce bine ai zis! De ce oare m-am apucat de prăjit acasă? Nu pentru 10-15 lei câștig la kg cât pentru faptul că în cele 15 tipuri de cafea încercată până acum de la 3 prajitori una singura m-a dat pe spate. Culmea, din 2 prăjiți cu aceeasi cafea acasă am obținut un gust plat la prima și o aroma excelentă la a doua, fiind pe locul doi din tot ce am băut până acum. Sotia a confirmat aroma și gustul premium. [Image: 1b272c417c50b89777415e59e885268e.jpg]
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#13
Eu cred ca prajitul cafelei e putin arta si cel mai greu e sa faci ceva in zona light-medium. In acelasi timp cred ca incadrarea unei cafele prajite in buna/mediocra/rea este un lucru destul de obiectiv, adica exista criterii, nu ceva pur subiectiv. Cam la fel e si la vin.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#14
Sunt la a doua șarjă de prăjit acasă. Nu am mai prăjit decât nuci, de 2 ori în viața mea. Cum as putea sa pretind oare că știu ce fac? Tocmai de aceea am ales să facă cuptorul toata treaba. Am întrebat regulile (250 grame cafea, 8 minute preîncălzire, și prăjire între 16 și 18.5 minute la 230 grade cu rotirea basketului pornită). Am citit despre timpul optim, primul și al doilea crack dar astea in alte condiții de prăjire. Eu cred că numai după ce unul din cei care prăjesc cu echipamente de mii de euro încearcă și prăjirea cu Delimano se poate pronunța cu privire la rezultat. Personal, pot spune că am in dozer o aroma excepțională de la cafeaua prăjită de mine. Nu fac comparație cu cea de la prăjitor pentru că am rămas cu una singura de altă origine. Nici nu stiu ce experiente ma vor aștepta cu Columbia, Republica Dominicana și Ethiopia Yirgacheffe care sunt in drum spre mine dar odată plecat pe drumul ăsta sunt hotărât să evoluez, asta dacă nu cumva Ethiopia Yirgacheffe prăjită de mine se va situa undeva in zona junk in comparație cu ultima ceașcă din cea de la prăjitor.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#15
Aroma s-a schimbat iar. Nu îmi mai place a doua șarjă prăjită acum trei zile. Prima prăjită mai puternic acum patru zile s-a așezat mai bine dar nu impresionează. După cât timp se așează?
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#16
(19-12-2016, 13:32)mihneasusan Wrote: Aroma s-a schimbat iar. Nu îmi mai place a doua șarjă prăjită acum trei zile. Prima prăjită mai puternic acum patru zile s-a așezat mai bine dar nu impresionează. După cât timp se așează?

Nu te grăbi cu concluziile.
Dacă nu îți mai place șarja prăjită acum trei zile, nu poate decât sa ma surprindă faptul ca pana acum ți-a plăcut ! Confused
În mod normal, pe măsura ce trece timpul, o cafea proaspăta si cât de cât corect prăjită, ar trebui sa evolueze in sensul rafinării gustului.
Funcție de gradul de prajire, de soiul de cafea, de densitatea acestuia, de modul de pastrare..... degazarea se face in intervale de timp diferite.

Personal, evit sa consum o cafea la mai puțin de 4-5 zile de la prajire.
După (măcar) acest interval de timp, gustul începe sa se clarifice, sa se aseaze iar cafeaua înceape sa lase aromele sa se evidențieze.
Am avut surpriza ca după trei săptămâni, o cafea care nu îmi plăcea mai deloc sa ma surprindă foarte plăcut si, invers, o cafea buna pana atunci sa saraceasca rapid in arome si in gust, după aceeași perioada.

Pentru cafeaua care nu îți place ar trebui sa încerci sa îți dai seama care este componenta de gust care, in exces fiind, ii strica gustul de ansamblu.
Trebuie plecat de la ideea ca intr-o cafea prăjită si extrasa corect se combina o mulțime de gusturi care, per total, ii imprima o anumită nota; mai acra, mai amara, mai aspra, chiar cu aparența de iuțeală, cu tenta de lemn ars, de cenușă etc... sau, dimpotrivă, combinația are o rezultanta a gustului cu un caracter echilibrat.
Tonurile aspre, violente, iuți, sau cele fade, ierboase, neutre, sunt date niște boabe vechi, de o degazare insuficienta, dar si de o abordare necorespunzătoare a procesului de prajire (chiar dacă boabele de cafea sunt de o calitate excelenta) .

Pentru fiecare cafea in parte, ar trebui lucrat mai întâi la rețeta pentru preparare (doza, macinatura, temperatura, extracție).
Prea amara, prea acra, jonglează pe rând cu temperatura si cu gradul de macinare, ajusteaza doza si extracția (grame, timp).
Dacă n-ai făcut-o încă, vei fi surprins de rezultate.

Dacă nu ajungi la un gust care sa te mulțumească si predomina, pe mai departe, amareala, acreala, atunci combina cu alt soi de cafea, ale cărui caracteristici, după prajire, sunt complementare.

Dacă, însă, gustul este din sart unul fad, dur, iute, aspru, fără niște nuante minime de ciocolata, nuci, fructe sau flori si rămâne in aceleași zone si după ce ai încercat câteva rețete diferite pentru extracție, atunci de vina pot fi boabele prea vechi sau o abordare neadecvată a acestora la prajire. Personal, nici măcar nu încerc sa fac vreo combinație cu asemenea boabe.
Când ajung la asemenea concluzii, deși nu-mi place, recunosc rebutul si arunc șarja (noroc ca se întâmpla extrem de rar) Sad .

Reguli după care sa se fixeze repere clare, care sa ne arate după cât timp o cafea este optima pentru extracție, după știință mea, nu exista. Dacă da, m-ar ajuta si pe mine sa le aflu.
Unii zic ca după câteva ore bioxidul, rezultat in urma prajirii se elimina, alții dau 24 de ore, alții minim 3, 5,7 zile dar, am citit si de perioade de 2-3 săptămâni. Dacă nu as fi constatat singur ca este asa, as fi zis ca cei din urma nu sunt altcineva decât niște prajitori de cafea, care vor sa scape de stocuri mai vechi; dar nu este așa.
Prezent:LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut: Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
          Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Ceado M4D.
 
Reply
#17
Dealerul local de Tchibo s-a inchinat la regula noastra cu 15 zile... Smile
Pai dupa scolarizarea primita de el, fara sa stea minim 18 zile in depozit dupa prajire, nici nu i se da drumul mai departe Smile
Asta o fi faza din reclama, cu "prajita de 3 ori mai intens..." Big Grin
 
Reply
#18
(19-12-2016, 16:29)RaduCarutasu Wrote: am citit si de perioade de 2-3 săptămâni. Dacă nu as fi constatat singur ca este asa, as fi zis ca cei din urma nu sunt altcineva decât niște prajitori de cafea, care vor sa scape de stocuri mai vechi; dar nu este așa.
Cred ca e una din explicatiile pentru faptul ca uneori cafeaua e cea mai buna fix cand se termina.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#19
(19-12-2016, 16:29)RaduCarutasu Wrote: Nu te grăbi cu concluziile.
Dacă nu îți mai place șarja prăjită acum trei zile, nu poate decât sa ma surprindă faptul ca pana acum ți-a plăcut ! ......

Mulțumesc pentru informații. Din ce am mai citit despre reguli de prăjire am ajuns la concluzia că ar fi bine sa scad cantitatea de cafea în basket și astfel poate obțin o prăjire mai uniformă. În plus an salvat postarea cu gusturile diferite pentru o recitire după noi experiente. Gustul la șarjă 2 era puternic după 24 ore dar nu avea nuanțe de aciditate. După 3 zile a crescut aciditatea și capătă anumite nuanțe nedefinite totuși. Șarja 1 s-a îmbunătățit, și este ușor amaruie. A fost să zicem un City + (din ce am înțeles eu din poze despre gradele de prajire) dar nu pot spune prea multe despre gust sau arome.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)