• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


cafea schimbata! ma puteti ajuta?

#1
Buna Ziua! As dorii in primul rand sa salut totii membrii forumului!

Lucrez cu o cafea arabica 100%. Lucrez cu aceasta cafea de 7 ani si a fost constanta in gust si aspect. Caimac mai putin daca bine stiu asta e tipic pentru arabica

Prolema: de la ultima livrare au aparut cateva diferente
- cafeaua a scazut volumetric (dar nu in greutate) pe rasnita am un marcaj unde ar trebui sa bata un kg de cafea proaspat pus. cafeaua care am primito e cu un deget mai jos (aproximez cam 7-8 % pierdere volum)
- extractia nu mai e la fel, a trebuit sa dau rasnita doua grade spre fin pentru a obtine espresso la 26 de secunde
- se produce un caimac foarte dens si spumos si mult mai inchisa,maro inchis la culoare fata de crema subtire, si mai deschisa (maro deschis)ce o aveam inainte
- iar gustul este putin mai corpolent

oare s-a amestecat cu robusta ? sau s-a prajit mai tare?

Multumesc anticipat de pareri!
MCE START EVD 2 grupuri, K6, tamper Cafelat 58mm, pitcher Motta 500 ml
 
Reply
#2
Salut si bun venit,

Asta e o legenda ca arabica nu face crema, scoasa de distribuitorii de cafea "de marca". Motivul este de fapt vechimea ei, adica au trecut mai mult de 3-4 saptamani de la prajire.

Sau folosesti cafea proaspat prajita?

Ai o cafenea? Despre ce marca de cafea este vorba?

Nu e de ajuns sa fie 100% arabica, mai trebuie sa fie si de calitate. Degeaba spui ca iti place "vinul alb" caci exista varietati de calitate de la cer la pamant...

Legat de rasnita, te sfatuiesc sa folosesti una cu fara dozator, cu soft de inregistrare a dozelor. Ma rog, despinde si de dimensiunea afacerii tale.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Nu folosesc, cafea proaspat prajita.
Da am o cafenea mica, in care eu lucrez una din ture, din motive financiare nu imi permit acuma o rasnita automata.
Problema e ca, cafeaua din lotul anterior a fost foarte buna ca si cele din ultimii 7 ani, iar acuma este prima oara cand imi apar aceste probleme.
Nu doresc sa mentionez marca.
doresc sa aflu de ce a aparut aceasta scadere a calitatii.
MCE START EVD 2 grupuri, K6, tamper Cafelat 58mm, pitcher Motta 500 ml
 
Reply
#4
Motive pot fi multe - calitatea boabelor verzi sau pastrarea lor, pastrarea cafelei ambalate in conditii improprii (in depozitele lor), schimbarea cafelei din reteta de amestec cu una mai proasta sau mai oxidata, prajirea improprie a boabelor etc.

La aprox. maxim 60-80 de lei / kg se gasesc cafele proaspat prajite la noi in tara, incomparabil mai bune fata de orice cafea ambalata. Nu inteleg de ce patronii de cafenea se calicesc sa cumpere diverse marci pentru 10-20 de lei/kg mai putin, in conditiile in care profitul la 1kg de cafea este de aprox. 6-800 de lei, in functie de preturi. Deci ai de unde recupera rapid si o investitie intr-un espressor si o rasnita SH sau noi. Daca aveai un prajitor care iti livra constant cafea proaspat prajita de cateva zile (o saptamana) te duceai sa i-o imprastii pe jos in fata pravaliei, ca ti-a ars-o sau ti-a dat un rateu. Asa, prinde-i hotul scoate-i ochii...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Multi nu se calicesc, pur si simplu nu stiu ca exista pe lumea asta si cafea proaspat prajita care este altceva decat ce cumpara ei ori nu-si permit sa-si cumpere nici macar un saeco de cateva sute de lei.
Robert este un caz bun, sunt multi care folosesc doze, caz in care ii si costa mult la achizitie, deci...
Cafeaua ori este veche devenind de proasta calitate, ori este cu siguranta din alt soi cu alt mod de prajire si posibil ceva robusta in ea, daca mergi pe ea trebuie sa modifici parametrii.
Expobar Diamant base 2 gr, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)