• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


cafea amara sau nu ?

#1
Intr-un interviu la televizor un barista a spus si citez " o cafea buna nu trebuie sa fie amara" ma gandesc ca aici include si modul de preparare, adica o cafea buna si bine facuta, preparata nu trebuie sa fie amara.
Acum vine intrebarea mea si este adresata tuturor espressomanilor, voi ati intalnit, gustat........ o cafea , un mod de preparare a cafelei care sa elimine, excluda gustul amar ?? Multumesc sunt chiar curios.
 
Reply
#2
Salut,

Eu am intalnit o singura data o cafea care nu era amara deloc, era o toneta la Auchan Militari care facea espresso (acum am vazut ca nu mai e), am cerut un espresso dublu pentru mine. Nu era in nici un fel amara, m-a surprins foarte mult gustul, era foarte foarte buna si deloc amara. Insa problema e ca dupa ce am baut-o eram la fel de adormit ca inainte, cred ca nu avea cofeina, altfel nu imi explic ce s-a intamplat.
Nuova Simonelli Oscar OPV, Nuova Simonelli Grinta
 
Reply
#3
Cam asta imi doresc si eu. O cafea naturala, deloc amara, plina de arome si savoare si daca se poate cat mai putina cofeina. Ma gandesc la dependenta, nu imi suna bine cuvantul asta. Poate mai stie cineva ceva.
 
Reply
#4
O cafea proaspat prajita (nu arsa) si corect preparata NU este amara.
Nu are de unde sa fie amara.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Ca sa elimini sursele primare de amar, mai intai trebuie sa elimini robusta si marcile de cafea din comert / horeca si sa te indrepti catre cafeaua arabica proaspat prajita de la prajitoriile de cafea, unde artizani ai domeniului prajesc des cantitati mici, pentru ca tu sa le poti consuma in maxim cateva saptamani de la prajire.

Dar si in acest domeniu, vorbind despre artizani, fiecare are stilul sau de prajire, bagajul sau de cunostinte, cuptorul sau mai performant sau nu, sursele sale de cafea verde. Deci intervin alte variabile care pot da un pregnant gust de amar cafelei. Cea mai intalnita problema este gradul de prajire al cafelei. Din cateva secunde (zeci de secunde) de neatentie sau nestiinta la prajire, cafeaua se poate transforma radical, facand dintr-un buchet de arome foarte placut un ceai de pelin. Reversul medaliei este cafeaua prea acida (incepatorii ii spun acra), ce se duce chiar spre "varza murata" daca e prajita mult prea deschis si eventual preparata necorespunzator. Cum unii fug de amar, altii fug de acid. Si uite asa prajitorii trebuie sa elaboreze tehnici de prajire care sa puna in echilibru aceste nuante si sa scoata in evidenta cat mai mult din aromele potentiale ale cafelei respective.

Asadar, trebuie mai intai sa jonglezi cu prajitoriile de cafea din Romania (sau chiar din afara daca vrei) pana iti trasezi niste preferinte si nu in ultimul rand sa ai niste scule de espresso potente acasa care sa nu isi bata joc de boabele cumparate.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Deci daca se poate o cafea deloc amara astept si eu o marca, o prajitorie, o locatie de unde pot cumpara, consuma o astfel de cafea. Daca nu se poate in acest topic rog pe privat. Multumesc
 
Reply
#7
Testeaza mai intai! Gusturile celor 1200 si ceva de forumisti de aici sunt cu siguranta diferite. Fiind din Bucuresti, esti mai norocos caci ai de unde alege. Iti sugerez sa faci o vizita la cafenelele care folosesc proaspat prajita, Guido, Origo, Coftale etc., in ce ordine vrei. Asa iti vei da seama cel mai bine, mai ales ca poti discuta cu oamenii de acolo despre preferintele tale. Cu bunavointa unora dintre prajitori, avem pe forum si discount-uri importante la cafea - http://www.espressoman.ro/forum/Forum-Pa...comunitate
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Ai si o lista mai larga aici: http://www.espressoman.ro/de-unde-cumpar...t-prajita/
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#9
Va multumesc. In functie de ce imi place o sa transmit mai departe pe forum. Eu astept si alte opinii in ceea ce priveste modul de extractie, tipul, marca, mixul de cafea folosit de voi pt un rezultat fara amareala.
 
Reply
#10
(18-09-2014, 14:15)geani Wrote: Va multumesc. In functie de ce imi place o sa transmit mai departe pe forum. Eu astept si alte opinii in ceea ce priveste modul de extractie, tipul, marca, mixul de cafea folosit de voi pt un rezultat fara amareala.

Pe de alta parte, s-ar putea si sa urmaresti scopuri care sunt de neatins. De exemplu, in filmuletul de mai jos, respectiva persoana (campioana barista) spune la un moment dat "of course the espresso is strong, it is supposed to be strong" - adica e normal sa fie "tare". Cel putin eu, in afara de acel espresso care nu era amar dar era dubios prin faptul ca nu avut efectul unei cafele asupra mea, nu am mai intalnit un espresso care sa nu fie putin amar, inclusiv in Italia unde am avut ocazia sa beau espresso in mai multe locatii. E prea concentrat ca sa nu fie macar putin amar.

Daca te uiti pe wikipedia, la definitia cofeinei, incepe asa:

"Caffeine (/kæˈfiːn, ˈkæfiːn, ˈkæfiːɪn/) is a BITTER, white crystalline xanthine alkaloid and a stimulant drug".

Deci cofeina e amara. Nu ai ce sa faci.

Poti sa incerci alte metode de preparare, sau chiar si un espresso dar (mult) mai lung.

Asta e filmuletul de care vorbeam:

https://www.youtube.com/watch?v=Ci6Gfg8ATPQ
Nuova Simonelli Oscar OPV, Nuova Simonelli Grinta
 
Reply
#11
Nu este relevant gustul cofeinei... Concentratia de cofeina este legata direct de temperatura la care se face extractia (espresso nu se face la 100 grade Big Grin) , de durata extractiei.
O cafea normala are de cateva ori mai multa cofeina decat un espresso (vezi si aici - http://www.mayoclinic.org/healthy-living...t-20049372 ). 2 cani de cafea as zice ca echivaleaza cu 6-10 espresso din acest punct de vedere...
Cafeaua prajita foarte tare (uzual in Italia) evident ca va genera un gust amar, indiferent de tipul de preparare.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#12
(18-09-2014, 15:04)Mihai L Wrote: Nu este relevant gustul cofeinei... Concentratia de cofeina este legata direct de temperatura la care se face extractia (espresso nu se face la 100 grade Big Grin) , de durata extractiei.
O cafea normala are de cateva ori mai multa cofeina decat un espresso (vezi si aici - http://www.mayoclinic.org/healthy-living...t-20049372 ). 2 cani de cafea as zice ca echivaleaza cu 6-10 espresso din acest punct de vedere...

Trebuie sa te contrazic aici, espresso e foarte concentrat in cofeina si asta se stie (si oricine poate simti Smile ). Un shot de espresso are cam 75mg de cofeina.

Chiar la Mayo Clinic unde ne-ai trimis, o cafea normala are max. 200mg cofeina per 237ml de cafea, adica 25mg la 30ml de cafea. Un espresso are max. 75mg la 30ml de lichid, adica de 3 ori mai mult.
Nuova Simonelli Oscar OPV, Nuova Simonelli Grinta
 
Reply
#13
Este mai concentrat, dar cati oameni cunosti care beau 6-10 espresso pe zi...?
Eu stiu destui care beau doua sau mai multe cani de cafea pe zi.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#14
Nu numai cofeina (caffeine) e amara ci cafeaua espresso contine o multime de compnente care dau un gust intens amar; totdeauna;
doar ca, intr-un espresso reusit, exista destule alte componente, printre care cea acida, care anuleaza in receptorii nostrii, senzatiile distincte respective, spre acel gust dorit...
este parerea multora, printre care si Jim Schulman
(Balance in Espresso is Intense Bitter and Sour Cancelling Each Other Out);

sigur, in context, sau scos din context, putem gasi tot felul de texte in care se spune invers Smile
de-aia-i naucitor internetu'

ramanand la componentele amare, recomand un alt thread HB, din care citez:
Bitterness is a flavor attribute found in all coffee, to some degree, along with acidity, sweetness, umami/savory, and lots and lots of aromatics.
Bitterness in coffee comes from different places: the bitterness from alkaloids (the things that often make plants bitter), the bitterness that results from browning reactions (especially caramelization), and the bitterness of other compounds (like quinic acid).


cat priveste cofeina, da in espresso e o concentratie mai mare decat intr-un drip, sau frenchpress; dar doza ingerata per ceasca e (mult) mai mare la ultimele doua!
si mai exista si decaf... brrr Smile

imi place amareala din cafeaua espresso, asa cum imi place gustul de medicament afumat, de turba si toate celelalte, din single malt-urile din Islay Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#15
Curiozitate mea si acest topic are ca sursa primara citatul de la inceput unde este specificat lipsa gustului amar la o cafea buna si bine facuta. Eu cum pana acum nu am auzit macar de asa ceva va dati seama ce semne de intrebare mi-am pus.
 
Reply
#16
Greseala mea. Ma refeream la un gust foarte amar, neplacut...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#17
Gusturile in general sunt subiective. Cea ce tie ti se poate parea o cafea amara, altuia sa i se para ca fiind normala. Eu unul nu am intalnit "amareli" la cafelele de consum ci doar o spumare redusa si eventual o tarie mai slaba. Surprinzator, acum termin o cutie de Lavazza (cutie metalica, rotunda, neagra) primita cadou din tara campioanei mondiale la fotbal care "face" un expresso surprinzator de spumant (de departe cel mai bun de pana acum), aroma la greu si tarie surprinzatoare. Si ca sa fie blasfemia maxima: e gata macinata (foarte fin insa!).
PS: Urmeaza Harmony dupa asta... Tongue


Attached Files Thumbnail(s)
   
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#18
(18-09-2014, 22:40)amarok Wrote: ..."face" un expresso surprinzator de spumant (de departe cel mai bun de pana acum), aroma la greu si tarie surprinzatoare. Si ca sa fie blasfemia maxima: e gata macinata (foarte fin insa!)...

frumos, doar ca, sorry, cafelele comerciale, IMO, au aditivi din greu, adica sute de substante, de la aromatizanti si stabilizatori, la enzime;
si in sectiile de aromatizare cafea, au fost cazuri de decese cu boli obstructive pulmonare...

ingrasaminte chimice, pesticide, antibiotice, aditivi cafea... lumea noastra, ce mai ;(
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#19
Un alt cui la viata noastra sanatoasa! Big Grin
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#20
So, am dat pe Gooage: ce inseamna cafea amara... si am ajuns la voi, so, ca nu inteleg, cand ii dau 7 gr la 100ml cafeaua nu este amara dar cand ii dau 12 gr de cafea nu o poti bea de amara ce e )))) care smecheria?
 
Reply
#21
(17-01-2017, 08:10)eosforfly Wrote: So, am dat pe Gooage: ce inseamna cafea amara... si am ajuns la voi, so, ca nu inteleg, cand ii dau 7 gr la 100ml cafeaua nu este amara dar cand ii dau 12 gr de cafea nu o poti bea de amara ce e )))) care smecheria?
Bine, dacă s-ar putea da un răspuns în câteva cuvinte la întrebarea ta ce simplu ar fi. Pe scurt sunt câteva aspecte de care ținem cont:
1. Cafeaua e bine sa fie proaspăt prăjită; mai puțin prăjită înseamnă acrișoară, gen Jacobs (ce blasfemie am făcut) mai tare prăjită înseamnă amară gen Lavazza, sau arsă gen Davidoff (a doua blasfemie).
2. Râșniță performanta.
3. Între 7-10 grame pentru un single shoot nu prea suntem multi care facem aici. Eu folosesc duble de minim 14 grame per shoot până la 22. Daca am invitați doritori de americano fac o dublă de 60 ml și adaug apa fierbinte.
In niciun caz 7 grame la 100 ml. Nici ceai nu îl poți numi. Un 20 -22 grame pentru 80 ml la americano este un maxim tolerat.

Acest forum este o sursă extrem de bogată de informații despre cum poți obține un espresso perfect deci nu are sens să reproduc eu ca la școală ce am învățat de la alții. ,, Răsfoiește" și experimentează.

Recapitulare: cafea proaspăt prăjită, râșnița performanta, opțional expresor bun. Dacă nu ai poți folosi Moka, french press, ibric, filtru...
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#22
Mihnea glumeste, se pot scoate mai multe arome dintr-un "ceai" bine preparat decat dintr-un espresso ratat.
Unii prefera vinul, altii tariile Wink
 
Reply
#23
Probabil ca da. Am gustat ce curge din Strega de cand scot cana si pana se golește cilindrul de apa. E cam ca un aeropress, dar parca un pic mai gustos Smile))
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)