• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


boiler inox vs boiler cupru vs boiler titan

#1
In ambele cazuri este vorba de boilere cu dimensiuni cuprinse intre 1,2 si 1,5 litri dar, nu-mi sunt clare avantajele si dezavantajele fiecaruia...

Iar ca sa fie mai frumos hai sa includem si aparate:
isomac tea:
http://www.isomac.it/writable/machine/images/tea1.jpg
lelit PL62:
http://www.lelit.com/web/zoom_prodotto.a...L62&id=147
expobar leva:
http://www.zcafe.ca/site/PictureGallery.aspx?ID=328

si nu numai,,,

Va invit la discutii !
 
Reply
#2
Quote:" In ambele cazuri este vorba de boilere cu dimensiuni cuprinse intre 1,2 si 1,5 litri dar, nu-mi sunt clare avantajele si dezavantajele fiecaruia "

Este vorba de stabilitatea termica pe care cele doua boilere le pot asigura aparatelor , in dotarea carora intra unul sau altul dintre materiale .
Densitatea cupruluin turnat este de 8,8 Kg /dm3 , iar conductivitatea termica de 399 W/mK , in comparatie cu a inoxului alimentar ( ce are in componenta doar Cr nu si Ni ) de max. 8 Kg/dm3 , respectiv 14,4 W/mK.

Unul din elementele , foarte importante , urmarite in realizarea unei extractii reusite este tocmai aceasta stabilitate termica , ce asigura o temperatura constanta pe toata perioada curgerii dar si in cazul repetarii operatiei .
O extractie la 90 g are niste caracteristici in termeni de gust , arome , mirosuri si corp , iar la 95 altele .
Am 2 aparate si realizez care sunt diferentele ( usor de sesizat ) intre o extractie la o temperatura care ramane constanta in permanenta , fata de o alta care incepe la aceeasi temperatura dar care se modifica permanent pe parcursul extractiei, pana la o valoare cu cca 6 grade mai mica .

Strict , referindu-ne doar la acest aspect , daca sa fie Cu sau otel , atunci Cu reprezinta , categoric , varianta optima ( cu atat mai mult daca discutam de boilere mici ).
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#3
Am inceput modificarile masinii, o lungesc in spate cu 30 cm sa mai incapa al doilea boiler de vreo 5 litri (apa calda 88-94grC). Am desfacut totul. Din vechiul boiler (8,16litri) am scos o lopata de mizerie.
Sunt intr-o dilema: sa fac al doilea boiler din Cu sau din inox?
LA CIMBALI M15 si 2 buc automatic Saeco
 
Reply
#4
Cum sa-l faci? Ai aceasta posibilitate tehnica?
Evident, Cupru. Explicatii de la RaduCarutasu aici (unde poti dezvolta subiectul daca vrei) si aici
Si pe topicul lui dragos5178 gasesti niste informatii pe tema adaugarii unui nou boiler.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
(16-06-2013, 22:24)Lyvyoo Wrote: Cum sa-l faci? Ai aceasta posibilitate tehnica?
Evident, Cupru. Explicatii de la RaduCarutasu aici (unde poti dezvolta subiectul daca vrei) si aici

Da, pot sa-l confectionez din Cu sa inox.
Am citit postarea domnului Radu Carutasu indicata insa nu am gasit niciun contraargument impotriva folosirii inoxului alimentar. Daca dorim inertie termica mai mare putem suplini la varianta inox, prin grosimea peretelui. Un #4 in perete este perfect si se poate si suda excelent.
Dar la dimensiuni mari (cel care urmeaza sa-l construiesc va avea cca 4 litri),
introducerea unei cantitati de 100ml de apa rece, nu va afecta cu nimic temperatura celor 4 l de apa calda existenta in boiler. Parerea mea. La boilerele mici, da, e altceva.
LA CIMBALI M15 si 2 buc automatic Saeco
 
Reply
#6
Quote:" nu am gasit niciun contraargument impotriva folosirii inoxului alimentar."

Contraargumentele tin doar de viteza de incalzire , stabilitatea termica , inertia termica si de faptul ca ionii de cu distrug bacteriile si impiedica dezvoltarea acestura , inclusiv pe cea numita ecoli !

Un perete mai gros , din inox , va insemna un timp mai mare de incalzire , cu costurile aferente dar care nu cred sa conteze atat de mult incat sa modifice o decizie de utilizare .

Pretul mult mai mare al cuprului , fata de inox il recomanda pe al doilea in locul primului .
Dpmdv bun este si unul si celalalt .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#7
Eu zic ca inoxul ar fi mai bun.

"COCLEÁLĂ ~éli f. 1) Strat verde și toxic, care se formează pe suprafața obiectelor de cupru, de alamă etc. sub influența umezelii. 2) Oxidare a vaselor de cupru sau din alte metale, în care se prepară sau se păstrează alimente. 3) Gust specific neplăcut al alimentelor preparate sau păstrate în vase coclite. /a cocli + suf. ~eală "
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#8
Dar nu exista posibilitatea ca producatorii sa trateze intr-un fel sau altul cuprul, alama sau aluminiul cu ceva, atunci cand construiesc un boiler, deci pregatesc materialul pentru uz alimentar? Cum si inoxul e alimentar si nealimentar, nu se aplica si aici?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Probabil ar breste prea mult pretul...
Si eu as merge tot pe inox. Eventual il face mai gros si cred ca e ok.
Mai ales la cantitatea aia mare de apa, nici nu se simte cand intra 100 ml.
Imi povestea un instalator ca atunci cand a inceput sa se foloseasca teava de cupru in instalatiile sanitare, multi s-au plans de dureri de stomac. Spunea ca daca vezi cum arata pe interior o teava de cupru, iti piere cheful sa mai bei apa.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#10
(18-06-2013, 14:34)sorin2505 Wrote: Imi povestea un instalator ca atunci cand a inceput sa se foloseasca teava de cupru in instalatiile sanitare, multi s-au plans de dureri de stomac. Spunea ca daca vezi cum arata pe interior o teava de cupru, iti piere cheful sa mai bei apa.
Poate ala era Mister Muscolo - instalatorul gel. Ce sa caute cuprul pe potabila? Era si atunci pexal-ul.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#11
(18-06-2013, 14:38)baloozzy Wrote: Poate ala era Mister Muscolo - instalatorul gel. Ce sa caute cuprul pe potabila? Era si atunci pexal-ul.

Cica multi cereau cupru ca rezista mai bine in timp decat pexalul, mai ales ca aparuse pexalul ala chinezesc care pleznea pe burta.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#12
Cand am apasat mai tare pe inox am avut in vedere evitarea "verdetii" de care vorbea si colegul nostru Pascalau dar nu in ultimul rand faptul ca boilerul de inox este mai rigid si "mai" sudabil in conditii de amator.
Inoxul nu strange decat calciu care iar la o curatare mecanica care implica inclusiv loviri serioase ptr a-l sparge, inoxul nici nu simte.
Fata de bacteriile existente, oare rezista si cele cca 90gr C?
LA CIMBALI M15 si 2 buc automatic Saeco
 
Reply
#13
Vorbind despre " verdeata " .



Why Brass Or Copper Boilers In The Coffee Espresso Machines Are Considered To Be The “Best Choice”?




"Q: Why brass or copper boilers in the coffee Espresso machines are considered to be the “best choice”?

A: 1. Heat efficiency. Due to its EXTRAORDINARY THERMAL CONDUCTIVITY and THERMAL CAPACITY, brass gets hot much faster and keeps heat much longer than aluminum and stainless steel. 2. Anti-corrosion resistance. Even though brass getting the thin film of the oxidized layer on the outside surface it doesn't get corroded inside. Aluminum oxidizes very fast, corrodes internally and doesn't keep the right temperature that the Espresso extraction requires. 3. Health benefits. Copper is considered to be one of the most effective antibacterial metals. In ancient times, people used surgical instruments produced from the copper because of its bactericidal properties. The scientific research shows that some life treating bacteria like E.coli survives on the copper surface only for the few hours when it takes 34 days to die on stainless steel. In Italy it is prohibited to use aluminum in the food processed industry. You can find aluminum and stainless steel boilers on cheap Espresso machines produced mostly in Asian countries where the health regulations are not strict. All commercial machines are equipped with brass or copper boilers. There are some Espresso machines for home use like Lelit, Brugnetti, Daltio, Expobar, La Scala, Rancilio, Isomac, LaPavoni that have brass boiler inherited from their commercial cousins."

Cuprul nu reactioneaza cu apa ci cu aerul atmosferic umed .
Cine a scos mizerie din boiler trebuie sa fie sigur ca aceea nu a fost oxid de cupru , cocleala , ci mizeria din apa utilizata si depusa , in acesta , de-a lungul timpului.
Este foarte important ce tip de cupru este folosit .
Aparatele de care vorbim au in componenta cupru de inalta puritate ( 99,99% ) , si de inalta densitate ( turnat sub presiune ) .
Orice alt tip de Cu este impurificat si in consecinta fractiile care il impurifica vor reactiona cu apa .( prin prisma profesiei am legatura cu astfel de materiale si cu informatii legate de acestea )
Alte explicatii sunt in articolul de mai sus .

As cumpara , din nou , orice espresor care contine , in interior , cat mai mult cupru in locul oricarui alt metal utilizat in acelasi scop .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#14
Deci in cazul lui pusu, care isi va face singur boilerul, ar fi de preferat inoxul ALIMENTAR, pentru ca nu va avea posibilitatea (probabil) sa faca rost de cuprul acela potrivit din espressoarele noastre.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Ok, m-a convins d-ul Radau. Voi folosi tabla de cu electrolitic. Mai greu va fi cu sudura in cupru. Ma gandesc si la o eventuala imbinare prin nituire, cu nituri din cu. De cositorire ce ziceti? Cand va fi gata il voi testa dpdv al presiunii la o firma in domeniu sa reziste pana la vreo 15 bari.
LA CIMBALI M15 si 2 buc automatic Saeco
 
Reply
#16
" Ok, m-a convins d-ul Radau. Voi folosi tabla de cu electrolitic."

Nu am avut nici un moment intentia de a te convinge sa alegi o vaianta sa alta .

Am incercat doar sa contribui cu informatii , pe care le cosider utile si care sa te ajute sa iei o decizie corecta , pe baza cat mai multor date .
Repet , decizia trebuie sa-ti apartina si sa ai convingerea ca , la momenul in care ai luat-o , ai analizat toate elementele pe care le-ai avut la dispozitie . Astfel nu vei regreta optiunea , fiind convins ca ai luat in calcul toate aspectele cunoscute la acea data .

Boilerul va fi un cazan sub presiune , supus incalzirii .
Nu as merge pe varianta cositorire si nici nituire . Sudarea cu electrod din cupru sau flux , desi mai greu de realizat , prezinta mai multe avantaje.
Consulta-te cu un specialist .
15 bari reprezinta o presiune desul de mare iar o fisura sau un por deschis in lipitura pot genera consecinte neplacute .

Off topic .
Formula de adresare cu nume este suficienta .
Multumesc .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#17
Pusu -o simpla cautare pe google "Espresso machines with stainless steel boilers"si ai sa vezi ce masini folosesc boilere de inox ,treaba cu bacteriile este praf in ochi(doar nu o sa folosesti boilerul la tocat carne sau altceva ),a si e coli moare la 70 grade C ,cuprul este mult mai usor de prelucrat acesta este motivul principal al folosirii lui de catre multi producatori ,in industria alimentara tot ce este din metal in instalatii este INOX ALIMENTAR .
2.Despre conductivitate , cupru ,aluminiu si inox asta este ordinea descrescatoare in ceea ce priveste conductivitatea ,numai ca aici de obicei facem o confuzie,noi nu urmarim sa incalzim carcasa ci sa incalzim apa din boiler deci cu cat este mai mica cu atat v-a fi mai bine pentru noi in acest caz rezultand un consum mai mic de eneregie .
Si mai trebuie lamurit un aspect tu vrei sa il faci dual boiler ,pentru HX este mai bun cupru datorita conductivitatii mai mari .
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#18
Ii multumesc si lui Dragos5178 pentru precizari, am ramas la cupru, am si comandat tabla. Stima la toata lumea!
LA CIMBALI M15 si 2 buc automatic Saeco
 
Reply
#19
Ai gasit Cupru potrivit pentru boilere de espressoare, despre care vorbea RaduCarutasu mai sus?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
(22-06-2013, 09:10)Lyvyoo Wrote: Ai gasit Cupru potrivit pentru boilere de espressoare, despre care vorbea RaduCarutasu mai sus?
Da, da, am gasit tabla de cupru electrolitic (99,99% puritate). Pe miercuri imi ajunge si ma apuc de lucru.
LA CIMBALI M15 si 2 buc automatic Saeco
 
Reply
#21

Aseara manat de o curiozitate mai veche, m-am apucat sa desfac aparatul de vacanta (un Philips Saeco HD8323), pt a vedea cum se prezinta micutul boiler de inox (100 sau 150 ml, nu stiu exact
) dupa doi si jumatate de utilizare, din care in ultimul mai putin.
Cred ca dupa primul an de exploatare nici nu l-am decalcifiat, iar apa am pus de la robinet in general. Abia dupa ce am descoperit acest forum, am inceput sa acord mai multa atentie modului de exploatare, si am dat-o pe apa bucovina si decalcifiere odata la trei luni cu sare de lamaie.
Si dupa cum va spuneam, pe masura ce ma apropiam de desfacerea boilerului, ma gandeam sa vezi ce mizerie gasesc in el la cum am avut eu grija de el la inceput......si surpriza!!! am fost uimit in sensul pozitiv cat de curat este boilerul, fara pic de mizerie sau depuneri de calciu pe peretii acestuia. Sincer sa fiu sunt un pic contrariat in legatura cu aspectul acesta, si spun asta pt. ca am vazut poze pe net, precum afirmatiile altor colegi de pe acest forum (nickso pe al lui treviso) ca au gasit multa mizerie in boilerele de cupru sau alama.
Deci, ce sa fie mai bine pt "customer safety" ?
P.S. Diseara cand ajung acasa, am sa postez si poze, sa va arat si voua.
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#22
Depinde cat de mult a fost folosit, cu ce apa etc. Eu daca imi desfac dupa doi ani BZ10 al meu, pun pariu ca e "lux" in interior, folosind un filtru dedicat tot timpul.

Oricum, inoxul are sanse sa reziste mult mai bine in timp. Problema ar fi de eficienta in espresso, avand o inertie termica destul de mare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
(28-01-2014, 16:53)Lyvyoo Wrote: Problema ar fi de eficienta in espresso, avand o inertie termica destul de mare.

Asta este o problema care tine mai mult de dimensiunile boilerului si de grup. Materialul din care este fabricat boilerul...eeehh. Daca vorbim de boilere peste 1l, am mari dubii ca 60ml schimba ceva. Iar daca mai e si HX...
La masinile cu boilere mici, in general se foloseste alama. Cu mici exceptii, evident dar, eu nu am vazut cupru.
 
Reply
#24
(28-01-2014, 16:06)Silvio Wrote: [align=left]
......si surpriza!!! am fost uimit in sensul pozitiv cat de curat este boilerul, fara pic de mizerie sau depuneri de calciu pe peretii acestuia. Sincer sa fiu sunt un pic contrariat in legatura cu aspectul acesta, si spun asta pt. ca am vazut poze pe net, precum afirmatiile altor colegi de pe acest forum (nickso pe al lui treviso) ca au gasit multa mizerie in boilerele de cupru sau alama.
Deci, ce sa fie mai bine pt "customer safety" ?
P.S. Diseara cand ajung acasa, am sa postez si poze, sa va arat si voua.

Din cate stiu eu...inoxul nu reactioneaza in aceeasi masura, ca si cuprul, in contact cu apa...cuprul isi creeaza un strat de oxid de cupru care, la randul lui, nu mai reactioneaza cu apa (parca asa imi aduc aminte). cand cuprul intra in contact cu acidul folosit la decalcifiere capata acea culoare roscata, specifica si care se schimba pe masura ce materialul intra in contact cu apa si cu oxigenul din aer.

vorbind strict de mizerie, si fara sa tinem cont de apa folosita, tu dai exemplu un boiler de extractie, mic, a carui apa se schimba o data pe zi, cel putin, iar eu dau exemplu un boiler de hx, a carui apa poate avea parti care nu se schimba niciodata (infricosator gand) Huh Sau, cu alte cuvinte, comparam o apa curgatoare de munte cu o balta...privita asa pare si normal sa fie mai curat. Smile
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#25
Si pozele, pe care am scris ca le voi publica:


Attached Files Thumbnail(s)
           
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#26
Si o intrebare pt voi dragi espressomani....credeti ca dincolo de celelalte "ingrediente" (apa, boabele de cafea, solutia tehnica-SB, DB sau HX), ca ar putea avea vreun impact in produsul finit, tipul materialului din care este realizat boilerul?...desigur mai intervin si papilele gustative ale fiecaruia
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#27
Mai, daca e dupa mintea mea, as baga o rezistenta intr-un boiler de sticla/portelan Smile
Dar, cred ca, se exagereaza, orice materiale ai folosi, exista compromisuri. Important e sa nu ai depuneri si asta inseamna sa intretii bine masina din care bei !
 
Reply
#28
cred ca am reusit sa ma fac neinteles.......ma gandeam de fapt la un gust mai bun, si nu la cata mizerie se acumuleaza intru-un boiler sau altul
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#29
Pai, gustul e alterat de o masina neintretinuta, cu depuneri(de oricare ar fi ele).
In rest, in conditii ok, am dubii ca cineva este capabil sa faca diferenta...
 
Reply
#30
Daca dai o cautare dupa "stainless steel vs copper boiler" o sa gasesti cateva discutii interesante...majoritatea cu referire la aparate pt espresso...

Din ce am gasit eu se pare ca inoxul este ok, atata timp cat designul aparatului permite o stabilitate termica buna. Un exemplu "celebru" ar fi GS3, care are boilerele din inox...

Cuprul...conductivitate termica foarte buna insa reactiv la tot ce inseamna alcalin sau acid (asta include apa). Totodata cuprul este mai...elastic si suporta mai bine variatii mari si dese de temperatura (nu ca inoxul ar ceda prea repede).

Ar fi interesant de ascultat parerea unui metalurgist...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)