• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


bezzera bz 40 de

#1
doresc sa achizitionez acest aparat si nu prea am gasit asa multe date despre el ,daca ma poate ajuta cineva ....poate ce e inauntrul lui e si in alte aparate bezzera.
multumesc anticipat
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#2
YouTube! > BEZZERA BZ40
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#3
pe situl Bezzera exista o arhiva piese schimb pentru masinile scoase din fabricatie:
http://www.bezzera.it/index.php?option=com_content&view=article&id=96&Itemid=260&lang=en
in
catalogul BZ40 ai cam toate detaliile de interior;
exista review-uri pe coffeegeek (vechi, inceput de ani 2000) si topicuri suficiente pe home-barista...

conectare la retea apa, pompa rotativa, dozare automata, boiler 3.5 l, Sirai Pstatdual 1350W heaters
simpla de intretinut si intervenit pe ea, grup clasic non E61, conectat termic cu boilerul, HX tip recipient (nu teava) in buna traditie Bezzera;
lipsa unei preinfuzii implementate in grup, precum si pompa rotativa, fac masina mai putin iertatoare, potrivita utilizarii profesionale;
conteaza cat e de uzata, nu?
 
Reply
#4
am citit despre ea dar doream sa aflu ceva pe limba mea Smile,de exemplu sistemul grupului are termosifon?are site de 58mm?
in ce sens mai putin iertatoare ? 
 se poate modifica ptr a avea acea preinfuzie?
nu stiu cat de uzata e ....sper sa nu fie asa de mult ....practic ce se uzeaza ?pompa rotativa?electrovalvele?presostatul?
daca nu e prea dificil te rog coboara la nivelul meu si da-mi niste lamuriri mai ample
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#5
Sper sa nu dati cu pietre in mine, dar eu vad in faptul ca nu are grup E61 un mare avantaj, pentru ca nu esti obligat sa faci acea preinfuzie caracteristica lui E61, de circa 4,3s, vrei, nu vrei.
La cafele proaspat prajite chiar nu este nevoie de preinfuzie, aceasta poate da rezultate in ceasca in directia opusa celei dorite. Vorbesc din experienta mea. Am intrebat si prin shopurile de specialitate, cu un nume si cu aparate care ofera programarea preinfuziei, si in clipa asta nu imi aduc aminte de nici unul (da, am sccris corect!) care sa faca preinfuzie.
Dar, inca o data, asta este experienta mea, si fiecare poate experimenta, in functie de tipul cafelei, vechimea de la prajire, etc...
Cert este ca cu un E61 nu scapi de preinfuzie, decit daca modifici mecanic grupul.

La intrebarea daca preinfuzia se poate implementa: am aruncat un ochi pe schema explodata de componente. Asa cum este masina facuta (imi place!) cred ca preinfuzia se poate implementa, de exemplu, introducind un sistem bypass, eventual cu un ventil reglabil din afara, si cu un timer. Pe circuit se mai pun niste electrovalve controlate smart, si ai un sistem profesional. Dar totul este o decizie mai mult legata de efortul necesar, si de costuri.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#6
multumesc ptr raspuns,dupa ce vine aparatul imi permiti sa te mai deranjez cu anumite nelamuriri care sigur le vor aparea in cazul in care nu o sa functioneze in parametrii normali?
referitor la preinfuzie am folosit o metoda rurala Smile la aparatul meu , puneam un pic de apa peste puc inainte de a-l monta in grup , am observat ca era scurgerea mai buna,culoarea mai faina dar gustul era schimbat si nu de multe ori nu chiar in bine (imi taia toata aciditatea din cafea)
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#7
(18-12-2016, 16:25)orwo Wrote: multumesc ptr raspuns,dupa ce vine aparatul imi permiti sa te mai deranjez cu anumite nelamuriri care sigur le vor aparea in cazul in care nu o sa functioneze in parametrii normali?
nu sint sigur pe cine ai intrebat, dar eu, sigur ca da, cu placere! Sper sa te pot ajuta chiar daca nu cunosc aparatul. Angel
In orisice caz, BZ40DE este o masina comerciala, solida, "heavy duty", are pina si control volumetric, deci are deja electronica incorporata din fabrica. Asta nu face mai simpla introducerea suplimentara a unei preinfuzii, ba din contra (caci presupun ca nu vrei sa reprogramezi controllerul).
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#8
la mecanica ma pricep ceva Smile la electronica mai putin Sad sper sa ma descurc ,cu ea da pe tine te rugam vladP
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#9
(18-12-2016, 16:16)VladP Wrote: ...  eu vad in faptul ca nu are grup E61 un mare avantaj, pentru ca nu esti obligat sa faci acea preinfuzie caracteristica lui E61, de circa 4,3s, vrei, nu vrei.
... cred ca preinfuzia se poate implementa, de exemplu, introducind un sistem bypass, eventual cu un ventil reglabil din afara, si cu un timer. Pe circuit se mai pun niste electrovalve controlate smart, si ai un sistem profesional. ...

cred ca preinfuzia isi merita locul intr-un topic separat, nu pierduta aici intr-un topic de interes limitat (who the... is Bezzera [Image: smile.gif] )
eu de ex., vad preinfuzia legata de capabilitati ale masinii espresso de profilare presiune, de calitatile rasnitei in distributia dimensionala a particulelor etc.
pentru espresso clasic, rasnita (macinatura) e inaintea preinfuziei... sau pusa altfel: experimentele de preinfuzie, de non-preinfuzie, dau rezultate relevante daca sunt bazate pe o rasnita capabila espresso;
 
(18-12-2016, 14:41)orwo Wrote: am citit despre ea dar doream sa aflu ceva pe limba mea [Image: smile.gif],de exemplu sistemul grupului are termosifon?are site de 58mm?
in ce sens mai putin iertatoare ?
se poate modifica ptr a avea acea preinfuzie?
... daca nu e prea dificil te rog coboara la nivelul meu si da-mi niste lamuriri mai ample

am facut ceva eforturi sa fiu succint si clar in explicatii; nu am vazut in functiune asa ceva (nu m-am uitat nici la clipul pus de VladP); dar am parcurs schemele constructive a mai multe din modelele Bezzera profesionale, am fost la un moment dat pe punctul de a cumpara un model comercial Bezzera de spring-lever, intr-o oferta foarte avantajoasa;
ce mai, am fost si eu curios sa vad despre ce e vorba...

daca cele ce-ai citit despre masina din topic nu sunt pe limba ta, mi se pare firesc; dar nu cred ca vei ajunge vreodata sa o intelegi, daca nu doresti sa afli singur raspunsuri la intrebari care se vor ingramadi tot mai multe;
as vrea sa pot sa-ti lamuresc niste intrebari, dar convingerea mea este ca asta se va putea intampla nu coborand eu la tine, ci invers...
(prezumtie de sinceritate - de multe ori a nu putea intelege e in realitate un caz de a nu vrea sa intelegi... motiv pentru care chestia asta cu nivelele de intelegere e doar un fel de a spune sa ma exprim mai clar [Image: smile.gif] )

nu, grupul nu are termosifon, dar ma-ntreb la ce te-ai gandit cand ai pus intrebarea asta? termosifonul in sine nu inseamna decat una din solutiile clasice de incalzire grup si s-a practicat tot mai putin pe masinile noi; cum spuneam in alt post, termosifonul e o solutie fortata pe dual-boilere de ex. 
grupul E61 impune termosifon, ori aceasta masina are un grup clasic, cum spuneam mai sus, "conectat termic cu boilerul"
n-am verificat dar cred ca Bezzera are grupuri de 58mm pe toate masinile sale recente;

chestia cu 'iertatoarea', e cam ceea ce probabil ai inteles: toleranta la erori de operare... si da rezultate bune cu oameni deja cu o experienta in lucrul cu ea; e mult mai usor sa ratezi un shot, cand apa navaleste in plina presiune peste puc; ok, are in cale un restrictor, dar tot direct se numeste...

preinfuzia? masina asta a fost conceputa asemeni majoritatii masinilor comerciale ale timpului: cu pompe rotative si grup non-E61;
destul de important era lucrul cu cafele prajite de la mediu in sus, cu doze mai mici si macinatura mai fina!
asa cum e, chiar si noua, masina are un sweet spot al ei in ce priveste cafeaua si doza; ea nu are versatilitatea unui espressor folosit pentru experimente si asa clasica si robusta, e destinata lucrului cu rezultate consistente si raspuns rapid, in mediu comercial;
ti-ar trebui ceva resurse sa o modifici cu preinfuzie si alti clopotei...
nu-i vorba ca n-ar merita - dar facut de tine, pe intelegerea ta, nu la comanda...

preinfuzia e un cuvant la moda care vrajeste pe multi si are acelasi sufix ca si... confuzia...
 
Reply
#10
radudani wrote:
_____________
....cred ca preinfuzia isi merita locul intr-un topic separat......
_____________________________________________________________________________

Cetegoric!
Preinfuzia multă bătaie de cap celor care caută drumul spre un espresso perfect. Wall
Se pomenește atat de des acest cuvânt si s-a creat așa o aura mistica in jurul lui încât, mulți dintre cei care nu au avut cum sa-i dea si o valenta practica, il considere ca fiind panaceul rezolvării tuturor problemelor care apar in înșiruirea de operații, de manopere, ce sunt necesare preparării corecte a unui espresso. Poate este, poate....
Unii lauda exagerat, Bi alții o cred ca de acolo vine salvarea, 77 unii sunt mai rezervă-ți, Dont_know sau o ignora Av .
Ce este de fapt preinfuzia, cum se realizeaza, tipuri, ce scop urmărește, este sau nu necesara, produce sau nu efecte, ce aparate o pot realiza, influenteaza sau nu gustul si in ce sens, la ce cafele se pretează si la care nu, cum prăjim, cum macinam, ce temperaturi folosim la extractie, timpul extractiei...... si multe alte întrebări si probleme pot fi supuse dezbaterii. Az
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#11
@RaduCarutasu : " ...Preinfuzia multă bătaie de cap celor care caută drumul spre un espresso perfect..."

 - Indiferent cum ar fi considerata , preinfuzia , reprezinta o alta variabila existenta cu care se poate jongla in experimentarea producerii unui espresso ( nu stiu cat de perfect ) si de ce nu , ea naste controverse si cred ca merita o sectiune separata , intrucat tine si de preferinta fiecarui espressoman. Mi-e greu sa cred ca poate fi ignorata , atata timp cat a inceput sa fie introdusa pe aparatele mai noi ( optional ) si nu mai constituie "secretul" unui barista dintr-o anume cafenea...mistica si aura de panaceu cred ca e data si de accentul ( uneori exagerat ) ce-i este atribuit , insa preinfuzia chiar schimba , de multe ori in sens pozitiv , gustul din ceasca...
    Importanta preinfuziei nu tine numai si numai de valentele espressorului , ci si de educatia gustului utilizatorului , care prin experimente repetate reuseste in final , sa traga concluzii si deci sa-si rafineze preferintele , in cosecinta ea va continua sa existe si sa genereze discutii si chiar controverse , ceea ce pare normal.
      Varietatea soiurilor de cafea si tipul prajirii cu macinatura in diferite grade , va face preinfuzia un parametru ( discutabil ) de corectie si imbunatatire a rezultatului final obtinut si cred ca-si are locul ei , binevenit in lumea iubitorilor de espresso de calitate... [Image: cool.gif] .

Preinfuzia sau "acordul fin al espressomanului "...
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#12
trebuie sa intelegi ca de la lelit la bezzera e un salt mare -sper sa nu fie prea mare- intrebam deoarece pe forumuri externe nu prea am gasit raspunsurile asteptate de mine,nu stiam ca termosifonul se foloseste pe db,e mai usor sa cobori  tu decat sa urc eu asa de mult [Image: smile.gif]
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#13
Termosifonul se folosește pe grupul E61, indiferent ca espressorul e HX sau DB, "ciuperca" grupului E61 fiind la distanță de boiler este încălzit prin termosifon. La HX se face flush de răcire, la DB de încălzire .
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)