• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Zahăr în portafiltru

#1
Deși s-a mai discutat ușor pe această temă, am observat ceva destul de...problematic. după cum știți, classic-ul are o valvă cu 3 căi prin care eliberează presiunea din pf direct în tava de scurgere, împreună cu lichidul rămas la suprafața pucului. În dimineața asta, când am spălat tava de scurgere, am găsit în ea o...mâzgă...groasă, asemănătoare cremei de zahăr ars, însă ceva mai subțire.

A mai observat cineva așa ceva? Dacă la suprafața pucului se formează un fel de sirop gros de zahăr se înțelege și de ce zahărul influențează curgerea, asa cum a zis RaduCaruțasu. Oricum efectul asupra valvei solenoide nu are cum să fie unul pozitiv...sper doar să nu fie târziu. Sunt curios dacă a încercat cineva cu espressor fără valvă solenoidă și dacă a observat ceva deosebit la suprafața pucului...

Eu nu o să mai încerc...Dacă cineva mai are impresii pe această temă vă rog să le împărtășiți aici pentru a-i ajuta și pe alții care ar putea face aceeași greșeală și își pot strica espressor-ul.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#2
(09-07-2013, 12:29)nickso Wrote: Deși s-a mai discutat ușor pe această temă, am observat ceva destul de...problematic. după cum știți, classic-ul are o valvă cu 3 căi prin care eliberează presiunea din pf direct în tava de scurgere, împreună cu lichidul rămas la suprafața pucului. În dimineața asta, când am spălat tava de scurgere, am găsit în ea o...mâzgă...groasă, asemănătoare cremei de zahăr ars, însă ceva mai subțire.

A mai observat cineva așa ceva? Dacă la suprafața pucului se formează un fel de sirop gros de zahăr se înțelege și de ce zahărul influențează curgerea, asa cum a zis RaduCaruțasu. Oricum efectul asupra valvei solenoide nu are cum să fie unul pozitiv...sper doar să nu fie târziu. Sunt curios dacă a încercat cineva cu espressor fără valvă solenoidă și dacă a observat ceva deosebit la suprafața pucului...

Eu nu o să mai încerc...Dacă cineva mai are impresii pe această temă vă rog să le împărtășiți aici pentru a-i ajuta și pe alții care ar putea face aceeași greșeală și își pot strica espressor-ul.
Ce este in tava depinde si de cat de des il folosesti. Acolo este ce ia de deasupra pucului plus o "deshidratare" datorata suprafetei mari de evaporare, de aici si consistenta crescuta.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
Am "auzit" si eu de asta, se cheama "cuban shot" sau cuban espresso.
Am citit undeva (am sa caut) ca se pune 1/2 cafeaua macinata in pf, se pune un strat de zahar brun si restul de cafea peste, se tampeaza si se extrage.
Si daca machiezi cu crema de lapte ai un cortado. Dar si asta trebuie sa verific unde am citit.

Am incercat eu la birou sa fac asta cuiva care bea cu zahar si ii place mai mult asa decat cu zahar adaugat ulterior. Inteleg de aici ca intervine o hidroliza a sucrozei sau zaharozei, imi este neclar daca sunt conditii de hidroliza sau nu dar eu cunosc un fan de cuban coffee, oricare ar fi motivul pentru care apare diferenta de gust.

Eu nu am vazut niciun sirop de zahar sau caramel in tava unde se scurge solenoidul. Am fost atent ca imi faceam probleme ca se va face dusul grupului mai lipicios sau se va forma ceva strat nasol dar nu a fost asa. Pana acum cel putin. Aici vorbesc de Gaggia Classic - ce am la birou. Am sa fiu si mai atent si am sa ma asigur ca nu scapa niciun zahar fara backflush.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#4
Pot să confirm că gustul este peste cel cu zahăr adăugat ulterior...cel puțin după gustul meu. Cred că dacă se pune zahărul la jumătatea pucului s-ar elimina problema siropului tras înapoi prin solenoidă...dar deja ne complicăm puțin...

Mi se pare imposibil ca ce am gasit în tavă să fie de la cafea...până să încep să pun zahăr nu am văzut nici măcar urmă de așa ceva...

O să încerc o dată cu tava perfect curată...Și apoi o să verific..Dacă cineva o face înaintea mea, îl/o rog să spună cum a decurs...Că nu ard de nerăbdare să mai încercAngel
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#5
Am incercat azi sa fac cafeaua aia cu zaharul pus dupa extractie - tot brun, acelasi zahar dar nu in pf. Eram curios daca simte diferenta. Se pare ca totusi nu a parut diferit azi.
Eu nu stiu ce sa zic, nu pot sa beau cafeaua cu zahar, nicio metoda de preparare.
Maine blind test, fac 2 - una cu cubano si una cu zaharul dupa, si o rog sa-mi spuna daca sunt diferite si care e mai buna.
Revin maine daca reusesc sa fac testul. Smile
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#6
Am înteles că ai classic, nu? Spală, te rog, tava inainte să faci cele două cafele și apoi uită-te în ea imediat după ce le-ai făcut și după câteva ore...bineînțeles, dacă se poate...Big Grin
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#7
nickso, ia-ti un detergent bun si fa un backflush. Daca nu, macar cu apa fierbinte si tot e bine.

Altfel, poti sa incerci cu putin zahar bruT nu bruN, in ceasca, pus inainte de inceperea extractiei.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Dap...Astăzi o să dau comandă de un filtru orb...când o să îl primesc fac backflush...
M-am uitat puțin pe țeava de scurgere de la solenoidă și nu am văzut semne de probleme...sper să nu fie
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#9
(09-07-2013, 18:44)Entonii Wrote: Maine blind test, fac 2 - una cu cubano si una cu zaharul dupa, si o rog sa-mi spuna daca sunt diferite si care e mai buna.
Revin maine daca reusesc sa fac testul. Smile

Ai reușit? Rolleyes
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#10
Nu am reusit.
Am luat azi Ethiopia de la Sarkis si am reglat-o greu dupa Bolivia (tot de la el). Mi-a luat 4 extractii sa ajung unde trebuie si n-am mai avut timp sa ma joc. Suntem 4 in "gasca" de cafegii si eu le prepar pe toate momentan.
Am amanat pe maine, ma ierti.
A, si Ethiopia asta, prajita asa cum imi place - felicitari lui Mihai. Cu linia aia de chaff mai galbena. I-a iesit de data asta "asa cum imi place mie".
De data asta fotografia facuta cu aparat nu cu telefon.
Inca o poza
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#11
(10-07-2013, 16:11)Entonii Wrote: Nu am reusit....
Am amanat pe maine, ma ierti.

Ma mai gandesc....Tongue

Cand o faci nu conteaza...macar sa gasim un raspuns...sa stim sa nu mai facem...

Azi am comandat un filtru orb si pully caff (pe langa o teava silvia v3 Big Grin)...luni marti ii fac si backflush. Oricum...nu da semne ca ar avea vreo pb.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#12
Am facut ieri mini-test-ul pe cei 2 care beau cu zahar (inca).
Am facut 2 ethiopii, aceeasi rasnire, aceeasi doza, unul cu zahar in PF si unul cu zahar adaugat ulterior.
Amandoi au preferat cu zahar adaugat ulterior.
Nici de data asta nu am vazut sirop de zahar in tava sau vreo zeama mai neobisnuita. Oricum nu mai fac cu zahar in portafiltru, a fost o prostie, e clar.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#13
Huh atunci rămâne un mister...

Mda...Nici eu nu cred că o să mai fac...

Referitor la preferința fiecăruia...Am observat că este puțin mai dulce dacă adaugi zahăr ulterior, și asa se poate explica.

In ultima vreme am băut fără zahăr și așa cred că o să fac în continuare. Merci pentru experimente...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#14
Pentru mine a fost doar de dragul experimentului, nu am baut niciodata cafea cu zahar sau indulcita in vreun fel. Cu lapte cel mult.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)