• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


World of Coffee Dublin 2016

#1
programul de desfasurare la World Barista Championship
programul de desfasurare la World Brewers Cup
transmisii live cu scoruri afisate in "timp real", comentariu in background Steven Morrisey si Charles Babinski
transmisii live si inregistrari
excelenta prezentarea lui Anca Arhip azi in preliminarii 
descriere aici https://twitter.com/SprudgeLive/status/7...8529603584, derulati spre stanga

doar 331.5 puncte pentru Anca Sad
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#2
S-a vazut faptul ca Anca s-a antrenat deoarece 'memoria muschilor' a ajutat-o sa repete fiecare miscare in mod relativ corect si identic cu precedenta. Tehnica de tampare putin stangace in optinia mea, a uitat sa dea niste flush-uri dar relativ OK.
Unde cred ca au fost problemele fara sa pot sa imi dau seama ce a fost in ceasca :
- Nu a reusit sa ma convinga ca speech-ul nu este unul memorat, a lipsit naturaletea si a fost putin prea crispata ;
- A procedat corect conferind o abundenta de informatii dar in final degeaba reciti componenta apei folosita in bautura semnatura daca nu detaliezi si modul in care aceasta influenteaza in bine sau cum schimba gustul preparatului ;
- 'Controversata' bautura semnatura! Sa te duci la mondiale cu apa pusa in portafiltru cu seringa pe post de preinfuzie rece si ATAT este cel putin indraznet !
 
Reply
#3
frumoasa evolutie intradevar
Aici e link-ul direct: http://livestream.com/worldcoffee/events.../127355572
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#4
Cei 12 semifinalisti
http://sprudgelive.com/?p=11156
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+
 
Reply
#5
3 chinezi din 12 semifinalisti - China, Hong Kong, Taiwan Smile
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#6
Si daca mi se permit cateva comentarii personale:
- Italia nu a intrat in semifinale Big Grin
- Irlanda "bate la fund" Italia in materie de cafea
- Tipa din Irlanda chiar sper sa obtina un rezultat bun; e singura "Independent"
- o sa castige Hugh Kelly Smile

ps: si nu inteleg ce cauta Nespresso pe-aici Smile Bine...inteleg, dar sunt cumva penibili
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+
 
Reply
#7
Sunt cateva lucruri care ma intristeaza. Unele din cele mai mari tari producatoare de cafea sunt pe ultimile locuri : Columbia, India, Honduras sunt ultimile 3 locuri, iar El Salvadorul si Brazilia pe 45 si 42. Ben Put, Malaval si uncenicul lui Sasa Sestic Hugh, au dus preparatul cafelei mult prea departe intr-un grad de ultra-precizie aproape abstracta, anul viitor probabil ca si compozitia aerului de la suprafata libera a cafelei va trebui 'confectionat'. Apa nu mai este ce era odata asa cum am invatat in scoala primara, inodora, incolora si insipida. Apa acum se 'fabrica' !

Din top 6, cel mai mult mi-a placut Taiwan-ul, un barista cu mult bun simt si bine pregatit !

Eu v-as invita sa urmariti prestatia lui Martin : Kenya ... Si-a pastrat calmul toata prezentarea, a incercat sa inoveze, a avut un incident la inceput care nu l-a scos din ritmul rutinei, pentru o tara producatoare de cafea mi -a placut mult !
 
Reply
#8
Finalistii: Franta, Japonia, Olanda, USA, Canada, Taiwan
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+
 
Reply
#9
La campionatul barista ati vazut spectatori? Am avut impresia ca in sala erau doar cei directi interesati.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#10
Erau si spectatori; desi la brew am vazut mai multi. Franta si Olanda au avut galerie puternica Smile
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+
 
Reply
#11
Spectatorii la concursul barista pareau sa fie doar din echipa de suport a competitorilor, oricum pana in 100 de oameni in tribune?
Vreau sa spun ca evenimentul mi se pare nereusit pe plan local, nu i-a atras nici pe localnici, nici pe turisti.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#12
(24-06-2016, 20:19)mirceat Wrote: Vreau sa spun ca evenimentul mi se pare nereusit pe plan local, nu i-a atras nici pe localnici, nici pe turisti.

Da, asa este, nu am vazut sa fie promovat! Niste publicatii, cateva reviste, paginile de Facebook ale unor cafenele/ prajitorii, dar in afara de asta, nimic.
Azi am avut o prima zi de voluntariat pentru eveniment, maine voi fi asignat pentru finala wbc. Angel

Cateva foto facute azi: https://goo.gl/photos/gCVQXLdv2uH4hd2E8
Expobar Brewtus IV, Vario, baza de tampare Motta, tamper Motta. V60 Set
 
Reply
#13
(25-06-2016, 01:20)ascarlat Wrote:
(24-06-2016, 20:19)mirceat Wrote: Vreau sa spun ca evenimentul mi se pare nereusit pe plan local, nu i-a atras nici pe localnici, nici pe turisti.

Da, asa este, nu am vazut sa fie promovat! Niste publicatii, cateva reviste, paginile de Facebook ale unor cafenele/ prajitorii, dar in afara de asta, nimic.
Azi am avut o prima zi de voluntariat pentru eveniment, maine voi fi asignat pentru finala wbc. [Image: angel.gif]

Cateva foto facute azi: https://goo.gl/photos/gCVQXLdv2uH4hd2E8
Multumim de informare si felicitari!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#14
6 - Olanda
5 - Franța
4 - SUA
3 - Canada
2 - Japonia
1 - Taiwan

[Image: 9215eb39205dd46ff1014b29d4eaea4b.jpg]
Expobar Brewtus IV, Vario, baza de tampare Motta, tamper Motta. V60 Set
 
Reply
#15
Nu stiu ce gust a fost in ceasca, dar ca prestatie nu mi se pare foarte corect clasamentul. Japonia a avut si niste greseli la tehnica, a varsat din lapte, aproape ca era sa rateze sa spuna "time", iar Franta a avut o prezentare fara greseala.
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+
 
Reply
#16
mulțumim @ascarlat, dacă ai timp, poate ne relatezi si alte impresii de acolo
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#17
da, kenianul a fost tare, stapanire de sine si siguranta, la sfarsit a fost si elegant. Mi-a placut si tipul ala inalt care gusta din cestile la extreme [Image: smile.gif]
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, Gene CBR 101.
 
Reply
#18
Dupa acest campionat eu raman cu impresia ca printre cei mai castigati au fost Sasa Sestic si 90+
Sasa Sestic a reusit anul trecut sa 'inventeze' un produs complet nou (asa cum a facut acum ceva ani Apple care a introdus o categorie complet noua in piata, tabletele) care anul acesta practic a devenit unealta standard in trusa baristilor, mai mult de jumatate din concurenti au folosit distribuitorul ONA de cafea in portafiltru. In aceeasi nota am observat ca multi concurenti au avut cafea verde furnizata de 90+, precum Ben Put care a folosit o Etiopia Nekisse care a fost alegerea si fetelor de la Origo. Cafeaua din Panama a fost o origine cautata de baristi, in special varietatea Geisha, si in general varietatile exotice au fost mult mai cautate anul acesta, precum Sudan Rume, alegerea castigatorului de anul trecut Sasa Sestic.
Deasemenea o noua preocupare a prins contur si anume experimentele fermierilor cu modul de procesare al cafelei. Dupa celebrul deja 'carbonic maceration' al lui Camilo Merizalde, fermierul din Columbia cu care tot Sasa Sestic a colaborat, anul acesta l-am auzit pe Ben Put vorbind de fermentare pe paturi africane in multistraturi, procesul petrecandu-se la temeperaturi diferite fata de varinata clasica unde ciresele sunt amplasate intr-un singur strat, maturizarea fermentarii avand nevoie de 35 de zile astfel incat bobul de cafea este intr-un contact cu pulpa ciresii un timp mai indelungat astfel incat note complexe exotice sunt transferate acestuia.
Anul acesta nimic nu a fost lasat la intamplare, am auzit un concurent vorbind de laptele folosit de el, care a fost obtinut de la o micro ferma cu numai 60 de 'vacute' (cred ca olandezul).

Ce mi s-a parut interesant :
Concurentul olandez a punctat un lucru foarte corect si anume multa lume se raporteaza la origine si prea putin la varietate, un Bourbon cultivat intr-o ferma din Columbia de exemplu va avea un profil de gust total diferit fata de o Typica cultivata intr-o alta ferma tot din Columbia.

Mi-a placut ca Hugh Kelly din Australia a decis sa vina in competitie cu o varietate comuna orientata pe productivitate complet anti-exotica, Castillo un cultivar dezvoltat de Federatia Columbiana a Cafelei rezistent la rugina si cu productivitate la hectar ridicata si a reusit sa se claseze pe locul 3 in prima zi. Nu am inteles ce a facut a doua zi.

Pot confirma ca ideea taiwanezului de a raci cu apa portafiltrele dupa extractie are sens. Intr-o zi am facut impreuna cu Lyvyoo si Nickso niste teste cu un prototip de Che (Kinu zilele acestea) si am facut cateva extractii pe un Grimac si cel mai bun espresso din acea seara a fost cel produs in portafiltrele neincalzite. Lyvyoo daca iti mai aduci aminte acele note de alune scoase dintr-o Brazilia !

Sunt foarte curios daca a fost cineva atent la nemtoaica si a putut identifica ce tamper a folosit ? Eu am banuit ca este vorba de un Mahlgut modificat :
[Image: mahlgut-alum-red-angle-1.jpg?itok=Cmea6tCP]

Despre asta vorbesc :

   

Am uitat sa mentionez ca am ramas uimit ce crema a reusit sa scoata americanul, juratii tot amestecau si aceasta nu se spargea

Inca un lucru interesant !
La WBC Taiwan s-a clasat pe primul loc si Japoina pe al doilea iar la WBrC Taiwan s-a clasat pe locul 3 iar Japonia pe primul loc.
 
Reply
#19
Multumim @eugenm.
Erna a folosit un set asortat distribuitor si tamper de la Mahlgut.
The new dream team: The Mahlgut Dozer and the Mahlgut Tamper Buzzer.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#20
Interesant @mirceat !
Imi aduc aminte ca anul trecut si Maxwell Colonna a venit cu ceva similar, doar ca era vorba de un tamper dinamometric. Le-a luat aproape un an celor care au inventat jucaria sa o bage in productie : Clockwork Espresso
 
Reply
#21
Daca tot vorbim despre tampere, un tamper dinamometric interesant folosit de campionul Braziliei, aprox. la min 5:00 aici. Este produs de Gilberto, acelasi care produce si rasnitele manuale Bravo. Detalii, poze si clipuri video aici - pret cam 90USD, fara transport si taxe.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#22
(26-06-2016, 16:18)mirceat Wrote: Daca tot vorbim despre tampere, un tamper dinamometric interesant folosit de campionul Braziliei, aprox. la min 5:00 aici. Este produs de Gilberto, acelasi care produce si rasnitele manuale Bravo. Detalii, poze si clipuri video aici - pret cam 90USD, fara transport si taxe.

90USD tamper plus 'tainul' lui Sestic Smile ... Imi place mult, are umar de sprijin pe marginea portafiltrului, pare destul de ergonomic si reglajul fortei este usor de realizat ... Iar pretul este pamantean Smile !

Daca ai fost atent ai vazut ce usor au tampat mai toti cei din top 6 ? Cel putin Malaval deabia a aratat tamperul pucului de cafea.

P.S. M-ai facut curios acum Sad
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)