• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Poll: Care este mai bun pentru home user?
This poll is closed.
VBM Domobar Inox
0%
0 0%
VBM Domobar Junior
0%
0 0%
Expobar Brewtus IV
100.00%
7 100.00%
Expobar Office Leva -pompa rotativa
0%
0 0%
Total 7 vote(s) 100%
* You voted for this item. [Show Results]

Vibiemme sau Expobar

#1
ok, după o vizita la Romexpo și o discuție cu Ștefan Iordache, am restrâns selecția la următoarele espressoare:
1.Vibiemme Domobar Inox: http://www.ginex-espressomaschinen.de/Es...-Inox.html
2.Vibiemme Domobar "Junior HX :http://www.stil-forum.de/koeln-p3210h391s392-Vibiemme-Domobar-Jun.html

3. Expobar Brewtus IV: http://www.creminternational.com/produkt...2&u=0&uu=0
4. Expobar Office Leva - pompa rotativa!!! :http://www.creminternational.com/produkt.asp?prodid=795&struct_id=193&h=119&m=432&u=0&uu=0

De menționat este ca de la install net se beneficiază și de o reducere de 10% pentru espressoarele Vibiemme, astfel ca și un
VBM junior DB la 1433 fără reducere suna interesant.
Tot la romexpo-cofe lovers Smile ,mi-au fost recomandate și râșnitele Eureka, ...aștept ca Stefan I. sa le testeze Smile
Ps. am văzut 2 modele identice ca preț si performanta, cu doar doua diferențe constând într-o protecție de cauciuc de pe țeava de abur si numele "Vibiemme" scris pe tavita de scurgere.vezi foto. Poate sa-mi spună cineva dacă exista și o diferență calitativa intre cele doua?
mulțumesc Smile


Attached Files Thumbnail(s)
       
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
#2
Sunt curios ce sfaturi ti-a dat Stefan pe linie de espressoare Smile Nu e chiar domeniul lui...  Era bine daca te sincronizai cu noi la targ, sambata, caci puteam discuta "live".

Mai intai, citeste aceasta postare ca sa stii cam din ce categorie fac parte fiecare dintre exemplele tale - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...4#pid14294  

In lumina celor scrise acolo, trebuie mai intai sa te hotarasti ce anume vrei, SBDU, HX sau DB.

Sunt insa niste selectii preliminare pe care le poti face:

- de ce ai lua in 2014 SBDU avansat fara PID, cand la acelasi pret ai HX? Pe Gaggia Classic te impaci cu ideea, caci ai dat 1160 de lei, dar pe Vibiemme Domobar, Isomac Zaffiro, Bezzera BZ09 si parca mai erau cateva, la aprox. 8-900E, e mai greu sa te impaci cu aceasta idee.

- de ce ai da 1433E pe un Dual Boiler fara PID? Varianta cu PID a DB-ului Vibiemme costa spre 2300E (later edit, pentru forum este 2185E), ca si concurentii sai Alex Duetto III si R58. Aici spaniolii de la Expobar au stiut sa profite, in toata Europa, inclusiv in Romania, DB-ul costand 1300E pe vibratii si 1450 pe rotativa. Toate aceste aparate nu sunt identice, avand fiecare unele particularitati de constructie. Insa trebuie pus pe masa bugetul total, din care sa iti ramana de o rasnita excelenta, apoi sa iti pui problema daca te duci spre 2200E sau nu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Acum doar nu o sa astepti atat de mult pentru un upgrade la rasnita nu? Plus ca a spune "rasnite eureka" este cam generic...ai un model in vizor? Oricum Mignon, desi pare o mica bijuterie, nu va fi un pas enorm inainte fata de ce ai acum... Cauta pe home barista informatii despre ele.

Cele doua espressoare par identice...teava de abur e alta, ceea ce imi da impresia ca cel branduit este un model mai nou. Am vazut la vibiemme la stand un hx cu boiler de 0,5l...tare curios sunt si eu cum se comporta...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#4
E si asta o discutie la o adica, daca se merita sa cumperi termometru Eric pe un SBDU fara PID. Insa, daca la HX pleci mereu de la apa foarte fierbinte si faci flush pentru racire, la SBDU fara PID poti pleca inclusiv de la apa mai rece decat ai dori, in functie de plaja termostatului.

De la Eureka, doar Zenith-ul pare sa fie o alternativa buna, insa putintel cam scumpa pentru 280Wputere / cutite plate 60mm / reglajul cam ciudat si aparent restrans, din acea rotita mica, gradata.

Aaaa, si in ca o varianta buna la pret - HX-ul Office Leva pe rotativa (1000E), pompa extrem de necesara la acest tip de espressor. Dar sa te conectezi la reteaua de apa cu dedurizator interpus, nu sa umbli cu bidon.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
(27-04-2014, 23:26)Lyvyoo Wrote: Sunt curios ce sfaturi ti-a dat Stefan pe linie de espressoare Smile Nu e chiar domeniul lui... Era bine daca te sincronizai cu noi la targ, sambata, caci puteam discuta "live".

Mai intai, citeste aceasta postare ca sa stii cam din ce categorie fac parte fiecare dintre exemplele tale - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...4#pid14294

In lumina celor scrise acolo, trebuie mai intai sa te hotarasti ce anume vrei, SBDU, HX sau DB.

Sunt insa niste selectii preliminare pe care le poti face:

- de ce ai lua in 2014 SBDU avansat fara PID, cand la acelasi pret ai HX? Pe Gaggia Classic te impaci cu ideea, caci ai dat 1160 de lei, dar pe Vibiemme Domobar, Isomac Zaffiro, Bezzera BZ09 si parca mai erau cateva, la aprox. 8-900E, e mai greu sa te impaci cu aceasta idee.

- de ce ai da 1433E pe un Dual Boiler fara PID? Varianta cu PID a DB-ului Vibiemme costa spre 2300E, ca si concurentii sai Alex Duetto III si R58. Aici spaniolii de la Expobar au stiut sa profite, in toata Europa, inclusiv in Romania, DB-ul costand 1300E pe vibratii si 1450 pe rotativa. Toate aceste aparate nu sunt identice, avand fiecare unele particularitati de constructie. Insa trebuie pus pe masa bugetul total, din care sa iti ramana de o rasnita excelenta, apoi sa iti pui problema daca te duci spre 2200E sau nu.
Din păcate nu am putut veni sâmbăta, am lucrat. Ștefan doar mi-a spus de VBN si ca merita sa le dau o sansa.Ma gandesc ca o persoana care vinde cafea dar nu vinde espressoare are cunoștințe despre calitățile lor fără sa fie interesat sa facă reclama.
Tipul care le vindea de la install net mi-a "povestit" despre calitatile lui. Am înțeles ca ar fi ceva mai bune decât cele de la Espobar pe acelas segment de preț, ca sunt făcute in italia de o firma cu tradiție, fiind primii care au reintrodus grupul faema. De aceea caut review-uri despre ele, ca si despre Expobar.
ok, am citit...of of ,mai mai ca zic asa.
Desi mi-ar face placere un DB, m-am descis pt un HX.
Numai ca mi intra un concurent in discutie un Lelit Pl 62 cu grup E 61!! ehei, in romania ar fi cam 5200 cu reducerea de 5 % dar aici:
http://www.koffiewarenhuis.nl/product/9/...elit_PL62/ este "doar" 1000 euro!!!!!
având Lelit acasă , care face o cafea divina, din punctul meu de vedere bineînțeles, chiar ma bate gândul sa ii dau o șansa, din păcate nu prea sunt opinii pe net despre el.
Acum cât privește PID-ul, din câte am înțeles este ca dacă ai grup E 67 nu ai nevoie de asa ceva, este doar un moft. Nu ca eu nu as fi un mofturos, dar nu ma tine buzunarul Smile.
Eu o sa aștept cu cumpăratul pana când vând cele 3 espressoare pe care le detin Smile, cât despre râșnița dacă spui ca a mea e cam la fel cu cea de la Eureka MCI Mingnon, nu are rost sa o mai schimb.
Bugetul meu max este de 1300 E, dar dacă ma costa mai putin nu ma supăr Smile

(27-04-2014, 23:34)nickso Wrote: Acum doar nu o sa astepti atat de mult pentru un upgrade la rasnita nu? Plus ca a spune "rasnite eureka" este cam generic...ai un model in vizor? Oricum Mignon, desi pare o mica bijuterie, nu va fi un pas enorm inainte fata de ce ai acum... Cauta pe home barista informatii despre ele.

Cele doua espressoare par identice...teava de abur e alta, ceea ce imi da impresia ca cel branduit este un model mai nou. Am vazut la vibiemme la stand un hx cu boiler de 0,5l...tare curios sunt si eu cum se comporta...

da este vorba despre Eureka MCI Mingnon, cat despre o noua rasnita ce sa spun, sa ma vad cu un nou espressor si apoi mai caut ma mai informez.
cafea sa fie si crema in ceasca Smile
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
#6
Vibiemme reprezinta una dintre marile marci ale Italiei in materie de espressoare, asta e cert, iar ca sa spui ca un espressor e mai bun decat celalalt trebuie sa testezi ca sa te convingi. Insa oricum ar fi, e greu sa gasesti diferente in ceasca intre doua HX-uri cu E61 sa zicem, sau intre doua DB-uri cu E61. De exemplu e greu sa spui ca Vibiemme DB cu PID de 2300E face un espresso mai bun ca R58 sau invers. La fel si fata de Expobar. Cine a introdus primul grupul nu mai conteaza, e vorba de ce ofera in prezent si daca mergem pe analizele complexe facute de radudani, conteaza adaptarile facute de fiecare brand pe grupul E61 + constructia per total a masinii. Diferentierea clara vine sa o faca rasnita. Adica tu cu PL43MM si un La Marzocco GS3 de 6000E, vei obtine rezultate mai slabe (foarte probabil, cel putin teoretic) decat aparatura din semnatura mea de exemplu, eventual completata cu o rasnita de 64mm si motor puternic, in loc de Vario. Mai ales ca esti convins de utilitatea grupului E61 si mai ales ca ai si un buget frumusel la dispozitie, tine cont de rasnita caci schimba totul!

Ce am vrut sa spun de fapt este ca la acest nivel, nu poti compara brutal asa aparatele, spunand ca marca X e mai buna decat marca Y, ci trebuie sa ai invedere aparate de acelasi tip. Faptul ca toate au grup E61, care stabilizeaza temperatura, e un punct de plecare, dar una e SBDU, alta e HX si alta e DB, iar comparatiile tale trebuie sa fie intre espressoare de acelasi tip. Daca spui ca vei ramane pe HX si ca trebuie sa te incadrezi in acel buget cu tot cu rasnita, atunci priveste doar peste HX-uri. Aici termometrul Eric este un instrument care te ajuta enorm. Eu am avut HX fara niciun element de precizie a temperaturii si m-am lecuit. Da, PID-ul nu este panaceu universal, dar nu inseamna ca lipsa lui e mai benefica decat prezenta lui. Altfel, daca tot ai introdus acele tipuri de aparate, cum vei sti sa adaptezi temperatura pentru o cafea prajita mai tare, in cazul unui SBDU cu E61, dar fara PID? Sau in cazul unui DB fara PID? La HX sunt repere mai ceva mai clare si fara PID (macar pentru faptul ca stii de unde pleci - apa clocotita), despre a carui utilizate pe acest tip de espressor s-a discutat recent.

Lelit PL62 e 4950 mai exact, cu acea reducere, dar nu stiu daca mai sunt valabile si accesoriile cadou care il insoteau la lansare, trebuie intrebat. Pe acel site vad ca scrie 1098E nu 1000... Review-uri nu sunt pentru ca nu s-a lansat pe piata americana, acolo avandu-si originea majoritatea forumurilor tari de espresso. Dar si la 1000 si la 1100e, tot ii sta Office Leva in coasta, cu 920E vibratii si 1000E rotativa. La HX ia in calcul si termometrul Eric ca accesoriu aproape vital sau cel putin ca instrument de precizie maxima.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(27-04-2014, 23:41)Lyvyoo Wrote: E si asta o discutie la o adica, daca se merita sa cumperi termometru Eric pe un SBDU fara PID. Insa, daca la HX pleci mereu de la apa foarte fierbinte si faci flush pentru racire, la SBDU fara PID poti pleca inclusiv de la apa mai rece decat ai dori, in functie de plaja termostatului.

De la Eureka, doar Zenith-ul pare sa fie o alternativa buna, insa putintel cam scumpa pentru 280Wputere / cutite plate 60mm / reglajul cam ciudat si aparent restrans, din acea rotita mica, gradata.

Aaaa, si in ca o varianta buna la preț - HX-ul Office Leva pe rotativa (1000E), pompa extrem de necesara la acest tip de espressor. Dar sa te conectezi la rețeaua de apa cu dedurizator interpus, nu sa umbli cu bidon.
HX-ul Office Leva si mie îmi este tentant, dar eu as folosi bidonul, investiția ar fi prea mare în instalație.
Expobar este fabricat in Spania? sau doar este brand spaniol.
Știu ca pare exagerat, și în multe lucruri sunt o persoana raționala, dar parca și tradiția la un espresso este importanta din punctul meu de vedere. Nu doresc sa se interpreteze ca dau lecții despre espresoare, deoarece Eu am nevoie de asa ceva, și de aceasta m-am adresat aici pe forum. Tocmai pt ca Karl Benz a inventat automobilul și tot ei nemtii fac si acum cele mai bune mașini.
Asa interesant si mai atragator este si Rocket Cellini Classic, dar încep sa deviez prea mult...
Care au fost criteriile care te-au determinat sa alegi noul tău espressor? cred ca ar fi un început sa aflu de la cei care au ales o firma in detrimentul alteia ce ia determinat sa faca acest lucru.
In fine,.... mulțumesc mult pentru opinii Liviu și tuturor care o vor face în continuare.
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
#8
(28-04-2014, 01:14)Lyvyoo Wrote: Vibiemme reprezinta una dintre marile marci ale Italiei in materie de espressoare, asta e cert, iar ca sa spui ca un espressor e mai bun decat celalalt trebuie sa testezi ca sa te convingi. Insa oricum ar fi, e greu sa gasesti diferente in ceasca intre doua HX-uri cu E61 sa zicem, sau intre doua DB-uri cu E61. De exemplu e greu sa spui ca Vibiemme DB cu PID de 2300E face un espresso mai bun ca R58 sau invers. La fel si fata de Expobar. Cine a introdus primul grupul nu mai conteaza, e vorba de ce ofera in prezent si daca mergem pe analizele complexe facute de radudani, conteaza adaptarile facute de fiecare brand pe grupul E61 + constructia per total a masinii. Diferentierea clara vine sa o faca rasnita. Adica tu cu PL43MM si un La Marzocco GS3 de 6000E, vei obtine rezultate mai slabe (foarte probabil, cel putin teoretic) decat aparatura din semnatura mea de exemplu, eventual completata cu o rasnita de 64mm si motor puternic, in loc de Vario. Mai ales ca esti convins de utilitatea grupului E61 si mai ales ca ai si un buget frumusel la dispozitie, tine cont de rasnita caci schimba totul!

Ce am vrut sa spun de fapt este ca la acest nivel, nu poti compara brutal asa aparatele, spunand ca marca X e mai buna decat marca Y, ci trebuie sa ai invedere aparate de acelasi tip. Faptul ca toate au grup E61, care stabilizeaza temperatura, e un punct de plecare, dar una e SBDU, alta e HX si alta e DB, iar comparatiile tale trebuie sa fie intre espressoare de acelasi tip. Daca spui ca vei ramane pe HX si ca trebuie sa te incadrezi in acel buget cu tot cu rasnita, atunci priveste doar peste HX-uri. Aici termometrul Eric este un instrument care te ajuta enorm. Eu am avut HX fara niciun element de precizie a temperaturii si m-am lecuit. Da, PID-ul nu este panaceu universal, dar nu inseamna ca lipsa lui e mai benefica decat prezenta lui. Altfel, daca tot ai introdus acele tipuri de aparate, cum vei sti sa adaptezi temperatura pentru o cafea prajita mai tare, in cazul unui SBDU cu E61, dar fara PID? Sau in cazul unui DB fara PID? La HX sunt repere mai ceva mai clare si fara PID (macar pentru faptul ca stii de unde pleci - apa clocotita), despre a carui utilizate pe acest tip de espressor s-a discutat recent.

Lelit PL62 e 4950 mai exact, cu acea reducere, dar nu stiu daca mai sunt valabile si accesoriile cadou care il insoteau la lansare, trebuie intrebat. Pe acel site vad ca scrie 1098E nu 1000... Review-uri nu sunt pentru ca nu s-a lansat pe piata americana, acolo avandu-si originea majoritatea forumurilor tari de espresso. Dar si la 1000 si la 1100e, tot ii sta Office Leva in coasta, cu 920E vibratii si 1000E rotativa. La HX ia in calcul si termometrul Eric ca accesoriu aproape vital sau cel putin ca instrument de precizie maxima.
ma prins febra upgrade-ului si uite ca in loc sa ma culc stau sa ma uit pe forumuri si sa citesc opinii.
OFFICE LEVA EB-61 1 GR are pompa rotativa dar nu are pid!!! deci tot ma invart in jurul cozii.
Am gasit un review despre Lelit, cu poze cu tot aici: http://www.home-barista.com/espresso-mac...29341.html
din câte am citit nu are nevoie de flush daca iti prepri un espresso pana in 30 min de când l-ai pornit, iar apoi doar de un flush de 3-5 secunde. Ar mai fi si + maid in Italy. La lelit varianta cu pid este in Romania 7500!!! lei imens ---pt al folosi acasa.
Da pretul de acolo este 1100, scuze de eroare, referitor la pretul din romania eu am calculat cu o reducere de 5%, inseamna ca este de 10% reducerea la noi.
Dca m-am convins de un lucru este acela ca de crăciun îmi voi schimba rasnita, altfel am vaga bănuiala ca voi rămâne singur daca mai upgradez ceva, si nu glumesc.
Am citit si discutiile despre pid, dar am observat ca sunt divergente nu convergente. Mai apoi sa zicem ca iau la un moment dat si termometru Eric, cine mi-l montează? si poate sa o faca corect?
Nu este mai simplu sa testez cu cu Termometru digital apa intr-o sita Oarba , evident pusa in portafiltru?? astfel ca pot sa observ dupa 0 3,5, ..15 secunde de flush, ce T am in sita? nu stiu zic si eu.
Poate nu am obs. tu ai facut un review complet la noul tau espressor? cu + si - fata de cel vechi?
merci
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
#9
(28-04-2014, 01:22)cristian88 Wrote: Expobar este fabricat in Spania? sau doar este brand spaniol.
Știu ca pare exagerat, și în multe lucruri sunt o persoana raționala, dar parca și tradiția la un espresso este importanta din punctul meu de vedere. Nu doresc sa se interpreteze ca dau lecții despre espresoare, deoarece Eu am nevoie de asa ceva, și de aceasta m-am adresat aici pe forum. Tocmai pt ca Karl Benz a inventat automobilul și tot ei nemtii fac si acum cele mai bune mașini.
Asa interesant si mai atragator este si Rocket Cellini Classic, dar încep sa deviez prea mult...
Care au fost criteriile care te-au determinat sa alegi noul tău espressor? cred ca ar fi un început sa aflu de la cei care au ales o firma in detrimentul alteia ce ia determinat sa faca acest lucru.
In fine,.... mulțumesc mult pentru opinii Liviu și tuturor care o vor face în continuare.

Sa nu uitam de Aston Martin , Lexus , Maserati , Ferrari etc...
Conduc , in prezent , o masina Germana insa m-as urca la volanul oricarei masini de mai sus care nu este germana . Sa nu uitam ca suedezii , englezii , japonezii au inovat mult in domeniul auto iar nemtii au preluat .
Dar este alt subiect !
Expobar este brand spaniol si este produs in Spania . In costructia aparatului sunt inglobate aceleasi componente si solutii tehnice ca la oricare alt aparat italian din gama .
As fi curios ce rewiew-uri , serioase , contra gasesti pe forumurile de specialitate .
Nu vorbim de exceptii legate de mici probleme tehnice care apar la toate marcile si nici de aspectele legate de unele finisaje , care tin de componenta emotionala a alegerii .
Comparatiile facuta il pozitioneaza , de departe , ca fiind cel mai bun raport calitate pret la categoria sa , de prosumere DB.
Legat de calitatea rezultatului in ceasca , la testele comparative ( cu R58 , Alex Duetto , Vibieme , Andreja ... ) diferentele au fost insesizabile iar alegerea unuia sau a altuia dintre aparate se putea face aruncand cu banul .
Asta pana la a lua in calcul pretul .
La acest nivel nu se discuta de calitatea extractiei ci doar de nivele de finisaj , aspect , dimensiuni , alegerea finala fiind una influentata , determinant , de componenta emotionala ( in care nu pretul conteaza ci dorinta de a avea un anumit model in casa , cu mai multe sau mai putine beculete , detalii care ies in evidenta sau de brand )

Dar daca discuti de SBDU , HX sau DB deja trebuie sa alegi dupa o temeinica documentare si sa te hotarasti ce iti doresti .
Dca alegi intre HX -urile cu E61 , fie ele cu PID sau nu poti sa-l alegi pe oricare , deoarece in ceasca vei avea acelasi rezultat .
Daca alegi intre DB cu E61 nu mai este indiferenta prezenta sau absenta PID-ului .
La acestea chiar isi gaseste rostul , in mod real si chiar porti bea shoturi diferite , din aceeasi cafea , modificand constient temperatura , sa zicem intr-un interval de la 87 la 97 gc .
Dar si aici daca alegi intre DB cu PID si E61 poti alege , linistit oricare Brand iar limita sa fie doar bugetul.

Eu sunt in etapa in care vreau sa-mi schimb Expobar-ul !
Am spus sa-l schimb deoarece nu pot vorbi de un upgrade , atata timp cat timp sunt constient ca nu voi obtine un plus de calitate ci , doar , o reinnoire de aparatura .
M-am documentat si ma documentez nu numai citind despre un aparat sau altul ci si cautandu-le pe unde merg si " jucandu-ma cu ele " .
Nu am gasit nicio diferenta in calitatea rezultatului final .
Da , tehnica difera la capitolul spumare . Unele sunt mai rapide , altele mai lenese , unele sunt mai permisive , altele necesita o tehnica desavarsita samd , dar toate fac o treaba excelenta .

Difera finisajele , unele solutii tehnice , insa fiabilitatea si modul in care livreaza produsul finit sunt foarte apropiate .
Da rasnita este foarte impotanta cand se fac asemenea comparatii .

Concluzie Expobar DB si PID cu pompa vibratoare nu are concurent in gama sa .
Diferenta de pret fata de celelalte aparate nu se regaseste in ceasca !

Vad ca esti dispus sa cheltui o gramada de bani , 1300 Eur ! Alege intelept si pe termen lung , astfel incat , macar la espressor sa nu-ti doresti un upgrade .
Orice DB cu PID va fi o alegere de la care nu prea mai ai variante de upgrade ( referitor la calitatea extractiei si a cremei ) . Oricare alta varianta de plecare ai luat-o in calcul lasa loc de dorinte spre mai bun , dar atunci va trebui sa scoti si mai multi bani din buzunar sau iti va parea rau ca nu ai facut acest lucru de la inceput ( mai ales ca ai stiut despre ce este vorba si cum stau lucrurile ) .
Vad ca deja fata de rezultatele pe care le ai cu Lelit-ul iti doresti altceva !
Cu un DB cu PID esti la un nivel maxim si iti vei dori , cu siguranta , in timp , o rasnita pe masura espressorului

Inspiratie !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#10
Nu am timpul necesar acum sa dau un raspuns, dar ce nu ai inteles exact este ca HX-ul il poti folosi fara probleme si fara sa fie dotat cu PID. Sensul constructiei sale nu pare sa fie unul care sa il faca dependent de electronica. Termometrul Eric vine sa usureze munca si sa aduca precizie, montandu-se simplu, fara a fi nevoie de om de service sau foarte tehnic. Oricum, sunt tutoriale pe net, iar forumul cu siguranta iti va fi de ajutor. Si chiar si fara termometru Eric, e mai usor de lucrat cu un HX cu E61, simplu, decat cu un SBDU/DB cu E61 fara PID. Iar ca si costuri, devreme ce in preturile specificate de tine exista alternaitve de SBDU sau DB cu PID, nu se merita sa cumperi alt model de SBDU sau DB fara PID. Logic.

In rest RaduCarutasu a sintetizat cum nu se putea mai bine...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
(29-04-2014, 14:13)Lyvyoo Wrote: Nu am timpul necesar acum sa dau un raspuns, dar ce nu ai inteles exact este ca HX-ul il poti folosi fara probleme si fara sa fie dotat cu PID. Sensul constructiei sale nu pare sa fie unul care sa il faca dependent de electronica. Termometrul Eric vine sa usureze munca si sa aduca precizie, montandu-se simplu, fara a fi nevoie de om de service sau foarte tehnic. Oricum, sunt tutoriale pe net, iar forumul cu siguranta iti va fi de ajutor. Si chiar si fara termometru Eric, e mai usor de lucrat cu un HX cu E61, simplu, decat cu un SBDU/DB cu E61 fara PID. Iar ca si costuri, devreme ce in preturile specificate de tine exista alternaitve de SBDU sau DB cu PID, nu se merita sa cumperi alt model de SBDU sau DB fara PID. Logic.

In rest RaduCarutasu a sintetizat cum nu se putea mai bine...

ok, mulțumesc mult atât lui RaduCarutasu cat si tie.
câteva precizări pt ca sa înțeles ca pe lista ar pute fi și un SBDU.
Eu de la voi am aflat ca VBM DOMOBAR inox este SBDU. Persoana de la cofe lovers care mi-a prezentat produsele VBM mi-a spus ca nu exista nici o diferența de componente intre Domobar inox si Junior, ci doar capacitatea juniorului de a furniza apa eventual pt ceai în același timp, + robinet pt aceasta.
Îmi cer scuze pentru confuzie, și pentru faptul ca nu am verificat informatia, dar nu ma asteptam sa existe. La început nu am înțeles motivul pt care tot pomeniți de SBDU, dar luand fiecare model la puricat am observat aceasta eroare.
Eu am plecat cu gândul de a lua un HX sau un DB.
Acum am înțeles foarte clar: Pt un HX nu este nevoie de PID!!!Nu exista diferențe de extracție intre espressoarele de top, fie HX fie DB!
Pt DB ai nevoie de PID. Sper ca nu am făcut vreo greșeala în cele afirmate.
Nu știu dacă am fost singur care a fost în ceata....
Am mai găsit câteva informații tot pe un forum de specialitate la care nu ii dau numele fără acordul tău.
Pe scurt ...Un DB este mai bun pt espresso, iar un HX este mai bun pt producerea aburului.
Revenind la alegere, știu ca par nehotărât, dar nu doresc sa mai fac un upgrade in urmatorii 10 ani! Acesta este motivul pentru care pun atâtea întrebări și va sâcâi.
Eu am experimentat cu cantitatea de cafea și cu forța de tampare, și destul de putin cu temperatura deoarece espressorul nu-mi permite acest lucru, dar vreau sa vad si cu alte site cum este, sau cu alta temperatura.
Selecția am reduso după doua criterii(HX si DB) ținând seama de calitățile asemănătoare ale aparatului:
1.HX> Lelit PL62 (am lelit si imi place mult)+ bonusul care este posibil sa se mai ofere(mie chiar mi-ar folosiSmile- aici dacă poți sa ma ajuți cu un nr de tel ca sa știu dacă oferta mai este valabila .
2.HX> VBM Domobar Junior---îmi place cum arata Smile
3.DB> OFFICE LEVA EB-61 1 GR 2 BOILERS cel la 1300 euro .
Mulțumesc pentru toate informațiile.
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
#12
(29-04-2014, 17:51)cristian88 Wrote: Selecția am reduso după doua criterii(HX si DB) ținând seama de calitățile asemănătoare ale aparatului:
1.HX> Lelit PL62 (am lelit si imi place mult)+ bonusul care este posibil sa se mai ofere(mie chiar mi-ar folosiSmile- aici dacă poți sa ma ajuți cu un nr de tel ca sa știu dacă oferta mai este valabila .
2.HX> VBM Domobar Junior---îmi place cum arata Smile
3.DB> OFFICE LEVA EB-61 1 GR 2 BOILERS cel la 1300 euro .
Mulțumesc pentru toate informațiile.

Lelit-ul vad ca este cam 5500 lei , VBM-ul vreo 6300 iar Expobarul vreo 5800 . ( preturi de pe net , fara o documentare mai serioasa )
Daca te poti misca in plaja asta de preturi de ce ai rezerve in a alege DB-ul in loc de unul din cele 2 HX-uri ( mai ales ca nu te mai gandesti la vreun upgrade in urmatorii 10 ani ) ?
Alegerea emotionala , bazata pe aspect , isi are sensul in interiorul aceleeasi categorii de aparate .
Aici ai de ales intre espressoare din clase diferite si eu cred ca ar fi bine sa iei in calcul si argumentele rationale , ce tin de particularitatile functionale ale fiecarei grupe in parte .
Uite , mai jos , cateva argumente pe care sa le iei in calcul si sa poti pune pe lista cu pro si contra cat mai multe elemente concrete ( am vazut ca citesti forumurile de pe alte meridiane si am tras concluzia ca te descurci cu engleza asa ca nu mai traduc ) :
------------------------------------------------------------------------------------------------
The name of the game in a good espresso machine is stability. Any fluctuation in heat, even to the tune of a couple of degrees , can alter the taste of the coffee and make it impossible to pull consistently good shots. High-end espresso machines rely on a few important mechanisms for maintaining heat and pressure throughout the brewing process.

The first must-have is a double boiler system, where one boiler heats water for the brew, and another heats water for the steam wand. The two processes have different temperature needs—100 degrees for steam, 93 degrees for espresso. Having separate boilers will ensure that neither process throws the other off.

The other important mechanism is a PID (proportional-integral-derivative) controller. PID is a generic term for a controller that maintains a set value using control feedback loops. Many common devices use PIDs—a cruise control in a car might use one to maintain a certain speed based on calculating incremental changes over time. In espresso machines, the PID maintains constant water temperature, controllable to the degree. Without it, the heat level is prone to wide swings and makes consistency extremely difficult.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Despre gustul diferit pe care il are un shot extras din aceeasi cafea dar la diferite temperaturi , gasesti o multime de analize pe aceleasi forumuri si nu numai .
Aceste diferente sunt foarte usor sesizabile in ceasca .
Controlul temperaturi cu ajutorul PID-ului te ajuta sa corectezi gustul unei cafele prajite in directia pe care ti-o doresti ( sa nu intelegi ca face din c..acao bici , insa dintr-o cafea care initial nu iti place , una care sa-ti placa , se poate )

Alegerea iti apartine .
Din nou , inspiratie !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#13
(29-04-2014, 18:55)RaduCarutasu Wrote:
(29-04-2014, 17:51)cristian88 Wrote: Selecția am reduso după doua criterii(HX si DB) ținând seama de calitățile asemănătoare ale aparatului:
1.HX> Lelit PL62 (am lelit si imi place mult)+ bonusul care este posibil sa se mai ofere(mie chiar mi-ar folosiSmile- aici dacă poți sa ma ajuți cu un nr de tel ca sa știu dacă oferta mai este valabila .
2.HX> VBM Domobar Junior---îmi place cum arata Smile
3.DB> OFFICE LEVA EB-61 1 GR 2 BOILERS cel la 1300 euro .
Mulțumesc pentru toate informațiile.

Lelit-ul vad ca este cam 5500 lei , VBM-ul vreo 6300 iar Expobarul vreo 5800 . ( preturi de pe net , fara o documentare mai serioasa )
Daca te poti misca in plaja asta de preturi de ce ai rezerve in a alege DB-ul in loc de unul din cele 2 HX-uri ( mai ales ca nu te mai gandesti la vreun upgrade in urmatorii 10 ani ) ?
Alegerea emotionala , bazata pe aspect , isi are sensul in interiorul aceleeasi categorii de aparate .
Aici ai de ales intre espressoare din clase diferite si eu cred ca ar fi bine sa iei in calcul si argumentele rationale , ce tin de particularitatile functionale ale fiecarei grupe in parte .
Uite , mai jos , cateva argumente pe care sa le iei in calcul si sa poti pune pe lista cu pro si contra cat mai multe elemente concrete ( am vazut ca citesti forumurile de pe alte meridiane si am tras concluzia ca te descurci cu engleza asa ca nu mai traduc ) :
------------------------------------------------------------------------------------------------
The name of the game in a good espresso machine is stability. Any fluctuation in heat, even to the tune of a couple of degrees , can alter the taste of the coffee and make it impossible to pull consistently good shots. High-end espresso machines rely on a few important mechanisms for maintaining heat and pressure throughout the brewing process.

The first must-have is a double boiler system, where one boiler heats water for the brew, and another heats water for the steam wand. The two processes have different temperature needs—100 degrees for steam, 93 degrees for espresso. Having separate boilers will ensure that neither process throws the other off.

The other important mechanism is a PID (proportional-integral-derivative) controller. PID is a generic term for a controller that maintains a set value using control feedback loops. Many common devices use PIDs—a cruise control in a car might use one to maintain a certain speed based on calculating incremental changes over time. In espresso machines, the PID maintains constant water temperature, controllable to the degree. Without it, the heat level is prone to wide swings and makes consistency extremely difficult.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Despre gustul diferit pe care il are un shot extras din aceeasi cafea dar la diferite temperaturi , gasesti o multime de analize pe aceleasi forumuri si nu numai .
Aceste diferente sunt foarte usor sesizabile in ceasca .
Controlul temperaturi cu ajutorul PID-ului te ajuta sa corectezi gustul unei cafele prajite in directia pe care ti-o doresti ( sa nu intelegi ca face din c..acao bici , insa dintr-o cafea care initial nu iti place , una care sa-ti placa , se poate )

Alegerea iti apartine .
Din nou , inspiratie !

Merci mult, a fost concis si la obiect!
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)