• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Vendingul - cafeaua prostului informat si afacerea "chimistilor"

#1
Pe evz.ro a aparut un nou articol despre vending, dupa precedentul de acum un an.

Pregatesc si eu un articol in acest sens, cu fotografii si dovezi adunate de pe un set consistent de firme/aparate din domeniu. Producatorii sunt obligati mai nou sa afiseze ingredientele.

Sunt situatii cand si eu am baut asa ceva, si voi, din lipsa "unei doze" sau din necunoastere sau poate in cunostinta de cauza si lipsa de alternative. Problema se pune la nivel de tara, unde vendingul acapareaza din ce in ce mai mult teren si implementeaza in capul multora faptul ca o cafea se bea la serviciu sau in drum, cu doar un leu...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Pentru ca abia acum m-am luat mai serios de articol, am marea rugaminte la voi ca in cazul in care treceti zilele astea pe langa un automat de vending sa faceti o poza listei de ingrediente si sa-i faceti upload aici sau sa mi-o trimiteti pe email!!!!!!!!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
O sa-ti trimit si eu niste poze de la automate de vending insa daca ma intrebi pe mine problema nu sta in prafurile alea.

Ok. Prafurile sunt nocive, pline de E-uri si tot ce (nu) vrei insa ce facem cu cafeaua propriu zisa din automatul de vending.
Dupa mine acolo este marea problema.

In cel mai bun caz, in automat gasesti cafea boabe care este macinata in momentul prepararii respectivei bauturi. In cel mai rau caz gasesti un praf de cafea solubila.

Intrebarile mele sunt urmatoarele: ce cafea este acolo (arabica, robusta, naut, mazare etc. si procentele respective), care este tara de provenienta, cand a fost prajita dar mai ales cand a fost recoltata acea cafea.

Pentru ca degeaba ai tu lapte de la vaca mulsa azi dimineata, zahar organic de trestie si betisoare de amestecat din bambus in automatul de vending daca pui robusta din Vietnam recolta 2007 prajita in urma cu 14 luni si apa de la chiuveta.

Think about it. Smile

Am incercat sa conving niste vendinisti din astia sa puna cafea mai buna in automate. Ha! Ti-ai gasit... Au tratat-o ca pe o gluma buna.
Pur si simplu nu am putut sa-i fac sa inteleaga mecanismul primar de consum al omului si anume ca omul este lacom prin definitie si constructie. Atunci cand dau de gustul unei bauturi/mancari bune, 90% mananca pana le vine rau. Slava Domnului ca a trecut Craciunul si nu mai dau astia stiri la TV cu nehaliti care au ajuns la spital ca au mancat prea mult.
Un om bea dimineata la birou 1 posirca / zi in fiecare zi din cele 22 lucratoare ale lunii. Un alt om bea 3-4 espresso (adevarate si tzapene) / zi in fiecare zi din cele 22 lucratoare. Tu vrei sa zbarnaie automatul ala de vending non-stop, nu? Pentru ca ai rate, chirii si salarii de platit.
Cand ai vanzari mai mari? Cand vinzi posirca sau cand vinzi bun? Calculul e simplu si si-l face fiecare. Dar ... mna ... nu toti trebuie sa stim matematica si sa fim buni in afaceri.
 
Reply
#4
O parte din observatiile tale le-am inclus deja. Sunt binevenite oricum.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
La munca am automate care, pentru espresso, folosesc cafea boabe macinate pe loc.
De nenumarate ori "l-am prins" pe tipul care face reincarcarile si pot sa spun ca, cafeaua pentru espresso e Dalmayr, pungi de 1kg desigilate la umplerea aparatului.
Cafeaua iese de toata jena. La ce cafea se foloseste probabil ca motivul gustului prost e altul. Aparatul nu e curatat decat cu functia aia a lui de spala cafeaua de pe traseu si o deverseaza in cana sau galeata.
Dar cu toate ca gustul este execrabil si ca nu e o cafea "ca acasa", sa nu o dam pe teoria conspiratiei cum ca se foloseste mazare in loc de cafea sau mai stiu io ce fantezisme...
Va spun si voua ce am vazut nu ce am auzit.
 
Reply
#6
(17-01-2013, 18:03)hateganul Wrote: La munca am automate care, pentru espresso, folosesc cafea boabe macinate pe loc.
De nenumarate ori "l-am prins" pe tipul care face reincarcarile si pot sa spun ca, cafeaua pentru espresso e Dalmayr, pungi de 1kg desigilate la umplerea aparatului.
Cafeaua iese de toata jena. La ce cafea se foloseste probabil ca motivul gustului prost e altul. Aparatul nu e curatat decat cu functia aia a lui de spala cafeaua de pe traseu si o deverseaza in cana sau galeata.
Dar cu toate ca gustul este execrabil si ca nu e o cafea "ca acasa", sa nu o dam pe teoria conspiratiei cum ca se foloseste mazare in loc de cafea sau mai stiu io ce fantezisme...
Va spun si voua ce am vazut nu ce am auzit.

Ma faci sa zambesc. Cafeaua se falsifica iar mazarea prajita nu este o conspiratie ci mai degraba o certitudine nefericita cauzata de lacomia unora si nebagarea de seama a altora. Mazarea (1 - 1,5 lei / kg - pret 2012 pentru vrac) este dulce la gust chiar si dupa ce este prajita iar asta o face perfect "camuflabila" intr-o miscella.

Tehnica a evoluat destul de mult intre timp. Am stat de vorba cu tipograful cu care eu lucrez si l-am intrebat daca poate sa faca hartia de la un pachet de Ja*obs. Mi-a raspuns ca e o joaca de copii.

Parca a fost recent ceva scandal legat de o marca destul de cunoscuta de cafea pe care niste persoane inventive au falsificat-o si dupa aia au bagat prin niste supermarketuri. Imi scapa numele dar poate ne ajuta colegii de forum.
 
Reply
#7
Hmm treaba e complexa.

"daca e gratis e foarte bun"..
Asta e pe gura tuturor cand incerci sa le explici.
La mine la firma e gratis la discretie pentru angajati.
Evident, plateste firma. Nu ma intreba cum se fac contractele astea.
Cum sa concurezi cu asa ceva?
 
Reply
#8
(17-01-2013, 21:45)hateganul Wrote: Cum sa concurezi cu asa ceva?

Simplu, explicandu-le ca aia care curge din "cazanul" ala, este o otrava care actioneaza lent.
Cine vrea sa inteleaga - bine, cine nu...o face pe pielea lui.
Am avut si eu la servici asa ceva, tot cu cafea boabe, dar dupa o perioada scurta de cotizat, am preferat sa-mi aduc de acasa un filtru de cafea.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#9
(17-01-2013, 23:05)sorin2505 Wrote:
(17-01-2013, 21:45)hateganul Wrote: Cum sa concurezi cu asa ceva?

Simplu, explicandu-le ca aia care curge din "cazanul" ala, este o otrava care actioneaza lent.
Cine vrea sa inteleaga - bine, cine nu...o face pe pielea lui.
Am avut si eu la servici asa ceva, tot cu cafea boabe, dar dupa o perioada scurta de cotizat, am preferat sa-mi aduc de acasa un filtru de cafea.

Nu merge cu argumentul "otrava". Eu m-am lasat de fumat in 2009. Tot otrava este si aia dar asta nu m-a impiedicat sa fumez 22 de ani.

In functie de stimulii pe care ii primesti din exterior, organismul se adapteaza dpdv senzorial. Daca bei tot timpul cafea la tonomat o sa ti se para ca aia e cea mai buna iar simptomele neplacute (stari de greata/voma, ameteli, dureri de cap, urticarie) le pui pe seama a altceva gen: mancarea a fost stricata, se schimba vremea, nenorocitul a botezat vinul etc. Smile
 
Reply
#10
(17-01-2013, 23:19)Papa Jacques Wrote: Nu merge cu argumentul "otrava". Eu m-am lasat de fumat in 2009. Tot otrava este si aia dar asta nu m-a impiedicat sa fumez 22 de ani.

Eu am fumat din 1978 pana in 2002 cam 2-2,5 pachete / zi.
M-am "lasat" in 2002 cand am facut un preinfarct. Asteptam salvarea in fata blocului cu tigarea in gura Big Grin
Acum sunt mult mai receptiv la ce e bine / ce e rau Wink
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)