nicusors: "...poate da rezultate o astfel de modificare?"
si empirismul este o cale...
altfel, citim cu totii cat mai mult; ca sa intelegem;
sigur ca se poate controla un flux de apa, intr-un cot de 90 grade la care ai acces!
dar, ce vrei sa obtii: profilare de
presiune, sau profilare de
debit? sau...?
dece zici ca propunerea ta e pentru double boilere si dece zici ca termometrul lui Eric e (numai) la HX-uri?
cat priveste locul, nu e o problema; dar probabil, mult mai potrivit e undeva pe
circuitul de apa rece, la pompa (
gear pump? sau macar un
dimmer pe vibratoare) sau imediat dupa;
aici, la 'punctul Eric' e si presiune, dar si temperatura!
oricum, o
restrictionare de debit pentru apa de extractie (nu pentru termosifon) exista in
mushroom-ul grupului E61 (acel
jicleur, uzual de 0,7 mm); daca mai trantesti una chiar in capilarele grupului, vei avea probleme cu... temperatura de extractie:
scade debitul in E61 punct Eric, scade temperatura de extractie!
sau si mai ciudat:
creste debitul, scade presiunea de extractie daca ai pompa vibratoare (vezi caracteristica debit-presiune a pompelor ULKA E5 de ex.)
si mai e ceva: mereu am fost de parere ca unul din parametrii foarte importanti pentru
randamentul extractiei (procentul de greutate din puc, trecut in ceasca) este
debitul; sunt destule pareri, a mea este de partea celor care sustin ca
debitul trebuie sa fie constant in timpul extractiei! sigur, sunt destule altele: ce fel de extractie, la ce presiune, temperatura etc.
interesant, dar unul din 'secretele' grupului E61 este tocmai aceast debit constant pe durata extractiei, de unde si o temperatura constanta sau usor descrescatoare a apei ce ajunge pe puc!
dar trecand peste toate - in fond, sigur se poate face asa ceva! - ramane problema realizarii mecanice a dispozitivului care-l insurubezi in gaura... Eric!
toate valvele de profilare presiune/debit, padelele, pompele de profilare presiune sau de debit constant etc... au
probleme de intretinere preventiva si de fiabilitate!
asta e principala problema a masinilor scumpe care fac profilare de presiune si/sau debit;
cat de sigur e orice dispozitiv care se intrepune in fluxul de apa oparita la 9-12 bar si care trebuie sa transmita printr-o parghie, comanda manuala a operatoruilui, de variatie debit/presiune!?
operator care sta cu fata, ochii in orice caz, la 10-20 cm de dispozitivul in cauza!
costul unui asemenea dispozitiv ar trebui sa fie mare tocmai din ratiuni de siguranta in exploatare;
la fel cum mult din costul unei masini espresso de top este datorat calitatii materialelor si manoperei pentru ca, conglomeratul de boilere/tevi/robinete sa nu devina cu timpul, o bomba
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)