• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Valva plasata in locul surubului la E61

#1
Vreau sa propun o modificare pentru E61, double boiler si anume o valva sau poate altceva cu care sa se umble la flow. Locul este surubul care se inlocuieste cu termometrul Eric la HX-uri.

Idei pro/contra, cum si daca poate da rezultate o astfel de modificare?
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#2
nicusors: "...poate da rezultate o astfel de modificare?"

si empirismul este o cale...
altfel, citim cu totii cat mai mult; ca sa intelegem;

sigur ca se poate controla un flux de apa, intr-un cot de 90 grade la care ai acces!
dar, ce vrei sa obtii: profilare de presiune, sau profilare de debit? sau...?

dece zici ca propunerea ta e pentru double boilere si dece zici ca termometrul lui Eric e (numai) la HX-uri?

cat priveste locul, nu e o problema; dar probabil, mult mai potrivit e undeva pe circuitul de apa rece, la pompa (gear pump? sau macar un dimmer pe vibratoare) sau imediat dupa;
aici, la 'punctul Eric' e si presiune, dar si temperatura!

oricum, o restrictionare de debit pentru apa de extractie (nu pentru termosifon) exista in mushroom-ul grupului E61 (acel jicleur, uzual de 0,7 mm); daca mai trantesti una chiar in capilarele grupului, vei avea probleme cu... temperatura de extractie: scade debitul in E61 punct Eric, scade temperatura de extractie!
sau si mai ciudat: creste debitul, scade presiunea de extractie daca ai pompa vibratoare (vezi caracteristica debit-presiune a pompelor ULKA E5 de ex.)
si mai e ceva: mereu am fost de parere ca unul din parametrii foarte importanti pentru randamentul extractiei (procentul de greutate din puc, trecut in ceasca) este debitul; sunt destule pareri, a mea este de partea celor care sustin ca debitul trebuie sa fie constant in timpul extractiei! sigur, sunt destule altele: ce fel de extractie, la ce presiune, temperatura etc.
interesant, dar unul din 'secretele' grupului E61 este tocmai aceast debit constant pe durata extractiei, de unde si o temperatura constanta sau usor descrescatoare a apei ce ajunge pe puc!

dar trecand peste toate - in fond, sigur se poate face asa ceva! - ramane problema realizarii mecanice a dispozitivului care-l insurubezi in gaura... Eric!
toate valvele de profilare presiune/debit, padelele, pompele de profilare presiune sau de debit constant etc... au probleme de intretinere preventiva si de fiabilitate!
asta e principala problema a masinilor scumpe care fac profilare de presiune si/sau debit; 

cat de sigur e orice dispozitiv care se intrepune in fluxul de apa oparita la 9-12 bar si care trebuie sa transmita printr-o parghie, comanda manuala a operatoruilui, de variatie debit/presiune!?
operator care sta cu fata, ochii in orice caz, la 10-20 cm de dispozitivul in cauza!
costul unui asemenea dispozitiv ar trebui sa fie mare tocmai din ratiuni de siguranta in exploatare;
la fel cum mult din costul unei masini espresso de top este datorat calitatii materialelor si manoperei pentru ca, conglomeratul de boilere/tevi/robinete sa nu devina cu timpul, o bomba Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#3
Nu am spus ca termometrul Eric e doar pentru HX-uri, nu stiam cum sa precizez cit mai clar care este surubul/locul la care ma refer.

Double boiler pentru ca aia este masina care ma intereseaza, dar sigur poate fi de interes pentru toti cei care au grup E61.

Oricum aveam indoieli relativ la presiune/temperatura si cit de sigura poate fi o interventie la acel surub cu ceva gen valva ... Raspunsul tau mi-a sporit aceste indoieli si voi merge spre partea de apa rece cum bine propui.

Din pacate nu am gasit inca raspunsul daca un PWM este o solutie sigura pentru pompa rotativa.  

Relativ la intrearea ce fel de profilare tintesc, raspunsul este ambele: presiune si flow. In timp....
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#4
(08-12-2015, 10:04)nicusors Wrote: Relativ la intrearea ce fel de profilare tintesc, raspunsul este ambele: presiune si flow. In timp....

Pentru profilare de flow ai nevoie de un needle valve, ceva in genul http://www.amazon.com/NOSHOK-Steel-Needl...429&sr=1-9 . Trebuie sa reziste la presiunea maxima a pompei, sa fie de apa si sa fie specificata pentru temperaturi de peste 100C pentru orice siguranta. Asta e varianta mecanica, exista si versiuni electronice daca asta cauti, dar sunt mult mai scumpe.

Locul de montare e inainte de grup, nu te-as sfatui sa improvizezi ceva in capilarul care duce la portafitru.

Profilare pe presiune + flow nu cred ca are sens, sau faci una sau faci cealalta. Eu daca as face profilare pe flow as face-o la preinfuzie pentru a putea extrage mai mult dintr-o cafea prajita light.

PWM merge la pompe pe curent alternativ, daca pompa ta rotativa e pe curent continuu e mai usor sa o controlezi variand voltajul. Oricum o fi, gasesti pe Ebay nenumarate circuite de control a vitezei motorului, doar sa te uiti cu atentie sa fie de ce ai nevoie.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#5
Nu vreau sa le profilez ambele deodata. 

PWM ... l-am comandat pe acesta 2000W 50V - 220V einstellbare Spannung Regler PWM. Si pe asta: DEOK 4000W 220V AC Speed Controller SCR Electronic Volt Regulator

Pompa de expobar cred ca e AC nu cred sa fi vazut vreun transformator acolo.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#6
Ce-ai comandat, am pus eu la pompa vibratoare, sunt curios cat de bine functioneaza pe rotativa. Foarte bune ca incerci sa modifici o scula atat de buna, din idei se naste progresul. Eu vreau sa pun pompa rotativa Smile vedem ce iese, doar sunt banii si ideile noastre. Este bine ca pe forum sunt si useri care au facut modificari la aparatele lor si ne pot indruma.
Eu recunosc ca am cativa pitici care ma scola dimineata devreme, daca aveam si La Marzocco, tot gaseam sa surubaresc ceva Smile
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#7
Pina dupa anul nou nu cred ca incerc nimic. Intre timp mi se pare destul de simplu de facut varianta cu al doilea OPV.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#8
Totusi, daca nu ai rabdare macar 6 luni sa cunosti masina asta din scoarta in scoarta, sa experimentezi gramaje, preinfuzie, temperaturi etc. pana esti convins ca o stapanesti in mare masura, nu vad cum ti-ai putea da seama daca eventuale modificari "hardware" pot aduce sau nu plusuri (sau minusuri).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Principial sunt de acord cu tine Liviu, dar ...
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)