• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Valori PID Brewtus

#1
Fiind foarte multi posesori de Brewtus, m-ar interesa ce valori folositi pentru setarea PID-ului (din experienta voastra cu acest aparat) si in ce interval de temperatura extrageti in general?
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#2
eu tin asa zisele recomandari pe care le face bellabarista:
P - 3, D - 0.05, D - 2, offset 9, si extrag la 92 (nu l mut niciodata, iau cafea din 2 locuri si ambii mi au recomandat temperatura asta)

o perioada le am tinut pe cele default dar acum mi se pare ca se stabilizeaza mai repede, oricum baleaza intre 92-93 in permanenta, mai mult sta pe 93.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#3
Sa inteleg ca folositi setarile standard sau cele BB. Nimeni nu a experimentat altceva.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#4
Pentru meniul ascuns, cu espressorul inchis, tii apasate ambele butoane ale PID-ului si apoi ON ? Nu am intrat niciodata la al meu in meniu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
da, acolo e.
P.S. eu in locul tau acum mi as sterge contul de pe espressoman Smile
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#6
Tu de cate ori ai desfacut suruburile sau ai modificat BIOS-ul unui NUC? Stiu, niciodata, ca mergea bine si asa  :Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
eu insurubez si desurubez in fiecare zi, altfel nu merge, plus o data la luna schimb si bios ul Smile
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#8
(06-03-2016, 01:07)bogdan_geor Wrote: eu tin asa zisele recomandari pe care le face bellabarista:
P - 3, D - 0.05, D - 2, offset 9, si extrag la 92 (nu l mut niciodata, iau cafea din 2 locuri si ambii mi au recomandat temperatura asta)

o perioada le am tinut pe cele default dar acum mi se pare ca se stabilizeaza mai repede, oricum baleaza intre 92-93 in permanenta, mai mult sta pe 93.

bune setari, eu la P nu m-am dus mai mult de 2, dar vad ca 3 este mai ok. Offset am 0, grupul este un prelungirea boilerului si senzorul este langa iesirea din grup. Nu am tevaraie de la boiler la grup, deci offset 0.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E/75mm(ambele de vanzare)
 
Reply
#9
A încercat cineva sa măsoare temperatura la ieșire, sau in grup sa vadă care-i diferența fata de ce zice pid-ul?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario Home,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art
 
Reply
#10
(25-10-2017, 11:44)organon Wrote: ...diferenta intre temperatura indicata de PID si cea a termometrului dupa 40 de minute e de pana in 2 grade si jumatate...
 Unde este indicata temperatura mai mare, pe termometru sau pe PID ?
Expobar Brewtus IV, Kinu M47, Quamar Q13 
 
Reply
#11
(25-10-2017, 14:56)cristia74 Wrote:
(25-10-2017, 11:44)organon Wrote:  
 Unde este indicata temperatura mai mare, pe termometru sau pe PID ? 

In "idle", PIDul trebuie sa arate putin mai mult, pt ca varful termometrului nu (cred ca) atinge apa in acel canal in care sta. Imediat ce porneste pompa, acel canal se va inunda si va creste temperatura si pe termometrul de grup, 
Datorita termometrului de grup, tocmai am aflat si eu ca offsetul PIDului meu e pe aratura si imi arata cu vreo 4-5 grade mai putin decat temperatura reala a apei...
Expobar Brewtus IV DB, Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, diverse accesorii
 
Reply
#12
Cat era factorul din fabrica si la cat l-ai reglat?
Expobar Brewtus IV,Ceado E37S, tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art si cu voia dumneavoastra ultimul pe lista termometru de inspiratie Eric.
 
Reply
#13
(25-10-2017, 15:36)organon Wrote: Cat era factorul din fabrica si la cat l-ai reglat?
Nu stiu setarea din fabrica, dar acum sunt asa:
F.03 = Celsius
P. = 1.0
I. = 0.01
d. = 2.0
F.04 = 10.0
Cu setarile astea, dupa un flush lung de peste 10 sec., cu 91 C pe pid, temp. pe termometrul de grup urca spre 95-96 C. Fie offsetul pid-ului e prost reglat, fie termometrul de grup trebuie recalibrat. Tind sa cred ca e vorba de offsetul pid-ului.
Voi face investigatii amanuntite zilele astea si voi posta pe acest topic daca are termometrul vreo vina sau aici daca e vorba de offsetul pid-ului.

De asemenea, orice informatie in legatura cu acest subiect, de la utilizatorii de Expobar DB, e bine venita...!
Expobar Brewtus IV DB, Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, diverse accesorii
 
Reply
#14
Incearca 5 secunde inainte de preparare.Poate incingi prea tare.Da-i drumul imediat extractiei si vezi la cat se stablizieaza când incepe sa curga in ceasca.
Expobar Brewtus IV,Ceado E37S, tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art si cu voia dumneavoastra ultimul pe lista termometru de inspiratie Eric.
 
Reply
#15
Offset-ul e mare, eu l-am pus la 5-6 si practic l-am calibrat cu termoemtrul de grup si dispozitivul tip SCACE de la RazvanMB. Ma uit acasa la valori si revin.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
(25-10-2017, 16:47)organon Wrote: Incearca 5 secunde inainte de preparare.Poate incingi prea tare.Da-i drumul imediat extractiei si vezi la cat se stablizieaza când incepe sa curga in ceasca.

E DB. Daca offset-ul ar fi cat de cat corect, nu (cred ca) am cum sa incing prea tare...
Am lasat mai mult de 10sec pt a experimenta, gandindu-ma ca, cel putin teoretic, valoarea aratata de termometrul de grup ar trebui sa se stabilizeze in jurul valorii initiale a pid-ului. Spun initiale pt ca, la un flush foarte lung, temperatura pe PID/in boiler va scadea poate putin, dar in grup, datorita inertiei termice a acestuia, cateva secunde bune ar trebui sa ramana cat de cat constanta.
Il astept pe Liviu cu valorile lui, mai experimentez, mai vedem...
Expobar Brewtus IV DB, Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, diverse accesorii
 
Reply
#17
(25-10-2017, 16:21)KrisssKros Wrote:
(25-10-2017, 15:36)organon Wrote: Cat era factorul din fabrica si la cat l-ai reglat?
Nu stiu setarea din fabrica, dar acum sunt asa:
F.03 = Celsius
P. = 1.0
I. = 0.01
d. = 2.0
F.04 = 10.0
Cu setarile astea, dupa un flush lung de peste 10 sec., cu 91 C pe pid, temp. pe termometrul de grup urca spre 95-96 C. Fie offsetul pid-ului e prost reglat, fie termometrul de grup trebuie recalibrat. Tind sa cred ca e vorba de offsetul pid-ului.
Voi face investigatii amanuntite zilele astea si voi posta pe acest topic daca are termometrul vreo vina sau aici daca e vorba de offsetul pid-ului.

De asemenea, orice informatie in legatura cu acest subiect, de la utilizatorii de Expobar DB, e bine venita...! 

Teoretic daca termometrul tip Eric merge bine ( poti verifica asta desfacand ul si testand ul in alt mediu unde mai ai un control pe temperatura) ai in boiler apa la o temp reala de minim 96 de grade si din acest motiv daca il lasi sa curga suficient de mult iti va indica pe Eric temperatura reala a apei din boiler. Acum tu trebuie sa iei in calcul si urmatorul aspect : cata apa iti curge in cele 10 secunde, pentru ca in mod cert vei avea peste 7 ml/sec in medie ( parca asa masurasem eu cu @Lyvyo ) si atunci golesti minim 70-80 de ml din boiler. Intr o extractie reala tu vei folosi mult mai putin apa din boiler in 10 sec deci apa iti va veni din boiler la 96 de grade sa zicem insa curgand lent in primele secunde datorita specificului E61 si apoi curgand si mai lent datorita faptului ca va intalni rezistenta pucului de cafea , tu vei avea multa apa pe traseul relativ lung boiler-grup care se va raci destul de mult fata de teme
peratura de 96 de grade. Apoi mai ia in calcul si ca in contact cu cafeaua proaspat rasnita care are cam 30-35 de grade vei avea in primii 20-25 ml de apa veniti in contact cu cafeaua la o temeperatura conjugata, sub 90 de grade, abia ulterior mai creste pe masura ce primul "val" penetreaza pucul si al doilea val de apa deja mai apropiat de temperatura apei din boiler mai incalzeste ceva per total.

Asa ca PID ul acela nu este chiar total eronat pus la 91 de grade as zice, pe o extractie completa e foarte posibil ca media temperaturii tale sa fie undeva pe la 91 de grade, cu sub 90 in prima parte, as indrazi sa spun sub 85 lejer ca apoi sa creasca pe final peste 90, dar asta in functie de macinatura si ratie. Daca ai macinatura fina / extractie lunga temperatura medie a apei va creste mult mai incet decat o la o macinatura grosiera/ curgere rapida. 

E foarte interesant de comparat acest comportament al E61 DB vs un grup saturat si intelegerea temperaturii reale de extractie. Din acest punct de vedere, Eric e mai util in a intelege temperatura reala din boiler la un flush prelungit decat temperatura reala de extractie, care va fi sub cea afisata de Eric. 

Totodata, pentru cei care se mira de ce au depuneri mai mari pe grupul E61 de exemplu , acest offset foarte mare intre temperatura reala a apei din boiler si temperatura reala de extractie inseamna ca daca vrei sa extragi o cafea la o temperatura reala de 94 de grade in boiler ai sanse mari sa ai in jur de 100 de grade, daca nu si peste. Asta inseamna depuneri accelerate, declansarea reactiei chimice de formare a carbonatului de calciu CaCo3 si depuneri pe teava de apa fierbinte spre grup si eventual obturarea celebrului jicleur, afectand debitul de extractie si altele. 

Spun acest lucru, desi offtopic, pentru ca sunt diferente intre solutiile constructive ale E61 DB sa zicem si nu toate o sa aiba acelasi offset deci nu o sa fie la fel de imprecise. Sunt convins ca sunt diferente intre ele dar trebuie testat pe fiecare in parte cu Scace plus coroborate datele cu Eric pentru a putea da o concluzie cat de cat reala. 

@Lyvyo : daca este offtopic scuze, poate o muti tu unde isi are locul aceasta contributie.
Still searching for the perfect cup..
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Dalla Corte Max grinder, Espro Tamper, Espro Toroid Pitcher
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Coffee Press, KINU 47, EK 43T Mahlkoenig
 
 
Reply
#18
@KrisssKros - valorile mele sunt ca ale tale, cu exceptia offset-ului pe care eu l-am pus la 7

@razvanMB - stiu ca iti plac unele postari ale lui radudani dar nu imprumuta si lungimea postarilor...  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
(25-10-2017, 22:31)Lyvyoo Wrote: @KrisssKros - valorile mele sunt ca ale tale, cu exceptia offset-ului pe care eu l-am pus la 7

Multumesc frumos, @Lyvyoo !
Se cam pupa cu diferenta pe care o am eu acum intre grup si PId, cred ca asta este "problema"... Voi testa.
Expobar Brewtus IV DB, Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, diverse accesorii
 
Reply
#20
Revino si cu un clip, dupa 40 min. de incalzire
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Acum totul pare ok. Dupa un flush intre 5-10 sec., cu PId-ul setat la 90 C, valoarea de pe termometrul de grup urca si se stabilizeaza in jurul valorii 90,5 C (deci ok).
Voi reveni si cu un clip, dar mai intai vreau sa dau termometrul jos sa verific si calibrarea lui. Nu ca nu ar fi ok, dar vreau sa stiu exact cam pe unde sunt, pt a imi intelege cat mai bine si mai aproape de realitate regimul termic al aparatului.
Din pacate, neavand alte instrumente de masurare a temperaturii, voi folosi metoda cu gheata+apa, respectiv apa fiarta. Decat deloc, bun si asa cred..
Expobar Brewtus IV DB, Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, diverse accesorii
 
Reply
#22
Flush 1 min cu termometru de grup E61 pe Expobar DB
https://www.youtube.com/watch?v=knAxqECSFnw

Setari PId:
F.03 = C
P. = 1.0
I. = 0.01
d. = 2.0
F.04 = 7

L.E.: Scuze, vad ca se vede destul de slab termometrul de grup, dar totusi in full screen se distinge afisajul...
Expobar Brewtus IV DB, Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, diverse accesorii
 
Reply
#23
Asa stabil domle?! Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
(26-10-2017, 17:23)Lyvyoo Wrote: Asa stabil domle?! Smile

Si fara trucaje  Smile Smile
Expobar Brewtus IV DB, Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, diverse accesorii
 
Reply
#25
In timpul extractiei:
 - PID - 92 grade
 - termometru - 94-94,5 grade
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#26
Pune offset-ul pe 7
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
Citisem pe ceva forum de-afara ca o metoda buna de a verifica offset-ul e sa pui PID-ul la 99 grade unde ar trebui sa se auda flash boil. Pe 98 n-ar mai trebui.

Am verificat acum la mine (dupa ce am pus offset-ul pe 7), si cam pe-acolo ar fi, la 98 incepe parca sa se auda f usor, la 100 deja e evident.

A mai testat cineva metoda asta?
Brewtus | Kinu M47 | AeroPress
 
Reply
#28
Am trecut offest-ul pe 7 si acum diferenta intre PID si termometru este de maxim 1 gr.
Multumesc Liviu  Wink
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#29
Eu ma confrunt cu situatia inversa fata de sorin2505 cu toate ca offset-ul a fost stabilit de la primul shot la 7:
Temperatura la inceputul extractiei 88 PID/ 82 termometru
Temperatura la sfarsitul extractiei (30 secunde) 88PID/ 84 termometru
Daca fac flush sa umplu o cana mare ridic termomentrul la 86.
NU reusesc in niciun chip sa le corelez. Initial am crezut ca il las prea putin sa se incalzeasca si adica 40 de min dar si dupa o ora e la fel Huh.

Ca sa nu ma deschid alt topic-- E normal ca in timpul extractiei, cu presiunea stabilita la 10 atm, sa scada la 9.5 ca sa urce din nou cand opresc shotul la 10?  Cu sita blind tot 10 imi arata. Cu isomacul manometrul statea lipit la valoarea 10, in timpul extractiei.
Expobar Brewtus IV // Mazzer Mini E // Eureka Mignon // Tamper Motta Bubinga // Tamper dinamometric // VST-15g // Latiera Espro Toroid
 
Reply
#30
Cu boilerul de aburi nepornit in ziua aia sau oprit de mai mult timp, asigura-te ca dai drumul extractiei dupa 5 secunde de flush, moment in care, pe majoritatea brewtus-urilor pe care le stiu cu termometru, la offset 7, termometrul va arata aceeasi valoare ca pe PID. Opresti flush si in secunda urmatoare esti deja cu portafiltrul infiletat si extractia pornita (atentie sa nu izbesti caci faci channeling). Astfel, cu 88 pe PID, vei porni si aici pe la 88 si vei termina cu un grad mai putin poate, asa cum arata termometrul. Cu SCACE vedem o crestere a temperaturii, deci grupul nu scade cu siguranta. 

Cu boilerul de aburi pornit, trebuie sa iei in calcul ca apa va avea cam cu un grad in plus fata de situatia cand este oprit, datorita aportului de apa fierbinte. De fapt setarea cu offset 7 este pentru situatiile cand mai des stai cu boilerul de aburi oprit, cred. Altfel cred ca ar fi nevoie de offset 6 sau ceva de genul. Trebuie testat, sunt doar impresii personale.

Poti pune si un video eventual
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)