• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


VFA BARCELONA - rasnita

#1
Apelez la cunostintele cunoscatorilor pentru sfat minim :

1. ce interval de macinare este recomandat pt espresso in cazul in care VFA are reglaj 1-24 ?

am rasnit la nivelul 2 si rezultatul a fost praf fin - nu trece apa prin portfiltru

2. am obtinut info despre acest model,de pe diverse site-uri / as aprecia daca primesc mai multe info de la cunoscatori / cei din afara posteaza review-uri pozitive.

Multumesc anticipat.
 
Reply
#2
Scazi gradul de macinare (cresti numarul treptei) pana cand cafeaua iese din portafiltru. Atunci vezi daca curgerea se face prea incet mai scazi cu o treapta gradul de macinare, samd
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
Raul,iti multumesc pentru raspunsul de tip radio Erevan Smile)

Am apelat la utilizatori,deoarece doream un raspuns tintit / cine are nervi ca sa incerce toate cele 24 de niveluri rasnire, poate sa se joace.

Altfel, pot sa merg direct pe la magazine de cafea ca sa intreb ce interval setare folosesc.

Astept raspunsuri care sa elimine drumuri,efort,etc.

Toate bune.
 
Reply
#4
(12-08-2014, 11:21)dand_solaris Wrote: Astept raspunsuri care sa elimine drumuri,efort,etc.

Toate bune.
Cred ca setarea trebuie cautata individual, se pare ca nu depinde doar de rasnita ci si de cafeaua folosita cel putin
 
Reply
#5
(12-08-2014, 11:21)dand_solaris Wrote: Astept raspunsuri care sa elimine drumuri,efort...
(12-08-2014, 11:52)altul Wrote: ...setarea trebuie cautata individual, se pare ca nu depinde doar de rasnita ci si de cafeaua folosita cel putin

da, rasnita: dantura si dimensiunea cutitelor si toata mecanica sa, cu un specific de distributie a granulatiei macinaturii;

si da, cafeaua: sortimentul de cafea (incearca sa folosesti acelasi dial-up pentru o Kenya AA si pentru o Yirga - ambele africane), gradul de prajire, vechimea de la prajire... pana si umiditatea mediului - toate cer modificari ad-hoc ale macinaturii!
de aceea se prefera pentru espresso rasnitele stepless - cu reglaj continuu; si sigur, pentru acasa, cele fara dozator;

ideea este ca trebuie sa gasesti singur, pentru o doza care ti se pare convenabila, treapta la care ai un debit cat mai apropiat de corect, prin puc; cum pasii sunt ficsi, apropierea de extractia optima o faci mai departe, daca e cazul, din doza; tamparea e bine sa fie o constanta;

apropo de efort: pentru mine de exemplu - si probabil pentru multi din acest forum - prepararea espresso implica mult consum de resurse; ceva asumat de la plecare, cu varia motivatii, si inteles pe parcurs...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#6
(12-08-2014, 11:21)dand_solaris Wrote: Am apelat la utilizatori,deoarece doream un raspuns tintit / cine are nervi ca sa incerce toate cele 24 de niveluri rasnire, poate sa se joace.

Nu vei ajunge sa le incerci pe toate cand incerci sa faci un expresso. Variabilele sunt prea multe pentru a primi o valoare exacta.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#7
Sunt de acord cu raspunsurile primite. Atunci cand cunosti (pipaite) granulatia indicata este mai simplu.
Bineinteles ca am sa incep cu treapta 5,6 si apoi din 3 in 3 pasi.

Daca Vario are in specificatia tehnica folosirea primului interval 1-3 grosier pentru espresso, iar mai apoi urmatorii 3-4 pasi filtru s.a.m.d, imi inchipui ca si rasnita profesionala are intervale pentru espresso,filtru,ibric,presata,etc.

Am sa descopar intervalul de joaca pentru espresso,dupa care ma voi juca din cauza celorlalti factori bine cunoscuti tuturor ( tip cafea,grad prajire,conditii umiditate,etc).


Toate bune.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)