• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Upgrade la Domobar Junior Hx sau Expobar Office Leva?

#1
Salutări.
De vreo două săptămâni mă bate gândul să fac un upgrade la un Hx. Mă hotărâsem la Expobar Office Leva și chiar am dat comandă de el dar nu-l mai aveau pe stoc și a rămas oarecum în pom.

De ieri de când am văzut postul cu reducerea la Vibiemme, m-au lovit iar "piticii" și tot caut informații despre Domobar Junior. În principiu am văzut ca boilerul este relativ apropiat de cel de la Expobar, deci nu ar trebui să fie foarte mari diferențe între ele. Faptul ca are dimensiuni de gabarit mai mici mă încântă, mai ales ca spațiul la mine chiar este oarecum limitat. Ceea ce nu am găsit nicăieri este cât loc este sub portafiltrul montat pe grup. Ar fi ok să pot sa-mi pun paharul de la Bodum de 200ml (99 mm) sub portafiltru fără să înclin prea mult paharul.

Despre Office Leva știu dimensiunile și ce poate să facă. Am luat acum un an jumate unul la birou și asta m-a făcut să mă îndrept către el de la început.

Mersi.
VBM Domobar Jr, Mahlkonig Vario, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 17g, Kinu 47
 
Reply
#2
12,5 cm intre tava si portafiltru, la Junior
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Superb,
Mersi Liviu. Nu mai rămâne decât actualizarea la preț Wink. Chiar dacă spun eu ca vreau unul din astea două, dacă prețul se apropie periculos de Brewtus...altă distracție.
VBM Domobar Jr, Mahlkonig Vario, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 17g, Kinu 47
 
Reply
#4
Azi am fost să văd Juniorul. Din păcate 12,5 cm între tavă și portafiltru este numai dacă iei portafiltru botomless. Cu cele 2 portafiltrele cu care vine aparatul este doar 8.2 cm Sad.
Asta nu m-a împiedicat totuși să-l iau Smile. Este mult mai mic decât Expobarul, iar grupul este,... cum să zic, altfel. Este mai mare decat cel de la Expobar și pe corpul "mic" al espressorului este foarte impresionant.
Ce nu am înțeles este de ce au tăiat atât de mult din înălțime. În principiu lumea nu are loc pe lățime și adâncime, iar 2-3 cm nu cred ca era un capăt de țară. Sau chiar și așa puteau ca în loc de portafiltrul single să fi dat unul botomless. Cred ca costa și mai puțin ăla. Acum tre să iau eu unul Sad.
Mă mănâncă să fac și un shot, dar la oră asta este prea târziu pentru mine
În schimb am încercat un lapte,...și mi-a ieșit decent pentru prima incercare. Steamerul are 2 găuri și mi s-a părut ca am terminat intr-o secundă toată frotarea. E clar ca trec iar la studiu Wink
Revin cu impresii.
VBM Domobar Jr, Mahlkonig Vario, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 17g, Kinu 47
 
Reply
#5
Cat a costat bucuria?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#6
Pai conform reducerii acordate de importator pentru noi, ăștia cu pitici mulți în cap care aleargă de colo colo, 1170 eur cu tva. Vezi postul de la reduceri Smile.
VBM Domobar Jr, Mahlkonig Vario, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 17g, Kinu 47
 
Reply
#7
Ok.Merci.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#8
(29-01-2016, 20:20)yogi21ro Wrote: Pai conform reducerii acordate de importator pentru noi, ăștia cu pitici mulți în cap care aleargă de colo colo, 1170 eur cu tva. Vezi postul de la reduceri Smile.

In legatura cu distanta dintre grup si tava sau portfiltru si tava si la VBM 2B PID este la fel . 

Pentru alti doritori , ai putea sa spui cate ceva despre modul in care ai ajuns la alegerea pe care ai facut-o ? 
Ce modele ai luat in calcul , doar HX-uri sau si DB-re ? 
Care au fost criteriile pe care ti le-ai stabilit pentru a ajunge la alegerea finala ? 
Răspunsurile tale ar putea veni in ajutorul celor care acum incearca sa aleagă expresorul potrivit pentru nevoile lor si sunt confuzi din cauza multitudinii de variante posibile . Confused
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
Pentru mine alegerea a fost oarecum simplă. Doream un espressor cu care să pot face undeva pe la 75% băuturi pe bază de lapte iar restul câte un shot ocazional când mai schimb cafelele. Deci hx a fost alegerea de la început, evident ca și prețul a avut impact în luarea deciziei între hx și db pt ca, în cazul meu nu se justifica diferența de preț dinte cele 2.
După cum spuneam în alt post chiar comandasem Expobarul dar nu mai era pe stoc urmând să vină altul într-o lună și ceva(și am avut chiar impresia că după ce mi s-a confirmat că produsele sunt pe stoc, se încearcă să mi se dea un produs din suprastoc, dar cred că sunt eu prea paranoic câteodată). Chiar în ziua în care Liviu a anunțat și reducerile la VBM discutasem cu cei de la caffea.ro să plătesc și un avans să fiu sigur că nu îmi iau vreun obiectiv sau altceva și să rămân fără bani. Și iarăși oamenii s-au mișcat destul de încet și m-au contactat abia a 2-a zi pe mail, în timp ce eu mă interesăm deja de Jr.
Ieri am fost să și văd Jr la importator, să pun mâna pe el să văd cum se mișcă. Desi știam că are dimensiuni mai mici decât Expobarul, când l-am văzut live decizia a cam venit de la sine.
Despre diferența de preț dintre cele 2 espressoare pot să spun, din punctul meu de vedere, am dat-o pe următoarele:
- 10% pentru grupul care sigur este mai mare și cred ca va influența invariabil stabilitatea termică
- 35% pentru dimensiunile reduse care pentru mine contează (deși, dacă stai să te gândești puțin dimensiuni mai mici înseamnă mai puțin material deci ar fi trebuit să fie puțin mai ieftin).
- 15-20% pentru brand ( asta înseamnă ca inteleg că în spatele numelui se regăsesc niște ani de experiență, cercetare și dezvoltare produse, astfel încât la fiecare produs să ai o "garanție" pentru ceea ce cumperi)
- 5% cred ca pentru disponibilitate
- restul a fost alegerea personală pt că mi-a plăcut mai mult VBM decât Expobar.

Peste ceva vreme îmi voi lua și un termometru; aștept cu interes soluția CHE Smile. După ce voi avea termometrul voi trece la nivelul 2. Adică voi bea dintr-un dublu, un single pt gust și un capucino pt desfătare.

P.S.
Desi în manual se specifică ca presiune de extraxtie este setată pe la 9-9.5 bar, azi dimineață după primul dublu era pe la 12 și ceva.
După ce am verificat și cu sita blind, pres era in jur de 13.8 bar. Am modificat presiunea la 10 bar în blind să fie la extracție în jur de 9.
VBM Domobar Jr, Mahlkonig Vario, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 17g, Kinu 47
 
Reply
#10
desi eu nu sunt fan db din cateva motive (raportate la timpul prezent),
grupul nu cred ca e mai mare:
e61 de cand a intrat in domeniul public, ca sa zic asa, toti il fac cam la fel si e cam acelasi lucru.....poate daca luam o faema am avea ceva mai smecher...fiind carcasa mai mica probabil doar pare mai mare

stabilitatea termica nu cred ca e mai mare boilerul fiind mai mic.....si dimenisiunile mai mici ale aparatului chiar contribuie negativ la treaba asta

pana vine termometrul che (care sigur va dura dupa cum arata lucrurile), te poti juca linistit la iesirea din puc sau din dus (sau si si, daca vrei sa fii mai exact) si apoi daca respecti timpii si barii nici nu prea iti mai trebuie termometru

nu stiu cum e la Junior, dar in general la hx-urile facute bine daca le cunosti dupa ce exersezi cu ele nu ai nici un stres fiind bine facut. Cand pare ca nu mai e in parametrii trebuie sa verifici calcifierea.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#11
(30-01-2016, 12:02)TudorB Wrote: .....grupul nu cred ca e mai mare:
e61 de cand a intrat in domeniul public, ca sa zic asa, toti il fac cam la fel si e cam acelasi lucru.....poate daca luam o faema am avea ceva mai smecher...fiind carcasa mai mica probabil doar pare mai mare

Ernesto Valente a lucrat pentru Faema , inainte de a-si fonda propria companie .
Litera V din VBM vine de la numele sau . 
El este inventatorul grupului E61 , iar cel folosit pe expresoarele VBM este cel mai mare si mai greu grup folosit pe acest gen de expresoare . Daca retin bine este cu aproape 0,8 kg mai greu decat oricare alt grup asemanator .

https://www.google.ro/url?sa=i&source=im...3645&rct=j

Tocmai aceasta masivitatea ii confera o serie de avantaje in fata altor aparate similare , iar reducerea unor dimensiuni este compensata de cantitatea suplimentara de metal din grup . 
Din cate am retinut eu , in urma citirii mai de mult a unor postari de pe forumurile de afara , hx-ul de la VBM are o serie de particularități fata de aparate similare .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#12
(30-01-2016, 12:02)TudorB Wrote: desi eu nu sunt fan db din cateva motive (raportate la timpul prezent),
grupul nu cred ca e mai mare:
e61 de cand a intrat in domeniul public, ca sa zic asa, toti il fac cam la fel si e cam acelasi lucru.....poate daca luam o faema am avea ceva mai smecher...fiind carcasa mai mica probabil doar pare mai mare

stabilitatea termica nu cred ca e mai mare boilerul fiind mai mic.....si dimenisiunile mai mici ale aparatului chiar contribuie negativ la treaba asta

FYI - grupul este exact cel de pe Faema deoarece cel care avea patentul a plecat cu acesta (patentul) de la Faema si din cate stiu a infiintat VBM.  


Nu vad, dpdv termotehnic, care este legatura intre dimensiunile aparatului si stabilitatea termica. Sper sa ne explici tu asta. Faptul ca boilerul de pe Jr este cu 50 ml mai mic decat la Expobar nu cred ca vreo influenta pentru papilele nici unui muritor in viata. Daca spui chestiile astea poti veni te rog cu ceva explicatii tehnice? Eu sunt inginer, am facut Centrale Nucleare, deci poti sa spui ca te adresezi unuia care stie cate ceva despre termodinamica, mecanica fluidelor s.a. 
Multumesc.
VBM Domobar Jr, Mahlkonig Vario, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 17g, Kinu 47
 
Reply
#13
M-ati pus pe ganduri.Pretul semnificativ mai mic imi face cu ochiul.Insa oscilez atunci cand e vorba de faptul ca e de lucrat pentru a atinge stabilitatea termica fata de de un DB.Apoi mi se pare mai complicat cand vine vorba de depunerile de calciu.Acel termosifon mi se pare destul de complicat in privinta decalcifierii.Ma rog, oricum nu e de incercat singur ca la un single boiler,asa ca va trebui oricum apelat la o persoana foarte priceputa.Acum mai e si consumul de apa,ce cred ca e semnificativ mai mare.Eu folosesc Bucovina asa ca sistemul cu filtru este exclus la ce curge prin Dunare aici la varsarea in mare.Dar pretul este unul foarte atractiv de ce sa nu recunosc asta.Daca si calitatea cafelei obtinute si a laptelui,desi nu sunt asa un impatimit(dar cine stie pe parcurs?)ar fi comparabila cu cea obtinuta pe un DB atunci ar merita cred incercat.Nu pot sa compar ca nu am unde si cum ,asa ca va intreb pe voi care ati putut testa ambele variante.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#14
Am scos juniorul la o sesiune foto  Cool
Linkul mai jos

https://drive.google.com/folderview?id=0...sp=sharing
VBM Domobar Jr, Mahlkonig Vario, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 17g, Kinu 47
 
Reply
#15
multumesc Radu pentru info.

deci e61-e de la vbm e undeva la 4.8kg ? se pot gasi cumva si dimensiunile de gabarit ? cat din diferenta e pe partea de infuzie si cat pe evacuare ?

daca intr-adevar e o diferenta de 25% de gabarit pe infuzie chiar ar trebui promovata mai bine

acum am vazut postarea ta Yogi21ro:

fiind discutia de DB am dedus eronat ca erai in cumpana intre asta si brewtus, unde din cate stiu e 1.7 boilerul
dar si daca e hx-ul lor ala e 1.5 L din cate imi aduc aminte fata de 1 L cat parca juniorul. Nu inteleg faza cu centralele nucleare, dar pentru mine 500ml e mult la un boiler pentru destinatia acasa.
Si daca faptul ca grupul care pare mai mare te-a atras pentru ca va fi mai stabil termic atunci de ce ti se pare ciudat ca un aparat mai mare ar fi mai stabil ?


@ Organon - un hx legat la retea si cu un utilizator acomodat cu el (nu-ti imagina ca trebuie facultate) ai si preinfuzie si profilare termica (daca te intereseaza). Trebuie sa testezi acelei teoretice stabilitati si teoretice lucruri mai bune ale unui DB inainte sa te decizi. Poate este o varianta o cafenea care sa le aiba ambele tehnologii. S-ar putea chiar strict fiziologic si daca ar exista sa nu le simti. Nu uita ca e cafea - rasnita - aparat .
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#16
A se citi informații despre produsele în comparație înainte de a comenta. 50 ml nu este egal cu 500 ml cam pe nicăieri în lumea asta.
Iar faza cu centrale nucleare are legătură pt ca ai intr-o centrală nucleară schimbătoare de căldură de toate felurile, și am învățat să le dimensionez pe toate, precum și multe tipuri de boilere. Cu alte cuvinte dacă tot faci ceva afirmații vino te rog și cu ceva explicații tehnice pe care să le înțeleg și eu.
Mulțumesc.
VBM Domobar Jr, Mahlkonig Vario, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 17g, Kinu 47
 
Reply
#17
(30-01-2016, 13:36)yogi21ro Wrote: A se citi informații despre produsele în comparație înainte de a comenta. 50 ml nu este egal cu 500 ml cam pe nicăieri în lumea asta.

nu inteleg postarea
junior are 1L , expobar hx 1.5L  - cel putin asa le stiam eu si acum cand caut tot asa imi da ce gasesc
tu ai zis ca diferenta e 50ml Smile
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#18
http://lavibiemme.ro/pages/domobar-junior/4/
VBM Domobar Jr, Mahlkonig Vario, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 17g, Kinu 47
 
Reply
#19
50 ml chiar nu conteaza.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#20
(30-01-2016, 13:42)yogi21ro Wrote: http://lavibiemme.ro/pages/domobar-junior/4/

no, iertare imparate ! (nu e bascalie)
nu am gasit niciunde treaba asta.....probabil ca trebuie sa ma reprofilez pe romania cand caut ceva Smile)
ai o scula misto atunci ! 50ml e irelevant...din contra e putin mai mic si rezistenta mai mare deci ai o recuperare mai rapida

fotografiile din nou foarte bune.....mult peste ce pot eu face ca prezentare Big Grin
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#21
http://www.perfectespresso.ro/ro/produs/...r-hx--943/

http://www.1st-line.com/store/pc/Vibiemm...7p3560.htm

http://www.domobar.co.nz/espresso-machin...ifications

Cati litri are?
 HX,Mazzer



 
Reply
#22
(30-01-2016, 19:31)hhanu Wrote: http://www.perfectespresso.ro/ro/produs/...r-hx--943/

http://www.1st-line.com/store/pc/Vibiemm...7p3560.htm

http://www.domobar.co.nz/espresso-machin...ifications

Cati litri are?

s-ar putea sa fie versiuni constant imbunatatite pana la actuala luata de coleg, cu 1.45L
altfel nu-mi explic......eu stiam de 1L....asa gasisem si in germania si anglia si america atunci cand m-am documentat eu............oricum nu pot sa inteleg cum de s-au gandit cei de la vbm la cea initiala sa mearga pe 1L.........
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)