• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Upgrade de la Gaggia Classic

#1
De cativa ani sunt posesor de Gaggia Classic. Am si rasnita Ascaso i mini, am si sita VST, un tamper bunicel, cafea proaspata de la sarkis, toate bune. Ma bate gandul sa profit de promotia de saptamana asta si sa fac un upgrade la espressor, si niste sfaturi ar fi binevenite. In general bem shoturi de espresso, rar de tot fac capuccino, si atunci nu ma grabesc, deci o masina SBDU e ok pt mine.

M-am uitat la Lelit PL41TEM. Nu ma incanta dimensiunea la portafiltru, dar ce-i drept, are pid si duza de aburi ok. Boilerul e relativ mic, asa ca nu-s sigur ca upgrade-ul de la Classic la asta n-ar fi decat un moft. M-am mai uitat si la PL41PlusT PID. Asta e deja cam scump, boilerul e mai maricel, dar tot relativ mic, dar macar are portafiltru pe 58. Habar n-am ce sa fac. Sa raman cu Classicul? Sa iau lelitul mic? Sa ma intind la lelitul mai scump? Merita? Costa cat 3 classic-uri si nu ma chiar dau banii afara din casa.
 
Reply
#2
În primul rând trebuie să te gândești ce te nemulțumește la gc de vrei sa o schimbi.
Poate întrebarea principala ar fi ce echipamente din setul meu ar merita schimbat?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
Rasnita?
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#4
Nu e vorba ca ma nemultumeste neaparat ceva, nu imi ies shoturile nici pe departe ca in filme, dar nici eu nu pot sa zic ca ma straduiesc. Si mai e poate faptul ca boilerul de classic e din aluminiu si am o strangere de inima cand fac cafea si ma gandesc la asta. In plus, omul are tendinta sa caute si sa mearga spre mai bine. Acuma daca variantele respective nu sunt considerabil mai bune, raman la classic, ii pot pune si lui un PID si sa-i schimb aburitorul cu unul de Rancillio, si gata, mi-am facut damblaua pentru o vreme.
 
Reply
#5
Pararea mea e ca daca nu esti pregatit sa urci la un expresor cu grup E61 nu are rost sa arunci banii. E61 si un boiler decent ca si marime iti vor aduce stabilitatea termica necesara unui espresso mai bun.
Mai castigat esti daca treci pe o rasnita mai buna.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#6
Si concret, cam ce variante considerati ca ar merita luate in calcul? Din pacate nu am posibilitatea sa vad lucrurile astea altundeva decat in poze, nici nu se pune problema sa le incerc pe undeva, asa ca as avea nevoie de ajutor din partea celor care le detin. De exemplu imi e greu sa-mi justific un upgrade la rasnita, stiu ca si asta conteaza, dar nu pot evalua in ce masura, fiindca n-am termen de comparatie. Si e si ceva psihologic, adica o rasnita e o rasnita, pe cand un espressor mai bun are un boiler mai mare, grup mai mare, pid, etc etc. si pana la urma din asta curge cafeaua, deci e mai usor sa-ti justifici o investitie in asa ceva.
 
Reply
#7
Poate se gaseste vreun coleg espressoman in Timisoara care iti poate arata ce poate scoate o rasnita mai buna cu aparatul tau. E foarte greu sa-ti recomande cineva ceva atat vreme cat nu te cunoate, nu-ti stie preferintele si bugetul.

Pot sa-ti spun ca eu personal daca ar fi sa pornesc de la 0 cu un buget limitat, in momentul asta as merge pe rasnita manuala OE Pharos si un expresor cu E61, SH. Dar asta e o preferinta personala, tie poate sa nu ti se potriveasca alegerea din diverse motive.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#8
Rasnita manuala ar fi un compromis prea mare pt. mine, as ramane totusi in zona rasnitelor electrice. Nu am un buget bine stabilit, imi permit o rasnita Vario de exemplu, dar ma intreb daca merita sa dau 1750 RON pe una. E totusi o suma destul de mare, si daca tot dau banii astia, as vrea totusi sa merg la sigur si sa obtin un rezultat considerabil mai bun decat cu rasnita actuala. Ce avantaje imi va aduce o astfel de rasnita fata de Ascaso-ul meu? In afara de faptul evident, ca la Vario ai o scala de finete a rasnirii, pe cand la i-mini mergi cam la ghici cu invartitul rotitei (dar m-am cam obisnuit cu asta).

La fel si la espressor, de aceea am intrebat pe forum inainte sa iau un Lelit, nu eram sigur ca investitia si upgrade-ul de la classic la aceste lelit-uri s-ar reflecta si in ceasca. Din cate zici tu ar trebui sa ma uit la o gama superioara, si sunt convins ca un HX cu E61 ar fi tot ceea ce eu mi-as putea dori de la un espressor casnic, si ca in cazul in care as achizitiona asa ceva veriga cea mai slaba din procesul de preparare al cafelei as fi eu Smile

Totusi, nu as exclude nici variante mai ieftine, dupa cum am zis, nu prea frotez lapte, deci nu am neaparat nevoie de HX sau DB
 
Reply
#9
De ce as prefera un OE oricarei electrice: feeling in utilizare, portabil pentru deplasari, silentios si pret mai mic, toate cu pondere egala.
Si poate merita adaugat si... retentie zero Smile
 
Reply
#10
De acord, dar pe mine ma pasioneaza mai mult cafeaua decat procesul de obtinere al ei, si pe langa asta:
1) sunt comod
2) cafea mai face si sotia
 
Reply
#11
Dimensiunea la portafiltru pentru PL41TEM nu este un impediment atat timp cat o sita de competitie nu prea are ce sa aduca in plus la espressoarele de talie mica. Deci fie ca ai 57, fie ca ai 58, cam tot acolo esti cu shot-ul. Decat ca nu o sa poti doza 19-20g de cafea la un shot de 60ml.

Trebuie oricum sa ne precizezi si un buget maximal, caci se pot veni cu multe variante fanteziste cand spui "upgrade".
(26-11-2015, 10:16)andrei_0 Wrote: Nu e vorba ca ma nemultumeste neaparat ceva, nu imi ies shoturile nici pe departe ca in filme, dar nici eu nu pot sa zic ca ma straduiesc

Aici e o mare problema, sa stii!

Daca avand cele doua aparate nu poti obtine chestii de genul  atunci inseamna ca trebuie sa te pui putin cu burta pe tutoriale si sa extragi constant shot-uri bune. Altfel nu vei fi niciodata capabil sa iti exprimi o parere obiectiva asupra noilor scule cumparate la upgrade. Sa nu ai vreo parere eronata ca un HX sau DB vor face pentru tine ceva magic si vei avea extractii "ca in filme". Cum am mai spus, cineva cu sculele tale si cineva cu un HX si un Vario sa spunem sau cu un DB si o rasnita de bar, va putea scoate shot-uri aproape identice ca si aspect, dar cu nuante de gust diferite, nuante pe care in calitate de incepator nu le vei percepe decat dupa multe luni / un an de consum de cafea de calitate proaspat prajita. Am facut testul asta! 

Intai si intai fii tu convins ca obtii maximul cu ce ai, apoi mergi mai departe sa vezi ce ti s-ar potrivi.

Spre exemplu acum, ce cafea folosesti, prajita de cine si cand, de nu esti multumit la maxim de ce scoti? Ne poti pune si un filmulet cu o extractie?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Din pacate acum nu pot sa fac un filmulet, Gaggia mea asteapta sa ii gasesc o piesa de schimb. Poate reusesc in weekend sa improvizez ceva si sa ii pot totusi da drumul. De vreo 4 ani beau cafea doar de la sarkis, pe care o comand direct de la mihai, acolo nu cred ca e nici o problema.

Intr-adevar, cel mai simplu mi-ar fi si mie sa raman cu ce am, eventual sa upgradez Gaggia. Poate o sa imi iau/fac un portafiltru bottomless si sa mai lucrez la tehnica.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)