• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Upgrade Esspresor 2017: Gaggia sau Lelit

#1
Știu că s-a mai discutat, există deja mai multe thread-uri pe această temă, dar aș dori un ajutor și opinii noi ținând cont de ultimele modificări ale Clasicului Gaggia și Lelit PL41 dar și de ultimele reduceri de prețuri posibile cu ajutorul forumului.

- prima nelămurire ar fi Gaggia sau Lelit
- apoi dacă Lelit, care? cel simplu, cu manometru sau cel cu PID

Mulțumesc anticipat.
Lelit PL41EM, Graef CM802
 
Reply
#2
PID e lucru bun, cu siguranță.
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#3
Eu îţi recomand Lelit-ul cu PID (41TEM).
Acum 3-4 luni încercam şi eu, ca şi tine acum, să găsesc varianta cea mai convenabilă pentru mine. Gaggia mi s-a părut cel mai bun ca preţ, dar m-a tras înapoi perspectiva de a începe să şurubăresc la el în viitor, pentru a-i pune PID.
Aşa că, din aproape în aproape, am ajuns la 41TEM, cel cu PID, care îţi permite modificarea temperaturii de extracţie.
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#4
Deci, dacă aș renunța la PID, atunci iau clasicul sau totuși varianta simplă lelit?
Lelit PL41EM, Graef CM802
 
Reply
#5
Classic-ul. Ai site de 58 mm.
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#6
Nu astepta ca altcineva sa ia decizia in locul tau. Daca iti doresti sa aprofundezi in domeniu, oricare dintre cele doua fara PID nu -ti vor fi de ajuns. Eu am Classicul si pot spune ca scoate niste shoturi foarte bune, dar, cum am mai spus-o in multe randuri, ma conditioneaza si ar trebui sa-l modific sau sa-mi cumpăr altceva. Daca nu te interesează acest lucru, cumpăra-l pe cel care iti oferă mai multe pentru banii dati.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#7
Eram tentat să iau Lelit-ul cu manometru, dar tot aud că nu e așa important. Se știe ceva de presiunile reglate din fabrică a celor două? (Gaggia vs Lelit)

(25-02-2017, 09:52)Baldur Wrote: Classic-ul. Ai site de 58 mm.

Păi am înțeles că Lelit vine direct cu două site nepresurizate... nu sunt bune?
Lelit PL41EM, Graef CM802
 
Reply
#8
la Classic ai mult mai variata alegere pe viitor, plus in PID iai cu ~30$ cu tot ce'ti tre Smile
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#9
Classicul meu a venit cu 12 bari de nou.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#10
Sau poate asa ?

Espressor cafea rancilio silvia
https://www.olx.ro/oferta/espressor-cafe...7QmAH.html
Elektra S1C ■ Kinu M47
 
Reply
#11
Pfff....f. bun pretul, daca l-ai si putea vedea inainte, sa fi sigur ca e totu in regula, as zice sa nu stai pe ganduri. In 2010 aparatu asta costa cu cel putin 1000 de lei mai mult, asta daca il prindeai la reducere de 15-20% prin Italia.
De peste 6 ani merge la fel ca in prima zi, si am tras de el la foc automat. Greu de crezut, dar nici macar garnitura grupului n-a fost nevoie sa o schimb, desi de mai bine de un an stau cu una noua pregatita. Nu putine au fost datile cand shoturile mele faceau de rusine aparate mini bar gen Spatiale S2 care costa de 10 ori mai mult.
Pt inceput, la banii astia, nu ai cum sa primesti mai mult de atit.
Quamar T48 AUT | Rancilio Silvia V3 Pro | Rancilio Rocky Doserless | Reg Barber Tall C-Flat stainless steel | VST, IMS baskets & screen shower | BODUM® Chambord 12 cup | BODUM® Kenya 3 cup |
 
 
Reply
#12
am tot vazut anutul de pe olx si ma mir ca nu se vinde la pretul asta fiind si nou. eu zic sa nu mai stai pe ganduri.
Rancilio miss Lucy PID, Compak K3, Mairali Arianne 1gr.
 
Reply
#13
Eu nu mi-as mai lua nimic fara PID si manometru, iti elimina necunoscute esentiale din ecuatia extractiei.
Kinu M38, Lelit PL41TEM.
 
Reply
#14
La boilere de 0,3-0,5, in lipsa unui grup E61 veritabil, in lispa unui ansamblu interior masiv, PID-ul nu-ti ofera decat o citire a unui punct extra sau intra boiler. Poti eventual sa folosesti aceasta informatie ca un etalon sau scala generica in procesul extractiei, de genul: mi se pare ca atunci cand PID=xx grade, gustul in ceasca este parca mai bun decat la alte valori.
DAR Atentie: asta nu ofera si o constanta/consistenta la fiecare extractie in parte. In grup pot fi valori cu 1-2-3 grade diferite chiar si atunci cand PID ajunge mereu la valoare impusa. Adica chiar si cu PID setat la 93 grade, din 10 extractii consecutive, poate nici macar la 2 dintre ele nu voi avea aceeasi valoare in grup.
Din pacate ce se intimpla pe traseu si la contactul apei cu pucul este cu totul alta poveste, care la aparate casnice mici, e imposibil de controlat in vreun fel. Daca ai ocazia de-a lua un aparat cu PID incorporat, pe care te poti baza si care sa nu coste mai mult dect varianta simpla, e ok; altfel, n-as da nici 10 euro ca sa aduc vreo modificare in acest sens, exista multe alte cai de-a-ti lua divesre repere legate de variatiile de termperatura.
Quamar T48 AUT | Rancilio Silvia V3 Pro | Rancilio Rocky Doserless | Reg Barber Tall C-Flat stainless steel | VST, IMS baskets & screen shower | BODUM® Chambord 12 cup | BODUM® Kenya 3 cup |
 
 
Reply
#15
(25-02-2017, 11:48)gorexxx Wrote: Sau poate asa ?

Espressor cafea rancilio silvia
https://www.olx.ro/oferta/espressor-cafe...7QmAH.html

Este superior celor două din discuție ?
Lelit PL41EM, Graef CM802
 
Reply
#16
Da. Este alta calitate.
http://www.home-barista.com/reviews/ranc...25001.html
Elektra S1C ■ Kinu M47
 
Reply
#17
Cu rasnita te intelegi bine? Iei in considerare un upgrade si pentru rasnita sau nu? Intreb pt ca nu stiu nimic despre rasnita ta din semnatura, dar e posibil ca un (relativ) ieftin upgrade la Kinu sa iti imbunatateasca mult rezultatele cu espressor-ul pe care il ai acum.

Si sa amani upgrade-ul pentru espressor cu inca vreun an cand vei putea sa alegi in cunostinta de cauza. (Vei fi baut mai multa cafea proaspat prajita, vei fi citit mai mult despre e61, leviere, etc).

Avantajul ar fi ca, daca espressor-ul tau de acum functioneaza, o rasnita buna o vei putea folosi la orice espressor, ulterior.
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#18
(25-02-2017, 17:14)cradun Wrote: Cu rasnita te intelegi bine? Iei in considerare un upgrade si pentru rasnita sau nu? Intreb pt ca nu stiu nimic despre rasnita ta din semnatura, dar e posibil ca un (relativ) ieftin upgrade la Kinu sa iti imbunatateasca mult rezultatele cu espressor-ul pe care il ai acum.

Si sa amani upgrade-ul pentru espressor cu inca vreun an cand vei putea sa alegi in cunostinta de cauza. (Vei fi baut mai multa cafea proaspat prajita, vei fi citit mai mult despre e61, leviere, etc).

Avantajul ar fi ca, daca espressor-ul tau de acum functioneaza, o rasnita buna o vei putea folosi la orice espressor, ulterior.

Momentan cred că am rîjnița mai bună ca esspresorul. Are cuțite conice, nu e stepless dar macină suficient de fin încât îmi înfundă sita. Esspresorul e punctul mai slab acum ...
Lelit PL41EM, Graef CM802
 
Reply
#19
ha, ia Rancilio fara sa stai pe ganduri. la asa pret Smile
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#20
https://youtu.be/viY84ZSaZnQ
Elektra S1C ■ Kinu M47
 
Reply
#21
Mai citeste un pic si aici:

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...it-PL41TEM

Singurul dezavantaj la acel Silvia este ca nu are PID... dar asta nu inseamna ca nu-l pot monta ulterior..

Si eu am trecut de la Aparat cu capsule la Philips Saeco si apoi la Gaggia Classic... daca GC mi s-a parut calitativ, imi imaginez ca Silvia este cu mult peste el...
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steamer, Hario Mini Mill, tamper Motta, Electric Grinder TBD!
 
Reply
#22
(26-02-2017, 21:24)chitsro Wrote: Mai citeste un pic si aici:

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...it-PL41TEM

Singurul dezavantaj la acel Silvia este ca nu are PID... dar asta nu inseamna ca nu-l pot monta ulterior..

Si eu am trecut de la Aparat cu capsule la Philips Saeco si apoi la Gaggia Classic... daca GC mi s-a parut calitativ, imi imaginez ca Silvia este cu mult peste el...


S-ar putea să renunț la ideea PID-ului momentan...

(26-02-2017, 11:18)gorexxx Wrote: https://youtu.be/viY84ZSaZnQ

De la data publicării (2014), ambele utilaje şi-au schimbat versiunea... tocmai de aceea încercam să găsesc informații actuale, despre ultimele versiuni...

(25-02-2017, 22:22)maki Wrote: ha, ia Rancilio fara sa stai pe ganduri. la asa pret Smile



Într-adevăr se pare că e bun prețul, dar e riscant fără garanție... oricum se pare că s-a dus cineva să-l vadă...
Lelit PL41EM, Graef CM802
 
Reply
#23
(24-02-2017, 20:08)Kontrast Wrote: Știu că s-a mai discutat, există deja mai multe thread-uri pe această temă, dar aș dori un ajutor și opinii noi ținând cont de ultimele modificări ale Clasicului Gaggia și Lelit PL41 dar și de ultimele reduceri de prețuri posibile cu ajutorul forumului.

- prima nelămurire ar fi Gaggia sau Lelit
- apoi dacă Lelit, care? cel simplu, cu manometru sau cel cu PID

Mulțumesc anticipat.

Strict referitor la intrebarea initiala, scrisem candva in aceasta postare despre diferentele intre PL41E si Classic 2015 si ai acolo gloante destule. Avand in vedere ca PL41EM costa cat un PL41E cu tamper inclus, nu stiu daca are vreun rost sa platesti diferenta doar pt manometru. Despre scaderea presiunii pe Lelit, daca are sau nu rost, era o discutie aici. Daca vine la 12 bar (deci 11 bar in extractie), e cat se poate de discutabil daca doi bari se vor simti cu adevarat vreodata in ceasca. De fapt nu se simt efectiv, ci debitul de apa creste putintel si riscul de channeling se diminueaza. Teoretic se poate scadea si pe PL41E, fiind un manometru al comunitatii care circula, dar era o problema de gasire a unui fitting adaptor. Ai topic dedicat aici.

Apoi aici era o discutie despre importanta PID_ului

Eu as fi de parere ca un PL41E si un Kinu aduc mai multe beneficii in ceasca, intr-un acelasi buget de aprox. 2000 lei, decat un PL41TEM si actuala ta rasnita Graef.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
Mulțumesc tuturor pentru sfaturi și opinii. Momentan am decis Lelit în pofida Classic-ului. Până aici alegerea era destul de ușoară, cel puțin pentru mine. Problema a rămas apoi care dintre cele trei versiuni de inceput de la Lelit. Am dat 100 de lei în plus pentru manometru dar poate și din motive economice (zgârcenie ???) n-am mai sacrificat 400 pentru PID, deși era s-o fac un ultimele clipe de "agonie".  Mai învățăm, mai studiem, mai experimentăm. Eventual mai revin cu impresiile aferente după ce-mi apare ”jucăria”.
Lelit PL41EM, Graef CM802
 
Reply
#25
eu as fi lasat manometrul inutil si optam pentru PID. 
dar ma rog, ai sa vezi Smile
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#26
Vorbeste cu nickso colegul nostru serviceman si iti pune un PID. E un baiat extraordinar.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
Scuze de off topic, HX-urile au PID?
Lelit PL41EM, Graef CM802
 
Reply
#28
Unele au,exemplu Bezzera Magica PID,insa rolul lui e discutabil.
 
Reply
#29
Ai topic separat pentru orice problema de acest gen. Pentru PID pe HX aici. In general nu merita decat daca vine gratis sau il montezi cu bani putini dupa achizitie sau cumperi espressorul la un pret foarte ok, si atunci nu ai pe creier apasarea ca ai dat pe un HX cu PID bani de care ti-ai fi luat un DB. Mai e si situatia cand chiar asta iti doresti, pentru ca stii foarte bine ce face.  Cum un DB cu PID e 1250E, chiar trebuie sa fii convins ca vrei HX cu PID...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Sunt fost posesor de Gaggia Classic, actual posesor de Lelit 41 tem.
La Gaggia imi plac sitele de 58, mai exact cele VST.
La Lelit imi place stabilitatea termica. Mai exact, grupul de la Lelit are un cilindru mai lung care se incinge foarte bine si portafiltrul de la Lelit este mai subtire si mai usor. La inceput nu am apreciat dar se incinge mult mai repede decat cel de la Gaggia. Dimineata, eu unul, nu am timp sa astept 30 min sa se incinga espressorul. Lelit e bun de treaba in 5 min dupa 2 flushuri mai lungi. Pid te ajuta pentru ca stii de unde pleci ca temperatura si poti face modificari in functie de gust.
Vibiemme Domobar Picollo, Baratza Sette 270
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)