• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Un iesean novice

#1
Salutare tuturor,
Sunt Adrian, din Iasi si datorita ajutorului oferit cu atata bunavointa de Liviu cred ca am facut cea mai buna alegere avand in vedere bugetul meu: mi-am luat o rasnita Gaggia MM Steel, un esspreso Gaggia evolution (pe care il astept maine cu nerabdare) si am comandat deja si sita de 58 mm, urmand si tamperul. Eu sunt bucuros si va multumesc tuturor ca postati experientele voastre caci numai asa putem invata toti si sa imbunatatim ce avem de facut in lumea cafelei. Urmeaza sa fac primii pasi, reglaje la rasnita, vedem cum iese espresso si incet incet vedem ce facem si cu latte-le Smile

Inca o data bun gasit si multumesc mult Liviu si voua tuturor
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#2
Buna venit,

Pentru MM Steel nu te-am sfatuit eu Smile

Dar daca bugetul era foarte foarte strans, nesuportand o extensie de inca 300 de lei, poate fi cat de cat ok, insa modificata conform articolului meu mai vechi.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
A venit astazi si espressorul si sita dar sotia a spus sa asteptam pana sambata dimineata cand vom avea timp sa il testam. Am luat azi si 200 gr de cafea Guatemala Maragogype 100% arabica de la coffeshop-ul deschis sambata in iasi. Pretul 12 ron /100 g. Aceasta este cu boabe mari si mi s-a recomandat ca fiind mai buna decat celalalt soi disponibil de cafea arabica care avea bobul mic. Am setat si rasnita dupa tutorial astfel ca nu imi ramane decat sa vedem sambata ce se poate obtine. Sper sa nu dezamagesc pe cei care detin astfel de scule si sa imi iasa o cafea decenta. Pentru spumarea laptelui nu cred ca voi investi repede in alte scule decat cele care sunt acum in dotoarea espressorului deci nu ma astept sa iasa cine stie ce din lapte.
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#4
Cand folosesti sita normala sa arunci tumburusul acela de plastic. Practic nu iti mai trebuie de acum.

Pentru ca esti la inceput si probabil ai nevoie de ceva timp de acomodare, nu stiu daca trebuia sa iei cea mai scumpa cafea Smile S-ar putea sa plangi dupa ea experimentand si tot experimentand. Oricum, sa ne dai o parere despre cafeaua prajitoriei din Iasi.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Chiar ma intrebam la ce foloseste chestia aia de plastic pe care un coleg de aici se plangea ca a pierdut-o. Ma bucur ca nu trebuie sa mai am si grija ei.
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#6
Cand am cumparat prima data Ethiopia Yirgacheffe si m-am uitat la dimensiunea boabelor, am spus ca nu mi s-a vandut cafeaua care trebuie. Am mai vorbit si cu alti oameni care au avut aceeasi parere. Sunt anumite tipuri de cafea excelenta care au boabele mici, asa ca nu consider ca dimensiunea boabelor este intotdeauna direct raspunzatoare de gustul acesteia.
Oricum, Yirgacheffe este una dintre preferatele mele, regardless of bean size. Big Grin
Scule: Rancilio S26, Mazzer Superjolly, Kinu M47, VST 18g ridgeless, IMS 22g
Brew: Aeropress
 
Reply
#7
a venit si prima cafea. Am pus rasnita modificata aproape de fine temendu-ma sa pun mai mult cand auzeam zgomot de cutit pe cutit. A iesit cu ceva mai bine decat in primul exemplu dat pe forum ca o cafea nereusita cu gaggia evolution si mm steel si nu s-a apropiat inca de acea crema din a doua poza cu mm steel modificat. sotia spune ca nu ii place aroma cafelei, asa ca va trebui sa incerc cu alta. ea vrea jacobs boabe. fie, o sa incerc si cu asta.
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#8
Sa pui un semn cu pasta corectoare pe limita aia de atingere, unde nu trebuie sa mai ajungi niciodata.

E cam riscant sa iei un kg de boabe odata. Daca nu iti plac, va trebui sa le arunci. Eventual mai incearca diferite prajitorii luand cate 150-200g din mai multe sortimente. NU toata lumea se potriveste la gust cu orice prajitor. Cei din Iasi sunt abia aparuti.

Totusi, insist ca ar fi trebuit sa pui o intrebare si inainte de a lua MM Steel...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Ai dreptate. acum uitandu-ma in borcan am vazut ca boabele sunt aproape negre, deci prajite tare. Bineinteles ca voi incerca si alte sortimente (am luat doar 200 g). Dar ca idee cafeaua a iesit tare. Pot spune ca prima spuma de lapte a iesit multumitor.
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#10
Te referi la boabele de la prajitoria din Iasi? Poti sa atasezi o poza cu ele pe o coala alba?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
A luat ieri sotia cafea de la o alimentara de pe colt si a iesit mult mai buna la gust. Crema cafelei tot nu iese... In schimb spuma de lapta e f multumitoare.
Atasez aici si poze cu boabele.

poza din stanga e cafeaua prajitoriei iasi, cea din dreapta cea de la alimentara.


Attached Files Thumbnail(s)
       
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#12
Nu pot sa cred ca alea sunt boabe de prajitorieee... Destul de prajite si uleioase l-a suprafata, nu?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
exact, uleioase si prea prajite. doar nu mint. acelea sunt boabe de la prajitorie. in plus fata ce vinde nu prea le are cu cafeaua. cand am intrebat de tamper a mers sa o intrebe pe patroana.
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#14
I-am trimis email prajitorului sa-l anunt. Nu e normal ca o cafea proaspat prajita sa arate asa. El foloseste profile automate de prajire si probabil de acolo se trage. Prajirea si espresso-ul sunt exprimari ale artei manufacturierilor nu aparatelor si functiilor automatizate.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
sa ma anunti daca da un semn de viata. altfel tot o sa incerc boabe. acum am luat cate 50 g de cafea boabe jacobs si 50 g balmer barman din auchan sa vad astea cum sunt.
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#16
Mai gaseste-ti un iesean si faceti achizitii comune de la prajitoriile bune.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
sper sa gasesc. o sa mai intreb in stanga si dreapta. dar care sunt prajitoriile bune? sau te referi online?

sau iti platesc ramburs daca imi trimiti tu ceva testat si imi spui si nivelul de macinare Smile
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#18
Orice prajitorie trimite prin curier, deci poti sa ai a doua zi pachetul la usa.
Mie mi-a placut cel mai mult cafeaua de la Papajacques, Sarkis si Ecuator Cafe. E greu sa fac clasamente si e greu sa fac recomandari caci sunt toate cafele bune si aici doar gustul fiecaruia decide. Ce imi place mie s-ar putea sa nu iti placa tie si invers. In sectiunea Cafea ai topicuri despre fiecare prajitorie si iti poti face o impresie asupra sortimentelor laudate de forumisti. Tot in zona Moldovei (Bacau) se afla si Bliss Caffe, pe care insa nu i-am incercat. Dar oricum platesti curierul la fel si din Bucuresti si din Oradea si din BAcau, deci nu conteaza locatia prea mult. Iti ziceam caci poate ai vreun drum pe acolo si e pacat sa nu iei un sortiment/doua ca sa iti faci o idee.

Si prajitoria din Iasi se poate ridica mai sus daca vor face eforturi in a gasi un mod de prajire mai bun.

Nivelul de macinare il stabilesti tu, caci difera de la rasnita la rasnita si de la cafea la cafea. Atat de fin incat sa iti curga 60ml din 14-15g de cafea, in 25 de secunde. Daca ti-au curs 60ml in 15 secunde trebuie sa te duci mai fin, daca ti-au curs in 35 de secunde trebuie mai gros. Numai ca o rasnita ca MM Steel e posibil sa aiba distantele mari intre trepte si dand o treapta mai fin s-a putea sa sara curgerea de la 15 secunde la 30 de secunde. Nu stiu, zic si eu... Aici e diferenta de la o rasnita mai scumpa la una mai ieftina.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Multumesc mult de sfaturi si ponturi. voi mai reveni cu informatii. Ca ideea am intrat la Papajacques si tot stocul e epuizat Smile
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#20
(11-11-2012, 22:05)arohnean Wrote: Multumesc mult de sfaturi si ponturi. voi mai reveni cu informatii. Ca ideea am intrat la Papajacques si tot stocul e epuizat Smile

Noi aducem tot timpul alte cafele verzi de specialitate pe masura ce epuizam stocul anterior. Acum suntem la a 4-a sau a 5-a "colectie" si in curand urmeaza urmatoarea. O vom primi probabil la sfarsitul lunii noiembrie. Probabil ca te-ai uitat la cafelele din colectiile anterioare.

In sectiunea Coffee@Work o sa gasesti Columbia Supremo (75 lei/1 kg) si Brazilia Santos (65 lei/1 kg). Pe astea o sa le avem permanent in stoc.
Columbia Supremo este favorita multora de pe aici pentru ca are un raport pret/calitate foarte bun. Poti cere detalii despre ea de la Lyvyoo si de la Fane.
 
Reply
#21
Salutare dragi colegi pasionati!
Am reusit aceasta saptamana, a 3-a de cand am achizitionat sculele mele sa fac espresso cu spuma, sa lase si pe pahar dupa ce il bei, adica sa se vada diferenta fata de chinezarii. Acum sa vedem, as incerca si Columbia Supremo de la Papajacques. Sa speram ca voi nimeri si gradul de macinare.
Gaggia evolution, Gaggia MM Steel
 
Reply
#22
(29-11-2012, 14:18)arohnean Wrote: Sa speram ca voi nimeri si gradul de macinare.
Nu e departe.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#23
Sper ca ai obtinut crema, nu spuma.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)