• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Trecere de la Tassimo la Gaggia Classic + Gaggia MDF ?

#1
Buna ziua,

Astept black coffee sa investesc intr-o combinatie de rasnita si expresso.
Am un Bosch Tassimo si era o secunda sa pic in pacat prin achizitionarea unui Saeco Philips cu rasnita incorporata ( prezent acum peste tot la reduceri ). Noroc ca mi-am adus aminte de acest forum si de parerea lui Lyvyoo de pe forumul softpedia.
Credeti ca cu acest gen de combinatie rasnita - expresor se va putea descurca si sotia ?
Ma gandesc la comparatia cu comoditatea utilizarii actualului aparat Tasimo !
Ce considerati ca ar trebui sa achizitionez prima data rasnita sau aparatul ?
Combinatia cea mai buna ar fi Gaggia Clasic si Gaggia MDF ?

Multumesc
 
#2
Comoditatea utilizarii lui Tassimo nu poate fi intrecuta. Dar sunt sigur ca e mult mai comod sa bei zilnic o sticla de Coca Cola decat sa iti faci fresh de portocale, la fel si sa mananci pe strada o shaorma decat sa faci acasa o salata de ruccola cu nuci si parmezan  Smile  In general asta face marketing-ul exagerat - transforma mediocritatile in "delicatese" comode. E si cazul lui Tassimo, dolce gusto si restul gastii de capsulate sau automate.

Totul ar trebui sa plece de la ceea ce iti doresti. Vrei un espresso / capuccino de calitate,  atunci SINGURA solutie este reprezentata de espressor semiautomat potent + rasnita buna separata + cafea de la prajitorii nu din supermarket. Eu nu am avut probleme cu adaptarea sotiei la metoda clasica de preparare,  dar fata de scanarea unei capsule, e o diferenta totusi. Uitati-va impreuna la un clip pe youtube despre Gaggia Classic sa zicem, si incercati sa apreciati dificultatea. Am gasit un exemplu aici:





In principiu e o joaca de copii pe care o fac oamenii mari  Smile  Dar daca intri in profunzimea tehnicilor de preparare si a aparatelor utilizate, desigur ca lucrurile se complica, ceea ce nu cred ca e cazul.

Nu exista prioritate in a lua unul dintre aparate. Ai nevoie de ambele. Altfel poti sa iei rasnita dar sa prepari la ibric sau cu metodele alternative de preparare gen Aeropress, moka pot, v60 etc.  sau sa iei doar espressorul si sa te multumesti cu o zeama mai lunga. Cremozitate e data de rasnita si de cafeaua proaspat prajita. Este imposibil sa obtii asemenea shot-uri cu o cafea gata macinata, fara a avea o rasnita:  https://www.youtube.com/results?search_q...bottomless

Combinatia cea mai buna tine de bugetul tau. Putem vorbi de cea mai buna combinatie intr-un anume buget nu de cele mai bune aparate asa pur si simplu. Exista mereu ceva deasupra care vine cu ceva in plus. Deci ce buget final? 

Rasnita nu e ok MDF caci are dozator. Pentru acasa, mai ales pentru cineva la inceput, recomand o rasnita fara dozator, exceptie facand o profesionala gasita foarte ieftin la SH, unde sa zicem ca te mai poti impaca cu gandul... Dar la doua/trei cafele acasa, nu ai ce face efectiv cu dozatorul caci trebuie sa macini mereu cafea, inainte de fiecare preparare, nu sa stai cu ea rasnita cu orele/zilelel intr-un dozator, cum inca mai fac cafenelele penale.

Sa vedem pe 21 ce se intampla, la Black Coffee Friday...  
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
#3
Pe Gaggia Clasic m-am hotarat deci pornirea ar fi de la  1400 ron.
Ce rasnita fara dozator recomanzi ?

Fac tot posibilul sa le cumpar amandoua din primul shoot. Media de cafea consumata ar fi de 3 - 4 cafele zilnic.

Daca m-am gandit la varianta Gaggia Classic + MDF bugetul ar fi in jur de 2000 - 2100 Ron.
( Ce economie as fi facut daca as fi luat un Saeco - Philips la oferta maxim 1300 Ron Smile !  )

Ar fi interesant un calcul legat de pretul cafelei produse la un expresor manual fata de cel al cafelei la un espresor automat din pastille ? Din calculele mele groso modo rezulta la un consum de 2-3 cafele pe zi, cu pastile, o cheltuiala de aproape 1200 - 1400 RON anuala. Nu am datele legate de un pret mediu la cafeaua proaspat prajita. Consumul ar fi de 9- 10 grame/cafea nu ?

Ce site-uri ar fi de urmarit la Black Coffee Friday...  , daca nu cumva este considerate o reclama si e interzisa ?!

Mersi
 
#4
Nu trebuie gandit in termenii acestia legat de cafea. Un espresso serios (doppio / 60ml) se face din aprox. 15g de cafea (eu merg in ultima perioada pe 19-20).  Capsulele contin 7g. Deci comparatia ar trebui sa fie facuta pe costul kilogramului de cafea, pentru ca fiecare foloseste ce doza doreste. 7g inseamna mult prea putin. Teoretic ar trebui sa obtii 30ml din 7g, , insa macinatura e mai grosuta pe capsule si in cele 25 de secunde "regulamentare" de curgere, umpli o ceasca mare. Pentru astfel de calcule uita-te la pretul capsulelor de 22 lei / 16 bucati, deci cu 22 de lei cumperi  7 x 16 = 112g, asta inseamna ca 1kg de cafea penala la capsula = 180 de lei, cat multe dintre cele mai bune cafele de origine proaspat prajite. O cafea de calitate la prajitorii pleaca de la 70 de lei / kg si gasesti variante, in functie de preferinte. pe toata plaja intre 70 si 200 de lei.

Dar gandind in termeni de calitate a cafelei, putea sa fie si gratis cea de la tassimo sau dolce gusto caci nu cred ca macar unul dintre cei 1000 si ceva de useri de aici ar fi renuntat la cafeaua proaspat prajita (probabil ai citit articolul despre cafea). Deci acele calcule nu au relevanta absolut deloc.

Legat de aparate, mai bine cumperi un espressor mai slab si o rasnita, decat unul mai bun si atat. Vei fi crunt dezamagit.

Black Coffee Friday este evenimentul facut de catre importatorii marcilor pe Espressoman.ro, cu localizare in pagina principala a blogului. Ce vor face magazinele nu stiu, nu e treaba mea, dar mai mereu importatorii au favorizat aceasta comunitate cu  reduceri chiar mai mari decat pe site-urile lor proprii, ceea ce se intampla si in timpul anului nu numai pe 21nov.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
#5
MUltumesc de sfaturi.

Ce rasnita fara dozator recomanzi ?
 
#6
Pai in acest buget nu prea ai alte solutii decat Lelit PL43MMI sau Ascaso I-mini, daca vrei lucruri noi.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
#7
Continuam aici discutia inceputa cu Liviu pe aria de comentarii a blogului sau apropo de acest subiect http://www.espressoman.ro/nescafe-dolce-...-in-teapa/
 
#8
Am un prieten cu o jucarie de genul asta (nu mai stiu modelul) dar GC pe vremea presurizatelor si cafea macinata facea o cafea mai buna. Poate fi o parere subiectiva, dar imi apartine.
Asa ca acest calcul economic nu-si are rostul, dar chiar si asa, in cazul in care consideram varianta GC (fara accesorii!!!) + cafea macinata (max 30 lei /kila) ne amortizam echipamentul inca din perioada garantiei. Am facut calculul asta la vremurile de inceput cand am decis intrarea in randul posesorilor de expresoare.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
#9
Eu nu as face niciodata comparatie intre Tassimo si Classic sau intre orice superautomat cu rasnita si plasyice si un semiautomat si o rasnita clasica cu boabe proaspat prajite. Cand mi se cere parerea referitor la Tassimo sau alte jucarii la care apesi butonul, spun ca nu pot compara espresso cu laturile. Am pus boabe bune in superautomate si tot laturi au iesit.
Nu e vorba despre specialisti ci pasionati care investesc timp si bani in acest hobby.
On topic: trecerea de la Tassimo la Classic si MDF este ca trecerea de la apa plata la cafea.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
#10
Liviu face referire la o cafea scumpa, care creste timpul de recuperare a investitiei.
Totodata raman la parerea ca (virgula) comparatia ar trebui facuta in varianta presurizata + cafea gata macinata, unde rezultatul oricum e si asa peste "doze".  Big Grin
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
#11
Cred ca nu e OK sa comparam pretul capsulelor cu pretul cafelei rasnite in pungi si cel al cafelei proaspat prajite. Sunt economist dar nu fac calcule de rentabilitate asa. Daca vroiam ieftin ramaneam la ibric. In Constanta, un ibric de 2 cesti facut din alama costa 30 lei. Cand credeam ca spui "expresor" in sens peiorativ, o faceam pentru ca e corect sa spui :"espressor".
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
#12
Comparatia nu-si are locul din start, dar chiar si asa in timp un expressor se dovedeste o investitie buna. Dezavantajul ca e o investitie majora, pe cand un casulascuipometru e ieftin initial si scump in timp. Si cum la moda-s comparatiile e ca si cum compari imprimante inkjet cu cele laser  Tongue

"Increderea" e relativa, dar eu unul cred ca am mai multe sanse la un schimb fara surprize cu un user vechi, echilibrat in postari, fata de unul nou venit, care-si face cont doar pentru a posta anuntul de vanzare. Dar e o parere neverificata, prefer produse noi in detrimentul celor sh.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
#13
Revenind la discutia despre capsule inceputa cu Liviu: unul dintre aspectele importante ale comparatiei Dolce Gusto vs cafea proaspat prajita ramane totusi disponibilitatea marfii si pretul de achizitie pentru cantitati comparabile.

In primul rand, mi se pare gresita comparatia dintre pretul obtinut achizitionarea unui kilogram de cafea proaspat prajita (70-100 lei/kg) si pretul per kilogram de cafea la capsule (un pic peste 200 lei/kg).  Setul de 16 capsule  costa 22-23 de lei daca nu imi da mie google rateuri  iar eu unul il vad comparabil (din punctul de vedere al cuiva care bea asa ceva, deci evident nu este prea orientat spre calitate, o mai lungeste in cazul dozelor mici samd)  cu achizitionarea a 250 de grame de cafea proaspat prajita, din care ies cam 16 duble. (plus minus cateva grame, in functie de sita, obieciurile consumatorului samd) 16x14g = 224g, 16x17g= 272g.
Ei, punguta asta de 250g n-o prea iei cu 22 de lei in ultima vreme, fie vorba intre noi. Eu unul nu cunosc personal in Romania (in real life) pe nimeni care sa bea dimineata un espresso simplu, de 30 ml. Or fi, dar, la fel ca in cazul lui Yeti, mereu l-a vazut altcineva care n-avea aparatul foto la el Big Grin.


In al doilea rand, dupa mine MULT mai important decat pretul (pana la urma diferenta, daca exista, e de 5-10-20 de euro la kilul de cafea) ramane un alt factor: disponibilitatea marfii.

Bautorul de capsule stie ca se poate duce pana spre miezul noptii in Carrefour sa-si ia sursa de zeama, in vreme ce toti stim foarte bine ca nu iei cafeaua proaspat prajita chiar oricand si de oriunde (asta pentru a folosi un eufemism). In Bucuresti mai e cum mai e, dar cred ca sunt destule orase medii si chiar maricele in care nu exista nici o prajitorie, iar in cele mici si la tara evident ca bate vantul.
Cu alte cuvinte, pentru cineva care chiar nu are timpul necesar sa-si mai bata capul si cu asta, capsulele devin un compromis acceptabil. Lucru pe care mizeaza firmele gen Dolce Gusto pentru a vinde la un pret destul de mare un produs care pana la urma este inferior calitativ.
 
#14
Acelasi om cand ramane far' de cafea se poate duce la acelasi supermarket si sa ia o cafea boabe, cu rezultate oricum mai bune decat capsulascuipometrul. Daca vorbim de comoditate ajungem la obiectul care m-a adus pe mine in aceasta comunitate: automatul de expresso cu rasnita incorporata. Probabil cu acesta se poate compara capsulascuipometrul desi am mari indoieli, am baut si cafea de automat si e "peste".
Comparatia financiara reala ar trebui sa ia in considerare sita de o ceasca ce are 7g si nu pe cele de 2 cesti, pe care le folosim "incorect" majoritatea dintre noi. Asa din 250 g de cafea faci cam 30 de portii aici intrand si pierderile inerente.

Eu sunt mai sucit la minte, dar o cafea facuta cu capsule de la, posibil, cel mai mare producator de cafea instant nu-mi "miroase" a bine. Dar oi fi eu de vina, am nasu' prea sensibil...  Tongue
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
#15
Da,da ,da,cum ar repeta un personaj literar din cea mai vasta tara cu ecartament diferit al sinelor de cale ferata.Ce sa zic ,ma intreb si eu ce cauta fiecare pe unde ajunge?Adica oare nu ar fi bine sa fie la vedere si scula din dotare ca sa vedem si noi carei "arme" apartine combatantul?Nu de alta dar ne-am mai lumina. Asadar"spune-mi ce folosesti ca sa iti spun cine esti"!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
#16
(02-01-2015, 22:17)amarok Wrote: Acelasi om cand ramane far' de cafea se poate duce la acelasi supermarket si sa ia o cafea boabe, cu rezultate oricum mai bune decat capsulascuipometrul. Daca vorbim de comoditate ajungem la obiectul care m-a adus pe mine in aceasta comunitate: automatul de expresso cu rasnita incorporata. Probabil cu acesta se poate compara capsulascuipometrul desi am mari indoieli, am baut si cafea de automat si e "peste".
Comparatia financiara reala ar trebui sa ia in considerare sita de o ceasca ce are 7g si nu pe cele de 2 cesti, pe care le folosim "incorect" majoritatea dintre noi. Asa din 250 g de cafea faci cam 30 de portii aici intrand si pierderile inerente.

Eu sunt mai sucit la minte, dar o cafea facuta cu capsule de la, posibil, cel mai mare producator de cafea instant nu-mi "miroase" a bine. Dar oi fi eu de vina, am nasu' prea sensibil... Tongue



Reciteste te rog premiza discutiei: nu compara nimeni calitatea obtinuta, ar fi stupid. Nu are sens sa incerci sa deviezi discutia spre o pseudo-controversa de acest gen cata vreme toata lumea este de acord in legatura cu acest aspect.

Nu ai cum sa iei in calcul sita de 7g cata vreme nimeni (sau hai sa zicem aproape nimeni, ca sa acoperim si exceptiile) nu o foloseste. Si nici nu vad de ce este "incorecta" folosirea sitei de 14 grame, cata vreme un doppio este o optiune cat se poate de legitima.
 
#17
Ba poti lua in calcul sita de 7g tocmai pentru ca:
(02-01-2015, 22:27)Adri@n Wrote: doppio este o optiune

La capsule nu ai optiuni mai ieftine de o capsula de espresso. Asa ca se compara o cafea la espresso (in sita de 7g) cu o cafea dintr-o capsula.

Si la nescafe exista versiuni mai scumpe, daca vrei de exemplu un latte sau altceva, dar asta e alta discutie.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
#18
Daca vrei comparam latte cu latte, aia e altceva. Dar nu putem compara o optiune pe care o foloseste aproape orice bautor de zeme Dolce Gusto cu o optiune pe care nu o foloseste aproape nici un bautor de espresso autentic din Romania.

Ar insemna sa comparam o realitate cu un concept pur teoretic. Sunt sigur ca intelegi de ce asta ar fi absurd.
 
#19
(02-01-2015, 22:39)Adri@n Wrote: Ar insemna sa comparam o realitate cu un concept pur teoretic. Sunt sigur ca intelegi de ce asta ar fi absurd.

Eu folosesc sita de 14gr (in care pun 16 gr Smile ) pentru 2 espresso, nu e nimic teoretic in asta.

Eu m-am referit strict la a compara cele mai ieftine variante de la doua metode de preparare, pe principiul ca daca vrei, poti.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
#20
Ok, imi asum greseala de a fi mutat aici o discutie de pe blog, dar am sperat ca vom aduce clarificari si opinii tehnice, nu ceea ce am sters pret de 36 de postari. Punem punct controverselor si dam nou venitilor o noua sansa de adaptare la calmul si zen-ul care domneste pe acest forum. Nu avem nevoie de analize pe fraza ci de opinii personale legate de subiectele care se discuta.

Am lasat doar ce era relevant si sper ca acum e mai clar topicul.

*nu e nevoie de raspuns la ce am scris eu.
*Adri@n e obligatoriu sa iti pui sculele din dotare la semnatura, din optiunile profilului.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
#21
Toate bune, dar au disparut mesajele cu discutia noastra initiala
 
#22
Exista link spre articol si cine este interesat poate citi comentariile din blog. Alternativ, poti rezuma tu in doua vorbe doar parerea ta, si editez primul tau mesaj aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
#23
L-am citit, matraseste-l impreuna cu precedentul meu post si hai sa revenim la discutia serioasa despre capsule. Care, din pacate, ameninta sa omoare fabricantii de espressoare, datorita faptului ca multi dintre clientii horeca (si nu neaparat dintre cei modesti) au inceput sa se orienteze spre aceasta solutie, din cauza ca presupune instruire practic nula a personalului si costuri minime cu echipamentul.

Vazusem un topic pe coffeesnobs unde lumea se mira ca doua restaurante cu pretentii din Sydney trecusera la aceasta solutie, daca i se poate spune asa. Si vorba ceea, Australia chiar are o cultura a cafelei.


L.E. uite linkul http://coffeesnobs.com.au/general-coffee...resso.html , vezi postul 25. De remarcat si modul civilizat in care a decurs discutia, desi modul in care s-a pus problema avea potential de flame.
 
#24
(02-01-2015, 23:18)Lyvyoo Wrote: Ok, imi asum greseala de a fi mutat aici o discutie de pe blog, dar am sperat ca vom aduce clarificari si opinii tehnice, nu ceea ce am sters pret de 36 de postari. Punem punct controverselor

Voi pe blog ati ajuns la o concluzie sau o cautati pe forum?!
In privinta punctului sa fie cum ai zis tu. Eu unul voi posta doar "punct" atunci cand e cazul de aducere aminte.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
#25
(02-01-2015, 22:27)Adri@n Wrote: Nu ai cum sa iei in calcul sita de 7g cata vreme nimeni (sau hai sa zicem aproape nimeni, ca sa acoperim si exceptiile) nu o foloseste. Si nici nu vad de ce este "incorecta" folosirea sitei de 14 grame, cata vreme un doppio este o optiune cat se poate de legitima.

Eu sunt acel nimeni (hai sa zicem aproape nimeni) care foloseste sita single pentru prepararea unui ristretto. Ma bucur sa invat ca nici macar financiar nu are sens sa beau aceasta cafea Big Grin
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
#26
(02-01-2015, 22:06)Adri@n Wrote: Revenind la discutia despre capsule inceputa cu Liviu:

........
capsulele devin un compromis acceptabil.

Am urmarit discutia despre trecerea de la Tassimo la Gaggia Clasic si , sincer , nu reusesc sa inteleg directia pe care a luat-o. 

Colegul care a initiat-o , s-a convins , probabil , ca mai exista si alt gen de cafea . S-a decis sa incerce , sa descopere singur , ce potential are aceasta varianta . 
A gasit acest forum de nișa si a cerut pareri , impresii si sfaturi in sensul de a-si acoperi aceasta nevoie pe un drum scurtat , beneficiind de experientele unor consumatori de cafea , care folosesc echipamente din gama celor dorite de acesta . 
Oferta fiind variata iar bugetul limitat asemenea pareri sunt binevenite si usureaza mult luarea unei decizii .

Pana aici totul este clar si firesc , din punctul de vedera al scopului acestui forum .

Discutiile , patimase pe alocuri , legate de capsule vs cafea proaspat prajita sunt un alt aspect pe care , asa cum zicea si radudani , ar putea sa le dezbata cei interesati intr-o sectiune diferita a forumului .

Din start mi se pare o lupta pierduta de cei ce , eventual , sustin capsulele deoarece se cere participarea la aceasta dezbatere a unor pasionati de cafea proaspat prajita si modului in care se poate obtine , de la aceasta , maximul de arome si frumusete a curgerii . 

Cei mai multi de pe acest forum stiu de unde vin aceste caracteristici ale unui shot , extras corespunzator si constientizeaza importanta prospetimii unei cafele si a modului in care trebuie adaptat gradul de macinare , functie de mai multe aspecte . 

In opozitie cu aceste aspecte , se supune atentiei un produs , sub forma de capsulele sau cialde , pentru care nu se cunosc foarte multe aspecte legate de soiul cafelei , data prajirii , gradul de macinare , eventuale adausuri pentru aromatizare , conservare samd .

Lupta este inegala si a concluziona ca membrii acestui forum vor da un vot de incredere capsulelor si le vor considera un compromis acceptabil este putin probabil .
Afirm acest lucru , plecand de la faptul ca pana in etapa in care am descoperit cafeaua proaspat prajita nu am baut , decat ocazional si foarte rar , aceasta licoare , preparata prin orice procedeu . 
Nu am baut deoarece nu mi-a placut gustul rezultat inceasca , indiferent daca aceste venea de la capsule , ibric , filtru , espresso samd .

Repet , este un forum de nisa , insa o nisa a celor care au renuntat la tiparele comoditatii in a-si prepara cafeua si au ales  implicarea maxima in acest scop . 
Satisfactiile sunt pe masura ! 
Comoditatea , din nestiinta sau ignoranta ii lipseste pe cei mai multi consumatori " inraiti " de cafea sa nu aiba habar de adevaratul gust al acesteia si doar sa-si imagineze ca ceea ce au in ceasca este intr-adevar o cafea .

De trei ani imi prepar singur cafeaua , de doi imi prajesc acasa boabele si nu am introdus costul cu echipamentele in pretul lichidului din ceasca ci in dimensiunea placerii si a satisfactiei pe care mi le ofera consumul unui shot parfumat sau a unui cappuccino cremos si matasos . 
Asa , hai sa punem si pretul masinii in pretul produselor din cosul plin cu cumparaturi , si pretul frigiderului in care le pastram samd . si sa ajungem la concluzia ca alimentele sunt prea scumpe si ca mai rentabil este sa mergem pe jos si sa mancam direct la supermarket .

S-ar putea sa nu fiu singurul care gandeste in acest mod si pe aceasta supozitie ma bazez cand afirm ca dezbaterea capsule vs cafea proaspat prajita si rasnita este una inegala .

Pe colegul de forum , care s-a decis sa se desprinda de masa majoritara a consumatorilor de cafea veche , expirata ( cafeaua este un aliment care dupa prajire incepe sa se degradeze rapid ) nu pot decat sa-l felicit si sa-i doresc extractii reusite ! 

Cat despre capsule , dpmdv , prefer sa nu beau decat sa ma amagesc . 
Am devenit dependent de o cafea buna si nu doar de cafea . Pot sa stau linistit oricat , fara sa consum acest lichid , daca stiu ca nu raspunde asteptarilor mele . 

De exemplu strabat orasul Bucuresti de la un acpat la altul si beau cu placere o cafea la Origo sau la  Guido dar nu ma opresc , pe drum , la orice cafenea sa fac acest lucru .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
#27
Subscriu in intregime la cele de mai sus, spuse de RaduCarutasu!

altfel, cialdele, cafeaua ambalata, ness-ul etc. - n-am avut niciodata treaba cu ele;
de cand prepar espresso, am prajit acasa cafeaua;

cei ce-si fac espresso acasa, cu masinile si resursele lor, sunt o mica minoritate in multimea bautorilor de cafea;
nu sunt un evanghelist espresso si nici un extremist(fixist) espresso, cum zicea unu';
chiar cred ca fiecare bea cafea cum poate si cum s-a obisnuit sa-i placa;

dar nu-mi plac ersatz-urile, nu-mi place artificialul si existenta virtuala comandata, la care, incetul cu incetul, semenii nostrii se adapteaza;

imi place sa prepar cafeaua espresso, nu altceva!
ce sens ar avea sa consider simplificarea acestui proces?!
pot sa adaug putina vanilina, putina sare, putin zahar, sau din miile de uleiuri aromate disponibile ad-hoc?
pot sa renunt la a mai bea cafea, doar de acolo am pornit acum cativa ani!
dar sa pun o pastila intr-o masina si sa ii zic espresso?! sau expreso?  ha...

ne amintim de povestea cu un negutator de hapuri perfectionate, care potolesc setea. Inghiti cate unul pe saptamana si nu mai simti nevoia sa bei.
Expertii au facut un calcul. Economisesti cincizeci si trei de minute pe saptamana.
- Si ce poti face cu aceste cincizeci si trei de minute?
- Face fiecare ce vrea ...
"Eu - isi spuse micul print - daca as avea de irosit cincizeci si trei de minute, as porni in liniste spre o fantana ..."
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
#28
Absurdul situatiei e ca se pare (sau mie mi se pare!!!) ca nici nu agreeaza acest tip de cafea (denumire generica).
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
#29
(03-01-2015, 14:15)RaduCarutasu Wrote: Din start mi se pare o lupta pierduta de cei ce , eventual , sustin capsulele deoarece se cere participarea la aceasta dezbatere a unor pasionati de cafea proaspat prajita si modului in care se poate obtine , de la aceasta , maximul de arome si frumusete a curgerii . 


....................................


De trei ani imi prepar singur cafeaua , de doi imi prajesc acasa boabele........

Pentru a depasi momentul discutarii persoanelor in locul argumentelor (lucru care vad ca este imposibil fara prezentarea CV-ului de espressoman)  ma vad nevoit sa punctez faptul ca detin acasa echipament pentru prepararea espresso inca de la finele anilor '90. La inceput mai modest si apoi din ce in ce mai performant, ajungand acum la un aparat cu care nu s-ar jena destule cafenele. In plus, nu am detinut niciodata echipament dedicat pentru capsule iar consumul de bauturi preparate cu capsule, fie ele espresso sau latte-uri a fost pur ocazional. (am rubedenii care detin, mai merg in vizita etc).

Acestea fiind spuse, mentionez ca mi se pare extrem de bizara insistenta cu care se mentioneaza mai voalat sau mai deschis ideea ca aceasta discutie ar fi nepotrivita pe un forum destinat pasionatilor de espresso.  In precedentul meu post aveti linkul catre o discutie pe acest subiect de pe unul dintre cele mai mari forumuri de profil din lume si va invit sa observati cum cateva zeci de oameni si-au spus civilizat opinia fara ca nimeni sa tipe "sacrilegiu" etc etc.

Realitatea este ca aceasta "solutie" (capsulele) este prezentata (cu un marketing deosebit de agresiv) ca fiind echivalenta cu un espresso traditional. Daca noi, consumatorii de espresso adevarat, infigem capul in pamant ca strutul, aceasta realitate n-o sa se schimbe. Asta este, cred eu, motivul pentru care Liviu a facut acea postare pe blogul lui.

Interventia mea (si discutia ulterioara cu el) a pornit de la calculul economic fundamental gresit pe care il facuse el acolo. Un calcul este un calcul si  nu are legatura cu faptul ca exista oameni dispusi sa traverseze Bucurestiul pentru a bea o cafea buna. Nu spune nimeni (sau cel putin eu unul sigur n-o spun) ca Romeo era un idiot pentru ca umbla pe sub balconul Julietei si ca ar fi trebuit sa scuteasca timpul, nervii si suferinta platind o prostituata.  Rolleyes Iesind astfel si mult mai ieftin.

Foarte pe scurt, directia discutiei era espresso vs capsule strict dpdv economic si al comoditatii/disponibilitatii marfii etc. Cei care nu inteleg sensul unei asemenea discutii pot sa nu participe, asta este atitudinea corecta si civilizata. Nicidecum sa ceara pe un ton mai mult sau mai putin imperativ ca discutia sa nu aiba loc...

In rest, NU EXISTA si nu poate exista o dezbatere legata de calitate, cel putin nu intre oameni sanatosi la cap si care au incercat ambele produse.

P.S. Citatul incomplet poate crea impresia (total gresita) ca eu sustineam cu totul altceva. Citatul corect este asta:


Adri@n Wrote:Cu alte cuvinte, pentru cineva care chiar nu are timpul necesar sa-si mai bata capul si cu asta, capsulele devin un compromis acceptabil.

Oricat poate parea de bizar, exista pe lumea asta destui oameni care chiar nu pot rupe 10-15 minute intre anumite ore. Si mai ales pentru o activitate care daca este facuta in viteza de interventie la incendiu isi pierde mult (sa nu zic tot)  din acel zen factor. Ei formeaza o parte din clientela pe care mizeaza produsele tip Dolce Gusto.
Evident, cine are minutele alea la ora respectiva, "porneste linistit spre fantana", daca se respecta nitel.
 
#30
(03-01-2015, 14:15)RaduCarutasu Wrote:  
Asa , hai sa punem si pretul masinii in pretul produselor din cosul plin cu cumparaturi , si pretul frigiderului in care le pastram samd . si sa ajungem la concluzia ca alimentele sunt prea scumpe si ca mai rentabil este sa mergem pe jos si sa mancam direct la supermarket .

.

Evident ca asta ar fi absurd. In schimb, un neamt care se gandeste sa-si cumpere Mercedes in loc de Opel calculeaza foarte exact la ce pret o sa-i revina kilometrul parcurs daca vinde masina dupa trei ani si 250.000 de kilometri, la pretul pietei. Iar asta nu e vreo legenda, cunosc personal un cetatean german cu venituri deloc modeste care a facut acest calcul si a renuntat la achizitia mai scumpa, preferand-o pe cea mai ieftina.

Da, nu era un impatimit al masinilor, dar intelegea perfect diferenta de comfort si placere a condusului dintre cele doua modele pe care le luase in calcul.

Acestea fiind zise, cred ca noi romanii trebuie sa invatam sa acceptam mai relaxat ideea ca nu toti oamenii gandesc la fel, nu toti au aceleasi motivatii, nu toti pun la fel de mult pret pe aceleasi placeri.
 
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)