• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Top 10 sau 15 marci espressoare pana in 2000 eur si modele cele mai reusite

#1
Sper sa nu fac vreo gafa si acest therd sa mai fie dezbatut! (daca este asa, rog un moderator sa-l mute la locul lui)...cu scuzele de rigoare!!!  [Image: shy.gif]

Doresc sa vad un top cu cateva minuni ale ale tehnicii in prepararea unor cafele de vis.
In eventualitatea in care considerati ca se impune, eventual si unele categorii sau poate subcategorii de genul (E 61, HX, etc.).
Poate cu ocazia asta se poate vedea si care sunt preferintele la nivel macro, sau poate sa identificam si care sunt cele mai cautate, cele mai des cumparate si cele mai ravnite sau dorite pentru viitor (aviz celor care au un cuvant de spus in negocierea cu importatorii sau furnizorii).
Astept cu interes comentariile dumneavoastra.
Va doresc o zi plina de soare!
 
Reply
#2
As fi mers la lista de membri, ordonam dupa numarul de postari si ma uitam ce masini au in semnatura primii... 20, 50, 100... pana ma lamuream ca sunt cam aceleasi, si nu se aduna 10 modele.

Cat despre "... minuni ale ale tehnicii ..." sa fim seriosi... toate au cate o hiba, numai de nemultumiri si upgrade citesti peste tot Smile Tongue
 
Reply
#3
Dacă prin minuni ale tehnicii înțelegem [și] invenții și inovații, atunci DallaCorte au inventat tehnologia multi-boiler care asigură o stabilitate a temperaturii cu variații de 0,1 grade (conform reclamei). Cel mai ieftin espressor multi-boiler de la ei este DallaCorte Mini, are o variație de temperatură de 0,3 grade și cu reducere de 10% se încadrează în limita de 2000 EUR impusă de time.
Foarte interesant este că, începând din 1947, Bruno Dalla Corte a lucrat pentru mărci legendare ale espressoarelor - Cimbali, La Faema, La Spaziale, având contribuții majore la crearea grupului E61 pentru La Faema și apoi la tehnologia circulării aburului pentru La Spaziale.
Lelit PL81T, Fiorenzato F64E
 
Reply
#4
Nu se poate face un top sau oricum ar fi foarte dificil si fara criterii clare, mai ales ca in final conteaza ce obtii in ceasca. Iar in spatele fiecarui espressor bun sta o rasnita de calitate Smile Iar in spatele lor sta o cafea proaspat prajita, de asemenea de calitate. Considerand ca iti faci o configuratie cu o rasnita electrica si cauti aparate noi, e destul de aiurea (desi nu imposbil) iti iei espressor de 1500-2500E daca nu ai pus alaturi o rasnita de 5-900E. Multi credeam la inceput ca espressorul face 90% din treaba, lucru total gresit.

"Minuni ale tehnicii" nu prea exista dar daca ne uitam la varfurile de gama (controversate si ele vis a vis  de pretul cerut si locul sau in domeniul casnic) apar variante intre 5 si 10.000E  Smile

Pana in 2000E ai SBDU-uri, HX-uri, DB-uri, levere. Cautand prin forum vei gasi diverse comparatii gen HX vs DB, cu diferente discutate si rasdiscutate. Cauand prin site-urile de specialitate din afara (bellabarista.co.uk, casabarista.com, stoll-espresso.de, 1stline.com etcccc, vei gasi in portofoliul lor brand-uri comune. De multe ori insa, se pune problema pana unde merita sa intinzi coarda si ce vei primi in ceasca diferit fata de espressorul celalalt?!   Iar ce primesti in ceasca este atat de asemanator intre espressorele E61 incat nu stiu ce criterii ar putea avea un top...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
sa zicem asa, sa am eu suma "gata", as merge pe un Slayer sau Kees van der Westen sau Synesso de un grup.
La Marzocco Linea 1EE; La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#6
Maki, vezi că pragul impus de OP este de 2000 EUR, nu de 20000 EUR Smile
Lelit PL81T, Fiorenzato F64E
 
Reply
#7
oops, n'am vazut limita de 2000e.
dar un Profitec Pro 800, doar ca dupa multe cautari de discounturi Big Grin
La Marzocco Linea 1EE; La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#8
Acum cateva saptamani am fost la Orygyns Aviatiei si era acolo un tip care zicea ca aduce el Dalla Corte si Ceado ca si un "sidebusiness". Dupa ce echipamente zicea ca are in folosinta proprie sunt aproape sigur ca era vorba de userul ebl. I-am sugerat sa se promoveze pe forum
Expobar Brewtus IV + ECM V-Titan 64, V60+Kinu M47
 
Reply
#9
(31-03-2017, 15:59)maki Wrote: sa zicem asa, sa am eu suma "gata", as merge pe un Slayer sau Kees van der Westen sau Synesso de un grup.

La care trebuie sa mai ai "gata" inca o suma pentru o instalatie de dedurizare a apei.
Aparatele de mai sus nu au rezervor pe care sa il umplem cu Bucovina.
La punerea acestora in functiune conectarea la reatea nu este o optiune ci o necesitate. Huh
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#10
@RaduCarutasu 
ce sa'i faci, noi nici Bucovina nu avem  [Image: confused.gif]
La Marzocco Linea 1EE; La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#11
Cu 500lei circa, o rezolvi. Rotativa sa fie!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|Gene Coffee CBR-101|.
 
Reply
#12
Ma bucur enorm ca v-am dat ceva de furca... Dar top? Cat e halatul???
Eu nu bagam in ecuatie si celelalte variabile ...cafea buna proaspata, macinatoare belea & so on... Ci un top pana in 2000 de euroshi.

(31-03-2017, 15:17)renatoa Wrote: As fi mers la lista de membri, ordonam dupa numarul de postari si ma uitam ce masini au in semnatura primii... 20, 50, 100... pana ma lamuream ca sunt cam aceleasi, si nu se aduna 10 modele.

Cat despre "... minuni ale ale tehnicii ..." sa fim seriosi... toate au cate o hiba, numai de nemultumiri si upgrade citesti peste tot [Image: smile.gif] [Image: tongue.gif]

Maestro, imi pare rau, dar chiar am incercat figura cu verificatul masinilor din semnatura, dar nu am cum... in concluzie daca nu e cu banat, chiar as vrea sa vad si eu niste preferinte de pret mediu...si nu exemple de nave spatiale, precum avatarul lui Balozzy...care este cat o treime dintr-un apartament cu 2 camere din Ferentari (sper sa nu supar pe nimeni... ma refer la zona pacatoasa si rau famata, denumita generic de multe ori: Kandahar).
 
Reply
#13
vlad_psy, la fel ca in multe alte domenii, credinta in "sfantul graal" este o utopie, iar cautarea lui continua devine o irosire de timp si energie.

Primul exemplu care-mi vine in minte...sa zicem... cel auto: nu exista masina perfecta, nici ca model, nici ca brand. Inclusiv dupa ce ti-ai trasat niste limite/filtre clare, nu vei gasi ceva care sa le aiba pe toate la superlativ, fara nici un punct slab, sau neajuns. Ca e vorba de masina cea mai eco, sau cea mai comfortabila sau cea mai luxoasa, sau cea mai rapida.

Nici in liga de top lucrurile nu stau diferit, una poate avea cei mai multi cai putere, dar fara sa-i transmita pe toti la roata, sau poate avea top speed-ul cel mai ridicat in linie dreapta, dar sa fie greu abordabila si lenta pe viraje...etc.etc, intelegi care e ideea de baza.

Oricat ne caznim sa gasim varianta perfecta direct proportionala cu suma de care dispunem, exista mult pra multe variabile. Ce putem face e sa punem pe hartie un plan, un tabel, in care sa scriem ce anume vrem de la unealta dorita. Si apoi incepem cercetarea - online, in lumea reala, directa sau indirecta, dupa posibilitatile fiecaruia. La final consultam tabelul si varianta cu cele mai multe casute bifate e varianta cea mai satisfacatoarea, intr-un caz fericit optima. dar niciodata perfecta.

In lumea cafelei nu avem chiar sute sau mii de branduri sa fie atit de grea alegerea. Daca te uiti la cafenelele din Italia vei gasi in numar majoritar modele La Cimbali si San Marco, zic eu peste 95% din locatiilele de traditie folosesc aceste aparate de decenii  bune.
Daca te uiti la ultimele 10 editii de WCB vei gasit iar cateva branduri. Iata ca fara prea mare efort ai deja vreo 10 nume "grele", ramane de vazut care din ele ofera modele in categoria de pret care te intereseaza.
Quamar T48 AUT | Rancilio Silvia V3 Pro | Rancilio Rocky Doserless | Reg Barber Tall C-Flat stainless steel | VST, IMS baskets & screen shower | BODUM® Chambord 12 cup | BODUM® Kenya 3 cup |
 
 
Reply
#14
Inteleg esenta din spusele tale, iar cele 2 exemple sunt niste uzine minunate pt orice cafenea respectabila, dar sunt pt uz profi sau mai mici, dar fara grup E 61, din ce am vazut, cum m-ar interesa pe mine, fiind mai usor de folosit, fiind incepator si imi iarta mai usor neajunsurile pionieratului.
Dupa cum ne-am mai intersectat, am si eu o nelamurire si anume de ce nu se dezbat mai des si mai pe larg si alte firme cu aparate destul de apreciate, cel putin pe forumuri internationale si youtube, de genul ECM, BFC, ISOMAC, QUICKMILL, VIBIEMME, IBERITAL, OLYMPIA etc?
Agregatele astea (LA MARZOCCO, KESS VAN DER WESTEN, DALLA CORTE SI SLAYER) sunt de Champions League iar eu de abia am ajuns in liga a 2, poate nici aia... ce naiba pretentii sa am...
Am inteles parerea cu service si o impartasesc intr-o masura, dar cred totusi ca sunt tatici gen Nickso, care le pot veni de hac, la nevoie.
Sunt absolut convins, ca la un anumit moment, cu rabdare si tutun si multa perseverenta si privatiuni o sa ajung sa imi satisfac si capriciul de a dezlipi foliile de pe Rocket Dual, Profitec 800 sau poate un La Marzocco, dar pana atunci vreau sa-mi fac ucenicia pe o jucarie minunata, capabila sa ma fidelizeze in ale cafelitului de cea mai buna calitate.
Daca sunt cicalitor, va rog sa ma iertati, ca nu e rea vointa... dar cu cat citesti mai mult cu atat ti se umfla capul mai tare si pana reusesc sa rumeg toate detaliile si amanuntele, ma ia capul...asa ca va rog Aveti mila si nu ma impuscati! ca poate si voi ati fost ucenici...candva!
Un week-end minunat va doresc si cu tot ce va doriti! STIMA
 
Reply
#15
Toate firmele alea scrise de tine mai sus manufactureaza aparate similare, bazate pe acelasi principiu de functionare; diferente minore la interior, mici particularitati, poate diverse nivele de finisaj, unele cu fabrica in inima Italiei, altele in capitala ingineriei, si pe unde or mai fi. 
Modelele din categoria 2000e iti vor oferi aceeasi calitate in ceasca in proportie de 99%, la fel cele din categoria 7-8 mii si tot asa. Faptul ca difera sigla si logoul nu schimba gustul in ceasca. Rasnita il schimba, si materia prima.
Quamar T48 AUT | Rancilio Silvia V3 Pro | Rancilio Rocky Doserless | Reg Barber Tall C-Flat stainless steel | VST, IMS baskets & screen shower | BODUM® Chambord 12 cup | BODUM® Kenya 3 cup |
 
 
Reply
#16
Detaliul esential cu rasnita potenta si cafea de foarte buna calitate, prajita azi (daca se poate) si rasnita exact in momentul efectuarii extractiei l-am inteles perfect si, fara doar si poate, nu voi incerca sa fac minuni exersand cu material inferior sau cu o rasnita luata din raionul de electrocasnice cu 100 de lei. Rasnita este un Kinu 47, nefiind interesat de una electrica, cel putin deocamdata. 

"Modelele din categoria 2000e iti vor oferi aceeasi calitate in ceasca in proportie de 99%, la fel cele din categoria 7-8 mii si tot asa. Faptul ca difera sigla si logoul nu schimba gustul in ceasca. " ma face sa inteleg ca alegerea uneia dintre cele despre care am vorbit este, poate, cea mai buna alegere pentru acest moment.
Multumesc din suflet pentru suport si informatie.
 
Reply
#17
Dezbateri se fac natural in functie de numarul de utilizatori ai respectivelor aparate. Daca nu sunt espressomani care sa le aiba si sa scrie despre ele ceva concret, nu specificatii de pe internet, atunci... ii asteptam. Inca nu avem spre exemplu niciun review al unui user despre La Marzocco GS3 MP (eventual 2017)  [Image: smile.gif] Nici despre Slayer, nici despre Isomac etc.  

In espresso ai de investit o gramada de bani daca vrei sa iei prea in serios lucrurile, de la rasnita la espressor si la cafea de top proaspat prajita. Astfel apare la un moment dat intrebarea daca pretul platit se reflecta si in ceasca. De aceea, apropo de E61, multi prefera spre exemplu un Brewtus de 1250 in fata unui DB cu E61 de 2000-2500E, ca sa faca loc si unei rasnite de varf, plus ca strict pe espresso nu pot exista diferente decat placebo. Sau poate vrei sa mergi mai departe...Iti iei La Marzocco Linea MIni  de 4000E sau un E61 de 2000E + o rasnita de competitii?! Sau mai departe... Iti cumperi un Slayer ori un GS3 la care pui o rasnita tare si mai ramai  si cu bani de cafea de ferma? [Image: smile.gif]  Plus ca mai sunt useri ca nu ar da leverul lor pe un DB cu E61,  PID si profilare. 

Astfel apar mai multi posesori ai unor tipuri de aparate si subiectele dezbatute se inmultesc si in forum. In vest sau in USA probabil nu se gandeste la fel de pragmatic, sunt alte bugete la bataie.

Si as mai puncta ceva - calibrarea investitiei si in functie de cafea.
Dupa atatia ani de espresso am tras cat se poate de clar aceasta concluzie - In lumea espresso-ului de calitate si a piticilor despre masinarii, e de 100 de ori mai castigat cel ce isi dozeaza bugetul pentru un E61 bun si o rasnita la fel de buna, dar ramane cu o rezerva de 30% dintr-un buget initial mare si isi cumpara doar cafele de specialitate gen microlot de 150-200 de lei/kg  de la prajitoriile consacrate din Romania si afara (nu ma refer la home roasteri aici, clar), decat cineva care isi face praf tot bugetul in scule si cumpara apoi cafea,   proaspat prajita, la promotie.  E adevarat ca un incepator care intra din prima in lumea E61 poate nu va privi asa, pentru ca nu are experienta in degustare, dar daca vii deja dupa un SBDU + rasnita si  macar un an de cafele bune baute, cred ca e mai limpede fraza mea lunga.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Inteleg rationamentele enuntate, dar cred ca sunt si persoane care nu s-au grabit sa promoveze review-uri pt espressoarele nou cumparate, tot ai zis de La Marzocco,...
Nu cumva este modelul care l-a achizitionat un coleg din Bucuresti, acum 1 luna -2 si avea la vanzare un Bezzera Unica sau Magica (daca nu ma insel), nu imi aduc minte numele si nici in bursa nu l-am gasit. Are avatar cu poza (un tip tinerel, brunet cu freza intr-o parte)...asa imi amintesc si nu-mi amintesc sa fi vazut review cu noua jucarie (poate ma insel eu, e posibil). Deci, este posibil ca anumiti colegi sa nu tina neaparat sa se laude cu jucariile, fara sa fie rugati, in prealabil, cum am facut-o eu.
In al doilea rand, schimbarile de strategie in timpul dezvoltarii pasiunii pt cafea, sunt peste puterea de anticipatie, a mea cel putin (sper totusi sa nu inebunesc si sa ajung sa bag toti banii in cafea [Image: angry.gif] ) , doar nu am mancat de pe jos sau am baut apa cainelui...vorbim de niste mii bune - bune de euro.
In ultimul rand, cum zici, impreuna cu Damian...materia prima este extraordinar de importanta. De exemplu: mi s-a intamplat sa merg la o cafenea consacrata si cu pretentii... sa-mi delectez privirea cu o masinarie superba, sa vad extractie live a acesteia si sa-mi ploua in gura...si...si sa vezi ce dezamagire de gust avea cafeaua (intuiesc calitatea mai putin ridicata a acelei cafele). mai bine cumpar cafea f.f. buna si ma folosesc de o masinarie bunicica, bineinteles, cum anterior am spus si o rasnita K47 cum si domnia ta ai in semnatura.
Apropos de experienta cu sbdu si hx inainte de E 61, parca nu mai am rabdare...am un espressor gen Poemia de vreo 5 ani si chiar vreau sa ma bucur de E 61, ca prea m-au inebunit si cunoscuti care poseda si o armata din colegii de forum de aici - gen : "ce naiba i-o face grupu' asta e 61, ca iese o cafea extrem de reusita"...o iau ca atare si las alte etape intermediare deoparte, plus ca ce sa fac, sa risc sa-mi cada un ghiveci de flori in cap , pana la anul si sa nu apuc sa vad cum e cu el??? [Image: biggrin.gif]
 
Reply
#19
Pentru e61 exista topicuri separate si muuuulte postari scrie prin forum, inclusiv cu explicatii tehnice, desi lupa aceea "Search" din dreapta sus, iti va fi de folos Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
Stiu ...am citit din ele. Nu de E 61 nu am habar, ci de colegi cu experiente reusite sau nu, cu  jucariile despre care am amintit mai devreme. Oricum multumesc pt dezbateri si rabdare!
 
Reply
#21
(31-03-2017, 23:52)Lyvyoo Wrote: Dezbateri se fac natural in functie de numarul de utilizatori ai respectivelor aparate. Daca nu sunt espressomani care sa le aiba si sa scrie despre ele ceva concret, nu specificatii de pe internet, atunci... ii asteptam. Inca nu avem spre exemplu niciun review al unui user despre La Marzocco GS3 MP (eventual 2017)  [Image: smile.gif] Nici despre Slayer, nici despre Isomac etc.  

In espresso ai de investit o gramada de bani daca vrei sa iei prea in serios lucrurile, de la rasnita la espressor si la cafea de top proaspat prajita. Astfel apare la un moment dat intrebarea daca pretul platit se reflecta si in ceasca. De aceea, apropo de E61, multi prefera spre exemplu un Brewtus de 1250 in fata unui DB cu E61 de 2000-2500E, ca sa faca loc si unei rasnite de varf, plus ca strict pe espresso nu pot exista diferente decat placebo. Sau poate vrei sa mergi mai departe...Iti iei La Marzocco Linea MIni  de 4000E sau un E61 de 2000E + o rasnita de competitii?! Sau mai departe... Iti cumperi un Slayer ori un GS3 la care pui o rasnita tare si mai ramai  si cu bani de cafea de ferma? [Image: smile.gif]  Plus ca mai sunt useri ca nu ar da leverul lor pe un DB cu E61,  PID si profilare. 

Astfel apar mai multi posesori ai unor tipuri de aparate si subiectele dezbatute se inmultesc si in forum. In vest sau in USA probabil nu se gandeste la fel de pragmatic, sunt alte bugete la bataie.

Si as mai puncta ceva - calibrarea investitiei si in functie de cafea.
Dupa atatia ani de espresso am tras cat se poate de clar aceasta concluzie - In lumea espresso-ului de calitate si a piticilor despre masinarii, e de 100 de ori mai castigat cel ce isi dozeaza bugetul pentru un E61 bun si o rasnita la fel de buna, dar ramane cu o rezerva de 30% dintr-un buget initial mare si isi cumpara doar cafele de specialitate gen microlot de 150-200 de lei/kg  de la prajitoriile consacrate din Romania si afara (nu ma refer la home roasteri aici, clar), decat cineva care isi face praf tot bugetul in scule si cumpara apoi cafea,   proaspat prajita, la promotie.  E adevarat ca un incepator care intra din prima in lumea E61 poate nu va privi asa, pentru ca nu are experienta in degustare, dar daca vii deja dupa un SBDU + rasnita si  macar un an de cafele bune baute, cred ca e mai limpede fraza mea lunga.

Imi cer scuze Lyvyoo, dar m-am inselat. [Image: blush.gif]   
Colegul detinator de La Marzocco detine La Marzocco GS3 AV si nu - GS3 MP
Este Alin din Bucuresti ... si sincer azi-noapte nu mai aveam ochii buni sa vad detaliile (MP),
Mea Culpa
 
Reply
#22
Interesant topic. Dupa ce am experimentat cu un Ambiente Vesuvius cateva luni bune pot fi de acord cu parerile de mai sus ca decat sa platesti un pret premium pt un E61 cu toate bells&whistles ( DB, 2 PiD uri, etc...) esti mult mai castigat cu un HX entry level( sau macar un DB pe.care sa nu dai mai mult de 1000 euro) si cu o cafea deosebita ( gen peste 15 euro green beans) prajita cu simt de raspundere. Am constatat ca o cafea buna iti da un range de extractie atat de mare uneori incat instabilitatea termica a aparatului nu face decat sa ti reveleze mereu noi gusturi, ceea ce pana la urma e esenta cafelei de specialitate, pt.mine Smile
Mai frustrant este cand vrei sa ai consistenta cateva shot uri la rand, esti la degustare cu niste prieteni, atunci se schimba povestea si din pacate cred ca nici pragul de 2000 euro nu este suficient.
Eu momentan trag pe un Dalla Corte Mini de circa o luna de care sunt destul de impresionat (mai putin designul Smile urmeaza sa vand Vesuvius ul nu inainte de a mai face ceva teste, tocmai sa nu raman cu o perceptie gresita legata de E61 in general. DC Mini are intr adevar o tehnologie multiboiler patentata in 2001, nu prea e cu cunoscuta decat in zona comerciala nu si home use insa practic boilerul este integrat in grup si separat este si boilerul de steam. Daca ai 2 grupuri ai 2 boilere plus steam. Aici e schema boilerului pe scurt :
https://www.dallacorte.com/en/magazine-w...-n-42.html
Ca si home espressoman sincer recomand cel mai entry level E61. Daca totusi constati ca devii foarte geeky cu cafeaua atunci cred ca merita luat un SH gen LM Linea Mini sa fii sub 2000. GS3 ul de la LM iar mi se pare o varianta f buna dar doar daca iei SH, nou e highly overpriced. DC ul Mini nou este in jur de 2500 euro cu tva inclus, deci depaseste un pic bugetul. SH nu prea sunt.
Restul gen Slayer, Kwdw 1 grup mi se par foarte.frumoase ca design si merita luate daca e buget. Ca si tehnologie si reliability raman fan La Marzocco si Dalla Corte. Mai ales pe steamer DC este deosebit, eu am niste sechele urate de la steamerul Vesuvius unde si cu 3.5 litri boiler dedicat mereu ma chinuiam. Ce e drept am mers pe setarile din fabrica si nu am schimbat steam head ul.
Still searching for the perfect cup..
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Dalla Corte Max grinder, Espro Tamper, Espro Toroid Pitcher
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Coffee Press, KINU 47, EK 43T Mahlkoenig
 
 
Reply
#23
(16-04-2017, 05:11)razvanMB Wrote: ... decat sa platesti un pret premium pt un E61 cu toate bells&whistles ... esti mult mai castigat cu un HX entry level... si cu o cafea deosebita prajita cu simt de raspundere. Am constatat ca o cafea buna iti da un range de extractie atat de mare uneori incat instabilitatea termica a aparatului nu face decat sa ti reveleze mereu noi gusturi, ceea ce pana la urma e esenta cafelei de specialitate, pt.mine [Image: smile.gif]
Mai frustrant este cand vrei sa ai consistenta cateva shot uri la rand ...

remarcabil!

ca pareri proprii:

- HX entry level, poate fi totusi o sursa de frustrari si mancarimi frecvente cu upgradita!
e nevoie de un HX cu boiler suficient de mare si suficient de aerisit in acces si dispunere interioara a componentelor;
boilerul e cheia stabilitatii termice, a consistentei, care da, exista din plin si la HX-uri, iar spatierea componentelor e cheia unei intretineri usoare, care inevitabil, ar trebui facuta de owner!
masinile HX single group respectabile, au deja boiler de 3-5l dar in extremul acceptabil si un boiler de 1,5-2 l e suficient, cu putin management termic;
masinile entry-level sunt impinse in marketing si cu ideea de spatiu mic ocupat (vezi temerea de marile rasnite comerciale - nu pretul, ci inaltimea...), adica sunt inghesuite si compromise la extrem; cred ca, decat un HX de compromis as prefera un SDBU bun, care bine operat este practic la nivelul unui DB in regim de extractie cafea!

- prin cafea deosebita, cafea buna, eu (sunt nevoit sa) inteleg nu neaparat atributul de specialitate agatat de la origini si pana la locatia mea, ci insusirile de a fi proaspata verde (calendaristic, ultima recolta) si curata (tot lantul de la cules la sortarea finala); o asemenea cafea iti da, chiar cu (mici) greseli la prajire si in extractie, tot ce are ea mai bun! adica de regula, mult mai mult decat o cafea proaspat prajita, renumita, de dat pe spate, scumpa mult, desigur si veche, veche...
cu mentiunea ca informatiile de trasabilitate si recolta sunt sporadice si greu de verificat;
si nu pun la indoiala buna intentie a prajitorului profesionist, ci respectabilitatea intregului lant de aprovizionare, pana la distribuitorul sursa...

toate masinile HX pentru acasa, dar care se respecta (tehnologic vorbind), au o forma sau alta de tuning al timpului de raspuns pentru un nou shot, o forma de moderare a comportamentului 'dragon' al masinilor HX comerciale, traditionale;
astfel, determinand timpul de recuperare pentru un nou shot, se poate lucra fara flush intermediar in regim de shot-uri succesive; iar regimul termic al primului shot (sau al celui dupa o pauza mai lunga) se regleaza dupa un flush de racire "impins' pana la o temperatura in relatie directa (care se determina experimental) cu cea dorita pentru apa de extractie, apoi dat drumul la extractie (flush-and-go), sau se merge pe un flush to (temperature, sau secunde numarate) si se asteapta revenirea pentru shot, deja determinata;
vreau sa spun ca in 5-10 shoturi succesive se poate obtine un acelasi profil termic al apei de extractie imediat inainte de puc, pentru fiecare din shoturi! ceea ce califica masina pentru atributul de consistenta!

de ex., asa arata profilele de temperatura, suprapuse, ale unei sesiuni de 6 shot-uri succesive (Magica, HX E61):
   
 
Reply
#24
(16-04-2017, 17:57)radudani Wrote: entry level, poate fi totusi o sursa de frustrari si mancarimi frecvente cu upgradita!
e nevoie de un HX cu boiler suficient de mare si suficient de aerisit in acces si dispunere interioara a componentelor;
boilerul e cheia stabilitatii termice, a consistentei, care da, exista din plin si la HX-uri, iar spatierea componentelor e cheia unei intretineri usoare, care inevitabil, ar trebui facuta de owner!
masinile HX single group respectabile, au deja boiler de 3-5l dar in extremul acceptabil si un boiler de 1,5-2 l e suficient, cu putin management termic;
toate masinile HX pentru acasa, dar care se respecta (tehnologic vorbind), au o forma sau alta de tuning al timpului de raspuns pentru un nou shot, o forma de moderare a comportamentului 'dragon' al masinilor HX comerciale, traditionale;
astfel, determinand timpul de recuperare pentru un nou shot, se poate lucra fara flush intermediar in regim de shot-uri succesive; iar regimul termic al primului shot (sau al celui dupa o pauza mai lunga) se regleaza dupa un flush de racire "impins' pana la o temperatura in relatie directa (care se determina experimental) cu cea dorita pentru apa de extractie, apoi dat drumul la extractie (flush-and-go), sau se merge pe un flush to (temperature, sau secunde numarate) si se asteapta revenirea pentru shot, deja determinata;
vreau sa spun ca in 5-10 shoturi succesive se poate obtine un acelasi profil termic al apei de extractie imediat inainte de puc, pentru fiecare din shoturi! ceea ce califica masina pentru atributul de consistenta!

de ex., asa arata profilele de temperatura, suprapuse, ale unei sesiuni de 6 shot-uri succesive (Magica, HX E61):



F Interesant! Nu inteleg totusi cum pornesti cu o temperatura a grupului mai  mica cu 4 grade decat cea medie din timpul extractiei? Senzorul este acel Eric type of thermometer sau este un Scace type la baza grupului? Si la sfarsit ajungi la o temperatura a grupului iarasi mai mica decat cea din timpul extractiei..probabil ca daca inteleg asta o sa inteleg cum functioneaza HX, citing postarile tale credeam ca mi e clar dar vazand curba de extractie, nu mai mi e asa clar [Image: smile.gif]
Oricum, sincer, daca as avea un HX mi ar fi foarte greu sa nu am si un Eric, mi se pare ca ar trebui sa vina cumva la pachet. Cafelele proaspete la care am access mi se par atat de sensibile la temperatura incat sincer e o risipa mare de cafea pana ajungi la extractia corecta chiar si cu o masina stabila termic, darmite cu asa aproximari. Eu in medie acasa erau dati cand stricam si 100 de grame de cafea pana gaseam formula ideala, pt ca apoi sa nu reusesc sa o replic nici pe aceea consistent, pe E61 DB. Home espresso mi se pare foarte scump daca ai pretentia sa ai rezultate ca la coffee shop ul tau preferat de specialitate, de asta mi-am si redus range ul de masini de espresso recomandate pt acasa la maxim 5 modele si toate peste 2000 euro [Image: sad.gif] Am pivotat spre brew din ce in ce mai mult tocmai pentru a evita frustrarile reglajelor si inconsistentei, mai ales cand cumpar si cafea scumpa. 
Dar revenind la subiectul HX, mi ar placea sa stiu ca pot recomanda 1-3 modele de HX cuiva, care dotate cu Eric si testat in prealabil comportamentul "dragonic", pot fi imblanzite in limite rezonabile si nu devin o sursa de frustrare. Personal mi ar placea sa ma joc pe una, dar sa nu coste peste 1000 euro.
In ceea ce priveste DB, sincer cred ca pe E61 tot asa, nu ar trebui depasita cu mult bariera de 1000 euro, pentru ca oricum nu o sa fie consistent termic shot after shot si poate deveni frustrant. Chiar mi se pare mai ofertant HX ul modat cu un Eric, un PID in boiler si un shot timer decat un DB din punctul de vedere al temperature profilingului pe extractii, tocmai pentru ca DB ul te va incurca teribil cu relativitatea offset ul boiler-grup si latentei teoretice si practice de a raci grupul eficient pentru o extractie la temperatura mai mica. 
De asta personal nu mai sunt atras, cum mentionam mai sus de tot felul de upgrade uri superficiale ale DB urilor actuale, care sunt menite doar sa justifice un pret de vanzare mai mare si nu un rezultat mai bun in ceasca, gen boiler de inox vs cupru, circuit de inox vs circuit de cupru, un lcd mai fancy pentru PID sau shot timer, niste led uri barista, un inox mai de calitate al carcasei, o dimensiune marita a boilerului de extractie care nu va ajuta la mai nimic, o rezistenta electrica marita, fire electrice de mai buna calitate, etc. Chiar deunazi vorbeam cu un tip care imi explica de ce KWDW este muuuult mai bun decat La Marzocco , pt ca are Inox mult mai bun si fire electrice din nu stiu ce cupru care nu te lasa dupa 5 ani ca la LM. Ma uitam un pic contrariat, pareau argumente care nu imbunatateau deloc rezultatul in ceasca ori eu stiu sigur ca LM e mult peste KWDW ca si tehnologie si consistenta si as prefera oricand sa ma invidieze lumea pt ce le pun in ceasca decat pentru cum arata aparatul pe care trag!
Still searching for the perfect cup..
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Dalla Corte Max grinder, Espro Tamper, Espro Toroid Pitcher
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Coffee Press, KINU 47, EK 43T Mahlkoenig
 
 
Reply
#25
Radudani
"......vreau sa spun ca in 5-10 shoturi succesive se poate obtine un acelasi profil termic al apei de extractie imediat inainte de puc, pentru fiecare din shoturi! ceea ce califica masina pentru atributul de consistenta!"


Apreciez mult postarile lui radudani tocmai pentru faptul ca prezinta realitatea in legatura cu subiectele care se dezbat si nu doar impresii si experiente cu caracter general.
Pornind de la acestea, apar teme pe marginea carorase pot impartasi si alte experiente.
Tocmai acesta este aspectul care m-a determinat pe mine sa afirm, intr-o postare de pe forum, ca dupa mullta documentare si ceva experimentari am decis ca dupa un SBDU sa trec la un DB de calitate si sa ocolesc solutiile HX, levier, profilare de presiune si cele cu conectare la reteaua de apa.
Faptul ca, la fel ca multi de pe acest forum, fac parte din categoria unui simplu utilizator casnic, care se trezeste dimineata si doreste sa bea o cafea buna, la fel cu cea de cu o zi inainte, m-a determinat sa merg pe un DB.
Dimineata nu am timp de experimente.
Nu am timp ca, daca am constatat ca gustul in ceasca nu corespunde cu asteptarile mele sa repet extractia, dupa o serie de flushuri de racire sau de acomodare a aparatului cu mediul.
Nu am timp sa fac 5-10 extractii pentru a aduce aparatul la un regim termic stabil care sa imi ofere repetabilitate si consistenta.
Nu am timp sa masor si sa fac manopere suplimentare pentru a presupune ca am ajuns la aceeasi temperatura la care mi-a placut maxim o extractie realizata anterior.
Nu am timp, nici rabdare si nici cafea de irosit pe incercari care nu ma multumesc.
Nu am cum sa realizez ca am ajuns la o temperatura de extractie ideala pentru soiul de cafea pe care il am la dispozitie, in conditiile in care acum stiu ca un grad celsius in plus sau in minus fac diferenta intre o cafea buna si una memorabila.
Pare greu de acceptat si m-am ferit pana acum sa afim acest lucru insa un grad celsius in sus sau in jos conteaza mult.
Nu voi dezvolta acest subiect. Sunt observatiile mele si toti cei carora le-am dat sa guste shoturi realizate la temperauri ce difereau intre ele cu aceasta valoare, au sesizat diferentele.
De acord, cafeaua este foarte importanta.
Tocmai ca despre asta este vorba. Fiecare element solubil din macinatura se dizolva la o anumita presiune si la o anumita temperatura.
Daca nu avem controlul asupra acestor doua marimi, temperatura si presiunea, nu vom avea nici controlul asupra gustului extractiei, chiar daca curgerea este identica.
Ca o concluzie personala.
Daca suntem tipul de utilizator casnic, care pornim aparatul si avem de executat rapid una maxim doua extractii, ne va fi greu sa obtinem o constanta si o predictibilitate a gustului daca exoresorul nu este construit sa ofere o stabilitate maxima si masurabila a parametrilor care influenteaza gustul unei extractii.
Altfel, cafea buna putem obtine prin multe alte metode dar mereu, acestea, vor avea un alt gust.
Pentru cei pentru care nu conteaza stabilitatea si repetabilitatea rezultatelor, se poate alege orice aparat si orice metoda de preparare.
Daca timpul si disponibilitatea de a incerca odata si inca odata nu ne lipsesc, un expresor din zona SBDU, HX, Levier, profilare este perfect.
Altfel, un expresor masiv, stabil, conceput pentru rezultate imediate s-ar impune, pentru cei ce doresc sa site dinainte ce vor avea in ceasca si sa nu fie mereu surprinsi (poate neplacut) de rezultate.
Sunt adeptul ideii ca operatorul trebuie sa conduca aparatul si nu invers.
Nu doresc sa afirm ca o varanta de extractie este mai buna decat cealalta, ca un expresor este mai bun decat altul insa, ar fi bine ca cei ce nu au experimentat toate aceste zone ale prepararii sa stie de la ceilalti cu ce se vor confruna in urma alegerilor pe care le vor face.

In concluzie, dpmdv, un utilizator casnic grabit, cu disponibilitate redusa spre bricolaj, ajustari, manopere suplimentare etc, dar dornic de rezultate maxime, constante si controlabile ar trebui sa se orienteze spre un aparat care sa ofere:
-stabilitate termica maxima (in opnia mea este cel mai important element de la care se porneste pe calea controlului gustului si a reproductibilitatii acestuia)
-presiune de extractie cunoscuta
-recuperare termica rapida
-abur indestulator, la presiune constanta, pentru un timp suficient frotarii cantitatii de lapte necesare utilizatorului
-usurinta in manevrare
-economie in utilizare
-placere si satisfactie maxima in exploatare
Din proprie experienta un DB, cu boilere dedicate masive si suficient de mari, repreznta o solutie mai aproapiata de aceste deziderate.
Pentru mine, aparatele cu facilitati de profilare a debitului, a presiunii, a temperaturii nu fac decat sa ingreuneze misiunea utilizatorului casnic, care nu face mai mult de una doua, poate chiar trei sesiuni zilnice si care isi doreste rapid rezultate maxime, predictibile si repetabile cu un minim de efort.
Pornind de la considerentele de mai sus, afirm ca sunt un adept al DB-relor
Restul aparatelor lasa loc pentru mult hazard, intamplare si lipsa de predictibilitate a rezultatelor.
Necesita mai multa experienta, procesul de invatare a proceselor si de cunoastere al aparatelor este mult mai lung, iar satisfactia, de cele mai multe ori, este una oscilanta.
De experimentat se poate experimenta in oricare dintre variante, depinde de ce isi doreste fiecare utilizator in parte.
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#26
Da, RaduCarutasu a cam pus punctul pe "i" cum e cu espresso acasa. De asta si eu militez pentru un range de maxim 5 ultimate home espresso machines, peste medie ca buget, dar care livreaza, shot dupa shot. Evident DB sunt toate more or less, cu variatii gen grup saturat sau multiboiler sau mai stiu eu ce. DB E61 e o varianta f buna si f putin frustranta pentru inceput, HX e pentru oameni cu adevarat tehnici si dedicati experimentelor, asta e si motivul pentru care eu am inceput cu un DB E61. Doar ca nu as mai recomanda unul prea scump daca tot e sa fie E61, ci un entry level si daca decizi ca vrei sa mergi mai departe cu cafeaua acasa te poti uita peste 2000-2500 euro dar la alte tehnologii de grup. 
Totusi, pentru ca multi ajung sa aiba un HX din diverse motive, buget sau uneori lipsa de consiliere a celor care le comercializeaza, mi se pare ca e un bun aparat, prin imprecizia pe care o propune, sa intelegi ce influenta are temperatura intr o extractie, mai ales cu o cafea mediu prajita.
Still searching for the perfect cup..
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Dalla Corte Max grinder, Espro Tamper, Espro Toroid Pitcher
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Coffee Press, KINU 47, EK 43T Mahlkoenig
 
 
Reply
#27
Fara a avea experienta lucrului cu aparate high-end, fie ele HX sau DB, incerc mai mult pentru mine sa sintetizez diferentele dintre HX vs. DB, asa cum le inteleg eu din documentarea efectuata.
Astfel, ma puteti corecta daca gresesc.

Se vorbeste in permanenta despre alegerea unuia in defavoarea celuilalt bazata pe intelegerea principiului de functionare si preferintele utilizatorului ce decurg din aceasta intelegere, si nu bazata pe buget.

In timp ce gasesc corecta aceasta abordare, fiind esentiala intelegerea functionarii masinii alese pentru a evita eventuale frustrari ulterioare, mai cred si ca este imposibil, in realitate, sa eliminam bugetul din criteriile de selectie. Ok, sa zicem ca as prefera DB dar depaseste bugetul. Asa, si nu mai iau nimic? Ba da, iau HX, dar mai intai ma asigur ca am inteles ce presupune utilizarea acestuia.

Din ultimele dezbateri se intelege ca un DB detine superioritatea absoluta in termeni de stabilitate, comoditate etc. Ceea ce nu e tocmai corect, in opinia mea.

Personal, am ales calea HX (in viitorul apropiat) pornind tocmai de la criteriul contraindicat, anume bugetul.
Dar asta nu inseamna ca nu am ales in cunostinta de cauza. Iar mie imi plac HX-urile, prin urmare nu cred ca voi regreta alegerea facuta.

Dar sa vedem ce am pierdut.

Vorbea @RaduCarutasu de comoditate, rapiditate, constanta in utilizare la DB. Este corect tot ceea ce a scris daca vorbim de comparatia cu un HX fara termometru in grup.
Dar lucrurile nu prea mai stau chiar asa daca adaugam un Eric (sau similar).

Vorbim de diferenta de un grad si efectele asupra rezultatelor. Este corect, chiar si eu pe mult mai modestul Lelit am observat acest lucru.
Dar, asa cum arata @radudani, acea aparenta exactitate pe DB poate fi doar o iluzie. Daca dorim sa ducem aceasta exactitate in extrem, avem si acolo nevoie de termometru de grup si flush-uri.
Si atunci unde este diferenta fata de HX?

Important de precizat, nu vorbim de DB de top, grup saturat etc. Vorbim de entry level cu grup E61, cum este Brewtus, pentru a pastra proportiile. Comparatia unui HX de 1000 eur cu un DB de 4000 eur nu este relevanta.

Economie de apa? Am aratat mai sus. Flush-uri si de DB. Poate ceva mai scurte, intr-adevar.

Dpmdv, desi poate as fi preferat si eu unele caracteristici ale DB, daca un HX imi aduce in ceasca rezultate similare cu un DB, dar la un pret mai apropiat de posibilitatile mele, nu am o problema cu o anumita doza suplimentara de manualitate. Important este rezultatul.
In fond, cu totii am ales manualitatea cand am ales semiautomatele in defavoarea automatelor, tocmai pentru a detine controlul.

Acestea sunt impresii personale si nu doresc sa creez dispute. Daca nu sunt corecte, puteti contraargumenta.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#28
Eu dau un copy paste la ce am scris mai sus, era o concluzie oarecum similara cu a ta : 

"In ceea ce priveste DB, sincer cred ca pe E61 tot asa, nu ar trebui depasita cu mult bariera de 1000 euro, pentru ca oricum nu o sa fie consistent termic shot after shot si poate deveni frustrant. Chiar mi se pare mai ofertant HX ul modat cu un Eric, un PID in boiler si un shot timer decat un DB din punctul de vedere al temperature profilingului pe extractii, tocmai pentru ca DB ul te va incurca teribil cu relativitatea offset ul boiler-grup si latentei teoretice si practice de a raci grupul eficient pentru o extractie la temperatura mai mica. "

Si eu cred ca orice DB pe E61 are nevoie de un Eric, nu doar un HX, pentru ca si acolo e un offset serios. Si la fel cred ca nu merita sa platesti prea mult pe un DB E61 pt ca o sa fie o instabilitate termica similara pe toate, care trebuie controlata. Ar fi ideal sa poti compara un Expobar DB cu HX ul pe care iti doresti sa l iei, cu Eric amandoua pe grup, o singura rasnita cu aceeasi macinatura. Incepeti extractiile la aceeasi temperatura de grup indicata de Eric si vezi care este rezultatul in ceasca, respectand ratiile. Eu as fi super curios sa fac testul asta. Si sa faci 5 shot uri pe fiecare, pe care sa le compari intre ele dar si incrucisat, HX vs DB, ambele E61. Daca are cineva un HX cu Eric imi comand si eu termometru si il pun pe Vesuvius, pentru teste, daca merge montat. Ceea ce ar revela un astfel de test este ranspunsul la intrebarea pe care si o pun multi : in conditiile in care stabilizezi prin flush uri temperatura in grup la ambele, care va livra o curba de temperatura mai constanta pe parcursul extractiilor, shot dupa shot, DB E61 entry level gen Expobar sau HX E61 cu min 2 l boiler, etc ?? 
@radudani a argumentat ca pe o Magica parca ai curba de temperatura super constanta. Daca este asa atunci HX poate fi foarte ok, ca practic asta te intereseaza la o masina, consistenta. OK, te chinui un pic mai mult sa i reglezi temperatura optima pe grup si apoi trebuie sa te obisnuiesti cu faptul ca daca ai 90 de grade la grup extractia va fi pe la 93 94 ( eu asa am inteles din ce a postat @radudani, poate ma insel si rog sa ma corecteze) pe HX si asta e. Dar macar ai consistenta. Pe DB E61 trebuie la fel urmarita curba de temperatura pe perioada extractiei si cum evolueaza asta fata de temperatura de grup via Eric. Tot asa va creste pe parcursul extractiei ca la HX sau va scadea, cum inclin eu sa cred..? Pt ca asta inseamna ca desi pornesti pe DB si HX cu temperaturi de grup similare la un eventual test, rezultatul in ceasca va diferi mult in primul rand datorita profilului de temperatura din timpul extractiei HX vs DB. Si abia apoi poti masura consistenta extractiilor intre ele ca si gust, influentata de timpii de revenire pe ambele sisteme. Si mentionez ca nu vorbim de grupuri saturate aici sau de multiboiler technology, ci de clasicul E61.

Eu personal am decis sa nu vand Vesuvius pana nu fac niste teste relevante, pentru ca este considerat un varf al tehnologiei DB E61, boilere de inox, tubulatura de inox integral, boilere izonlate termic, profilarea presiunii. Introducerea unui Eric e primul pas, doar trebuie sa gasesc "mesterul" sa ma ajute Smile
Still searching for the perfect cup..
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Dalla Corte Max grinder, Espro Tamper, Espro Toroid Pitcher
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Coffee Press, KINU 47, EK 43T Mahlkoenig
 
 
Reply
#29
Spunea Lyvyoo ca incearca sa faca o comparatie intre Brewtus-ul sau si un HX. Speram sa reuseasca.

Eu am optat pentru Expobar Office Leva, dar nu am gasit concret nici curbe de temperatura, nici timpi de recuperare, nici macar daca vine sau nu cu flow restrictor instalat. Cred ca va trebui sa le descopar singur dupa ce va fi venit.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#30
Eu personal cred ca un DB este arhisuficient in privinta stabilitatii.Spun asta dupa ceva practica pe el,entrylevel fiind.Problemele mari apar de la rasnire si cafea,si sunt mari si pe HX.Daca astea doua sunt ok, si ti-ai ales bine temperatura ,nu prea mai ai nevoie de nici un flush de racire.Nu fac afirmatii pro domo ci descriu ceea ce observ zi de zi.Despre repetabilitate numai de bine.
Expobar Brewtus IV,Ceado E37S, tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art si cu voia dumneavoastra ultimul pe lista termometru de inspiratie Eric.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)