• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Test Espro Toroid 2.0 contra Ilsa si Motta

#1
Recunosc ca, cu toate ca folosesc zilnic doua latiere de 350ml, ideea Esproului Toroid nu mi-a dat pace, basta! Am vrut sa testez cu mina mea! Semnul de intrebare cel mai mare a fost dat de  Cofeegeek, unde Sammy Piccolo spune ca varianta de 350 ml nu este chiar compatibila cu o masina cu capacitate mare pe aburi.

Deci, zis si facut, cu prima ocazie am pus mina pe un Toroid de 350 ml, pe care azi l-am testat.
Ceilalti doi candidati au fost:

- Alessi / Ilsa de 350ml (o varianta produsa de Ilsa, similara cu modelul Ilsa Anniversary, dar ceva mai bine facuta, in sensul ca inauntrul canii este mult mai fin sablata) - in stinga, in prima poza
si a unei latiere
- Motta Professionale Nera 350ml - in dreapta, in prima poza

[Image: 21458356ea.jpg]

Inainte de toate, latiera mea preferata, intre Alessi si Motta, era cea de la Motta - pe motivul ca aceasta frotam cel mai bine laptele, dar stim ca un barman profesionist froteaza in orice (dar si alte cantitati de lapte).

Deci, hai sa testez Toroidul! Si, surpriza, mi-a iesit din prima un lapte frotat la micron, ca in basme - jos palaria!

Un alt punct pozitiv este ca in Espro cantitatea de lapte nu da pe afara la frotare (ceea ce se poate intimpla usor la Ilsa(Motta, daca nu esti atent). Punct pozitiv pentru Espro.

DAR, in ciuda acestor lucruri, niste aspecte de pe planul tactil si estetic m-au deranjat foarte tare, si anume:

1- faptul ca Toroidul este -in comparatie cu celelalte doue pitchere- o bucata ieftina de tabla Inox indoita. Nici pe departe ceva care sa-mi placa la prima vedere. inauntru este "zgiriat", spre deosebire de celelalte, care au o structura fina.
In acelasi context, cind tii un Alessi/Ilsa sau un Motta in mina, ai un alt feeling: nu te taie nimic la mina, iar pe deasupra

- Alessi/Ilsa cintareste 252 gr
- Motta cintareste 218 gr
- Espro Toroid 2.0 cintareste 158 gr.
Altfel spus, Alessi cintareste 60% (sau aproape 100 gr) mai mult decit un Espro.

2- Dar cel mai deranjant pentru mine este faptul ca Esproul este facut "la viteza", precum se vede clar in poza 3 (dreapta, jos): minerul este sudat dupa cum a stat soarele pe cer, adica nu vertical, si pe deasupra se mai vad si punctele de sudura... ca sa nu mai vorbesc de faptul ca tabla din care este facut are canturi taioase.

In concluzie, personal imi place ce iese din Espro, dar imi displace extrem modul cum este realizat. Pacat, mai bine cereau 10-15 Euro in plus si faceau un produs realizat la nivelul Ilsa/Motta!

A propos, preturile in vestul salbatic sint Alessi 70 Eur / Motta 25 Eur / Espro 30 Eur.

Vlad Smile
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#2
Eu am avut acest model , in toate cele 3 variante de gramaj .
   

La acea vreme foloseam un Expobar DB , iar teava de abur se termina cu o duza cu o gaura .
Avand in vedere conceptia latierei Toroid , forma specifica de gogosar  , cu acea amprenta in mijloc impune o tehnica de frotare aparte . 
Pozitionarea tevii in centrul latierei ( axele lor trebuie sa se suprapuna )  , cu jetul de aer directionat pe acea denivelare , imprima laptelui o miscare toroidala . 
Aceasta tehnica mi se pare potrivita doar pentru duzele cu 2 dar mai ales cu 3 si patru gauri , capabile sa imprime acea miscare specifica laptelui .

Folosind Toroid-ul  pentru a frota doar cu Expobar-ul si cu duza cu o gaura , nu am fost multumit de calitatea cremei , frotand cu tehnica dedicata acestui model . 
Folosind tehnica de spumare cu rotirea laptelui sub forma de vortex , ma loveam de diametrul prea mic pe care latiera il are in partea de sus si de volumul prea mare din partea inferioara , aspect care impiedica o rotire corespunzatoare pentru realizarea unei creme de calitate .

In concluzie , lasand deoparte finisajele mediocre , consider ca modelul Toroid nu este potrivit pentru expresoarele cu teava de abur cu o singura gaura ci pentru cele cu 3 sau 4 gauri , care pot antrena laptele intr-o miscare toroidala uniforma .

Cu Alessi si cu Motta ma descurc foarte bine , iar forma ciocului , la ambele modele este excelenta pentru turnarea cremei .
La scurta mea experienta , am observat ca o rotire circulara , in vortex , imprimata laptelui in timpul frotarii , asigura o calitate mult mai buna a cremei , comparativ cu oricare alt gen de miscare incercat de mine .

Asa este , Alessi este cea mai scumpa , dar diferenta de pret se reflecta in calitatea inoxului folosit , a finisajului dar si in grosimea mai mare a peretelui ( latiera se incalzeste mai greu si ofera mai mult timp pentru a finisa crema ) .
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)