• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Termometru eric

#1
Vreau sa achizitionez un sistem de masurare a temperaturii in grupul e61...cu termometru si termocuplu...sau una din ele...inca nu m-am hotarat. Pe chris coffee transportul e vreo 60$...si e cam mult. Daca mai vrea cineva sa spuna aici si vedem daca rezolvam....
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#2
am asa ceva, am mai discutat in forum despre asta si l-am achizitionat direct de la Eric Svendson (adaptor + termocuplu Omega tip K);
am platit numai costurile lui, conf. ofertei de pret, adica USPS Priority Mail which has a fee of $30 using the small flat rate box;

nu e aici locul sa detaliez, dar adaptorul cu termocuplu trebuie inteles in utilitatea sa; de fapt, cu instrument de masura digital, fara capabilitati de inregistrare date, e o optiune inferioara in practica, termometrului livrat de Eric;
termometrul e calibrat, functioneaza imediat dupa montare si ocupa putin loc;
termocuplul are un cablu, are un instrument pe aproape, iar daca e conectat la un datalogger + PC, aduce mai mult a laborator de teste, peste toate cele in bucatarie sau living Smile
si desigur, daca termocuplul e Omega, atunci si instrumentul, sau datalogger-ul ar trebui sa fie Omega (sau Fluke, dece nu...), pentru a minimiza problemele de calibrare, ceea ce salta proiectul cu multe sute de $;

exista si alte variante: (1) numai adaptorul (piesa mecanica, vreo $72, cu termocuplul sau termometrul procurate local - n-am gasit ceva convenabil ca pret si cu tija de 3 mm), sau in varianta lux, (2) adaptorul plus toate cele: termometru, termocuplu, manometru - interschimbabile, in cateva zeci de sec.;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#3
Daca ma hotarasc si la termocuplu, va fi imperecheat cu asta:

http://pages.ebay.com/link/?nav=item.vie...1042480717

Termometrul il vreau sigur...este de ajuns pentru a observa care este comportamentul espressorului. Nu am destula experienta ca imi dau seama cum trebuie sa ma port cu el. Ma bucur ca varianta directa e cu 30 dolari transportul, dar poate mai vrea cineva si se transforma in 10...Smile
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#4
Ai rezolvat cu termometrul?
Sunt si eu interesat de un termometru eric, mai ales daca se pot diminua taxele de transport.
Rocket Evoluzione V2 + Mazzer SJ + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#5
Salut. Daca pe mine ma intrebi...nu am rezolvat...ca am dat espressorul. Dar si rancilio are un surub m6...si m-ar interesa in continuare. Poate in august...daca mai fac rost de bani...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#6
(06-01-2014, 16:30)nickso Wrote: ...Nu am destula experienta ca imi dau seama cum trebuie sa ma port cu el.
nu mai vreau sa intru in detalii, dar dupa un an de utilizare, cu termocuplu si datalogger, deci in setup-ul meu, spun ca senzorul din grup e doar unul din cei 3-4 senzori pe care-i folosesc la inregistrarea profilului sesiunii;
la un HX, o buna anticipare a temperaturii de extractie si a momentului cand trebuie inceputa extractia pentru atingerea temperaturii respective, se face bine cu contributia si a celorlalte date de temperatura, in special cea din tubul superior termosifon;
concret, in ce ma priveste, rareori, mai arunc o privire pe ecranul laptopului sa vad temperatura de extractie ('termometrul' lui Eric), dar de fiecare data inaintea unei noi extractii ma uit pe ecran sa vad timpul scurs de la terminarea precedentei si mai ales, daca s-a ajuns la peste 107C, mai bine 108C, in tubul superior termosifon; daca si temperatura grupului e inca in coborare, spre 88-89C sunt toate conditiile pentru atingerea unei temperaturi dorite in extractie, care, acum la 1,23 bar max in boiler, este in zona 93,8C; asta la shot-uri succesive; primul shot e o exceptie si aici jocul temperaturilor in termosifon (blocat/reluat) e un indicator bun pentru mine;
si din nou (avantaj...Eric): temperatura de extractie, e chiar temperatura apei imediat inainte de a fi dispersata pe puc, nu e temperatura in boilerul de extractie;

bottom line: termometrul lui Eric este un gadget util pentru cunoasterea comportamentului masinii si aprecieri post factum ale extractiei; dar pentru a fi folosit in alegerea momentului de inceput al extractiei pentru atingerea unei anume temperaturi in extractie, e nevoie de observatii indelungi, adaptate pentru o anume masina, cu observarea si a evolutiei in timp a temperaturii; observatiile si procedurile lui Eric pentru alegerea momentului de inceput extractie folosind termometrul, sunt valabile pentru anumite tipuri de masini, nu pentru Magica Bezzera;
dar utilitatea termometrului pe un HX, ramane indiscutabila;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#7
Descrii un setup foarte interesant.

Ai o schita / model / literatura / detalii suplimentare?
Eu sunt big data freak Smile
 
Reply
#8
Ma bate gandul din ce in ce mai des sa schimb clasicul cu un expresor din gama superioara.Si cred ca ma voi orienta spre Bezzera Magica.Imi puteti explica de ce " observatiile si procedurile lui Eric pentru alegerea momentului de inceput extractie folosind termometrul, sunt valabile pentru anumite tipuri de masini, nu pentru Magica Bezzera; "?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#9
masinile traditionale prosumer au destule handicapuri care le fac mai dificile si mai putin previzibile in exploatare:
- au o masa termica redusa in comparatie cu suratele lor comerciale; asta ingreuneaza obtinerea, prin mijloace simple, a consistentei regimului termic si ca urmare, a shot-urilor;
- sunt destinate si supuse unei palete foarte largi de moduri de utilizare; ceea ce inseamna regimuri termice diverse; asta, ca si considerentele de accesibilitate pret, inseamna un tuning minim sau deloc;
- sunt destinate utilizarii de catre amatori, acestia cu limitele si ideile lor Smile

(12-07-2015, 09:26)organon Wrote: ... ma voi orienta spre Bezzera Magica.Imi puteti explica de ce " observatiile si procedurile lui Eric pentru alegerea momentului de inceput extractie folosind termometrul, sunt valabile pentru anumite tipuri de masini, nu pentru Magica Bezzera; "?

cel putin 2 conditii individualizeaza  constatarile initiale ale lui Eric si limiteaza generalizarea:

- a lucrat cu QM Anita, sau altele asemenatoare, care sunt de tipul "dragon"; masina se "incinge" repede si daca faci o pauza mai mare, 2-3 min, e nevoie de un flush de racorire si HX si grup;
"dragonii" sunt masini cu un debit termosifon mare, care ating usor (depinzand de temp boiler si de nivel apa boiler) peste 100C in grup, in timpul asteptarii (idle);

- Eric - cel putin in perioada in care descria procedura - era consumator individual si facea shot-uri la intervale mari, variabile; masina era intotdeauna ajunsa in starea - cum ii zic eu - de recuperare in stare de repaus (recovery to idle);

Magica, la fel ca multe masini in fabricatie curenta, este o masina de tip "mixer", adica o masina cu "memorie termica" (Dan Kehn) mai lunga, o masina care se "incinge" mai greu si are timpi de recuperare mai lungi; asta se datoreaza - printre multe altele - folosirii unei forme de restrictie debit in circuitul termosifon: atat ca valoare - debit mai scazut, cat si ca distributie in cele 2 tuburi ce pleaca din HX spre grupul E61;  
rezultatul e ca grupul 'recupereaza' mai lent regimul termic propice unui nou shot si oricum, grupul in sine nu atinge temperaturi prea mari 94-97C sunt valori uzuale, depinzand de varia setari;

in plus, Magica are un tip de schimbator de caldura deosebit de al tuturor celorlalte masini HX E61 in oferta: tip boiler, implantat orizontal in boilerul de abur; cele 2 tuburi termosifon si tubul injectorului de apa pompata din rezervor, intra prin capacul acestui mic boiler; amestecul apei reci cu cea calda se face prin turbionare, iar "boilerul" HX este in imersie practic totala in apa boilerului de abur; volumul boilerului este de cca. 170ml (estimare);
etc.

toate acestea, fac total nepractica procedura Eric: adica fac un flush pana jos, la un 82-83C, apoi astept 4-6 min ca temperatura grupului sa urce lent pana spre un 92C cand dau drumul la extractie; sigur, vorbim de temperatura grupului, dar in cele cca. 5 min, temperatura a crescut excesiv in HX si cu procedeul respectiv mai si oparesc initial pucul!

Magica se preteaza bine la flush-and wait; respectand durata de recuperare pentru shot (cca. 2 min) se porneste shot-ul urmator dupa reamorsarea termosifonului, in conditii previzibile de temperatura;
asta nu exclude si varianta flush-and-go, pe termosifon blocat sau inversat;

nu mai descriu din nou un workflow potrivit pentru Magica - trebuie s-o fi facut deja de peste 4 ori in topicuri din acest forum; dar ideea este ca timpul de revenire pentru un nou shot este de cca. 2 min, ceea ce are importanta in cazul shot-urilor succesive: nu se face flush de racorire, doar un scurt flush 1-2s de curatire sita, imediat dupa scoaterea PF-ului; si da, seria de shot-uri succesive, facute la intervale de cca. 2 min, necesita doar un flush initial de racorire, cand se merge pe temperatura de oprire flush, acel "flush to" si care e functie de temperatura de repaus grup, dar de regula in zona 93-95C; daca primul shot urmeaza flush-ului la cca. 2:30 min, temp de extractie va fi cam la aceeasi valoare la care a fost temp de oprire flush;

temp primului shot depinde mult de parametrii flush-ului ce-l precede; temp shot-urilor succesive facute in marja de recovery to shot depinde de temperatura/presiunea si de nivelul apei din boiler.

bun, si-atunci la ce ajuta termometrul lui Eric in cazul Magica?
termometrul ofera un feedback al temperaturii efective de extractie; nu a temperaturii unui punct din boiler, ci a temperaturii pe canalul de injectare apa deasupra pucului!
asta inseamna inchiderea unei bucle de trial and error si asigurarea consistentei shot dupa shot; stiu care e temperatura shotului curent, stiu ce sa fac pentru shot-ul urmator...

ca exemplu: masina e in idle dupa o pauza de 20 min; temperatura indicata in grup este de 94C (alama grupului in punctul Eric);
fac flush, temperatura urca brusc (apa ce curge prin sita), spre 98-104C (durata interval, temp camerei, param lucru boiler etc.) si apoi coboara, in cca 10-12s, pana la 94, cand opresc flush-ul; in continuare temp urca putin 1-2C (temp alama) si apoi coboara, aproape liniar, timp de cca. 2:30 pana la 89-90C urmarind racirea grupului;
de aici devine stationara si dupa inca vreo 20-40s incepe sa urce usor; este zona de reamorsare termosifon; momentul potrivit pentru initiarea shot-ului este undeva dupa intrarea in palier, vreo 10-15s dupa ce temperatura nu mai coboara;
extractia, dupa primele 10s de 'cocoasa' se stabilizeaza la cca. 94C; liniar, cu o abatere de 0 - 0,2C...
toate depind de conditiile locale, desigur, dar in permanenta ramane o facilitate cheie: cunoasterea temperaturii de extractie; functie de care putem corecta intreaga procedura;

si totul - opinia mea - sub semnul renuntarii din start si definitiv la tabuu-uri, la rigiditatea unor percepte, in favoarea intelegerii a ceea ce se intampla in masina!

cele de mai sus sunt repetarea la nesfarsit a acelorasi "indicatii", corespunzatoare experientei mele de utilizare termometru - sute de log-uri de sesiune zilnice si folosirea simultana a cel putin inca un punct de masura temperatura in masina (temperatura HX mi s-a parut foarte utila in controlul temp de extractie);
orice altceva e posibil; posibil cu rezultate mai bune;



etc.
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#10
Multumesc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)