(20-11-2015, 17:37)Bcc Wrote: ... tinand cont ca toti zic de 88-90 , insa stau si ma gandesc ca poate nu toti se refera la temperatura in punctul Eric .Am observat ca daca eric arata 92 de exemplu cand incepe extractia intimpul preinfuziei apa urca la 97 in punctul eric si toata extractia sta pe acolo.Daca cobor PID...
- care 'toti' astia ?! temperatura apei de extractie cand 'loveste' pucul se considera in medie (Gwilym Davies si altii, multi) ca trebuie sa fie in medie la 93C;
poti urca la 94C, mai rar la 95C, pentru cafele mai putin solubile (cele prajite usor, sau cele foarte dure);
nu e bine peste 95C (apare supraextractie macar in anumite zone ale pucului, cu amarul de rigoare);
sau, poti sa cobori la 91C, sau mai jos, 88C-89C, pentru cafele foarte solubile, de ex., cele prajite tare etc.;
dar despre toate astea se pot gasi destule scrise deja in forum; si pe google; sau in standardele SCAE (cafea specialitate Europa), SCAA (State), sau INEI (Italia);
exista
WBC Procedure for Measurement of Brewing Water Temperature (nu neaparat sa faci la fel, dar pentru informare...)
printre altele, pentru un espresso italian certificat, la iesirea din puc (!), apa trebuie sa aiba
88C +/- 2C ceea ce ar corespunde acelorasi
93C +/- 2C pentru apa de extractie deasupra pucului;
in cazul unei masini HX, temperatura ce-o citesti pe PID, cu sau fara offset, are putina legatura cu temperatura de extractie; mai precis:
- pentru un prim shot, nu prea are legatura deloc!
asta pentru ca primul shot depinde de
primul FLUSH, cel de racorire macar, facut inainte de shot; la 10-30 sec (
flush-and-go), sau la 180 sec (
flush-and-wait, la masinile cu timp de revenire mai lung, cele de tip "mixer" conf. lui Dan Kehn)
temperatura de extractie la primul shot depinde de regula de
temperatura la care s-a oprit flush-ul si de
temperatura grupului in starea de idle, inainte de inceperea flush-ului; aceasta din urma, depinde, indirect de temperatura din boiler (PID), dar si de existenta unor restrictoare de debit in circuitul termosifon, adica de gradul de
tuning al termosifonului;
- pentru un set de shot-uri in succesiune, la interval in ordinul de marime al timpului de revenire al masinii (de obicei, cca. 120 sec), da, se observa o dependenta a temperaturii de extractie de temperatura din boiler, in sensul ca dupa 3-4 shot-uri, temperatura de extractie tinde sa se stabilizeze mai sus sau mai jos, functie de temperatura din boiler;
dar si aici, temperatura de extractie poate fi controlata cu un flush ce precede extractia;
la masinile HX, flush-ul aduce in primele cca. 10 sec apa supraincalzita din schimbator, apoi temperatura apei scade prin aportul de apa rece pompat in continuare din rezervor/retea;
apa asta interactioneaza cu grupul; termometrul Eric, dar mai ales un senzor de datalogger, ne permite sa vedem intregul proces: variatia temperaturii apei in timpul flush-ului (sau extractiei), apoi temperatura grupului in momentul cand nu mai curge apa etc.
rezulta ca prin flush, putem influenta temperatura grupului pe toata plaja temperaturilor de extractie; e o problema de timing si de experienta; dar dupa ceva timp si usor diferit pentru fiecare masina, se ajunge la o rutina de reglaj temperatura de extractie suficient de usor de aplicat; ok, nu la fel de simplu ca la apasarea unui buton, dar cu nimic mai prejos in ce priveste rezultatele!
asta pentru ca procesele termice in timpul extractiei sunt departe de a fi asa de liniare cum ni le imaginam;
se vorbeste de stabilitatea temperaturii ca si calitate de baza a masinii espresso;
de fapt, ceea ce conteaza este capacitatea masinii de a reproduce, conform unei interfete de control, un acelasi regim termic dorit;
si acest lucru e posibil (1) in pret de foarte multe mii de euro, cu materiale si manopera de calitate, si multa tehnologie moderna (un exemplu: Dalla Corte Mina -
http://www.dallacorte.com/index.html), sau
(2) cu solutii clasice - de calitate si astea - bazate pe mult control manual; masinile HX sunt un prim nivel de exemple, urmate de masinile cu levier si arc; stim ca profilul de presiune in extractie al acestor masini este o referinta pentru masinile moderne cu profilare de presiune;
insfarsit, masinile cu levier si arc, cu preinfuzie prin pompa, Strega fiind originalul, permit un control manual complex, atat al presiunii, cat si al temperaturii; o asemenea masina, cu o mai buna stabilizare si control al temperaturii grupului, cu un control al debitului pompei si cu posibilitatea de vizualizare a presiunii de preinfuzie, poate fi considerata o platforma de lucru atractiva pentru toti cei ce doresc sa se implice in procesul de preparare espresso si sa experimenteze in interiorul acestuia;
toate bune si clare cu temperaturile astea, doar ca
masurarea lor potrivit standardelor, presupune de regula aparatura scumpa;
termometrul plasat corect in grupul E61, in acel punct Eric, este o exceptie, fiind un mijloc relativ ieftin si precis de masurarea a temperaturii apei de extractie imediat inainte de dusul grupului, diferenta dintre cele 2 zone fiind in medie in interiorul erorii de masura a termometrului (cca. 1C);
despre acesta, despre log-uri ale profilelor de temperatura in 2-3 puncte dintr-o masina espresso HX (Magica) am mai scris, zic eu, destul; problema e ca informatia zace ingropata undeva in forum si ne e mai usor sa intrebam, sau sa ne dam cu parerea, decat sa confruntam parerile noastre cu cele deja scrise; intru lamurirea lor prin discutii!
revenind la citatul de mai sus: ai 92C la plecare, urca la 97C (
hump-ul HX) si... ramane acolo:
nu stiu
ce lungime are flush-ul ce precede shot-ul acesta, dar probabil n-ai racit suficient grupul cu el;
cand vine apa de peste 100C (asa ar trebui sa fie dupa un idle suficient pentru recuperare HX) grupul mai preia ceva caldura, iar in extractie E61 nu reuseste sa raceasca suficient apa de extractie la debitul de extractie (cca. 1,3 ml/sec);
insfasit, astea sunt speculatii, nu am suficienta informatie (si n-am lucrat cu Lelit-uri), in schimb in acest forum e destula...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)