• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Temperatura apei 88 ¼ C (± 2 ¼ C)

#1
La carte zice :  Temperatura apei de iesire: 88 ¼ C (± 2 ¼ C)
Cu ocazia instalarii termometrului Eric vad ca la PID 124 faceam cafea la 94 de grade , pentru a face ca la carte , adica macar la 90grd am scazut pana aproape de 115 PID , insa presiunea la abur vai de mama ei 0,3-0,4 

Voi respectati temperatuta de 90 gr la apa in zona grup ??
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
Flush ai facut?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
Nu exista "ca la carte" ci gustul tau dicteaza, de aceea ai PID si termometru Eric, sa experimentezi. Mai ales tu, daca nu suporti aciditatea, chiar e indicat sa stai in zona lui 94. 


Din ce am testat, la 115grade PL62T avea presiune de aburi ok. Dar oricum, e normal sa scada, caci scazi temperatura. Practic tu stabilesti regimul de functionare din PID, iar temperatura la grup o vei regla din flush-uri, cu ajutorul termometrului Eric.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
O chestie foarte interesanta dupa flush temperatura creste , de exemplu PID 115 , temp Eric 91,7 , 0,6 presiune abur , la un flush de 5 secunde urca pana la 95 apoi scade repede catre 92,8 si ramane mai mult constant pe langa 92,8  

E normal acest grafic in cele 5 secunde de flush 91,7-95-92,8 ?

In extractie 97 grade !!!!!!  Cu PID la 119 dupa 4-5 sec de flush de la 92 apa creste la 94-95 revine la 93 pun portfiltrul extrag si in timpul extractiei creste si se mentine la aproximativ la 97  !!!!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#5
(20-11-2015, 12:42)Bcc Wrote: La carte zice :  Temperatura apei de iesire: 88 ¼ C (± 2 ¼ C)....

....Voi respectati temperatuta de 90 gr la apa in zona grup ??

Cartea nu stie ce imi place mie !  Tongue
De trei zile imi place cafeaua la 93 gc ( Ethiopia de la Hotspot ) .
Inainte trăgeam de Panama Geisha la 89 gc .
Azi am amestecat Panama cu Ethiopia si la 91 de grade mi s-a parut delicioasa . O sa vad si la alte temperaturi ce iese . 
Pe masura ce ma indepartez de datat prajirii mai adaug cate un grad doua si mai pun si la doza putin .
Pana la urma temperatura o fixezi in functie de papilele tale . 
Cartea ne ajuta sa invatam , dupa care incepem sa experimentam .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#6
Cresterile acelea de temperatura sunt normale si specifice HX-ului, graficul unei astfel de extractii fiind reprezentat de o cocoasa specifica. Daca dai un search prin forum cautand modalitate de lucru cu un HX, vei gasi mai multe postari ale lui Radudani spre exemplu. in care publica impresiile sale, insotite de grafice. 

Aici spre exemplu
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(20-11-2015, 17:02)RaduCarutasu Wrote:
(20-11-2015, 12:42)Bcc Wrote: La carte zice :  Temperatura apei de iesire: 88 ¼ C (± 2 ¼ C)....

....Voi respectati temperatuta de 90 gr la apa in zona grup ??

Cartea nu stie ce imi place mie !  Tongue
De trei zile imi place cafeaua la 93 gc ( Ethiopia de la Hotspot ) .
Inainte trăgeam de Panama Geisha la 89 gc .
Azi am amestecat Panama cu Ethiopia si la 91 de grade mi s-a parut delicioasa . O sa vad si la alte temperaturi ce iese . 
Pe masura ce ma indepartez de datat prajirii mai adaug cate un grad doua si mai pun si la doza putin .
Pana la urma temperatura o fixezi in functie de papilele tale . 
Cartea ne ajuta sa invatam , dupa care incepem sa experimentam .
Asa este insa 97 de grade mi se pare cam mult tinand cont ca toti zic de 88-90 , insa stau si ma gandesc ca poate nu toti se refera la temperatura in punctul Eric .Am observat ca daca eric arata 92 de exemplu cand incepe extractia intimpul preinfuziei apa urca la 97 in punctul eric si toata extractia sta pe acolo.Daca cobor PID nu mai am abur , cam complicata treaba mai studiez ,,,  la gust e la fel ,,, inca nu vad diferente (implinesc o luna de cand ma joc cu espresso si asta e foarte important)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#8
(20-11-2015, 17:37)Bcc Wrote: ... tinand cont ca toti zic de 88-90 , insa stau si ma gandesc ca poate nu toti se refera la temperatura in punctul Eric .Am observat ca daca eric arata 92 de exemplu cand incepe extractia intimpul preinfuziei apa urca la 97 in punctul eric si toata extractia sta pe acolo.Daca cobor PID...

- care 'toti' astia ?! temperatura apei de extractie cand 'loveste' pucul se considera in medie (Gwilym Davies si altii, multi) ca trebuie sa fie in medie la 93C;
poti urca la 94C, mai rar la 95C, pentru cafele mai putin solubile (cele prajite usor, sau cele foarte dure);
nu e bine peste 95C (apare supraextractie macar in anumite zone ale pucului, cu amarul de rigoare);
sau, poti sa cobori la 91C, sau mai jos, 88C-89C, pentru cafele foarte solubile, de ex., cele prajite tare etc.;
dar despre toate astea se pot gasi destule scrise deja in forum; si pe google; sau in standardele SCAE (cafea specialitate Europa), SCAA (State), sau INEI (Italia);
exista WBC Procedure for Measurement of Brewing Water Temperature (nu neaparat sa faci la fel, dar pentru informare...)

printre altele, pentru un espresso italian certificat, la iesirea din puc (!), apa trebuie sa aiba 88C +/- 2C ceea ce ar corespunde acelorasi 93C +/- 2C pentru apa de extractie deasupra pucului;

in cazul unei masini HX, temperatura ce-o citesti pe PID, cu sau fara offset, are putina legatura cu temperatura de extractie; mai precis:
- pentru un prim shot, nu prea are legatura deloc!
asta pentru ca primul shot depinde de primul FLUSH, cel de racorire macar, facut inainte de shot; la 10-30 sec (flush-and-go), sau la 180 sec (flush-and-wait, la masinile cu timp de revenire mai lung, cele de tip "mixer" conf. lui Dan Kehn)
temperatura de extractie la primul shot depinde de regula de temperatura la care s-a oprit flush-ul si de temperatura grupului in starea de idle, inainte de inceperea flush-ului; aceasta din urma, depinde, indirect de temperatura din boiler (PID), dar si de existenta unor restrictoare de debit in circuitul termosifon, adica de gradul de tuning al termosifonului;
- pentru un set de shot-uri in succesiune, la interval in ordinul de marime al timpului de revenire al masinii (de obicei, cca. 120 sec), da, se observa o dependenta a temperaturii de extractie de temperatura din boiler, in sensul ca dupa 3-4 shot-uri, temperatura de extractie tinde sa se stabilizeze mai sus sau mai jos, functie de temperatura din boiler;
dar si aici, temperatura de extractie poate fi controlata cu un flush ce precede extractia;

la masinile HX, flush-ul aduce in primele cca. 10 sec apa supraincalzita din schimbator, apoi temperatura apei scade prin aportul de apa rece pompat in continuare din rezervor/retea;
apa asta interactioneaza cu grupul; termometrul Eric, dar mai ales un senzor de datalogger, ne permite sa vedem intregul proces: variatia temperaturii apei in timpul flush-ului (sau extractiei), apoi temperatura grupului in momentul cand nu mai curge apa etc.
rezulta ca prin flush, putem influenta temperatura grupului pe toata plaja temperaturilor de extractie; e o problema de timing si de experienta; dar dupa ceva timp si usor diferit pentru fiecare masina, se ajunge la o rutina de reglaj temperatura de extractie suficient de usor de aplicat; ok, nu la fel de simplu ca la apasarea unui buton, dar cu nimic mai prejos in ce priveste rezultatele!
asta pentru ca procesele termice in timpul extractiei sunt departe de a fi asa de liniare cum ni le imaginam;
se vorbeste de stabilitatea temperaturii ca si calitate de baza a masinii espresso;
de fapt, ceea ce conteaza este capacitatea masinii de a reproduce, conform unei interfete de control, un acelasi regim termic dorit;

si acest lucru e posibil (1) in pret de foarte multe mii de euro, cu materiale si manopera de calitate, si multa tehnologie moderna (un exemplu: Dalla Corte Mina - http://www.dallacorte.com/index.html), sau
(2) cu solutii clasice - de calitate si astea - bazate pe mult control manual; masinile HX sunt un prim nivel de exemple, urmate de masinile cu levier si arc; stim ca profilul de presiune in extractie al acestor masini este o referinta pentru masinile moderne cu profilare de presiune;
insfarsit, masinile cu levier si arc, cu preinfuzie prin pompa, Strega fiind originalul, permit un control manual complex, atat al presiunii, cat si al temperaturii; o asemenea masina, cu o mai buna stabilizare si control al temperaturii grupului, cu un control al debitului pompei si cu posibilitatea de vizualizare a presiunii de preinfuzie, poate fi considerata o platforma de lucru atractiva pentru toti cei ce doresc sa se implice in procesul de preparare espresso si sa experimenteze in interiorul acestuia;

toate bune si clare cu temperaturile astea, doar ca masurarea lor potrivit standardelor, presupune de regula aparatura scumpa;
termometrul plasat corect in grupul E61, in acel punct Eric, este o exceptie, fiind un mijloc relativ ieftin si precis de masurarea a temperaturii apei de extractie imediat inainte de dusul grupului, diferenta dintre cele 2 zone fiind in medie in interiorul erorii de masura a termometrului (cca. 1C);
despre acesta, despre log-uri ale profilelor de temperatura in 2-3 puncte dintr-o masina espresso HX (Magica) am mai scris, zic eu, destul; problema e ca informatia zace ingropata undeva in forum si ne e mai usor sa intrebam, sau sa ne dam cu parerea, decat sa confruntam parerile noastre cu cele deja scrise; intru lamurirea lor prin discutii!

revenind la citatul de mai sus: ai 92C la plecare, urca la 97C (hump-ul HX) si... ramane acolo:
nu stiu ce lungime  are flush-ul ce precede shot-ul acesta, dar probabil n-ai racit suficient grupul cu el;
cand vine apa de peste 100C (asa ar trebui sa fie dupa un idle suficient pentru recuperare HX) grupul mai preia ceva caldura, iar in extractie E61 nu reuseste sa raceasca suficient apa de extractie la debitul de extractie (cca. 1,3 ml/sec);
insfasit, astea sunt speculatii, nu am suficienta informatie (si n-am lucrat cu Lelit-uri), in schimb in acest forum e destula...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#9
Multumesc mult pentru efortul de a-mi raspunde atat de tehnic cuprinzator , voi mai cauta pe forum restul de detalii la aceste noi probleme neintelese .Incetul cu incetul ma mai luminez cate putin !!
Multam fain inca odata !!! 57


chiar si asa la temperaturi aiurea cu o crema care nu tine zahar si la cafele ba prea proaspete ba prea vechi ba prea acide ba prea amare am avut perceptii gustative DE VIS , sa nu mai zic de retrogust care ma da peste cap .Da ,,, si cand o-i mai elimina din greseli cum o fi ???? 
   Azi am gustat o cafea de la un vento de la care mi se parea ca scoate o cafea super si mi s-a parut o zeama colorata si amara fara pic de gust , incredibil !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#10
Eventual pune un clip cu procedura de lucru pe Eriuc, ca sa ne dam seama cum ai inteles sa folosesti flush-ul. Eu banuiesc ca faci doar 2-3 secunde Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Eu procedez in felul urmator cu aparatul meu(HX) pentru prima cafea a zilei:

- temperatura aratata de Eric inainte de flush e intre 89 si 91C functie de cat s-a incalzit aparatul
- fac un flush cam de 18 sec
- pe la sec. 8 temperatura a ajuns pe la 97C si se mentine pe-acolo pana la secunda 14
- in jur de 14 sec. temperatura incepe sa coboare
- la 18 sec am cam 93C pe Eric
- opresc flush-ul si las aparatul sa se stabilizeze, cam pana cand presostatul se opreste (rezistenta e oprita)

In acel moment incep extractia. Extractia se stabilizeaza pe la 91C.

Functie de cafea se intampla sa mai schimb lungimea flush-ului si sa extract la 89C (cafea cu arome subtile ex. Ethiopia, geisha, etc) sau cateodata pana pe la 95C. Contrar unor pareri populare, extrag cafeaua prajita mai mult la temperaturi mai inalte intrucat acea cafea nu mai are arome subtile ramase si temperatura inalta de extractie scoate gust mai pronuntat de cacao/martipan.

Ca si cei care au scris mai sus, iti recomand calduros sa experimentezi si sa gasesti ce iti place tie.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#12
(21-11-2015, 05:19)coffeesnob Wrote: Eu procedez in felul urmator cu aparatul meu(HX) pentru prima cafea a zilei: ...

era de stiut si temperatura/presiunea din boiler cu care lucrezi;
asta, pentru ca 89-91 este o temperatura de "full idle" (cum ii zic eu) cam scazuta;

in plus, temperatura maxima indicata in prima parte a flush-ului, cand apa care vine din HX este la o temperatura mult peste cea de fierbere, ar trebui sa fie undeva peste 100C; mai putin daca termometrul e prea "lent", sau cu un offset mai mare;
ai acel "flash-boil" la inceputul flush-ului, si cat dureaza?

sigur, intre HX-uri sunt destule deosebiri, dar pana la urma boilerul e setat de majoritatea, in zona 119-124C, iar grupul e E61;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#13
(21-11-2015, 05:19)coffeesnob Wrote: Eu procedez in felul urmator cu aparatul meu(HX) pentru prima cafea a zilei:

- temperatura aratata de Eric inainte de flush e intre 89 si 91C functie de cat s-a incalzit aparatul
- fac un flush cam de 18 sec
- pe la sec. 8 temperatura a ajuns pe la 97C si se mentine pe-acolo pana la secunda 14
- in jur de 14 sec. temperatura incepe sa coboare
- la 18 sec am cam 93C pe Eric
- opresc flush-ul si las aparatul sa se stabilizeze, cam pana cand presostatul se opreste (rezistenta e oprita)

In acel moment incep extractia. Extractia se stabilizeaza pe la 91C.

Functie de cafea se intampla sa mai schimb lungimea flush-ului si sa extract la 89C (cafea cu arome subtile ex. Ethiopia, geisha, etc) sau cateodata pana pe la 95C. Contrar unor pareri populare, extrag cafeaua prajita mai mult la temperaturi mai inalte intrucat acea cafea nu mai are arome subtile ramase si temperatura inalta de extractie scoate gust mai pronuntat de cacao/martipan.

Ca si cei care au scris mai sus, iti recomand calduros sa experimentezi si sa gasesti ce iti place tie.
cam cat lasi aparatul sa se stabilizeze ?
din 18 secunde de flush la 3 cafele se goleste rezervorul !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#14
(21-11-2015, 12:24)radudani Wrote: era de stiut si temperatura/presiunea din boiler cu care lucrezi;
asta, pentru ca 89-91 este o temperatura de "full idle" (cum ii zic eu) cam scazuta;

in plus, temperatura maxima indicata in prima parte a flush-ului, cand apa care vine din HX este la o temperatura mult peste cea de fierbere, ar trebui sa fie undeva peste 100C; mai putin daca termometrul e prea "lent", sau cu un offset mai mare;
ai acel "flash-boil" la inceputul flush-ului, si cat dureaza?

sigur, intre HX-uri sunt destule deosebiri, dar pana la urma boilerul e setat de majoritatea, in zona 119-124C, iar grupul e E61;



Temperatura in boiler nu o masor, dar presiunea (presostat cu 0.2 bar deadband) oscileaza intre 0.9 si 1.1 bar.

Temperatura de 91C e citita pe Eric dupa vreo ora de incalzire, fara apa in grup. Mai sus de 92C nu am vazut sa cresca, chiar dupa cateva ore de  idle.

Nu am observat sa am flash-boil la flush.




(21-11-2015, 13:23)Bcc Wrote: cam cat lasi aparatul sa se stabilizeze ?
din 18 secunde de flush la 3 cafele se goleste rezervorul !

Rezervorul e de 4 litri, nu imi fac probleme ca se goleste, fac maxim 6 cafele pe zi Smile.

Daca te referi la stabilizarea intre shoturi, nu trebuie sa astept; pana termin de rasnit (Pharos, rasnita manuala) si pregatit cafeaua aparatul e stabilizat. Mai fac un flush de 3, 4 secunde si pot extrage.
Are boiler destul de mare, de 2 litri.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)