Hello There, Guest! Login Register


Tamper dinamometric vs. Tamper clasic

#1
Am si eu urmatoarea chestiune pe care as dori sa o supun dezbaterii: dinamometric vs. clasic. Am cumparat de la Radu un tamper dinamometric Ascaso cu gandul sa mai elimin o variabila din procesul de preparare al espresso-ului. Sa ramana doar gradul de rasnire singura variabila.
Cu ocazia asta mi-am dat seama ca eu tampam cu o forta mai mare decat cei 14 kgf ai acestui tamper. Din cate estimez eu, cred ca ajungeam pana pe la 17 - 18 kgf, dar ma adaptam in functie de curgere.
Dupa ce am inceput sa folosesc dinamometricul, am observat ca nu mai curge crema, ci e zeama. Adica si in cazul unei macinari mai fine (60 de ml in 35 de secunde) tot nu are consistenta aceea cremoasa, ci a unei ape chioare. Nu mai spun ca a disparut spuma Huh Daca maresc putin gradul de rasnire (60 de ml in 25 de secunde), e si mai zeama.
Acu' nu stiu exact daca e din cauza tamper-ului sau din cauza cafelei (luna asta ma vrut sa incerc si de la HEDONE si am luat o jumatate de kg de Columbia Supremo si jumatate de kg de Ethiopia Sidamo). In paralel am mai luat si de la Leonardo Cafe (de la standul din mall) si tot la fel: zeama fara spuma.
Gustul in schimb nu e rau deloc.
Voi ce parere aveti?
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#2
Incearca sa tampezi pe un cantar si vezi la ce forta declanseaza...desi nu ar trebui sa aiba legatura. Oricum...nu te opreste nimeni sa tampezi cu o forta mai mare...pur si simplu continui apasarea si dupa ce declanseaza mecanismul. Am trecut si eu de curand la dinamometric, cu un concept art...sunt foarte multumit. Chiar si numai pentru ca nu mai stau sa ma mai gandesc prea mult la tampare...cel putin la forta aplicata...si in nici un caz nu a disparut crema...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#3
Pai e simplu, fa doua shot-uri consecutive folosind ambele tampere si spune-ne ce diferente observi.

Daca aveai obiceiul sa tampezi prea tare, atunci pe o tampare corecta va trebui sa macini putin mai fin.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
Pai la mine nu declanseaza. La mine apasarea se opreste la 14 kgf (talpa intra in maner complet). Nu e reglabila forta de apasare.
Din ce spune nickso, e posibil sa fie si din cauza cafelei, de aia am intrebat. Poate au mai observat acest aspect si alti colegi care au mai folosit acea cafea, iar partea cu tamparea sa nu aiba vreo influenta majora.

Voi incerca deseara sa fac 2 filmulete, cu si fara dinamometric, folosind aceeasi cafea.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#5
Uite si parerea mea , plecata de la experienta cu Lelit-ul de la birou !
Nu stiu de cand ai achizitionat aparatul si cum il cureti insa eu , la birou , nu mai beam cafea deoarece diferenta fata de ceea ce aveam acasa era pre mare .

Saptamana trecuta i-am desfacut subul care fixeaza sita grupului si stupoare .
Nici macar nu imi imaginam pe unde mai curgea cafeaua , atat de murdara era sita pe dedesubt ( desi curatirea se efectua saptamanal ) .
Curatirea a durat deoarece stratul depus s-a dovedit a fi prea rezistent .
Operatiunea odata terminata am facut cateva shoturi .
Erau la calitatea pe care o stiam eu . Curgere , corp , crema , gust foarte bune , cu Sweet de la Sarkis . Toti au remarcat schimbarea majora !
Rasnita este MDF , tamperul Ascaso dinamometric .
Dupa descrierea ta gasesc multe similitudini cu ce am constatat si eu inainte de curatirea mai serioasa a aparatului .

Daca nu ai incercat deja , curata si tu grupul dand sita jos . Recomand asta tuturor posesorilo de Lelit ( si nu numai ) , ca odata pe luna sa curete separat sita dusului .
Nu din cauza tamperului nu obtii un shot cum iti dorest . Dimpotriva , el te ajuta mult sa ajungi la ceea ce vrei .
Daca ai cea mai mica rezerva legata de eficienta acestuia poti sa mi-l dai inapoi si iti voi restitui banii plus transportul ( sau il expediezi cu plata ramburs )
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#6
He hee... Pai eu in fiecare saptamana fac back-flash (fara detergent, ca ala il fac odata la 5-6 saptamani) cu sita data jos.
Iar sita o curat cu solutie facuta cu sare de lamaie (pun intr-un castronel si sita de la dus si sita de la portafilter).
Nu e vorba de nici o rezerva. E vorba ca vreau sa invat sa-l folosesc. Smile Poate fac eu ceva gresit...
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#7
Am facut niste teste.

Cu tamper dinamometric (e supra-extras, dar macinat mai mare curgea zeama chioara): http://www.youtube.com/watch?v=zONS6HX8AYo&feature=youtu.be

Asa arata rezultatul:
[Image: cxr3.jpg]

[Image: pee5.jpg]


Cu tamperul clasic:
http://www.youtube.com/watch?v=_DT8XgVTn1Y&feature=youtu.be

Si rezultatul:

[Image: 1nkx.jpg]

[Image: 1tpe.jpg]
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#8
Inca odata , repet , modul de tampare , ca este cu tamper dinamometic sau cu unul normal nu are efect asupra cremei sau curgerii . Presiunea constanta cu care se tampeaza ajuta la rducerea variabilelor care influenteaza calitatea shotului si permite canalizarea atentiei pe rasnire si manopera .
Nu stiu ce trepte de reglare are asnita insa te afli intre trepte si este nevoie sa rasnesti o idee mai fin , iar daca nu poti sa maresti putin cantitatea de cafea .
Nu este de mirare ca nu ai crema la o cafea supraextrasa .
Deasemenea variatiile bruste de presiune , din timpul extractiei dar si curgerea neuniforma arata probleme de distibutie , pucul distruganu-se pe parcursul extractiei . Daca tamparea este corecta , 14 kgf si se pastreaza paralelismul intre suprafata pucului si marginea sitei , problema apare din cauza cantitatii insuficiente de cafea , granulatie necorespunzaoare sau distibutie defecuasa .

Mareste putin cantitatea de cafea ( ce cantitate folosesti ? ) , distribuie si niveleaza cu atentie si vezi ce rezulta . Nu este nevoie sa presezi de 2 ori . Poate fi suficient si o singura data cu polishare prin apasare si rotire fara presiune mare .
Ce cafea ai folosit ? Cand a fost prajita si la ce grad ? Rasnita este curatata ?
O cafea prajita city sau city+ nu exceleaza in crema iar daca mai este si Kenya sau Ethiopia iarasi , mai subire !
Oricum ce se vede in clip nu este in regula , dar cu siguranta nu tamperul este de vina pentru asta !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#9
Folosesc intre 15 si 16 grame de afea Ethiopia Sidamo (de la Hedone). Prajita in data de 27 noiembrie. Rasnita este stepless (vezi semnatura) si a fost curatata ultima oara acum o saptamana (macinand boabe de orez).
Am vazut si eu variatiile de presiune din timpul curgerii. Ca mod de distribuire: bat portafiltrul cu fundul de masa si cafeaua se indeasa si niveleaza ea singura.
Ca sa folosesc metoda clasica (nivelat cu degetul - indepartat surplusul de cafea) ar insemna sa am mai mult de 16 grame in portafiltru, undeva pe la 17-18 grame ca sa fie "cu varf", sa am de unde nivela. Paralelismul se pastreza din cate stiu (adica urmaresc asta).
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#10
Ca este mult sau putin asta e ! La mine nu intra , totusi , mai mult de 17g cu sita plina .
Nivelare inseamna sa ai o suprafata continua si uniforma intre cafea si marginea sitei .
Nu mai bate portfiltrul de masa , fa motul cu cafea macinata si cu ajutorul unui card sau cu ceva drept , imprastie uniform cafeaua si fa-i suprafata plana . Te vei obisnui si nu vei pierde , astfel , niciun gram de cafea , iar cand vei presa , talpa tamperului va intra complet in sita si vei avea si distanta optima pana la duș.
Pentruca nu procedezi astfel ai acele variatii mari de presiune cu curgere neuniforma . Daca vei umple sita s-ar putea sa fie nevoie sa macini chiar mai mare , nu mai fin !
De la o Ethiopia prajita cu 3 saptamani in urma nu prea mai poti cere crema , cu atat mai mult cu cat se recomanda ca aceasta sa fie prajita city , max city+ , pentru a pastra complexitatea aromei .
Deci am intuit bine vizionand clipul . Probleme cu nivelarea , pornind de la cantitatea de cafea folosita si care te impiedica sa faci corect aceasta operatie , soiul de cafea si gradul de prajire care ii confera un corp mediu si o curgere nu prea cremoasa , dar si vechimea caflei .
Pune accent pe distributie si nivelare deoarece aceste manopere stau la baza formarii unui puc compact care , la randul sau , genereaza o curgere uniforma si controlata .
Impreuna cu tamparea constanta , operatiile de mai sus , bine executate garanteaza reusita unui puc in care sa nu apara defecte in timpul extractiei .
Tocmai de aceea rasnita este atat de importanta . Gradul de macinare trebuie sa fie singura variabila in pregatirea unui espresso , cu conditia sa respectam constant celelalte etape.
Incearca totusi si asa !
Te va surprinde placut rezultatul .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#11
Multam frumos de ponturi. Din pacate, desi termin acum Ethiopia, mai am inca vreo 250 de grame de Columbia Supremo din aceeasi transa. De-abia dup-aia sa mai incerc cu un sweet de la Mihai. Va tin la curent.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#12
Cu sita oarba mai ai fluctuatii de presiune?
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#13
(19-12-2013, 00:15)nickso Wrote: Cu sita oarba mai ai fluctuatii de presiune?

Nu am fluctuatii de presiune cu sita oarba .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#14
Dar tu kum? Ma uitam la filme si...nu-mi aduc aminte sa fi vazut asemenea fluctuatii pe undeva, indiferent de starea pucului...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#15
La toate back-flush-urile pe care le-am facut nu am avut nici o variatie de presiune. Mai verific maine o data si va spun.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#16
(18-12-2013, 13:01)kum Wrote: ...sita o curat cu solutie facuta cu sare de lamaie...
Folosesc intre 15 si 16 grame de cafea ...

- sita e 'naclaita' cu depuneri grase in primul rand, deci se curata - cand e scoasa in afara masinii - cel mai bine cu detergent (moale, de vase; dar desigur, exista si Urnex Cafiza...);

- nu insist (destul) cu o opinie deloc singulara in practica home-barista: forta de tampare nu e relevanta pentru calitatea shot-ului!
caracteristici inportante in ce priveste tamparea, sunt (1) consistenta de la un shot la altul si (2) considerarea tamparii ca parte a distributiei; tamparea niveleaza si elimina eventuale pungi de aer in masa macinaturii, eventual poate ajuta la redistribuirea periferica a macinaturii (rostogolirea bazei tamperului - nutation);
tamparea creaza acel 'pat' fixat, de macinatura;
o forta de tampare de 15 Kg, corespunde la cca. 0,56 bar pe suprafata pucului, deci presiunea apei de 9 bar este de cca. 16 ori mai mare!
dar se afirma: fortele mari de tampare maresc riscul de channeling;

- da, distributia e piatra de incercare (si de... hotar) in pregatirea shot-ului; pentru cei mai meticulosi, ea trebuie asociata cu un portafiltru bottomless, pentru ca acesta iti permite sa vezi direct calitatea distributiei realizate in pregatirea shot-ului, efectele crapaturilor in pucul de cafea, viteza de curgere;
extractia sub presiune se realizeaza datorita rezistentei hidraulice opuse de puc (site/PF nepresurizate), ok, dar asta nu datorita gradului de compactare prin tampare a macinaturii in sita, ci datorita in principal migratiei macinaturii mai fine in partea de jos a pucului; prin preinfuzie, pucul se umfla, dar cu o distributie corecta, se umfla suficient de uniform ca sa fie compactat de presiunea de 9 bari la care ajunge apa; tamparea ajuta evident, la aceasta umflare uniforma a pucului: apa sub presiune nu gaseste canale de minima rezistenta si actioneaza (dizolva) asupra a cat mai multa macinatura posibila(important fiind acel TDS - total disolved solids);
in afara de o distributie proasta, orice (mini)soc mecanic asupra sitei, inclusiv cu tamperul, poate determina crearea de zone cu coeziune mai scazuta (in special cu peretii sitei, dar si intre particule), care pot genera mici canale de fuga, prin care apa isi 'descarca' presiunea fara sa se mai insiste pe dizolvarea unor solide din grauntele de cafea...

de fapt, se afirma ca o presiune mare de tampare mareste riscul de channeling;

se poate specula in continuare pe aceasta tema, de ex.: izbind (usor, desigur) portafiltrul pentru a aseza macinatura (ca sa incapa mai multa, nu vad alt motiv justificat), se favorizeaza prematur - zic eu - caderea particulelor mai fine in jos si astfel, coeziunea particulelor mari ramase scade, ceea ce, la o masina consumer si cu presiune mare (12 bar) va favoriza acelasi 'channeling' - cauza dominanta a shot-urilor proaste...
metoda de distributie difera dupa preferinte, dar si dupa cat de pufos si fara bulgari macina rasnita;
(offtopic) merita mentionat ca rasnitele pentru espresso macina multimodal, adica genereaza intentionat si macinatura fina, dar e important ca distributia dimensiunii particolelor sa fie consistenta si grupata (bimodal);

in ce ma priveste, fac distributia simplu, cam asa cum spunea si RaduCarutasu: macinare fara aglomerari, usor cu varf (sustinut si de timer-ul rasnitei), cantarita si apoi rasa (nu "indesata") la nivelul marginii, prin miscari NSEV (folosesc un cutit lat de plastic); din nou cantarire, finala, trebuie sa aiba 16,0-16,2 g; o variatie de 0,5 g compromite deja setarile si chiar, shot-ul; tamparea e usoara si cu miscari (incerc) racordate, fara nimic brusc;
apas cu cateva Kg (probabil) si folosesc cel mai mult tamperul Motta (bubinga, 57,8 mm), usor mai mic decat sita (58,6 mm sus), ceea ce-mi convine atat pentru rostogolire baza, cat si pentru scoatere usoara;

exista multe drumuri de la espressorul manual sau semiautomat, la o "combina" espresso automata (transformarea bucatariei, de care se vorbea aici...) si cate putin, ne 'straduim'cu totii;
in opinia mea, tamperul dinamometric, mai apoi tamparea automata, e deja o cale Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#17
(19-12-2013, 13:02)radudani Wrote: - sita e 'naclaita' cu depuneri grase in primul rand, deci se curata - cand e scoasa in afara masinii - cel mai bine cu detergent (moale, de vase; dar desigur, exista si Urnex Cafiza...);

- nu insist (destul) cu o opinie deloc singulara in practica home-barista: forta de tampare nu e relevanta pentru calitatea shot-ului!
caracteristici inportante in ce priveste tamparea, sunt (1) consistenta de la un shot la altul si (2) considerarea tamparii ca parte a distributiei; tamparea niveleaza si elimina eventuale pungi de aer in masa macinaturii, eventual poate ajuta la redistribuirea periferica a macinaturii (rostogolirea bazei tamperului - nutation);
tamparea creaza acel 'pat' fixat, de macinatura;
o forta de tampare de 15 Kg, corespunde la cca. 0,56 bar pe suprafata pucului, deci presiunea apei de 9 bar este de cca. 16 ori mai mare!
dar se afirma: fortele mari de tampare maresc riscul de channeling;
.................................

faine explicatii
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#18
Saru'mana boieri domnia vostra! Mi s-a mai ridicat pâcla de pe ochi putin. Smile
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#19
Tinand seama de explicatiile colegilor am inceput sa obtin ce trebuie. Intr-adevar, la distributie era problema. Plus faptul ca Ethiopia nu e o cafea care sa mai faca spuma. Acum am (din aceeasi sarja) o Columbia Supremo cu care am facut teste.
Fara atentie la distributie obtin acelasi rezultat jalnic. Daca distribui uniform, obtin iarasi curgerea aia cremoasa.
Nici prin gand nu mi-ar fi trecut ca o chestiune (aparent) asa minora are o asa mare importanta. Spun (aparent) minora pentru ca si inainte distribuiam, doar ca nu foarte foarte riguros. Dar se pare ca fiecare aspect conteaza.
Multumiri inca o data.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#20
Cand am schimbat distribuitorul de cafea la bar, nu ne-au mai adus tamper, motivand ca ei seteaza granulatia fina si nu mai este nevoie de tampare atat de ferma, rasnita lor avand o chestie atasata sus, gen tamper, in care impingi. Fiind o pozitie incomoda, nu reusesti decat sa o nivelezi putin, nicidecum sa presezi cafeaua. Eu le-am zis ca mi se pare o prostie.... dupa lungi insistente mi-au adus si un amarat de tamper. La o adica, poti seta granulatia atat de fina incat nu ar mai avea nevoie deloc de presare, dar oare ar fi ok...? Eu nu cred.....
Fiorenzato F 5 G/T; Astoria S/N 571491 model SAE/2-PA
 
Reply
#21
(14-03-2014, 00:22)liviu88s Wrote: Cand am schimbat distribuitorul de cafea la bar, nu ne-au mai adus tamper, motivand ca ei seteaza granulatia fina si nu mai este nevoie de tampare atat de ferma, rasnita lor avand o chestie atasata sus, gen tamper, in care impingi. Fiind o pozitie incomoda, nu reusesti decat sa o nivelezi putin, nicidecum sa presezi cafeaua. Eu le-am zis ca mi se pare o prostie.... dupa lungi insistente mi-au adus si un amarat de tamper. La o adica, poti seta granulatia atat de fina incat nu ar mai avea nevoie deloc de presare, dar oare ar fi ok...? Eu nu cred.....

Cine regleaza rasnita? Distribuitorul sau cel care prepara cafeaua ? Smile
Lasand gluma la o parte... esti in situatia in care poti sa faci teste comparative, cu tamper, fara tamper...etc.
Posteaza experimentele aici ! Wink
 
Reply
#22
(14-03-2014, 00:22)liviu88s Wrote: La o adica, poti seta granulatia atat de fina incat nu ar mai avea nevoie deloc de presare, dar oare ar fi ok...? Eu nu cred.....

nu, sa mergi mai 'strans' cu rasnita ca sa elimini tamparea nu e o solutie!

cred ca nu va fi niciodata destul sa accentuez ca tamparea nu are rolul si nici nu poate fi folosita pentru reglarea debitului in extractie; macar pentru faptul ca presiunea apei pompate, acei 9 bar in timpul extractiei, e mult mai mare decat presiunea ce o poti exercita cu tamperul, chiar daca... te urci pe el Smile
repet cam cele spuse putin mai inainte in acest thread...

tamparea compacteaza pucul, elimina pungile de aer si in general, uniformizeaza distributia, oferind un strat egal de cafea pentru preinfuzie, ceea ce imbunatateste mult extractia la masinile de casa si reduce riscul de 'strapungere' a pucului prin crapaturi;
altfel spus, rolul distributiei macinaturii, inclusiv compactarea acesteia cu tamperul este de a oferi o rezistenta hidraulica egala, pe toata suprafata pucului;

ce se intampla cu un shot cand nu s-a facut tampare deloc, e ceva ce i s-a cam intamplat fiecaruia: debitul creste mult, presiunea pompei vibratoare scade (3-4 bar), blonding-ul apare foarte repede etc.
o subextractie accentuata...
cand nu se face tamparea, la o masina de casa, macinatura se umfla neuniform in preinfuzie si cand apa la presiune nominala ataca masa de cafea inmuiata, apar evident zone de rezistenta hidraulica minima, care conduc apa mult mai bine si realizeaza astfel cresterea fluxului si subextractia; caz in care, o macinatura suprafina nu rezolva problema, vor ezista oricum inegalitati de distributie si 'canale' strapunse...

apropo de macinatura fina, rasnitele de espresso macina (de dorit) bimodal, si in timpul unei extractii corecte, se vorbeste de 'fines migration' - apa 'navalind' peste pucul preinfuzat, antreneaza uniform macinatura mai fina inspre partea de jos a sitei, unde se formeaza un strat - de dorit a fi uniform - cu rezistenta hidraulica mai mare; asta reduce debitul apei de extractie la valoarea dorita si apa se distribuie uniform in intreaga masa a pucului, realizand o extractie cat mai completa;

ca ilustrare sugestiva a celor de mai sus, recomand clipurile cu portafiltru transparent (!) de pe home-barista...

de mentionat ca unele masini comerciale performante scot shot-uri bune fara tampare prin capabilitati de reglare a debitului (flow profiling);
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#23
Buna ziua , recent mi-am achizitionat un tamper dinamometric concept art . Il am setat pe 16 kg si pentru 2 shoturi folosesc 15 gr cafea . Imi iese ceva bun dar sunt curios voi cum alegeti :
- Cu ce greutate tampati (se poate spune si la tamper normal ) si ce gramaj folositi .
- Si pentru un singur expresso folositi tot aceeasi tampare ? si ce gramaj folositi .

Prin chestia asta poate mai invatam ceva nou Smile - cel putin eu Smile
Expobar Brewtus IV , M Vario , VST , Dinamometric , Knock Box , V60 , Hario Mill and more
 
Reply
#24
(22-03-2014, 16:04)Adrian86 Wrote: Buna ziua , recent mi-am achizitionat un tamper dinamometric concept art . Il am setat pe 16 kg si pentru 2 shoturi folosesc 15 gr cafea . Imi iese ceva bun dar sunt curios voi cum alegeti :
- Cu ce greutate tampati (se poate spune si la tamper normal ) si ce gramaj folositi .
- Si pentru un singur expreso folositi tot aceeasi tampare ? si ce gramaj folositi .

Prin chestia asta poate mai invatam ceva nou Smile - cel putin eu Smile
Eu merg cu 18g respectiv 10 g, forta 12 (uneori apas si a doua oara dupa lustruire) si la single rasnesc putin mai fin.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#25
(22-03-2014, 16:19)baloozzy Wrote:
(22-03-2014, 16:04)Adrian86 Wrote: Buna ziua , recent mi-am achizitionat un tamper dinamometric concept art . Il am setat pe 16 kg si pentru 2 shoturi folosesc 15 gr cafea . Imi iese ceva bun dar sunt curios voi cum alegeti :
- Cu ce greutate tampati (se poate spune si la tamper normal ) si ce gramaj folositi .
- Si pentru un singur expreso folositi tot aceeasi tampare ? si ce gramaj folositi .

Prin chestia asta poate mai invatam ceva nou Smile - cel putin eu Smile
Eu merg cu 18g respectiv 10 g, forta 12 (uneori apas si a doua oara dupa lustruire) si la single rasnesc putin mai fin.
foarte intresant ... si eu credeam ca pun mult 15gr Smile
Expobar Brewtus IV , M Vario , VST , Dinamometric , Knock Box , V60 , Hario Mill and more
 
Reply
#26
(22-03-2014, 16:22)Adrian86 Wrote: foarte intresant ... si eu credeam ca pun mult 15gr Smile
20 am pus maxim.

Uite si alte pareri:
http://www.home-barista.com/tips/how-can...t2485.html
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#27
Poate ai sita mai mare baloozzy, dar pe cand aveai Lelit, puteai pune 18g in sita originala?

Adrian, te rog, espresso nu expreso! Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#28
(22-03-2014, 16:29)Lyvyoo Wrote: Poate ai sita mai mare baloozzy, dar pe cand aveai Lelit, puteai pune 18g in sita originala?
Am si o sita mare (tripla), dar pentru 20g in Lelit am martor, pe Paul - la curs.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#29
Eu credeam ca un espresso trebuie facut in 25 sec , 30ml - 7gr sau 60ml 14 gr
Expobar Brewtus IV , M Vario , VST , Dinamometric , Knock Box , V60 , Hario Mill and more
 
Reply
#30
Ma tot lovesc de aceasta problema referitoare la tampare. Am aruncat pana acum sute de grame de cafea pana sa gasesc combinatia potrivita intre tampare, granulatie, spuma si soliditatea pucului. . De fiecare data cand incercam o granulatie fina si tampare medie mi se bloca espressorul. Cand maream granulatia nu facea spuma deloc si era ciorba. Nu mai zic ca pucul era foarte mocirlos.
De doua saptamini am ajuns la un compromis, pucul fiind si el mult mai uscat (de cele mai multe ori depinde de cantitatea de cafea pe care o pun-15 g) dar nu stiu daca este corect sa continui asa:
Granulatia pe care o am este putin mai fina decat cafelele din comert iar tamparea o fac doar pentru uniformizare. Pur si simplu asez tamperul aplicand cu foarte putina presiune si doar sa uniformizez. Daca apas mai tare nu-mi curge nimic nici dupa 12 secunde de la pornirea pompei.
Picurarea are loc dupa 7-8 secunde de cand pornesc pompa iar pentru 60 de ml, in conditiile actuale, este nevoie de 30 de secunde.
Mentionez ca folosesc o sita bezzera de 14g, espressorul nu este modificat la 9 bar iar cafeaua este sarkis chocolate. Inca nu am curaj sa ma bag sa-l modific din cauza garantiei si a faptului ca acel picurator se scoate foarte greu pentru a pune un manometru.
Multumesc.
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)