(08-05-2015, 19:46)Lyvyoo Wrote: ... ar macina mai fin pentru ristretto-uri putin supraextrase, cu un corp exagerat de pronuntat pentru un pasionat din valul al treilea, astfel ca tamparea usoara, mai mult de forma, devine o necesitate.
daca te referi la tamparea din clipul de mai sus, e usoara pentru ca un barista ar face sindrom carpian la sute sau mii de tampari pe zi...si Gwilym Davies tampeaza rapid si usor; dar italienii exceleaza si motivul ar fi - ce spuneam si mai sus - ca nu e nevoie de tampare in forta!
tamparea e un ritual supraestimat de catre entuziastii barista de casa; si de aici mai departe si fetisizarea pucului dupa extractie, acea pucologie
este gresit sa credem ca prin tampare putem repara ceva la o macinatura proasta sau nepotrivita, distribuita inegal in sita; sau ca, prin forta tamparii influentam direct debitul in extractie!
indirect, probabil, dar mecanismul - dupa parerea mea - e mai complex si implica de fapt, un proces incomparabil mai important decat tamparea: preinfuzia;
da, e posibil ca sudicii Italiei, obisnuiti cu bogatia de arome a hranei mediteraneene, sa prefere supraextractia si cafelele mai amare, in timp ce nordicii, in cautarea de flori si lumina, sa prefere prajelile usoare si subextractia acida;
dar supraextractia se obtine mai usor deja din boabele prajite dark, mai solubile; macinarea mai fina adauga la gust pentru ca se pot face extractii mai complete; dar macinatura fina nu va sufoca un Bosco cu 4 gr cum e in clip, nici daca te urci pe tamper
se stie ca masinile cu levier si arc au o preinfuzie lenta care pregateste si permeabilizeaza orice puc rezonabil ca doza; care pe urma se extrage sau supraextrage...
la masinile noastre, un puc cu macinatura fina si doza prea mare, sufoca masina, mai ales daca e tampat prea puternic;
probabil, dar am putea incerca sa ne explicam ca tamparea sufoca masina indirect, prin intermediul altui fenomen, cum spuneam mai sus: preinfuzia (sau pre-extractia, cum apare mai nou, la Slayer, dar si la Strega - cand presiunea de preinfuzie poate fi si mare); un puc de macinatura prea fina pentru doza respectiva, apasat cu o forta prea mare, va fi preinfuzat incomplet; dupa apa de presiune mai mica din faza de preinfuzie vine apa fierbinte la presiune si debit nominale peste o mare parte din puc ramasa uscata; astfel, fenomenul de
migrare particule fine va fi maxim si se va forma la baza pucului un pat rezistent hidraulic ce sufoca masina; daca se tampeaza fin, sau daca lucram cu o masina cu levier, preinfuzia poate fi completa; particulele fine sunt in majoritate blocate intre particulele mari umflate si fenomenul de migrare
fines e mult diminuat; debitul va fi mai mic, dar extractia are loc;
observatii:
- acele
fines, sunt particule mici, de ordinul catorva zeci de microni, ce rezulta ca produs secundar al macinarii; se pare ca sunt ceva mai multe in cazul macinaturii reglate mai fin; mai putine la prajelile usoare etc.;
altfel, particulele macinate 'la dimensiune' sunt de ordinul a sute de microni si acestea sunt volumul majoritar in care se face extractia;
- particulele fine de 40-50 microni, afecteaza consistenta extractiilor, mai ales la macinaturile proaste si masinile cu dus rudimentar de dispersie apa care determina preinfuzii incomplete; si e vorba atat de 'supraextractia' de care se vorbeste, cat si de trecerea a o parte din acest praf, in extractia din ceasca marind totalul de materie extrasa;
- deseori cand scriem prin postari, de
supraextractie, ne gandim la extractii care dureaza mult, dar in realitate acolo nu e vorba de supraextractie propriu zisa (solubile din macinatura, cat mai multe in lichidul de extractie), ci de un fenomen de 'coacere' a macinaturii, cand aceasta sta prea mult timp in contact cu apa fierbinte si la presiunea de extractie; fenomenul acesta de coacere a macinaturii este complex si el, seamana cu procesul de fabricare a cafelei solubile, cand prin ruperea lanturilor lungi de molecule ale substantelor insolubile (celuloza), apar componente solubile si cu gust putin agreabil, de regula amar(Jim Schulman); probabil similar 'cracarii' ;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)