• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Starea pietei de cafea verde

#1
Emisfera vestica se confrunta cu o seceta prelungita.
In Brazilia, apa este rationalizata in 142 de orase (sursa).
Pretul de bursa al cafelei verzi a crescut brusc de la 113,85 la sfarsitul lunii Ianuarie 2014 la 168,8 in prezent (sursa)
Pretul este exprimat in centi US / livra (0,453 kg).
O sa mai creasca pretul la carnea de vita, soia, suc de portocale si zahar (Brazilia este cel mai mare producator).
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#2
A transmis pentru Espressoman.ro, Radu Manea. Baieti, aveti legatura Smile

Fac si eu haz de necaz. Se anunta vremuri grele daca natura nu va fi mai iertatoare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Norocul nostru ca ne ramane emisfera estica... Smile
Expobar Diamant base 2 gr, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
#4
Este deranj furnizorii de cafea DEJA au crescut preturile cu aprox . 30-40% la toate cafelele indiferent de origine America , Asia sau Africa
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#5
Un articol pe aceasta tema: http://www.washingtonpost.com/blogs/wonk...-shortage/
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#6
Am primit un mail in seara aceasta de la un roman expatriat care are o mica plantatie de cafea in Brazilia, Minas Gerais. Am inceput recent sa corespondam si l-am rugat sa-mi confirme starea productiei de cafea din Brazilia.

Citez integral raspunsul dansului referitor la intrebarea mea legata de seceta:

"Ca sa va răspund la intrebare, aici este seceta mare, de peste 100 de ani nu a mai fost așa. 20% din producția de cafea anul acesta s-a pierdut, iar anul viitor vreo 10% dacă totul merge bine! Cine a plantat cafea anul acesta a pierdut tot, plantarea este un procedeu dificil si costisitor, la prețul cafelei de anul trecut de 300 reali multe cunoștințe au abandonat culturile de cafea. Eu cred ca prețul cafelei va creste, aici se speculează ca va ajunge la prețul de acum 2 ani 500-530 reali. Cat despre Columbia se aude ca in multe părți ale țării a dat inghetul deci si acolo producția va fi compromisă, in Vietnam (producător de robusta) cică si pe acolo s-ar fi intamplat ceva, deci cred ca prețul creste si din aceste cauze."

Acum 3 ani, pretul pe bursa a atins 300 centi US pe livra cafea verde (sursa).

Este posibil sa vedem aceeasi miscare de preturi in aprilie-mai anul acesta si sa depasim "recordurile" din 2011.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#7
Dar un 5.50 la achizitie in loc de 4E (adica aprox, 30% grosso modo), pentru o cafea generica, ar trebui sa se vada cu mai mult de 5-6 lei in pretul cafelei proaspat prajite de la noi?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Din punct de vedere strict matematic, daca luai 1kg cu maxim 18 lei nu ar trebui sa ajungi peste acei 5-6 lei... Dar nu cred ca e cazul. Big Grin

Depinde de surse, de marje, de stocurile existente, de calculele prajitorilor.... Pana la urma nu este nici in interesul lor sa creasca foarte mult pretul.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#9
Da. Ar trebui sa se vada cu mult mai mult.

Am facut mai jos un calcul. Sper sa fie corect pentru ca sunt pe jumatate adormit.

Cresterea de la 4 la 5,5 inseamna +37,5%.
5,5 - 4 = 1,5 euro / kg => 1,5 euro * 4,5 lei / euro = 6,75 lei la kilogram verde => +7,94 lei la kilogram prajita.

O crestere de 60% ar inseamna un pret de 4 * 1,6 = 6,4 euro / kg
6,4 - 4 = 2,4 euro / kg => 2,4 euro * 4,5 lei / euro = 10,8 lei la kilogram verde => +12,7 lei la kilogram prajita. Fara TVA. Sau +15,74 lei cu TVA.

La pretul de lista din Hamburg se adauga 0,153 euro / kg (acciza = 0,153 * 4,783 lei / euro = 0,731 lei / kg ) si cam 0,3 - 0,4 euro / kg fara TVA pentru transport (= 0,4 *4,5 lei / euro = 1,8 lei / kg).

Mai pune in calcul inflatia 5% / an, cursul euro de la 4,2 la 4,5, acciza de la 4,3 in 2011 la 4,783 in 2014, samd.


Cand faceti calculul de mai sus, dar mai ales cand faceti comparatie cu preturile din Germania, va rog luati in consideratie ca in Germania, TVA-ul este 7% pentru cafea.
Astfel:

Un prajitor neamt care vinde 1 kil de cafea cu 22 de euro (=100 lei), plateste TVA la stat in suma de 1,43 euro (=6,43 lei).

Un prajitor roman care vinde 1 kil de cafea cu 100 de lei (=22 euro), plateste TVA la stat in suma de 19,35 lei (=4,3 euro).
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#10
Am mutat discutia despre TVA, aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Ieri, pretul pe bursa la cafeaua verde a depasit bariera de 200 US cents / livra (= 4,41 USD/kilogram). Crestere de 18,8% in 2 saptamani (21 februarie - 05 martie) sau de 76,2% in perioada 27 ianuarie - 05 martie. Din pacate, deocamdata nu se intrevede nici o ameliorare, piata fierbe.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#12
Acolo unde este cerere toate preturile cresc. Calamitatile-s doar motivul.
Proportional cresterile vor fi mai mari decat cele raportate la produsul brut.
Din pacate asa se-ntampla cam in orice domeniu al comertului.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#13
Cand cererea nu este satisfacuta, preturile cresc. Cresterea preturilor aduce dupa sine investitii in marirea capacitatii de productie. Marirea productiei (sporirea ofertei) conduce la scaderea preturilor. Scaderea preturilor aduce marje de profit mai mici. Capacitatile de productie nu mai sunt sustenabile si se inchid. Oferta se diminueaza, cererea nu este satisfacuta, preturile cresc iar ciclul se reia. Se numeste ciclu economic.

Atunci cand Brazilia se confrunta cu cea mai puternica seceta din ultimii 50 de ani, sa spui "calamitatile-s doar motivul" mi se pare o afirmatie cel putin superficiala.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)