19-01-2015, 13:16
De o saptamana am un Lelit PL62.
Apreciez ca ne intelegem bine acum, intentionam chiar sa descriu aparatul asa cum il vad eu intr-o mini prezentare dar din pacate incep cu altceva: in ciuda asigurarilor celor de la service ca totul este in regula, continui sa cred ca nu functioneaza normal.
Prezentarea problemei:
- pornesc aparatul, astept 40 min, o ora, doua (nu prea conteaza, ce urmeaza decurge la fel);
- dupa scurt timp, aproximativ 3 minute (prea devreme apreciez eu), becul care indica alimentarea elementului incalzitor se stinge pentru prima data, apoi, intermitent, cu o anumita periodicitate (ceea ce presupun ca este normal);
- presiunea la aburi 1,2 bari, temperatura apei nu o cunosc dar evident nu am grup supraincalzit;
- deschid robinetul de aburi - fas scurt, de doua secunde, presiune aburi zero, se aprinde becul care imi arata alimentarea elementului incalzitor;
- daca inchid robinetul, in 1-2 minute aud cum apa incepe sa fiarba usor;
- daca las robinetul deschis, iin 2-3 minute incep sa am abur progresiv dar nu cum ar fi normal, ci cu presiune mai scazuta;
- dupa flush-uri repetate la interval de cateva minute reusesc sa incalzesc si grupul si in sfarsit totul intra in normal (modul in care reusesc asta insa mi se pare totusi anormal).
Am doar cunostinte generale legate de modul de functionare al unui HX, fiind practic primul meu espressor. Inainte de cumparare m-am documentat atat cat am considerat ca este suficient pentru a lua o decizie in ceea ce priveste tipul aparatului (si nu regret alegerea facuta).
Ce inteleg eu din acest mod de functionare
Ce inteleg eu din acest mod de functionare
Presupun ca in timpul incalzirii boilerului principal, in el se creeaza o presiune. Cred ca acea presiune ar trebui sa poata fi eliberata undeva sau prin ceva, altfel, desi temperatura apei este scazuta, se poate obtine o presiune de moment "falsa" care dispare in 1-2 secunde la deschiderea robinetului de abur.
Acea presiune "falsa" insa ar fi suficienta pentru a spune presostatului ca e momentul sa opreasca alimentarea elementului incalzitor. La deschiderea robinetului de abur, se elibereaza brusc presiunea, presostatul permite iar alimentarea rezistorului si totul ajunge sa functioneze "normal" in cele din urma.
Presupun ca ar trebui sa existe un fel de supapa prin care presiunea de care vorbeam sa fie eliberata automat, iar temperatura apei sa ajunga singura in jurul valorii de 120 grade, nu ajutata de eliberarea manuala a presiunii create, prin robinetul de aburi.
Presupun ca ar trebui sa existe un fel de supapa prin care presiunea de care vorbeam sa fie eliberata automat, iar temperatura apei sa ajunga singura in jurul valorii de 120 grade, nu ajutata de eliberarea manuala a presiunii create, prin robinetul de aburi.
Asta este insa doar rationamentul unuia care nu are experienta in lucrul cu vreun espressor adevarat (cel anterior, ViaVenetto, nu se pune).
Tocmai am vorbit din nou la service. Am aflat ca "Lelit PL62 nu are niciun fel de supape si nici presostat, numai termostat". Cu alte cuvinte tot ce am scris, toata constructia logica pe care o incercam e un nonsens. O voi posta totusi. Pot oricand sa imi recunosc un rationament gresit.
Tocmai am vorbit din nou la service. Am aflat ca "Lelit PL62 nu are niciun fel de supape si nici presostat, numai termostat". Cu alte cuvinte tot ce am scris, toata constructia logica pe care o incercam e un nonsens. O voi posta totusi. Pot oricand sa imi recunosc un rationament gresit.
Apelez cu incredere, din nou, la experienta voastra. In cele din urma, daca asa functioneaza un HX, este in regula. Ar avea nevoie totusi de ceva mai multa atentie decat anticipam.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile care stiu ca vor veni si sper sa imi intelegeti tonul putin cam abatut.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile care stiu ca vor veni si sper sa imi intelegeti tonul putin cam abatut.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"