• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Sita oarba

#1
La ce foloseste sita oarba? Scuzati-mi intrebarea, dar sunt incepator. Invat si eu.Smile
 
Reply
#2
BACKFLUSH,sa cureti ovp-supapa ce tine presiunea constanta la o anumita setare sa zicem 12 bari
lelit 41 tem powered by vladislav, sita precision competition, tamper lelit, fake OCD 3D printed, pitcher motta, rasnita msj
 
Reply
#3
Merci frumos. Poti te rog sa-mi dai un link catre un filmulet? Si ce inseamna ovp?
 
Reply
#4
over pressure valve,cauta pe youtube :https://www.youtube.com/watch?v=4cPIzKBY3pU
ce aparatai?nu toate suporta aceasta procedura.!
lelit 41 tem powered by vladislav, sita precision competition, tamper lelit, fake OCD 3D printed, pitcher motta, rasnita msj
 
Reply
#5
(20-05-2016, 21:04)orwo Wrote: BACKFLUSH,sa cureti ovp-supapa ce tine presiunea constanta la o anumita setare sa zicem 12 bari
(20-05-2016, 21:18)nsurdu Wrote: ... Si ce inseamna ovp?

deci un coleg ce nu dezvaluie modelul de masina cu care lucreaza, pune asa, o intrebare tehnica...
nu cred ca e vorba de o urgenta si sunt convins ca s-ar fi lamurit mai bine daca dadea o cautare pe gugle...

si altul, care nu pare sa aiba masina la care sa fie nevoie de backflush  ii da un raspuns gresit...
pe care il citesc alti zeci sau sute de vizitatori incepatori; si zic mai departe, etc.
contribuind la cresterea entropiei informationale proprie Internetului...

(la ibric, operatia consta in intoarcerea cu capul in jos a ibricului si indreptarea jetului de apa de la robinet spre fundul vasului [Image: smile.gif]  sau nu se mai intoarce ibricul, doar se curata fundul acestuia in interior, sub jet de apa...


nu ma pricep sa lamuresc in 2-3 cuvinte, probleme tehnice fie ele si elementare, asa ca incerc in felul meu (in plus, daca dai o cautare pe google, pe home-barista, sau pe blogul lui Randy G...):

 "supapa ce tine constanta presiunea la o anumita setare", acea OPV - OverPressure Valve nu are nici un amestec in backflush (!), doar invers, sita oarba se foloseste la setarea presiunii de lucru in extractie, presiune limitata de OPV!
si backflush-ul nu curata acea valva, pentru ca ea, acea OPV, se afla pe circuit, in spatele unei valve de sens, care blocheaza accesul dinspre camera dusului spre OPV!

in plus OPV-ul are roluri diferite la masini cu pompa vibratoare (supapa de limitare presiune de lucru) si masini cu pompa rotativa (supapa de eliberare suprapresiune);

backflush-ul e o operatiune de intretinere preventiva a grupului de extractie (curatire, mai pe romaneste), la masinile dotate cu asa numita "supapa cu 3 cai"!
supapa respectiva foloseste printre altele, la eliberarea presiunii de deasupra pucului la sfarsitul extractiei;

secventa de lucru ar fi:
la deschiderea supapei pentru extractie, apa fierbinte ajunge prin dus deasupra pucului si in continuare are loc extractia, presiunea de deasupra pucului fiind de 8-12 bar, functie de valoarea de limitare setata pentru OPV;
la terminarea extractiei, in camera de deasupra pucului ramane o presiune mare, de 8-12 bari, care impiedica scoaterea portafiltrului (!); aici intervine supapa cu 3 cai, care deschide o cale dinspre camera de deasupra pucului, spre atmosfera - lichidul care iese impins de suprapresiune antreneaza particule de cafea, ulei etc.;
cum asta se intampla la fiecare extractie, calea lichidului eliminat in atmosfera devine in timp plina de depuneri care afecteaza functionalitatea masinii;

cand se incarca in grup portafiltrul cu sita oarba pentru backflush, se repeta procesul de mai sus, dar fara puc si cu calea pucului devenita complet etansa; pentru o perioada de ordinul a 10s, apa fierbinte pompata, ramane in spatiul de deasupra sitei oarbe la presiunea setata, sa zicem 9 bar; cand se deschide calea spre atmosfera, apa fierbinte e expulzata in forta si are efect de curatire a caii de iesire;

un exemplu de supapa cu 3 cai este si la raspanditul grup E61; manevrele sunt strict mecanice, prin ridicarea si coborarea levierului;
la masina mea, timp de 2 ani, am facut backflush cu apa fierbinte, dupa fiecare sesiune, deci de 1-2 ori pe zi;
imi pare o operatiune esentiala pentru mentinerea curata a grupului!
n-am facut niciodata backflush cu detergent special asa cum se recomanda...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#6
Un aspect de remarcat :   backflush fara detergent este mai ok decat cel cu detergent care curata lubrifiantul din grup si dupa scurt timp va incepe sa scartie piesele in contact !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#7
trebuie sa invatam si noi de la cineva ,nu?sunt la ibric deoarece mi s- stricat aparatul....astept sa cumpar un lelit ...scuze ptr eroare am confundat supapa ovp cu cea cu 3 cai [Image: heart.gif]
ps.inca ma tavalesc pe jos de ras cu faza de becflas la ibric fff tare,sper ca nu ai zis-o la modul ironic sau sunt prea credul?
lelit 41 tem powered by vladislav, sita precision competition, tamper lelit, fake OCD 3D printed, pitcher motta, rasnita msj
 
Reply
#8
Pentru mistouri si alte chestii de genul asta ar trebui o rubrica aparte , sa lasam acest forum pentru discutii referitoare la cafea care isi au rostul doar cand sunt serioase si cu elemente despre ceea ce ne intereseaza pe majoritatea.
    La urma urmei cum sa facem o cafea buna in ceasta , sa simtim arome despre care eu personal credeam ca sunt fictiuni este targetul acestui forum si ar fi bine sa nu se piarda sensul asta prin tot felul de discutii putin prostesti (sa ma scuze userii) despre lucruri care chiar nu au egatura cu subiectul
   Aici ar trebui sa se vorbesca doar despre probleme clare si strict in legatura cu denumirea forumului , daca cineva considera ca ar avea ceva de spus din care si restul membrilor sa invete ceva , sa zica , daca nu , sa se abtina si nici sa provoace pe altii  la tot felul de discutii care n-au de-a face cu espresso
  Prin impartasirea experientei si stiintei unora sau a altora mai mult sau mai putin instruiti despre cum sa ne facem o cafea mai buna , fiecare cu ce are , de la ibric la gs3 facem sa creasca valoarea si respectul fata de acest forum , daca o dam pe vrajeli si vorbe goale fara sens atunci drumul este gresit.
 Toata consideratia pentru RaduDani , RaduCarutasu si alti useri ca ei care nu discuta decat despre aspecte serioase legate de cum sa putem toti sa ajungem sa radiem la degustarea unei cafele si sa exclamam ca daca nu era forumul espressoman nu ajungeam sa simt aroma de lemongras intr-o Columbiana prajita spre city.
  Si inca ceva , precum remarca si Radudani , cine nu se pricepe ,ci doar banuie sa se abtina , in capcana asta "de dat cu parerea " am cazut si eu si nu e bine , ca nu facem altceva decat sa stricam credibilitatea acestui forum , de unde stii tu ORWO ,de exemplu ,  ca backflush ul curata supapa OPV poti sa ne spui si noua ?????

(20-05-2016, 21:04)orwo Wrote: BACKFLUSH,sa cureti ovp-supapa ce tine presiunea constanta la o anumita setare sa zicem 12 bari
De unde stii tu ca backflush ul curata OPV ul ???
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#9
m-am auto cenzurat,las pe cei care stiu sa isi impartaseaca experienta,scuze daca mi-am dat cu parerea,,,
lelit 41 tem powered by vladislav, sita precision competition, tamper lelit, fake OCD 3D printed, pitcher motta, rasnita msj
 
Reply
#10
Merci mult radudani pentru explicatia extrem de detaliata si tehnica. Pe de alta parte, cred ca faptul de a avea sau nu un espresor si alte scule nu are importanta. Vreau sa-mi cumpar unul impreuna cu rasnita aferenta, sunt incepator si doresc sa obtin cat mai multa informatie. Sigur ca pot sa googlesc, dar rostul unui forum este tocmai acela de a facilita schimbul de informatii facil si rapid intre membrii. Daca eu stiu multe intr-un domeniu si imi ceri o informatie ti-o ofer fara sa te trimit sa googalesti, sau sa-ti reprosez ca nu ai facut-o si astfel deranjezi oamenii foarte informati si ocupati de pe forum. Cred ca de multe ori suprareactionam la lucruri minore. Ce daca colegul nostru a gresit in explicatii? Nimeni nu e perfect, dar a avut bunavointa, nu i-a cazut mana daca mi-a indicat un link, iar eu am invatat ce inseamna opv. Scuze pentru postul prea lung si poate patimas, dar cred ca trebuie sa ne sprijinim pe forum fara reprosuri facute unuia sau altuia.
 
Reply
#11
" Cred ca de multe ori suprareactionam la lucruri minore."

cand spui "lucruri minore" te raportezi la o scara de valori; o ierarhizare a valorilor exista in cadrul unei culturi, a unei comunitati, a unui individ, dar nu exista valori absolute!
adica, exact acelasi lucru care e minor pentru tine poate fi de importanta capitala pentru altul!
si reactiile pot sa difere in consecinta...

"Daca eu stiu multe intr-un domeniu si imi ceri o informatie ti-o ofer fara sa te trimit sa googalesti"

peste 700 de postari pe care le-am facut in forum e - spun cu toata convingerea - un fapt minor in comunitatea noastra, nu vad nimic remarcabil in numar; as putea spune da, nu sau wow la fiecare 2-3 postari aparute pe forum [Image: smile.gif]
ce mi se pare remarcabil este ca marea majoritate, probabil tot peste 700, sunt mesaje lungi, unii le-au considerat prea lungi, de mai multe ecrane, mai toate cu explicatii in incercarea de a lamuri cate ceva; si e remarcabil iarasi, cat de putini s-au folosit de informatiile respective! tocmai pentru ca, in loc sa dea un search, au apelat la colegi, care au oferit informatii fara sa te trimita sa guglezi, sau sa reproseze ca ii intrebi!
... "Ce daca colegul nostru a gresit in explicatii? Nimeni nu e perfect, dar a avut bunavointa" "trebuie sa ne sprijinim pe forum"

intr-un forum, ne place sa vorbim;
si se vorbeste, mult si din nou, si se reiau si se redescopera aceleasi probleme intr-o sublima ignorare a tot ce s-a scris si s-a facut pe-aici;
asa ca nu ma mir: am scris ca si cum nu m-ar citi nimeni; si cand m-am trezit, am vazut ca era chiar asa!

a folosi functia de cautare in forum, a cauta singur intru lamurire te ajuta sa gandesti liber, in afara dogmei si tabuurilor care pandesc orice proces de informare... facil si rapid... din gura-n gura!
pentru asta, deci in folosul fiecaruia din cei ce-si pun intrebari, vad rostul unor documentari minime inainte de iesitul in lume... nici intr-un caz, pentru ca nu doresc sa fiu deranjat!
cred ca toti incepem in acest forum, prin a avea aceleasi drepturi; cel care da cunoastere, se presupune ca o face dezinteresat - potrivit unei prezumtii de nevinovatie - si nu detine drepturi mai multe, ci are mai multe obligatii! asumate;

din Home Barista terms of service:
"Help raise the discussion level. Use the how tos, resources, FAQs, and search. "Newbie" questions are welcome, but they are more likely to receive thoughtful replies if some initial research is done beforehand."
(sublinierea mea)

@nsurdu:  pentru mine, postul tau nu e patimas, ci poate nedrept;
dar e un bine si-n asta: indemnul la a te gandi inainte sa intervii... a te gandi, pana se stinge orice urma de patima, sau pasiune si simti clar ca poti sa lasi totul pe altadata...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#12
(24-05-2016, 20:50)nsurdu Wrote: Pe de alta parte, cred ca faptul de a avea sau nu un espresor si alte scule nu are importanta.....Ce daca colegul nostru a gresit in explicatii? Nimeni nu e perfect.
Sa presupunem ca aveai espressor și un coleg îți dădea o informație gresita în urma căreia îți stricai "scula".
Ai fi fost la fel de înțelegător pe banii tai?
A avea espressor și scule are foarte mare importanta. Postări pe forum la fel. Tu l-ai lasă pe unul să-ți pună faianță in casa dacă n-ar avea "scule" și o experienta dovedita ca se pricepe la asta ?
Expobar Brewtus IV Rotary Pump, Fiorenzato F4E Nano,Gene Café CBR-101
 
Reply
#13
@gicugg: evident ca nu l-as fi lasat, dar aici nu a fost vorba decat de a intreba la ce foloseste un lucru si ce inseamna un lucru. Nu a fost vorba de exemplu de cum se schimba presiunea intr-un espresor. Ceea ce este cu totul altceva si atunci m-as fi apucat sa o fac doar dupa o temeinica documentare, sau daca nu eram in stare cautam pe forum o indicatie despre cine are experienta si "sculele" necesare sa o faca.

@radudani: imi pare rau ca o intrebare nevinovata si un raspuns nefericit a nascut o polemica care nu-mi place si din care nu vreau sa fac parte. Eu iti multumesc inca odata pentru ajutor si explicatii, e clar ca am multe de invatat de la tine, inclusiv comportamentul pe forum. Eu m-am inscris pe acest forum pentru fun si pentru a culege informatii. Nu vreau sa supar pe nimeni, iar daca am facut-o imi cer scuze si din partea mea toata discutia asta deviata de la subiect nu-si are rostul.
 
Reply
#14
(21-05-2016, 13:10)Bcc Wrote: Un aspect de remarcat :   backflush fara detergent este mai ok decat cel cu detergent care curata lubrifiantul din grup si dupa scurt timp va incepe sa scartie piesele in contact !

daca faci backflush fara detergent o sa trebuiasca sa scoti periodic sita superioara sa o cureti, ca deterdentul curata si acea sita. in timp se infunda, curge apa doar prin cateva gauri si cafeaua are gust de lemn.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)