(11-04-2017, 13:02)tmerlusca Wrote: Multumesc. Problema cu prima curgere este ca timpul pana iese lichidul e peste 10 secunde. Apoi extractia totala e la 34 de secunde 22 de ml. Gustul e puternic amar, supraextras. Incerc sa tampez mai putin si sa pun 17g. Iau feedback-ul cu nivelul 3.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Am observat ca devine dogma ratia de extractie de max 1:2.
Si in cazul tau, 22 ml din nu stiu cata cafea sau 40 de ml din 18 g de macinatura, cu rezultate in ceasca puternic amare poate fi o consecinta a acestui mod de abordare a extractiilor.
Pentru un gust mai relaxat, din 18 g de cafea te poti duce lejer spre 50-60 de ml sau 55-60 g de lichid.
Incearca sa adaptezi reteta de preparare la preferintele tale si nu sa-ti modifici tu gusturile dupa niste reguli care functioneaza pentru alti consumatori.
Personal prefer extractiile mai lejere, cu BR 1:3 sau pe cele cu volume spre 50-60 de ml (20 g macinatura) si crema mai putina. Am mai vazut ca un timp total al extractiei de cuprins in intervalul 25-28 de sec da o curgere cu jetul mai uniform si cu o blondire mai tarzie. De cele mai multe ori asa reusesc sa identific mai multe nuante ale cafelei si sa ma bucur de un gust mai fin si mai complex.
Poti la randul tau experimenta si alte retete de extractie.
Incearca sa reglezi rasnita si doza astfel incat sa ai extractii totale de max 25-28 de sec cu 1:3 BR sau 50-60 ml de cafea. Vezi singur ce si cum iti place.
Daca extractiile sunt pre cremoase ai un motiv in plus pentru un gust amar. In acest caz lasa cafeaua sa se mai degazeze cateva zile.
Cafeaua prea proaspata, nedegazata suficient nu livreaza in ceasca un rezultat corect. CO2 -ul neeliberat altereaza potentialul de gust al boabelor.
Minim 5-7 zile de la prajire reprezinta un timp minim de asteptare pana la introducerea cafelei in consum. Eu am ajuns sa nu mai desfac cutiile inainte de 7-10 zile de la prajire.