• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Sfaturi preparare espresso cu rasnita Macap M2D (stepped) si Lelit PL41TEM

#1
Salut. Sunt un proaspat posesor de PL041tem. Ma lupt inca sa scot un espresso decent la el. Momentan il scot subextras. Presiunea la mine nu urca mai sus de 8 semn ca nu tampez destul sau nu am macinatura potrivita. Folosesc doar sita de dublu sa extrag mereu dublu espresso. Voi ce retete reusiti sa scoateti cu aparatele voastre? In sita de dublu la mine incap 18g cu macinatura curenta si scot cam 80-100 de ml in 23 de secunde de la pornirea pompei. E multa apa pentru mine, dar sunt curios ce retete va ies voua. Multumesc.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Lelit PL41TEM, Macap M2D, Hario Skerton, Hario V60
 
Reply
#2
Rasneste mai fin. Pe cat ai reglat rasnita? Ce cafea folosesti?
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#3
Personal folosesc urmatoarea "reteta" pentru un dublu: 17g macinatura (cu sita Ascaso) in -> 34g lichid out, in intervalul 25-30s.

Legat de presiunea in extractie, aceasta urca initial la 11 bar, coborand si extragand la valoarea de 10 bar. Mentionez deasemenea ca folosesc un portfiltru fara fund.

In legatura cu tamparea, dpmdv aceasta nu are rolul determinant in procesul obtinerii pucului, mai importante sunt macinatura si distributia in sita.
Kinu M38, Lelit PL41TEM.
 
Reply
#4
E la 5 liniute fata de punctul de 0 al rasnitei.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Lelit PL41TEM, Macap M2D, Hario Skerton, Hario V60
 
Reply
#5
Eu zic sa incerci la doua liniute (sper ca ne referim la subunitatile dintre cifre).

PS Ai telefonul meu daca vrei sa te indrum.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#6
Da la alea ma refeream. La 2 a fost prea fin si am extras cafeaua 1 min, abia curgea. Incerc 3 sau 4. Ar trebui sa ramana la capat pt cafea la ibric


Sent from my iPhone using Tapatalk
Lelit PL41TEM, Macap M2D, Hario Skerton, Hario V60
 
Reply
#7
In mod normal, daca ai cafea de la prajitorii nu vreo marca de supermarket, urmand acest tutorial este imposibil sa nu reusesti. Despre ce boabe vorbim si prajite cand?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
(10-04-2017, 09:44)Lyvyoo Wrote: In mod normal, daca ai cafea de la prajitorii nu vreo marca de supermarket, urmand acest tutorial este imposibil sa nu reusesti. Despre ce boabe vorbim si prajite cand?

Yume Kenia, varietare SL28, SL 34 si Ruiru 11, prajita pe 20 martie
Lelit PL41TEM, Macap M2D, Hario Skerton, Hario V60
 
Reply
#9
Am baut de curand, e o cafea super cremoasa si buna, cu o aciditate usor atenuata parca, deci ar trebui sa iasa ok pe PL41TEM. Vezi in tutorial unde gresesti apropo de reglatul rasnitei / cantarire  etc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Am reglat rasnita la 3 subunitati, curgerea este asta: https://drive.google.com/open?id=0BxoovX...WxUTWlHa0k

Am reglat-o pe urma la 4 unitati si am obtinut: https://drive.google.com/open?id=0BxoovX...nNseE5FRDQ

Raman pe 4 la cafeaua asta. Obtin un 40 de ml la 18g de cafea, brew ratio 1.2 si un pic.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Lelit PL41TEM, Macap M2D, Hario Skerton, Hario V60
 
Reply
#11
Brew ratio se calculeaza cantarind espresso obtinut. Nu se face raportul intre g si ml.

PS Prima curgere pare mai buna. Spor
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#12
Primul e ok. Vezi sa stea espressorul drept pe blat si sa ai mai multa grija la distributia cafelei in portafiltru, ca sa curga uniform pe ambele brate. Macap M2D este o rasnita construita foarte bine, full metal (o au niste amici la un birou de doi ani pentru 20 de persoane care o folosesc cu un semiautomat semipro, si merge si azi fara nicio problema) dar ii lipseste reglajul stepless. Deci in cazul in care esti foarte apropiat de o curgere ok dar ducandu-te spre mai gros deja curgerea devine prea apoasa (ca in clipul 2), poti sa te joci din dozare, ramanand pe treapta 3, spre exemplu, si punand 17g sau 16.5 etc., in loc de 18g.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Multumesc. Problema cu prima curgere este ca timpul pana iese lichidul e peste 10 secunde. Apoi extractia totala e la 34 de secunde 22 de ml. Gustul e puternic amar, supraextras. Incerc sa tampez mai putin si sa pun 17g. Iau feedback-ul cu nivelul 3.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Lelit PL41TEM, Macap M2D, Hario Skerton, Hario V60
 
Reply
#14
O sa facem un topic de preparare cu situatia ta, pe aria de Tehnici.
E normal sa inceapa curgerea mai tarziu, pentru ca ai si preinfuzie, dar nici 10 secunde, poate undeva la 6-7 pe Lelit PL41, vezi si pe youtube exemple de curgeri cu timpii aferenti.

Nu umbla la forta de tampare pentru ca te ametesti, las-o constanta. Doar la dozare. Inceacra 17g, apoi 16.5, 16..
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Eu as merge pe 3 cu 17,5g cafea, pentru o curgere perfecta pe aparatele tale. Eu fac, pe aparatele mele, o preinfuzie de 8-9s la 3bari, dupa care extractie de aprox. 30s la 9bari pentru un dublu de 36g (1:2). La mine asta e reteta castigatoare, cu mici ajustari in functie de cafea.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#16
(11-04-2017, 08:54)tmerlusca Wrote: Am reglat rasnita la 3 subunitati, curgerea este asta: https://drive.google.com/open?id=0BxoovX...WxUTWlHa0k

Am reglat-o pe urma la 4 unitati si am obtinut: https://drive.google.com/open?id=0BxoovX...nNseE5FRDQ

Raman pe 4 la cafeaua asta. Obtin un 40 de ml la 18g de cafea, brew ratio 1.2 si un pic.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Incearca sa lasi rasnita la 3, si sa faci din 17gr. cu un brew ratio de 1:1.5. sau la 4, mareste un pic doza, la 18.5 si vezi ce se intimpla Smile incearca sa nu treci totusi de 1:2, daca vrei sa experimentezi espresso. Spor!
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
 
Reply
#17
(11-04-2017, 13:02)tmerlusca Wrote: Multumesc. Problema cu prima curgere este ca timpul pana iese lichidul e peste 10 secunde. Apoi extractia totala e la 34 de secunde 22 de ml. Gustul e puternic amar, supraextras. Incerc sa tampez mai putin si sa pun 17g. Iau feedback-ul cu nivelul 3.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Am observat ca devine dogma ratia de extractie de max 1:2.
Si in cazul tau, 22 ml din nu stiu cata cafea sau 40 de ml din 18 g de macinatura, cu rezultate in ceasca puternic amare poate fi o consecinta a acestui mod de abordare a extractiilor.

Pentru un gust mai relaxat, din 18 g de cafea te poti duce lejer spre 50-60 de ml sau 55-60 g de lichid.
Incearca sa adaptezi reteta de preparare la preferintele tale si nu sa-ti modifici tu gusturile dupa niste reguli care functioneaza pentru alti consumatori.

Personal prefer extractiile mai lejere, cu BR 1:3 sau pe cele cu volume spre 50-60 de ml (20 g macinatura) si crema mai putina. Am mai vazut ca un timp total al extractiei de cuprins in intervalul 25-28 de sec da o curgere cu jetul mai uniform si cu o blondire mai tarzie. De cele mai multe ori asa reusesc sa identific mai multe nuante ale cafelei si sa ma bucur de un gust mai fin si mai complex.

Poti la randul tau experimenta si alte retete de extractie.
Incearca sa reglezi rasnita si doza astfel incat sa ai extractii totale de max 25-28 de sec cu 1:3 BR sau 50-60 ml de cafea. Vezi singur ce si cum iti place.

Daca extractiile sunt pre cremoase ai un motiv in plus pentru un gust amar. In acest caz lasa cafeaua sa se mai degazeze cateva zile.
Cafeaua prea proaspata, nedegazata suficient nu livreaza in ceasca un rezultat corect. CO2 -ul neeliberat altereaza potentialul de gust al boabelor.
Minim 5-7 zile de la prajire reprezinta un timp minim de asteptare pana la introducerea cafelei in consum. Eu am ajuns sa nu mai desfac cutiile inainte de 7-10 zile de la prajire.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#18
Fiecare BR desface o anumita aroma. Toate au gust si imi plac, eu personal caut sa pot sa scot din cafea cand vreau ce vreau: cand spre sirop ristretto, cand spre un espresso lung. Important e sa nu stric cafeaua si sa o extrag corect. O sa ma mai joc cu macinatura si cantitatea. Momentan stiu cum iese in combinatia nivel 4 si nivel 5 la macap m2d si e spre BR 1.2, 1.3. Vedem maine daca scot mai bine la nivel 3 spre 1.1 sau 1.15.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Lelit PL41TEM, Macap M2D, Hario Skerton, Hario V60
 
Reply
#19
Ce inseamna BR 1.2, 1.3? Cata cafea? Cat espresso extras?
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#20
[Image: 6a5368b5cb1e5f9ea380765a659963dc.jpg]


Sent from my iPhone using Tapatalk
Lelit PL41TEM, Macap M2D, Hario Skerton, Hario V60
 
Reply
#21
In tabel apare 1:1, 1:2, 1:3, care nu e acelasi lucru cu 1.1, 1.2, 1.3
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#22
[Image: 3ldG34g.png]

Mi se pare mai explicita varianta asta.
Dar sunt de acord cu RaduCarutasu, papilele tale decid ce e bun. Joaca'te cu gramajul si finetea, dar masoara totul in grame. Si neaparat un cantar cu macar o zecimala.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#23
Raspuns general (editat!)

Ai in sita 18gr cafea macinata si vrei sa extragi cu BR 1.8.
Deci extragi 18gr x 1,8 = 32,4gr

Invers: pleci de la 18gr in sita, extragi diverse cantitati, si constati ca in general iti place cum iese daca extragi 36gr lichid. Deci BRul "tau" preferat este 36/18 = 2.0
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#24
Nu sunt convins ca noul nostru coleg a inteles.

(11-04-2017, 08:54)tmerlusca Wrote: Raman pe 4 la cafeaua asta. Obtin un 40 de ml la 18g de cafea, brew ratio 1.2 si un pic.

PS Acum explicatiile sunt suficient de clare Smile
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#25
(11-04-2017, 23:44)bogy Wrote: @VladP stiu cum se calculeaza brew ratio. Nu sunt convins ca noul nostru coleg a inteles.

Scuze, am editat corespunzator raspunsul.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#26
Neata. Azi avem imbunatatiri: nivelul 3 rasnita, 17g, pre-infuzie 6 secunde (adica pana iese cafeaua de la pornirea pompei), 25 de secunde extractia cu tot cu pre-infuzie, BR 1:2, adica 35 g de cafea.
Gustul e foarte ok, prea putina crema dupa mine:
https://drive.google.com/open?id=0BxoovX...3NtRXBpSDA


Sent from my iPhone using Tapatalk
Lelit PL41TEM, Macap M2D, Hario Skerton, Hario V60
 
Reply
#27
cauta nutation tamping, du portafiltru la un strung sa-l taie sa-l faci fara fund, si de abia apoi incepe distractia. Curgerea e prea rapida si haotica spre final, semn ca nu e bine tampata.

cu portafiltru cu fund nu vezi nimic, nu iti observi direct greselile si usor, curg doar doua siroaie, sa vezi cum se schimba situatia cu portafiltru naked, o sa vrei sa te lasi de cafea.
Bezzera Magica PID + Bezzera conical grinder, Cafea prajita acasa, fara zahar.
 
Reply
#28
(12-04-2017, 08:14)deenman Wrote: cauta nutation tamping, du portafiltru la un strung sa-l taie sa-l faci fara fund, si de abia apoi incepe distractia. Curgerea e prea rapida si haotica spre final, semn ca nu e bine tampata.

cu portafiltru cu fund nu vezi nimic, nu iti observi direct greselile si usor, curg doar doua siroaie, sa vezi cum se schimba situatia cu portafiltru naked, o sa vrei sa te lasi de cafea.

De ce ai duce portafiltrul la strung sa il faci naked cand este ca si piesa la importator? Huh
Sunt de parere ca si o scadere a presiunii de lucru ar ajuta Smile este un topic dedicat, trebuie doar sa iti faci curaj Smile
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
 
Reply
#29
(12-04-2017, 09:03)cpop Wrote:
(12-04-2017, 08:14)deenman Wrote: cauta nutation tamping, du portafiltru la un strung sa-l taie sa-l faci fara fund, si de abia apoi incepe distractia. Curgerea e prea rapida si haotica spre final, semn ca nu e bine tampata.

cu portafiltru cu fund nu vezi nimic, nu iti observi direct greselile si usor, curg doar doua siroaie, sa vezi cum se schimba situatia cu portafiltru naked, o sa vrei sa te lasi de cafea.

De ce ai duce portafiltrul la strung sa il faci naked cand este ca si piesa la importator? [Image: huh.gif]
Sunt de parere ca si o scadere a presiunii de lucru ar ajuta [Image: smile.gif] este un topic dedicat, trebuie doar sa iti faci curaj [Image: smile.gif]

Ca sa nu dai banii pe unul naked...zic si eu.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#30
(12-04-2017, 09:46)rauliulian Wrote:
(12-04-2017, 09:03)cpop Wrote:
(12-04-2017, 08:14)deenman Wrote: cauta nutation tamping, du portafiltru la un strung sa-l taie sa-l faci fara fund, si de abia apoi incepe distractia. Curgerea e prea rapida si haotica spre final, semn ca nu e bine tampata.

cu portafiltru cu fund nu vezi nimic, nu iti observi direct greselile si usor, curg doar doua siroaie, sa vezi cum se schimba situatia cu portafiltru naked, o sa vrei sa te lasi de cafea.

De ce ai duce portafiltrul la strung sa il faci naked cand este ca si piesa la importator? [Image: huh.gif]
Sunt de parere ca si o scadere a presiunii de lucru ar ajuta [Image: smile.gif] este un topic dedicat, trebuie doar sa iti faci curaj [Image: smile.gif]

Ca sa nu dai banii pe unul naked...zic si eu.

asta e din ciclul... de ce sa luam jante de aliaj la masina cand sunt si capace de plastic exact acelasi model ...zic si eu Smile
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)