• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Sfaturi pentru rasnita de cafea manuala

#1
Buna ziua,

Sunt nou pe forum si recent am achizitionat primul meu espressor, un Gaggia Classic de la un membru de pe espressoman, Mihnea Susan.

Inca sunt in faza de achizitie de accesorii si as dori sa cumpar o rasnita manuala, cea electrica iese din discutie pentru viitorul apropiat din varii motive si cafeaua macinata pentru espresso din magazin nu mi se pare a fi satisfacatoare dupa degustarea oferita de Mihnea cu o [Image: 57.gif]  proaspat rasnita si preparata pe espressorul achizitionat.

Recomandare lui Mihnea a fost sa nu ma grabesc in achizitionare doar pentru a avea o rasnita. Recomandare ce am intalnit-o la multi alti useri de pe forum in alte thread-uri.

Am citit pe forum review-uri foarte bune despre rasnitele Kinu dar nu as sari cu capul inainte din prima plus ca ar atinge limita bugetului alocat de una singura. Inca mai trebuie sa cumpar un tamper, o garnitura de 8,5 mm pentru portafiltru, o latiera mica de 350ml, un cantar pentru masurare respectiv ma gandesc la un mic upgrade la steam wand de Rancillio V2.

Am citit articolele de pe site despre rasnite electrice/manuale si am inteles ca rasnitele vechi pot fi reconditionate si ar putea fi mai bune (?) decat cele noi in acelasi pret.

Am gasit o rasnita Zassenhaus ce arata bine dar as vrea un mic advice inainte de achizitionarea acestei rasnite.

https://www.olx.ro/oferta/rasnita-zassen...c5c3dabca5

Din articol am inteles ca exista o mare posibilitate sa necesite reconditionare. Din pacate nu am avut succes in a gasi un pret estimativ pentru o reconditionare.

De asemenea sunt deschis la recomandarea altor rasnite manuale.


O seara frumoasa!  [Image: smile.gif]

Alex
Gaggia Classic 2015, Gaggia MDF
 
Reply
#2
O vedere la cutite de sus se poate ?

Sa fie ca asta forma cutitelor:
http://i.ebayimg.com/images/g/frAAAOSwB0...-l1600.jpg

Asta de exemplu sunt sanse sa fie utilizabila fara reconditionare, si ar iesi la 35 eur cu transport:
http://www.ebay.co.uk/itm/Alte-Dienes-Ho...SwcLxYIc3s

Mai e asta care se termina maine, posibil sa depaseasca suma, arata mai bine ca cea de sus:
http://www.ebay.co.uk/itm/Sehe-schone-Ka...Sw4GVYJDXW

PS: era deja un topic de rasnite manuale vintage, destul de bine... "dezvoltat" Wink

PS, PS: ai mai avea posibilitatea sa astepti dupa Kinu low cost, ceva imi zice ca nu va trece mult timp... Wink
 
Reply
#3
De problema asta m-am lovit si eu, am pus o intrebare la vanzator daca poate face o poza cu vedere la cutite.

Nu am gasit o rasnita manuala pe olx ce are si poza cu vedere la cutite. (cel putin la anunturile din Bucuresti)

Edit : Imi cer scuze, inseamna ca nu am cautat suficient de bine prin forum de am ratat acel thread.
Gaggia Classic 2015, Gaggia MDF
 
Reply
#4
Rasnita e cel mai important lucru. Mai bine investesti in ea (kinu) decat in niste accesorii optionale
strietman CT1, Kinu-M68;
 
Reply
#5
(20-11-2016, 19:24)Neuromancer Wrote: Rasnita e cel mai important lucru. Mai bine investesti in ea (kinu) decat in niste accesorii optionale

M-am mai uitat pe forum si cred ca o sa raman la Kinu, sper sa prind unu sh, daca nu, o sa il iau de nou la un moment dat.
Tamper trebuie sa imi iau ca ma chinui putin cu unul de plastic rupt si subdimensionat.
Gaggia Classic 2015, Gaggia MDF
 
Reply
#6
Kinu second este o raritate... daca o exista asa ceva Smile

Vezi si topicul cu dispozitivul de nivelare, poate va da o noua viata tamperului de pastic Wink
 
Reply
#7
A fost un M38 SH pe forum. Chiar din cele de la inceput; luase cineva cred si un M47 si a ramas pe M47.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#8
eu zic ca ar trebui sa muti rasnita in fruntea listei de accesorii pe care trebuie sa le cumperi.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#9
O sa incep prin a va multumi pentru sfaturi!

Dupa ore de citit pe forum alaturi de sfaturile voastre si dorinta mea nebuna de a invata sa fac un o cafea de neuitat a.k.a. black magic, am decis sa imi depasesc bugetul alocat.

Asadar, m-am focusat pe rasnitele Kinu.
Decizia intre M38 si M47 a fost grea dar consider ca un M38 va fi mai mult decat indeajuns pentru nevoile mele, momentan astept raspuns de la fabrica pentru a plasa comanda.

Pe langa rasnita sunt foarte interesat si de dispozitivul de nivelare recomandat de Renatoa + o solutie de filtrare a apei dupa ce am aflat de la Mihnea ca apa Perenna desi este curata ar fi un fel de sudden death pentru masinuta de facut magie fiind extrem de dura. (next month)

Dupa ce ajunge rasnita pot spune un singur lucru, let the trials begin!

Pana atunci incerc sa ma documentez cat de mult pot si exersat cu cafea rasnita de la 3 luni in sus si prajita acum jumatate de an (comerciala).

De ce?

Nu vreau sa imi bat joc de o cafea buna in timpul in care invat sa fac shot-uri.
Cand voi ajunge sa scot un shot acceptabil (acceptabil pentru mine) din boabele vechi o sa trec pe cafeaua proaspat prajita.


Multumesc inca o data si la cat mai putine sink shot-uri!



P.S. : Acum mi-am dat seama ca am deschis acest thread in categoria gresita, imi cer scuze!
Gaggia Classic 2015, Gaggia MDF
 
Reply
#10
nu-ti trebuie solutie de filtrare a apei. poti folosi apa plata Bucovina care-i foarte soft si tipul tau de espressor se decalcifiaza destul de simplu. se poate folosi foarte bine apa cu sare de lamaie pt decalcifiere.

tamper ti-ar mai trebui pt inceput.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#11
(22-11-2016, 02:08)Alexandru Nicolae Wrote: Pana atunci incerc sa ma documentez cat de mult pot si exersat cu cafea rasnita de la 3 luni in sus si prajita acum jumatate de an (comerciala).
Ma gandesc ca ca si cum ai invata sa joci fotbal cu o minge sparta, ca sa nu uzezi una noua pana inveti sa joci...  [Image: biggrin.gif]
Nu poti compara.

Iar daca totusi insisiti, ai putea sa folosesti nisipul, care e mai ieftin decat cafeaua comerciala. [Image: tongue.gif]
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#12
Sunt cafele proaspat prajite ieftine mai bune decat orice comerciala.
Daca nu le gasesti, iti trimit eu prajita de mine, la 15 lei sfertul + posta

Sau, iti recomand acest sortiment, care este cea mai light prajita din ce am incercat, are marcata o boaba din 3 la gradul de prajire, si una din putinele care o gasesti cu data prajirii marcata, si sub 3 luni.
La kaufland in momentul asta au din septembrie.
E un blend sudamerican destul de reusit, chiar se simte aciditatea care ne place la unii.
Si e ieftna Wink
 
Reply
#13
(22-11-2016, 02:08)Alexandru Nicolae Wrote: Pana atunci incerc sa ma documentez cat de mult pot si exersat cu cafea rasnita de la 3 luni in sus si prajita acum jumatate de an (comerciala).
Salut,

Si eu sunt incepator in ale cafelei dar iti recomand cu caldura sa urmezi sfaturile celor cu experienta de aici.
In cazul meu am cumparat cafea de la suncoffe, colombia huila.Pretul este de aprox 80 de lei/kg cu reducerea acordata forumului.Nu se compara cu nici o lavazza/ ce luam eu inainte sa cunosc forumul.
O sa vezi de altfel ca placere iti face sa discuti cu Milan, proprietarul prajitoriei.

Spor!
Brasilia Mini Classic HX, Kinu M47,Motta Europa
 
Reply
#14
Sau in cazul lui Alexandru, fiind din Bucuresti, cam care ar fi cel mai placut la discutii prajitor ? Smile
 
Reply
#15
Telefonic in cazul acesta... ?
Brasilia Mini Classic HX, Kinu M47,Motta Europa
 
Reply
#16
Quote:Ma gandesc ca ca si cum ai invata sa joci fotbal cu o minge sparta, ca sa nu uzezi una noua pana inveti sa joci...  [Image: biggrin.gif]
Nu poti compara.

Inteleg ce zici dar momentan nici rasnita nu am, raspunsul primit de la fabrica a fost dezamagitor...abea in Ianuarie vor avea M38 pe stock, ar mai fi varianta sa imi iau un M47 care nu este in stock dar au inca cateva bucati in productie. Pentru nevoile mele nu isi justifica diferenta de pret.

Vezi si ce am scris in finalul post-ului.
 
Quote:Sunt cafele proaspat prajite ieftine mai bune decat orice comerciala.
Daca nu le gasesti, iti trimit eu prajita de mine, la 15 lei sfertul + posta 

Multumesc de oferta, cum am zis mai sus, boabe proaspat prajite si daca vreau nu am ce face cu ele decat sa ma uit la ea sau sa imi bat joc de ea cum am facut de dimineata cu niste boabe intr-o rasnita cu cutite ce zacea prin casa, la prima incercare era prea coarse si dupa ce am facut testul de tampare m-am dus dupa aspirator, la a doua tura faceam matanii pe langa espressor sa termine 40 ml in cursul zilei de azi. (curgea  foarte incet, am citit ca daca nu incepe sa curga dupa cateva secunde sa opresc pentru ca risc sa infund pompa)

Daca oferta ta ar contine si rasnire pentru un cost suplimentar as fi mai mult decat bucuros sa incerc!  [Image: angel.gif]
 
Quote:O sa vezi de altfel ca placere iti face sa discuti cu Milan, proprietarul prajitoriei. 

Cred ca ar fi fost o adevarata placere dar sunt din Bucuresti.  [Image: sad.gif]


In alta ordine de cuvinte, Mihnea sa oferit sa imi intinda o mana de ajutor si sa imi rasneasca el cafea, am cumparat ceva Lavazza Oro la reducere si acum ma uit la ea. Nu vreau sa profit de bunavointa lui Mihnea dar momentan sunt usor cu ochii in soare.

Also, in curand cred ca ma voi reprofila pe cafeaua proaspat prajita si rasnita in pachetele de 250-500g, parca erau cateva prajitorii care vindeau si cafea rasnita, o sa ma uit prin lista de prajitorii.
Gaggia Classic 2015, Gaggia MDF
 
Reply
#17
In primul rând, bine ai venit!

2. Hai ca vin cu alta oferta. Până îți vine râșnița dorită îți împrumut Hario. E setata pentru 16 grame cu tampare mai ferma. Poti mari cantitatea de cafea dacă curge prea repede. Tot mai buna e fresh decât să ți-o rasnesc si sa stea să se ducă toată aroma care ar mai fi rămas prin ea. Si așa e prăjită nu știm când.

Trebuie să modific poza asta de profil că acum jucăria e la tine...

Dacă îți place totusi rămâne la tine pentru 90 lei. Dacă nu mi-o aduci cel târziu când îți vine Kinu. În plus faci si mușchi dând la manivela😀

Rămâne si varianta cu rasnitul acasă dar dacă ți-o rasnesc prea fin s-ar putea să te limitez în dozare, dacă e mediu râșnita posibil să fie nevoie să umpli basket-ul la refuz. În plus, s-ar putea să fie nevoie de o tampare mai hard. Chiar nu am decât o idee aproximativă pe unde ar trebui să rasnesc pentru Lavazza boabe. De când am râșnița electrica nu m-ai m-am jucat cu cafea din comerț.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#18
Nu era mai bine sa vina el la tine cand avea pofta de o cafea buna ? Big Grin
 
Reply
#19
Quote:Nu era mai bine sa vina el la tine cand avea pofta de o cafea buna ? [Image: biggrin.gif]

As fi facut abonament lunar si eventual platit in avans pe cateva luni! [Image: biggrin.gif]

M-am intalnit astazi cu Mihnea pentru rasnita,multumesc inca o data! Am facut 3 shot-uri, parca prinde vlaga, m-am jucat putin cu rasnita ca initial a iesit prea fina, dupa era destul de mare, a treia incercare a fost binisor dar cam lung timpu de extractie si amara. Maine dimineata sper sa dau jackpot dupa ultima mica ajustare si sa reduc de la 18g la 16-17g cum mi-a recomandat Mihnea, ma cam durea mana dupa atata rasnire dar mirosul din borcanas al cafelei rasnite este pur si simplu WOW. Abea astept sa imi sune alarma de dimineata.  [Image: angel.gif]

Renatoa, ai cumva idee daca pot folosi orice banda de teflon pentru a izola teava de abur sau trebuie una speciala? Am citit pe net ca rezista pana la 300 si ceva de grade dar mi sa parut cam generala si vaga informatia. Am zis sa incerc rancilio v2 dar scapa pe la garnitura, cel mai probabil trebuie sa dau cu smirghel pana in gatul pentru garnitura si apoi sa vin cu teflon, intra destul de greu si se roteste greu odata fixata.

Daca sti...daca nu, merci oricum  [Image: smile.gif]
Gaggia Classic 2015, Gaggia MDF
 
Reply
#20
Nu sunt mare mester in instalatii, stiu doar ca trebuie sa fie alba, ca cea galbena e pentru gaz.
Doar ca apa calda casnica are maxim 60-70 grade si ca atare vad ca pe teflonul casnic scrie 95 grade... Confused
http://www.dedeman.ro/craiova/banda-tefl...8-572.html
Asa ca pentru boilere care pot merge la peste 100 grade... nu am idee sa iti indic acum una exacta. Huh
 
Reply
#21
Arata-ne o poza cu teava originala sa vedem ce sistem are. La mine era asa:

[Image: 8dd1c7ef7b1822eb13432bd3e1be235e.jpg]
Gaggia Color; Quamar T80e
 
 
Reply
#22
Quote:Arata-ne o poza cu teava originala sa vedem ce sistem are.

Nu sunt pe acasa dar am gasit pe net ceva poze, e acelasi sistem ca la baby, baby twin, evolution...

http://tinypic.com/view.php?pic=332tfo4&...DajYGXUGM4

https://coffeemachineparts.com.au/media/...96bf31.jpg

http://s49.photobucket.com/user/martinbu...1.jpg.html

Garnitura intra il ball-ul din plastic, apoi intra teava si se opreste in garnitura si dupa vine clips-ul de plastic care blocheaza teava acolo...sistem genial si de buna calitate  [Image: 26_2.png]

Parerea mea si din ce am mai citit pe alte forumuri este ca scapa pe la garnitura, desi intra foarte fest...

Daca nu reusesc o sa trec inapoi pe cea originala, e usor incomoda fiind foarte scurta.
Quote:Asa ca pentru boilere care pot merge la peste 100 grade... nu am idee sa iti indic acum una exacta.  [Image: huh.png] 

Am gasit eu intre timp, de 200+ grade : https://www.mag-pro.ro/romanian/890100.html
Gaggia Classic 2015, Gaggia MDF
 
Reply
#23
Schimba acel oring cu unul mai gros. Cred ca trebuie EPDM sau viton. Etanseizarea pare sa fie doar in capatul tevii, deci nu vad ce face teflonul pe teava. Eventual iinvelit oringul original in teflon.
Gaggia Color; Quamar T80e
 
 
Reply
#24
(24-11-2016, 11:51)Zaheyu Wrote: Schimba acel oring cu unul mai gros. Cred ca trebuie EPDM sau viton. Etanseizarea pare sa fie doar in capatul tevii, deci nu vad ce face teflonul pe teava. Eventual iinvelit oringul original in teflon.

La asta ma refeream si eu, m-am exprimat gresit, pus peste oring sau doar peste gatul tevii unde se opreste garnitura (acel guler de metal) si abea apoi vin cu garnitura.

Dupa ce am gresit garnitura de grup cu cea de vechiul classic (m-am grabit ca fata mare la maritis) cred ca prefer sa testez cu teflon deoarece pot sa adaug sau sa mai reduc din el decat sa iau o garnitura gresita. Cea pe care o are acum ball-ul din plastic intra destul de fest.
Gaggia Classic 2015, Gaggia MDF
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)