Sunt un novice al domeniului, dar stiu sa apreciez o cafea (de orice fel) bine facuta. Asa ca m-am hotarat sa trec la alt nivel in prepararea cafelei de zi cu zi si am decis sa achizitionez un expresso.
Din pacate, cunoscandu-ma destul de bine, as prefera un model cu mentenanta minima, chiar cu sacrificarea "atingerii absolutului"
Care ar fi modelul (la un pret rezonabil) care s-ar preta unui "lenes" ca mine?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
automatul nu rezolva "problema" mea si dupa "consultarile" precedente nici nu ar fi o investitie prea reusita.
Capsule sigur nu, din ratiuni de costuri pe termen lung.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Asta e bine, caci ma gandeam ca ne ceri sa eretizam forumul
Pentru ca discutia este mai lunga, ia-o de cu inceputul, adica citeste acest articol despre diferentele dintre espressoare si despre obligativitatea rasnitei intr-un setup. Dupa ce ti-ai facut o imagine, da-ne un buget si sa vedem pe unde te incadrezi.
Dar un lucru e clar, espresso-ul bine facut nu este pentru "lenesi" Nu ca ar lua mult timp, dar trebuie sa-ti bati capul putin la inceput cu niste chestii exacte, care la scurt timp vor de veni o rutina de un minut/doua (in clip, omul se intinde putin mai mult, dar retine etapele principale rasnire/tampare/extractie).
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
02-12-2013, 12:54 (This post was last modified: 02-12-2013, 12:58 by amarok.)
L-am citit deja (asa am ajuns aici).
Ma decisesem pentru un Classic, dar m-am "speriat" de operatiunile suplimentare de mentenanta.
Ca si buget voi merge pe un minim posibil, pentru ca, inca, nu-s asa de pasionat.
PS
Sincer nu stiu cat de complicata ar fi operatiunea de decalcifiere, dar voi stiti mai bine acest lucru. E posibil sa ma "sperii" degeaba...
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Ai pus in calcul si rasnita? Adica, decat sa dai 1160 de lei pe Classic, mai bine iei Evolution de 765 si o rasnita, caci altfel vei fi tare dezamagit de ce iese cu o cafea gata rasnita.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
ca persoana cu doua maini stangi, atehnica, neindemanatica etc iti pot spune ca n-ai nici un fel de motiv de injrijorare vizavi de asemenea aspecte - intretinere, decalcifiere, backflush, curatare exterioara etc, mai ales la aparatele din clasa din care ti-ai propus sa achizitionezi.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
Intr-o nebunie de moment m-am decis pentru Lelit PL41TEM pe care, daca netu' nu minte (!) l-am gasit mai ieftin decat reducerea de pe forum.
Pana la pranz mai puteti sa-mi spuneti daca arunc banii pe fereastra sau nu...
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Ia-l de unde crezi ca este mai ok pentru tine, nu conteaza.
Dar fa-ti bine calculele in functie de bugetul pe care crezi ca o sa-l ai. Daca nu intrevezi in curand un buget de inca 700 de lei minim pentru o rasnita adecvata, atunci functiile mai avansate ale lui PL41TEM nu te vor ajuta cu nimic. Practic, intre Gaggia Evolution (cea mai ieftina alegere buna) si PL41TEM nu stiu daca va fi vreo diferenta in ceasca, atat timp cat folosesti cafea gata macinata (asa am dedus din ce ai spus, ca ai niste rezerve de cafea gata macinata). Poti sa donezi pachetele respective, caci in espresso te vor dezamagi crunt
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Bugetul e relativ, totul e sa fie pana in 1800 + TVA (il iau pe firma).
Ideea e ca nu cred ca voi upgrada aparatul asa ca prefer un model in marja de pret care sa "tina".
Rasnita urmeaza si ea. Deocamdata "moftul" asta.
PS
Expressoul e un premiu ce mi-l acord pentru un contract ce urmeaza sa se perfecteze...
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Daca iau acum si rasnita ce model imi recomandati? Cafeaua existenta o folosesc cu expressoul de aragaz pentru cafeaua de volum, sau o pasez la depozit.
In "echipa" cu o rasnita merita "saltul" direct la Lelit ori raman la un Classic sau Evolution?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
04-12-2013, 21:25 (This post was last modified: 04-12-2013, 21:26 by sms.)
nu stiu in ce masura te ajuta, dar eu, dupa aproape un an de cafea - nu zeama de pe spalatoare ce beam inainte - daca ar fi sa ma resetez, as incepe cu o rasnita ca lumea. De la Vario in sus. Stiu, e greu de inteles importanta ei in faza de debut, chiar foarte greu, dar experienta acumulata din februarie incoace, m-ar indemna sa incep cu rasnita.
Vad ca vrei sa cumperi pe firma, ceea ce presupun ca inseamna o "mobilitate" redusa in a vinde sculele pentru ca sa-ti acoperi ulterior eventuala nevoie de upgrade. Dupa cum observi insa, de la Classic in sus, chiar Evolution, cam toate sunt re-vandabile destul de usor. Poate e un factor de care poti sa tii cont.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
Avand in vedere ca rasnita este baza in espresso si ca PID-ul se foloseste la espressoarele mici doar pentru setarea temperaturii de plecare (boilerul fiind mic pentru o stabilitate a temperaturii similara cu HX-ul), in acelasi buget mai bine iei Vario + Classic decat PL41TEM + PL43MM/Ascaso Imini. Urgent ai mai avea nevoie de site nepresurizate la Gaggia (7lei/buc), un tamper (min. 50 de lei pe Bursa, 100 de lei la Papajacques etc.) si o lattiera de inox pentru sprecialitati din lapte.
(04-12-2013, 23:30)amarok Wrote: Te referi la acest Vario?
Exact! 1700 de lei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
La capitolul tamper, ori iei unul mai ieftin de 50-100 de lei, ori iei de 140 un Concept Art cu margine de cauciuc (knock) + maner cu filet, dupa preferinte.
Lattiera mai ieftina gasesti la saga profesional (45 de lei) sau la importatorul Concept Art/Vario
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
11-12-2013, 10:23 (This post was last modified: 11-12-2013, 10:38 by amarok.)
Deocamdata ieri a venit GC.
Aseara l-am dezambalat, montat, demontat, spalat, uscat si asamblat.
Dimineata l-am umplut cu apa, i-am facut prima deversare in cana de control, a pornit fara bule-bule si a umplut cana (300ml) repejor...
Cu ocazia asta am contatat ca nu am cesti de expresso si / sau nu stiu eu unde sunt. Asa ca am facut o erezie si am folosit un pahar de sticla termica.
In fine, rezultatul:
Surprinzator (dupa reducerea dramatica a asteptarilor in urma discutiilor anterioare pe forum) de buna cafeaua.
Destul de tare, putin apoasa dar am "simtit-o"!!!
LE: Cafeaua e un Jacobs Kronung pe care scrie-n nemtaleste, deschisa mai demult si tinuta in cutie de tabla.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
11-12-2013, 11:50 (This post was last modified: 11-12-2013, 11:51 by amarok.)
Las' ca mi-am dat seama ca am "imbatranit". Tre' sa infulec ceva mai consistent inainte de o astfel de licoare... .
@astinga: Cand e sa vina Mosu' tre' sa-l servesc cu o cafea nu? Asa-l mituiesc la sigur!
PS: Pentru antrenament ii bun si J. O sa-ncerc o Lavazza mai incolo.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Pana acum cafa o facea nevasta-mea la un expressor de aragaz. La ibric iese si mai slaba de atat.
Gagy face cafa peste toate anterioare si cum clipeste complice din leduri as zice ca no o deranjeaza chiar asa de mult...
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Nici eu nu-s mare fan de Jacobs, dar am primit-o cadou la ultima tura prin Germania. Prefer un no name care specifica insa provenienta cafelei unei marci "de renume", in general. pe cat posibil. sa fie cafea arabica.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
12-12-2013, 12:15 (This post was last modified: 12-12-2013, 12:18 by amarok.)
Cafeaua nr 2:
Astazi am respectat masura si a iesit o cafea mai slaba, cu mai multa spuma ce-i drept. Ieri trisasem punand 1+1/2 in pf.
Invatam, invatam...
PS: Din pacate rasnita s-a amanat din motive de reutilare a bucatariei. Va rog nu dati cu pietre si prajiturica de langa cafea e importanta.
PS 2. Probabil va trebui sa postez intr-o alta sectiune de acum incolo
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
N-am mai avut rabdare si am luat o kila de cafea expresso Melita (neagra, crema nu stiu cum). Chiar si cu rasnita de doi bani din dotare am "urcat" pe scara aromei. La anu' mai mult ca sigur ca va urma si rasnita.
Multumesc de sfaturi, se pare ca a fost o achizitie reusita.
Sarbatori fericite sa aveti!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm