• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Sfaturi achizitie expressor profesional

#1
Încerc să mă orientez pentru achiziția unui expressor profesional pentru un restaurant de mărime medie (40 locuri aprox), cu specific asiatic, deci cafeaua nu este neapărat prima alegere la categoria băuturi. Totuși vrem să facem cafea bună, așa că din site în site am ajuns aici. Smile
Buget, habar n-am. Cât mai mic...Mă sfătuiește cineva de unde s-o apuc? Mulțumesc.
 
Reply
#2
Bun venit,
E vorba si de rasnita si de espressor banuiesc. Sculele noi sau SH? Totusi, ce buget aproximativ? 2000E? 2500E? 1500E...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(25-08-2014, 18:03)Lyvyoo Wrote: Bun venit,
E vorba si de rasnita si de espressor banuiesc. Sculele noi sau SH? Totusi, ce buget aproximativ? 2000E? 2500E? 1500E...

Da, și râșniță. Dacă se poate cumpăra ceva care să dureze și să facă cafea bună, preferăm varianta mai ieftină. Reușim cu 1500eur?
 
Reply
#4
Nou sau SH?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
(25-08-2014, 18:21)Lyvyoo Wrote: Nou sau SH?

Nu m-ar deranja nici SH, dacă ar fi dintr-o sursă de încredere.
 
Reply
#6
Pe SH e mai greu cu siguranta si increderea, dar sunt surse care mai aduc revizionate. Sa mai pun eu o intrebare la SCAE, asociatia de profil a profesionistilor in domeniu, poate mai stiu vreo sursa ok. Undeva in maxim 1000E ar trebui sa rezolvi. Atentie insa caci iti trebuie dedurizator, caci apa de la retea e plina de calcar si clor. Deci si pe SH si pe nou, ia in considerare si dedurizatorul.

Altfel, noi, cea mai ieftina rasnita buna pentru bar cred ca este DIP-ul de 640Euro iar in cazul espressorului, de la 1300E in sus.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(25-08-2014, 18:43)Lyvyoo Wrote: Pe SH e mai greu cu siguranta si increderea, dar sunt surse care mai aduc revizionate. Sa mai pun eu o intrebare la SCAE, asociatia de profil a profesionistilor in domeniu, poate mai stiu vreo sursa ok. Undeva in maxim 1000E ar trebui sa rezolvi. Atentie insa caci iti trebuie dedurizator, caci apa de la retea e plina de calcar si clor. Deci si pe SH si pe nou, ia in considerare si dedurizatorul.

Altfel, noi, cea mai ieftina rasnita buna pentru bar cred ca este DIP-ul de 640Euro iar in cazul espressorului, de la 1300E in sus.

Avem sistem de filtrare care face si dedurizarea apei.
Ce este DIP-ul, nume de brand sau de tip de râșniță? Cam la ce tipuri de expressoare te gândești? Scuze, n-am apucat sa citesc situl de-a fir a păr, să mă informez cum trebuie înainte de-a pune întrebări..
 
Reply
#8
Salut și bine ai venit. Un espressor nou, sau un setup complet, la un preț foarte bun, îți pot oferi eu...

http://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?tid=837

dacă te interesează putem discuta și despre servicii post-vânzare...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#9
(25-08-2014, 20:06)nickso Wrote: Salut și bine ai venit. Un espressor nou, sau un setup complet, la un preț foarte bun, îți pot oferi eu...

http://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?tid=837

dacă te interesează putem discuta și despre servicii post-vânzare...

multumesc pentru ofertă. din câte am înteles de pe acest site, ar putea fi probleme cu expressoarele automate. tind spre un expressor semiautomat.
 
Reply
#10
Smile nu este automat... Nu as promova niciodată asa ceva. Este un espressor semiautomat profesional entry level.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#11
(25-08-2014, 22:14)nickso Wrote: Smile nu este automat... Nu as promova niciodată asa ceva. Este un espressor semiautomat profesional entry level.

Îmi cer scuze! Sună interesant, dar mi-e greu totuși să iau o decizie atât de repede, aș vrea să mă informez mai bine. Cum ar fi cu serviciile post-vânzare?

(25-08-2014, 22:43)piciu Wrote:
(25-08-2014, 22:14)nickso Wrote: Smile nu este automat... Nu as promova niciodată asa ceva. Este un espressor semiautomat profesional entry level.

Îmi cer scuze! Sună interesant, dar mi-e greu totuși să iau o decizie atât de repede, aș vrea să mă informez mai bine. Cum ar fi cu serviciile post-vânzare?

Aparatul nu e cel din linkul de mai jos?
http://expobar.co.uk/html/markus.php
 
Reply
#12
Da... Acela este.
Nu trebuie sa iei o hotărâre repede...trebuie sa o iei pe cea care ți se potrivește.

În ceea ce privește serviciile post vânzare, ca și cafenea, ai următoarele opțiuni :
1. Iei tot setup-ul de la un producător/prăjitor de cafea.
Avantaje: echipamentul nu are cost inițial; cel ce îți oferă echipamentul este obligat sa îl mențină în funcțiune.
Dezavantaje: îți limitează opțiunile privind cafeaua...plus ca o iei mai scump decât ar fi normal; echipamentul este, de obicei, foarte vechi; întreținerea echipamentului tău nu este o prioritate pentru el;

2. Cumperi un echipament nou, cu garanție.
Avantaje: este nou; are garanție;
Dezavantaje: prețul foarte mare; trebuie sa faci aranjamente pentru service în afara garanției. Întreținerea uzuala nu o asigura producătorul, nici întreținerea iar o întreținere necorespunzătoare anulează garanția.

3. Cumperi un echipament sh...prea multe variabile dacă nu cunoști bine domeniul.

Dacă dorești și vrei sa îl vezi putem discuta mai multe despre echipament în general și despre ceea ce ai nevoie, atât la achiziționare cât și după.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#13
ma bag si eu, pentru ca nu demult discutasem cu un proprietar la bar.
La 2 si 3, marele avantaj este ca tu iti alegi cafeaua si poti, fara mari abilitati de comerciant/cunoscator, sa iti alegi ceva foarte bun. Si cred ca gasesti proaspat prajita, fara mari complicatii, de la 60-70/kg.
Amicul in cauza, avea sculele primite de la distribuitor, care-i livreaza un amestec infect de 80% robusta/20% arabica, frumos ambalata, cu 110/kg si-l face sa creada ca-i un super pret. evident, dupa n discutii si paradiscutii, pe proprietar nu-l intereseaza nimic. el stie doar: da ma, o cumpar cu 110/kg si scot lejer suta de euro profit/kg si nu-mi bat capul cu espressor, rasnita, vin ei sa vada de ele din cand in cand.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#14
(25-08-2014, 23:57)sms Wrote: ma bag si eu, pentru ca nu demult discutasem cu un proprietar la bar.
La 2 si 3, marele avantaj este ca tu iti alegi cafeaua si poti, fara mari abilitati de comerciant/cunoscator, sa iti alegi ceva foarte bun. Si cred ca gasesti proaspat prajita, fara mari complicatii, de la 60-70/kg.
Amicul in cauza, avea sculele primite de la distribuitor, care-i livreaza un amestec infect de 80% robusta/20% arabica, frumos ambalata, cu 110/kg si-l face sa creada ca-i un super pret. evident, dupa n discutii si paradiscutii, pe proprietar nu-l intereseaza nimic. el stie doar: da ma, o cumpar cu 110/kg si scot lejer suta de euro profit/kg si nu-mi bat capul cu espressor, rasnita, vin ei sa vada de ele din cand in cand.

@nikso mulțumesc pentru sfaturi. nu prea ne interesa varianta 1 din start - nu am vrea sa promovam branduri de consum în masă, posibil naivitatea începătorului. după ce m-am documentat puțin pe situl acesta, mi s-a intarit convingerea asta. ramâne de vazut ce înseamnă dpdv investiție.
la linkul de mai sus, nu am vazut nici un aparat semiautomat, toate par automate..? n-am văzut bine?
cred ca e important pt noi să existe un loc unde se poate face service in bucuresti, să putem repara la o adică, chiar daca nu e garanție.

@sms interesante informații, mulțumesc. cu siguranță ca e mult mai comodă varianta 1, poate chiar și mai profitabilă. dar e tentația de a încerca să faci ceva nu doar pentru bani, ci și bine, sau bun. ca si situl asta Smile
 
Reply
#15
Quote:Ce este DIP-ul, nume de brand sau de tip de râșniță? Cam la ce tipuri de expressoare te gândești? Scuze, n-am apucat sa citesc situl de-a fir a păr, să mă informez cum trebuie înainte de-a pune întrebări..

http://www.dipgrinders.ro/DKS-65_RO.html

DIP este cea mai tare marca romaneasca de rasnite. Anul trecut au lansat si ei in sfarsit o rasnita pentru espresso, avand componentele principale (motor si cutite) de la aceeasi fabrica de unde ia si Mahlkonig pentru K30 (care costa 2000E), de fapt aceleasi piese cica. Nu e chiar un "romanism" ce au facut dar poporul nostru e inventiv. Cert este ca le-a iesit un model apreciat de barmanii din cafenelele unde au nimerit acele rasnite (din ce mi-au confirmat vreo 4 surse), ceea ce nu poate sa fie decat o bucurie ca si roman, mai ales ca nu am avut ca natie niciodata treaba cu domeniul acesta decat tangential (Illy e nascut prin Banat). DIP erau recunoscuti demult pentru rasnitele de magazin, care macina pe la chioscuri sau prin hypermarketuri si chiar le lipsea partea de cafenea.

Daca vei merge pe o cafea de calitate, proaspat prajita nu "marci" celebre, atunci va fi o greseala fatala sa macini un dozator intreg si sa lasi cafeaua sa zaca acolo pana vin clientii. De aceea au aparut aceste rasnite fara dozator, cum e si DIP printre altele, care arunca macinatura direct in portafiltrul espressorului. Usor usor cele cu dozator vor intra intr-un con de umbra pentru ca nu isi mai au rostul daca vrei sa vinzi intr-adevar cafea de calitate. Practic, pentru ca aromele sa se volatilizeze, nu sunt necesare decat maxim 15min de la macinare. Insa vorbim de arome atunci cand ai cafea de origine, proaspat prajita, lucru pe care te sfatuiesc sa-l implementezi neaparat, caci s-au inmultit prajitoriile si ai de unde sa iei. Un articol mai explicativ ai aici.

Referitor la rasfoit forumul, informatiile de pe aici, pretioase de altfel, se cam invart in zona aparatelor pretabile acasa.

Legat de acele variante, eu as fi de parere ca nu trebuie sa subestimam varianta 1. Din cauza concurentei, distribuitorii s-au profesionalizat pe scule, livrandu-ti adesea varfuri de gama, gen Mahlkonig K30 sau vreun Fiorentzato sau alta rasnita profesionala cu LCD si software de monitorizare, fara dozatoare evident. Bineinteles, alaturi de un espressor gen Aurelia II sau Astoria. Iar daca ai o problema, au service bun si prompt prin toata tara. Dar nu e valabil pentru toti ci pentru 5-6 marci sa zicem. In plus, daca esti baiat harnic si faci target-ul, primesti si acea spaga oficiala, numita buget de marketing, care nu scade sub 5000E niciodata. Deci tehnic, foarte multi distribuitori sunt impecabili. Marea lor problema este obiectul muncii, adiCA CAfeaua! Dupa ce ai degustat undeva o cafea proaspat prajita de calitate, cafeaua "de marca" ti se va parea venin. Din fericire, si clientii incep usor usor sa constientizeze acest lucru.

P.S. Pentru ca userii care vor cauta in viitor informatii prin forum sa gaseasca opinii general valabile, as prefera ca ofertele particulare de pe Bursa si discutiile / negocierile aferente respectivelor produse sa se intample pe mesageria privata sau pe topicul de pe Bursa.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Piciu, esspresorul automat este cel la care apeși un buton și iese cafeaua în ceașcă. Cel semiautomat este acela care necesita ca tu sa râșnești cafeaua înainte, sa o tampezi în pf, sa pregătești grupul pentru extracție și sa apeși butonul care produce extracția, fie el cu dozare automată a cantității de apă sau nu. Manuale sunt cele cu levier.

Referitor la Ps-ul lui Liviu, sunt complet de acord... Asa ca dacă vrei sa discutam mai departe dă-mi un semn prin mesaj privat.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#17
(25-08-2014, 17:29)piciu Wrote: Încerc să mă orientez pentru achiziția unui expressor profesional pentru un restaurant de mărime medie (40 locuri aprox), cu specific asiatic
Iar va-nfierbantati si decupleaza supapele de la suprapresiune. Avand in vedere specificul restaurantului cafeaua va fi servita ocazional, in volume probabil infime. Un expressor simplu gen GC + o rasnita de calitate+ accesoriile de rigoare vor face linistit fata volumului cererii (asta ca sa nu va supar prea tare!). Si un semiautomat ar fi arhisuficient in acest caz dar daca se doreste un produs calitativ in ceasca aceasta nu ar fi chiar cea mai buna varianta. In cazul fericit pentru proprietarul in cauza, ca cererea va fi prea mare vom vorbi atunci.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#18
(26-08-2014, 10:25)amarok Wrote: In cazul fericit pentru proprietarul in cauza, ca cererea va fi prea mare vom vorbi atunci.
Cred ca are importanta si aspectul de marketing, publicitar etc
Un aparat complex face impresie.
 
Reply
#19
Cafeaua e un produs auxiliar la vanzare, cele principale tin de "specific asiatic". Nu va atrage clienti suplimentari prin promovarea cafelei ce o va servi acolo. Eu unul nu am servit niciodata cafea la un restaurant asiatic, in general ceri ceai.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#20
@amarok - si cand va dori cineva un capuccino ce face barmanul? Asteapta dupa Gaggia sa se incalzeasca un minut/doua? Si daca vine rapid alta comanda de espresso ce mai face barmanul, caci boilerul e deja foarte fierbinte pentru ca a fost folosit in aburi? Smile

Dar nu asta e problema lui Gaggia Classic sau a altor espressoare mici sub 1000E ci fiabilitatea la folosire in regim Horeca. Piesele interioare ale unui espressor mic nu prea se compara cu cele ale unui semiprofesional sau ale unui profesional, iar folosirea pe tot parcursul zilei sau doar faptul ca stau infierbantate 16 ore pe zi, pot aduce probleme dese, iar garantia nu opereaza pe cele folosite in horeca.

Pe de alta parte, o solutie foarte ok si ieftina in cafenelele micute ar fi HX-urile semiprofesionale. Dar au dezavantajul ca nu au control de temperatura si notiunea de flush prelungit inainte de fiecare shot, nu poate exista in baruri. De exemplu, acest Expobar Office Control ar fi fost ideal, daca avea si PID. Insa e posibil ca un reglaj al presostatului sa-l stabilizeze la o temperatura de compromis.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
E vorba de un restaurant de un anumit specific si nu de un supermarket in care gasesti de toate. Nu cred ca merita sa investesti atatia bani pentru a avea posibilitatea de a introduce in meniu si capucino. Pana la urma daca vrei sa bei o cafea buna mergi la un local specific, care nu cred ca-ti ofera acolo si mancare tailandeza (de exemplu).
Eu unul, daca as fi in aceasta situatie as alege un semiautomat cu rasnita incorporata care va face un expresso bunicel, arhisuficient pentru a incheia o masa copioasa. Chiar si o varianta cu pad-uri ar fi suficienta, dar e o solutie nu foarte economica in timp.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#22
(26-08-2014, 11:35)Lyvyoo Wrote: @amarok - si cand va dori cineva un capuccino ce face barmanul? Asteapta dupa Gaggia sa se incalzeasca un minut/doua? Si daca vine rapid alta comanda de espresso ce mai face barmanul, caci boilerul e deja foarte fierbinte pentru ca a fost folosit in aburi? Smile

Dar nu asta e problema lui Gaggia Classic sau a altor espressoare mici sub 1000E ci fiabilitatea la folosire in regim Horeca. Piesele interioare ale unui espressor mic nu prea se compara cu cele ale unui semiprofesional sau ale unui profesional, iar folosirea pe tot parcursul zilei sau doar faptul ca stau infierbantate 16 ore pe zi, pot aduce probleme dese, iar garantia nu opereaza pe cele folosite in horeca.

Pe de alta parte, o solutie foarte ok si ieftina in cafenelele micute ar fi HX-urile semiprofesionale. Dar au dezavantajul ca nu au control de temperatura si notiunea de flush prelungit inainte de fiecare shot, nu poate exista in baruri. De exemplu, acest Expobar Office Control ar fi fost ideal, daca avea si PID. Insa e posibil ca un reglaj al presostatului sa-l stabilizeze la o temperatura de compromis.

@liviu multumesc mult pentru toate informatiile.

@nikso in sfarsit am inteles ce-i cu automatul si semiautomatul. multumesc!

@amarok multumesc ca pentru comentarii si pareri.
 
Reply
#23
Cu placere.
Bafta sa ai!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#24
amarok, nu subestima restaurantele! Sunt locatii de marimea precizata de catre piciu care vand zeci de kg de cafea. Depinde de trafic, amplasare etc. Acolo, cu un espressor inadecvat nu faci fata comenzilor si nici nu poti aduce unei mese familiale cate doua cafele pe rand, mai ales cand sunt varfuri de trafic. O cafea proasta in horeca e ceva obisnuit si trecut cu vederea de catre clienti, insa o cafea servita prost e taxata imediat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
Am fost acum 2 luni la un restaurant la care patronul dorea niste lampi cu leduri. M-a servit cu un expresso indoielnic facut cu cafea rioba (care-i mai scumpa decat cafeaua ce o folosesc eu). Cand i-am sugerat sa schimbe cafeaua ca nu-si merita banii raspunsul a fost ca, virgula, clientii nu s-au plans.
Revenind la subiectul in cauza, daca restaurantul in cauza doreste sa aibe o reputatie buna si in domeniul cafelei ce o serveste atunci va investi si in acest domeniu. Proprietarul stie cel mai bine cum isi dramuieste banii si daca vrea o cafea buna atunci nu trebuie sa se zgarceasca. Dar raportat la ce ofera "concurenta" e o investitie mai curand in imagine decat profitabila.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)