• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Sfaturi achizitie expressor

#1
Sunt un novice al domeniului, dar stiu sa apreciez o cafea (de orice fel) bine facuta. Asa ca m-am hotarat sa trec la alt nivel in prepararea cafelei de zi cu zi si am decis sa achizitionez un expresso.
Din pacate, cunoscandu-ma destul de bine, as prefera un model cu mentenanta minima, chiar cu sacrificarea "atingerii absolutului" Big Grin
Care ar fi modelul (la un pret rezonabil) care s-ar preta unui "lenes" ca mine?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#2
Adica iti doresti un automat sau ceva pe capsule?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
automatul nu rezolva "problema" mea si dupa "consultarile" precedente nici nu ar fi o investitie prea reusita.
Capsule sigur nu, din ratiuni de costuri pe termen lung. Idea
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#4
Asta e bine, caci ma gandeam ca ne ceri sa eretizam forumul Smile

Pentru ca discutia este mai lunga, ia-o de cu inceputul, adica citeste acest articol despre diferentele dintre espressoare si despre obligativitatea rasnitei intr-un setup. Dupa ce ti-ai facut o imagine, da-ne un buget si sa vedem pe unde te incadrezi.

Dar un lucru e clar, espresso-ul bine facut nu este pentru "lenesi" Smile Nu ca ar lua mult timp, dar trebuie sa-ti bati capul putin la inceput cu niste chestii exacte, care la scurt timp vor de veni o rutina de un minut/doua (in clip, omul se intinde putin mai mult, dar retine etapele principale rasnire/tampare/extractie).



Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
L-am citit deja (asa am ajuns aici).
Ma decisesem pentru un Classic, dar m-am "speriat" de operatiunile suplimentare de mentenanta.
Ca si buget voi merge pe un minim posibil, pentru ca, inca, nu-s asa de pasionat.

PS
Sincer nu stiu cat de complicata ar fi operatiunea de decalcifiere, dar voi stiti mai bine acest lucru. E posibil sa ma "sperii" degeaba...
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#6
Smile Te sperii de drobul de sare Smile

Ai pus in calcul si rasnita? Adica, decat sa dai 1160 de lei pe Classic, mai bine iei Evolution de 765 si o rasnita, caci altfel vei fi tare dezamagit de ce iese cu o cafea gata rasnita.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
ca persoana cu doua maini stangi, atehnica, neindemanatica etc iti pot spune ca n-ai nici un fel de motiv de injrijorare vizavi de asemenea aspecte - intretinere, decalcifiere, backflush, curatare exterioara etc, mai ales la aparatele din clasa din care ti-ai propus sa achizitionezi.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#8
O sa fie si o rasnita in program, dar deocamdata am o gramada de cafea.
Daca Evolution-ul isi face treaba, nu vad de ce nu.

LETongueare mai adecvata pentru "entry level".
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#9
Era sa zic ca ai pierdut Black Coffee Friday (incheiat ieri) dar pe Evolution nu a fost nimic in plus, fata de reducerile normale.

Cand o sa ai si o rasnita, sa schimbi sitele originale cu altele nepresurizate (ciuruite pe fund). Pleaca de la 8 lei/bucata
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Intr-o nebunie de moment m-am decis pentru Lelit PL41TEM pe care, daca netu' nu minte (!) l-am gasit mai ieftin decat reducerea de pe forum.
Pana la pranz mai puteti sa-mi spuneti daca arunc banii pe fereastra sau nu... Big Grin
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#11
Ia-l de unde crezi ca este mai ok pentru tine, nu conteaza.
Dar fa-ti bine calculele in functie de bugetul pe care crezi ca o sa-l ai. Daca nu intrevezi in curand un buget de inca 700 de lei minim pentru o rasnita adecvata, atunci functiile mai avansate ale lui PL41TEM nu te vor ajuta cu nimic. Practic, intre Gaggia Evolution (cea mai ieftina alegere buna) si PL41TEM nu stiu daca va fi vreo diferenta in ceasca, atat timp cat folosesti cafea gata macinata (asa am dedus din ce ai spus, ca ai niste rezerve de cafea gata macinata). Poti sa donezi pachetele respective, caci in espresso te vor dezamagi crunt Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Bugetul e relativ, totul e sa fie pana in 1800 + TVA (il iau pe firma).
Ideea e ca nu cred ca voi upgrada aparatul asa ca prefer un model in marja de pret care sa "tina".
Rasnita urmeaza si ea. Deocamdata "moftul" asta.

PS
Expressoul e un premiu ce mi-l acord pentru un contract ce urmeaza sa se perfecteze... Blush
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#13
Daca iau acum si rasnita ce model imi recomandati? Cafeaua existenta o folosesc cu expressoul de aragaz pentru cafeaua de volum, sau o pasez la depozit.
In "echipa" cu o rasnita merita "saltul" direct la Lelit ori raman la un Classic sau Evolution?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#14
nu stiu in ce masura te ajuta, dar eu, dupa aproape un an de cafea - nu zeama de pe spalatoare ce beam inainte - daca ar fi sa ma resetez, as incepe cu o rasnita ca lumea. De la Vario in sus. Stiu, e greu de inteles importanta ei in faza de debut, chiar foarte greu, dar experienta acumulata din februarie incoace, m-ar indemna sa incep cu rasnita.
Vad ca vrei sa cumperi pe firma, ceea ce presupun ca inseamna o "mobilitate" redusa in a vinde sculele pentru ca sa-ti acoperi ulterior eventuala nevoie de upgrade. Dupa cum observi insa, de la Classic in sus, chiar Evolution, cam toate sunt re-vandabile destul de usor. Poate e un factor de care poti sa tii cont.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#15
Te referi la acest Vario?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#16
Avand in vedere ca rasnita este baza in espresso si ca PID-ul se foloseste la espressoarele mici doar pentru setarea temperaturii de plecare (boilerul fiind mic pentru o stabilitate a temperaturii similara cu HX-ul), in acelasi buget mai bine iei Vario + Classic decat PL41TEM + PL43MM/Ascaso Imini. Urgent ai mai avea nevoie de site nepresurizate la Gaggia (7lei/buc), un tamper (min. 50 de lei pe Bursa, 100 de lei la Papajacques etc.) si o lattiera de inox pentru sprecialitati din lapte.
(04-12-2013, 23:30)amarok Wrote: Te referi la acest Vario?

Exact! 1700 de lei.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Sa adun deci:
Vario: 1700
Classic: 1160 (sau cu tamper 1305 Huh)
Diverse < 150
Ajung spre 3000... Blush
Ar mai fi ceva?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#18
La capitolul tamper, ori iei unul mai ieftin de 50-100 de lei, ori iei de 140 un Concept Art cu margine de cauciuc (knock) + maner cu filet, dupa preferinte.

Lattiera mai ieftina gasesti la saga profesional (45 de lei) sau la importatorul Concept Art/Vario
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Deocamdata ieri a venit GC.
Aseara l-am dezambalat, montat, demontat, spalat, uscat si asamblat.
Dimineata l-am umplut cu apa, i-am facut prima deversare in cana de control, a pornit fara bule-bule si a umplut cana (300ml) repejor...
Cu ocazia asta am contatat ca nu am cesti de expresso si / sau nu stiu eu unde sunt. Asa ca am facut o erezie si am folosit un pahar de sticla termica.
In fine, rezultatul:
Surprinzator (dupa reducerea dramatica a asteptarilor in urma discutiilor anterioare pe forum) de buna cafeaua.
Destul de tare, putin apoasa dar am "simtit-o"!!! Smile

LE: Cafeaua e un Jacobs Kronung pe care scrie-n nemtaleste, deschisa mai demult si tinuta in cutie de tabla. Dodgy


Attached Files Thumbnail(s)
   
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#20
Felicitari sa-l stapanesti sanatos! Sa inteleg ca a venit Mosul mai repede anul asta.
 
Reply
#21
Jeycobsu tau a devenit esenta de "cafea" oxidata, daca nu ai proaspat prajita, te rugam nu-l chinui chiar asa pe saracul expressor. Big Grin
Expobar Diamant base 2 gr, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
#22
Las' ca mi-am dat seama ca am "imbatranit". Tre' sa infulec ceva mai consistent inainte de o astfel de licoare... Tongue.
@astinga: Cand e sa vina Mosu' tre' sa-l servesc cu o cafea nu? Asa-l mituiesc la sigur!

PS: Pentru antrenament ii bun si J. O sa-ncerc o Lavazza mai incolo.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#23
(11-12-2013, 11:50)amarok Wrote: PS: Pentru antrenament ii bun si J. O sa-ncerc o Lavazza mai incolo.
Crut-o pe Gaggi©a si fa-le la ibric, caci "all you get is ... limescale".
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#24
Pana acum cafa o facea nevasta-mea la un expressor de aragaz. La ibric iese si mai slaba de atat.
Gagy face cafa peste toate anterioare si cum clipeste complice din leduri as zice ca no o deranjeaza chiar asa de mult... Big Grin
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#25
Blasfemie Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
Glumim glumim dar poza de mai sus depaseste limita bunului simt.
Te rog sa te controlezi.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#27
Am sters-o, scuza-ma, mai glumim pe forum, mai ales despre Jacobs/Doncafe Smile Mea culpa....
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
Nici eu nu-s mare fan de Jacobs, dar am primit-o cadou la ultima tura prin Germania. Prefer un no name care specifica insa provenienta cafelei unei marci "de renume", in general. pe cat posibil. sa fie cafea arabica.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#29
Cafeaua nr 2:
Astazi am respectat masura si a iesit o cafea mai slaba, cu mai multa spuma ce-i drept. Ieri trisasem punand 1+1/2 in pf.
Invatam, invatam...

PS: Din pacate rasnita s-a amanat din motive de reutilare a bucatariei. Va rog nu dati cu pietre si prajiturica de langa cafea e importanta.

PS 2. Probabil va trebui sa postez intr-o alta sectiune de acum incolo
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#30
N-am mai avut rabdare si am luat o kila de cafea expresso Melita (neagra, crema nu stiu cum). Chiar si cu rasnita de doi bani din dotare am "urcat" pe scara aromei. La anu' mai mult ca sigur ca va urma si rasnita.
Multumesc de sfaturi, se pare ca a fost o achizitie reusita. Smile
Sarbatori fericite sa aveti!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)