Hello There, Guest! Login Register


Sfat preparare espresso cu Lelit PL81T

#1
Primul meu espressor, prima experienta de genul asta! Aseara a venit espressorul nou si azi dimineata l-am pus in functiune. Prima incercare, primul esec [Image: smile.gif] La sfatul lui Liviu, am macinat 18 gr cafea proaspat prajita, cu tamperul Lelit am presat de 2 ori (stiu ca doar o data trebuia, nu stiu de ce am presat de 2 ori [Image: smile.gif])) ) si in 25 secunde a iesit 1 ml de cafea.

Am o rasnita lelit pl43mm luata de pe forum, care a venit cu punctul 0 deja marcat cu pasta alba. de la marcaj am mers inca 4 zimti inspre fin. E posibil sa fi avut esecul ca era cafeaua prea fina sau pt ca am facut cu tamperul de 2 ori? 

Multumesc de ajutor! Am deschis un thread ptr ca presimt ca voi avea nevoie de multe sfaturi [Image: smile.gif] Dupa ce imi va iesi un espresso ok, vreau sa incep sa frotez si lapte, pt cappucino.
Lelit PL81T, Lelit 43MMI, tamper Lelit, pitcher Lelit 500ml, Hario V60 dripper
 
Reply
#2
Cafea prea fina. In cele 25-30sec ar trebui sa curgă 50-60ml. Sau aprox 40g.
Cunill tauro, Philips Saeco 8323, French press, Aeropress, Hario mini
 
Reply
#3
trebuia sa citesti pe forum ca sunt o mie de treaduri cum se procedeaza Smiledin punctul in care esti acum cu rasnita ,folosind aceeasi cantitate de cafea mareste putin macinatura si vezi in cat timp curge ,fa operatia asta pana ai rezultatul dorit
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#4
Masuratoarea cu ml nu este eficienta si nici buna. Incercati sa scapati de masurarea cu ml.

Cea mai precisa este cea cu cantarul electronic. din 18 grame ies 36, max 40 grame de cafea.

Apa are densitatea 1, apa cu cafea are densitatea 1.0x.

Cu alte cuvinte 40 grame de cafea nu inseamna 60 ml de lichid. Nu se tine cont de spuma/crema.

decat sa lungiti cele 40 de grame pana faceti 60 ca iese mai light, mai bine opriti la 40 grame si apoi puneti apa din boiler peste cafea sau inainte. O alta varianta este sa consumati cafeaua cu lapte, sau latter art/capuccino si altele.

Espresso nu e pe gustul tuturor.
 
Reply
#5
Categoric maresti macinatura.Si vezi daca in 25 sau 28 de secunde esti la gradatie.Banuiesc ca ai un pahar gradat.La 40 de ml ai o cafea cu toate aromele .La 60 ml evident ai ceva mai diluat dar baubil.Evident ai posibilitatea sa vezi temperatura si presiunea.Daca toate astea se potrivesc nu ai cum sa ratezi.Ca fost posesor si ucigas de rasnita Lelit ,pot sa spun ca e bine sa o cureti des pentru ca are o retentie serioasa si mai ales o depunere de praf de cafea, mare.Am ucis-o pentru ca fiind foarte obosit ,am incercat sa o curat cu orez si blocandu-se ,am fortat in sensul invers fata de cel care trebuia .Si...,mai incolo a fost horor. Angel Concluzia logica este ca rasnita fiind de gen feminin ,o rasnita doua rasnite,e bine sa te porti cu tandrete .Evita duritatea sau si mai rau violenta! RolleyesALtfel ,urmeaza logic,pluralul rasnite.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#6
multumesc! da, am tot citit pe forum, speram ca cineva cu rasnita asta imi poate spune cam cati zimti sa ma departez de punctul zero, macar orientativ Smile
Lelit PL81T, Lelit 43MMI, tamper Lelit, pitcher Lelit 500ml, Hario V60 dripper
 
Reply
#7
Punctul zero este punctul de atingere al cutitelor. Tu ar trebui sa iei ca reper surubul din mijlocul rasnitei, atunci cand invarti rotita de reglaj. Zimtii ii poti marca putin cu...oja Smile ca sa ai inca un minim de reper. Cati zimti nu poate spune nimeni, dar sa nu iti fie frica sa experimentezi. Deocamdata vad ca ti-e mila sa strici cafea Smile Ar trebui la inceput sa faci 10 cafele nereusite, una dupa alta, pana gasesti punctul optim de rasnire pt acele boabe si pana iti formezi o imagine asupra modului in care se schimba curgerea in raport cu deplasarea zimtilor. Astfel iti vei raspunde singura si clar la intrebare si vei sti pe viitor cum sa reglezi alte cafele.

Faza cu mililitrii e adevarata, cantaritul shot-ului ajuta mai mult. Insa, asa cum am mai subliniat si alta data, pentru cineva complet la inceput de drum, este mult mai usor sa ajunga la 50ml/25 de secunde / 18g , decat sa inteleaga brew ratio. Si zic asta din multe discutii purtate. Se poate intelege foarte usor ca pui ceasca (de obicei cana la inceput) pe cantar si lasi sa curga pana cand lichidul de acolo va cantari 36g sa zicem. Si omul face o cafea subextrasa pana cand in cana se aduna lichid apos si fara crema de 36g...  Eu stiu ca e simplu ca si concept acest brew ratio si ca trebuie sa renuntam la ml, dar asta am constatat, ca in prima faza unui incepator ii prinde mai bine explicarea cu 60ml (sau 50).
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
Dupa vreo 8 incercari am ajuns in punctul asta https://youtu.be/b6A7pIcI_tM.
am incercat cu 9gr de cafea, am doar 150gr de boabe in casa si am zis sa mi ajunga pt cat mai multe incercari, pana imi fac mana putin. O sa imi iau si canuta gradata, momentan o am doar pe asta transparenta, care are 60 ml.
Ce ar trebui sa mai imbunatatesc? Eu am senzatia ca trebuie sa macin o idee mai fin, am tot incercat si se pare ca e nevoie de reglaj destul de fin spre coarse/fine. Cand folosesc tamperul, ramane pe el praf fin de cafea, e normal? Parca din ce am citit ar trbui sa fie curat. Multumesc!
Lelit PL81T, Lelit 43MMI, tamper Lelit, pitcher Lelit 500ml, Hario V60 dripper
 
Reply
#9
Încearcă să nu schimbi mai mult de 2 parametri o data. Aici ai schimbat si cantitatea si gradul de râșnire. totuși în sita dubla se pun 16-18g. In principiu arata bine, dar trebui să îți și placă gustul.
Încearcă să rotești tamperul la finalul tampării să nu rămână cafea pe el.
Cunill tauro, Philips Saeco 8323, French press, Aeropress, Hario mini
 
Reply
#10
Mergi doar pe 18g pana inveti. Ma rog, si dupa [Image: smile.gif]  Dar e mult mai simplu sa reusesti si sa vezi rezultate si progrese clare decat pe dozele single. Asteptam un clip la 18g, esti pe drumul cel bun, bravo!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
Azi, dupa teste am ajuns aici
https://youtu.be/NFYXZBGRvYI

Ca si flow, mi se pare ca e cel mai bun pana acum, ce parere aveti? 18gr cafea boabe, la final 32gr lichid.
Lelit PL81T, Lelit 43MMI, tamper Lelit, pitcher Lelit 500ml, Hario V60 dripper
 
Reply
#12
Mission completed!   [Image: 57.gif]

De aici poti face multe ajustari in functie de dorintele tale de experimentare - schimbi raportul de extractie lasand mai mult lichid (pana la 1:2.5 sau 1:3), schimbi temperatura cu macar 3 grade, schimbi doza spre 19g etc. Important este sa intelegi mecanica extragerii unui espresso si se pare ca ai reusit.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
Felicitari, alinan, si eu tot incepator pe PL81T sunt, dupa ce am fost incepator si cu un ROK. Si eu tot de un sfat despre PL81T am nevoie, dar legat de presiune. Ca sa obtin un brew ratio de 1:2 in 25 s, barometrul indica mereu 11 bar, in "zona verde" a barometrului, dar sunt 11, nu 9 Smile Acum, am citit ca cei de la Lelit au conceput 81t si 91t sa functioneze cu 9 bar si, daca ma uit atent in clipul lor de prezentare, barometrele din clip merg cu 9 bar. Insa eu nu vad cum as putea sa fac un espresso cu 9 bar pe acest espressor fara sa macin mai gros si sa fac ciorba. Inseamna ca ori espressor-ul e configurat sa functioneze la o presiune mai mare de 9 bar, pt un brew ratio de 1:2, ori imi scapa mie ceva? Singura variabila la care nu am umblat este temperatura si, teoretic, scazand temperatura pana la 91 de grade, ar mai scadea si presiunea, dar nu cred ca poate scadea de la 11 la 9 doar schimband temperatura...
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#14
Sunt foarte mandra de ce a iesit, abia astept sa ma mai joc! Asta ma gandeam si eu azi, 0presiunea a fost mereu la 11. Cum scazi presiunea si chiar aduce o schimbare semnificativa in gustul final?
Lelit PL81T, Lelit 43MMI, tamper Lelit, pitcher Lelit 500ml, Hario V60 dripper
 
Reply
#15
Reglează valva opv. Daca se poate si te pricepi.
Cunill tauro, Philips Saeco 8323, French press, Aeropress, Hario mini
 
Reply
#16
Daca si tu obtii aceleasi rezultate dpdv al presiunii, alinan, inseamna ca e de umblat si de scazut presiunea, cum zice FlaviusP (multumim pt raspuns!). O sa mai incerc maine cu o temperatura mai scazuta, dar, in ceea ce priveste valva opv, nu ma simt pregatit sa surubaresc sub carcasa. Inca Smile

De fapt, daca ma gandesc mai bine, temperatura si presiunea din boiler nu cred ca au legatura cu presiunea de la pompa, asa ca nu cred ca asta poate fi o variabila...
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#17
cradun, ar fi util mai intai un search in forum, caci nu putem da sfaturi legate de presiunea de extractie fara sa stim ce este si daca are sau nu legatura cu temperatura (chiar nu are). Scaderea presiunii la 9 bar este de o nuanta extrem de fina, si iti trebuie multi ani de cafegeala ca sa poti sesiza pe un astfel de espressor 2 bar in minus. 

Pentru probleme separate, avem topicuri separate. Spre exemplu, despre beneficiile (sau nu) ale scaderii presiunii pe Lelit vorbim aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#18
Salut, Liviu, multumim pt link, l-am parcurs (aproape) in totalitate. Dar nu despre asta era vorba in intrebarea mea, ci, avand in vedere marketing-ul Lelit, cu video si declaratii ca aparatul extrage la 9 bar, pe de o parte si, pe de alta parte, extractiile mele cu un brew ratio de 1:2 in 25 de s cu barometrul indicand 11 bar, intrebarea mea era daca gresesc eu ceva in tehnica de preparare, in pofida relativului succes de brew ratio sau daca, de fapt, aparatul e configurat pt o presiune mai mare?

In fine, cred ca ar fi si dificil de dat un raspuns (fara teste pe aparat, poate doar cineva care lucreaza la Lelit sa stie). Insa in timp ce scriam mesajul acesta, cred ca mi-am gasit un raspuns posibil: o sa incerc sa fiu mai atent la distributie, poate ca acolo e un aspect relevant pt presiune.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#19
Nu stiu exact de specificatia celor 9bar, dar unde si cum scrie despre aceasta?  "reglabila la 9bar" sau "reglata la 9 bar"? Nici espressoarele semiprofesionale HX sau DB nu vin setate la 9bar sau poate doar unele modele, insa valva este reglabila din interior. Probabil si la al tau. Garantia o pierzi daca lasi urme Smile  Oricum ar fi, testeaza-i cu sita blind si scade 1 bar. Asa vei afla presiunea reglata pe OPV.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
Ok, multumesc pt sfaturi! Eu asa vazusem in clip-ul celor de la Lelit, ca doamna facea extractia la 9 bar Smile : https://youtu.be/BhyO8keUb9k a se vedea la min 2.10 Poate facea un lungo Smile
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#21
Am si eu o mica nedumerire mai generala. Pe aici pe forum se recomanda sa curga 60ml in 25sec in timp ce in manual se mentioneaza ca ar trebui sa curga 30ml in 25sec. Sa inteleg ca prin sita dubla si debitul de extractie este dublu la aceeasi presiune de extractie?

Extras din manual:
The ideal parameters to obtain this type of coffee are:
7 ± 0,5 g. of ground coffee.
25 seconds to brew 30 ml.
88 / 92°C when brewing and 80°C in the cup.
8 /10 bar pressure during extraction.
LELIT PL81T & Kinu M47.
 
Reply
#22
(01-11-2016, 14:54)krokodilu Wrote: Extras din manual:
The ideal parameters to obtain this type of coffee are:
7 ± 0,5 g. of ground coffee.
25 seconds to brew 30 ml.
88 / 92°C when brewing and 80°C in the cup.
8 /10 bar pressure during extraction.

7 grame pentru sita simpla 25 sec = 30 ml
14 grame pentru sita dubla 25 sec = 60 ml

Totusi ideal ar fi sa cantaresti si cafeaua care iti curge sa nu o calculezi dupa ml ca te pacaleste crema, sunt diferite retete cel mai des care-l folosim e 1:2 sau 1:3 ratia cafea macinata versus lichidul ce curge adica din 14 grame cafea macinata ar fi ideal un 28 grame cafea lichida (asta pt 1:2) sau din 14 gr cafea macinata = 42 gr cafea lichida (asta la 1:3) dar poti pune mai mult sa zicem 18 gr cafea macinata = 36 grame cafea lichida s.a.m.d.

Sper ca am fost destul de explicit
Now: Lelit PL92T, Kinu M47
History: Lelit PL41TEM la 9 bari, sita dus IMS, sita Ascaso Precision Filter, Saeco Poemia HD8423, Prolex Mini, Tamper Cafes Richard
 
Reply
#23
Da, am inteles ceea ce mi-ai spus, legat de densitatea variabila a cafelei (ma rog, lichid + crema + spuma + ce-o mai fi pe acolo).

Intrebarea mea evidentia un alt aspect.
Eu credeam ca debitul de apa e dictat de pompa care livreaza un debit constant indiferent de sita care s-a folosit (simpla sau dubla). Astfel, logic ar fi ca pentru a scoate 60ml trebuie sa astepti dublu (adica 50sec) fata de 30ml (pentru 25sec).
Din ce-mi spui tu inteleg ca nu-i tocmai asa si vroiam sa fiu sigur ca prin sita dubla curge exact un debit dublu fata de sita simpla la aceiasi parametri ai cafelei (grad de rasnire, presiune de tampare, etc). Sincer am ceva retineri ca debitul ar fi exact dublu de la o sita la alta.
LELIT PL81T & Kinu M47.
 
Reply
#24
Alinan, cum mai e cu pl81t? Intreb pt ca sunt interesat si de experienta altora cu acest espressor.

De exemplu, eu mi-am luat sita de la Ascaso prin Beantec, curgerea mi se pare mult imbunatatita fata de sita originala. Ideal ar fi sa fac un video comparativ cu curgerile prin portafiltrul naked, o sa incerc.

In rest, incerc sa identific diferenta de gust la diverse temperaturi si diversi timpi de extractie pt un brew ratio de 1:2, acum incerc un Sarkis Cafe, de exemplu si la 92 de grade pare acida, la 96 mi se pare buna, dar nu am incredere in gustul meu inca sa imi dau seama daca e acida la 92 pt ca e PL81T instabil dpdv al temperaturii sau pt ca asa e aceasta cafea.

Referitor la presiune, la backflush imi indica 12 bar manometrul - mai sus am scris barometru Smile asa ca atat e presiunea. O fi 91T reglat la 9 bar si 81T la 12 pt ca doar 81 trebuie sa functioneze cu cialde, peste un an mai umblu si eu la presiune Smile

O sa incerc sa masor stabilitatea termica si cu un termometru mai avansat decat ce am eu, sper sa fac rost curand de la un coleg.

Si am in plan sa incerc sa compar ce iese la 81T cu ce iese la un hx, cu aceeasi cafea, evident, sunt curios de diferenta.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#25
Raspund tot eu, transformand acest thread in "jurnal de lucru cu 81T". Azi am folosit preinfuzia pentru Ethiopia Aricha, desi Liviu am citit ca zicea sa lasam preinfuzia (pentru inceput) si Scott Rao zice ca preinfuzia nu imbunatateste gustul cat ajuta la repararea defectelor de distributie. Insa la mine dupa preinfuzie a iesit ceva mult mai aromat si mai dulce decat de obicei (sita Ascaso, 20 g, extractie 30s, PID 95 de grade, espressor incalzit aproximativ 45 de min, rasnit cu M47, wdt si stockfleth). Concluzia evidenta e ca ceva gresesc de obicei la distributie, daca preinfuzia schimba in bine atat de mult rezultatul. Probabil ca la wdt trebuie sa folosesc un "ac" mai subtire, printre altele. Acum folosesc o tepusa de frigarui. Sau poate ca am rasnit mai fin decat de obicei (de obicei ma incadrez in 25 de secunde). Oricum, e de bine, azi mi-am preparat cel mai bun espresso pe l-am baut vreodata si au inceput sa dispara gandurile gen "mai bine mai asteptam si luam un hx sh".
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#26
Am reusit sa repet experienta placuta de ieri, se pare ca nu preinfuzia era secretul, ci rasnirea mai fina si durata mai mare a extractiei, azi 33 de secunde.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#27
Si pt gustul meu Ethiopia de la Sarkis e prea acidă. In schimb Kenya a fost pe gustul meu. Legat de teoria cu rasnirea fina...cred ca e universal valabilă. La o cafea prăjită city/acidă ridici temperatura apei si rasnesti mai fin astfel incat particulele vin "arse" /dizolvate mai tare. Contrariu la o cafea prăjită dark : rasnire mai grosolană si temperatura apei mai scăzută.
 
Reply
#28
Multumesc pt info, Gheorghe! Vad ca si Scott Rao zice ca "time zero" este momentul aparitiei picaturilor de cafea si ca extractia poate dura intre 20 si 35 de secunde, eu am folosit numai prajite medium/city, ceea ce cred ca inseamna ca am cam subextras cateva kg bune de cafea, folosind timerul de pe 81T cu setarea de 25 de secunde (care incep de la pornirea pompei, nu de la aparitia picaturilor). Pt ca am incercat sa ma incadrez mereu in 25 de secunde (de la pornirea pompei) cu un brew ratio de 1:2, asta inseamna o rasnire mai grosiera, de unde subextractia (pt cafeaua pe care am avut-o). De abia astept sa incerc maine sa rasnesc si mai fin, sa vad daca am rezultate si mai bune, pana dau in supraextractie. Doar ca nu prea mai am cafea Smile
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#29
(16-11-2016, 23:40)cradun Wrote: Multumesc pt info, Gheorghe! Vad ca si Scott Rao zice ca "time zero" este momentul aparitiei picaturilor de cafea si ca extractia poate dura intre 20 si 35 de secunde...

Asta schimba multe, adica te cam poate arunca dintr-o extrema in alta.
Din impresiile mele (deocamdata doar la nivel de amintiri, n-am masurat efectiv) pana apare curgerea poate sa dureze si 5-10 sec. Ceea ce la limita te poate duce la o extractie de doar 15 sec, adica jumatate din cea de 30 (media intre 25 si 35).
LELIT PL81T & Kinu M47.
 
Reply
#30
Stiti cumva, dupa folosirea aburului espressorul poate fi oprit direct sau trebuie lasat boilerul sa scada pana la temperatura de espresso?

Eu prepar intai cafeaua, apoi fac crema de lapte, dupa care nu mai am nevoie de espressor. Nu stiu daca il pot opri direct sau trebuie lasat la racit.
LELIT PL81T & Kinu M47.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)