• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Sfat alegere espressor

#1
Stimati colegi forumisti,

Am de ales intre a alege/cumpara un Lelit Pl41TEM si un Lelit PL41PLUS.
Din cate imi dau seama, TEM-ul are ca avantaj PID-ul iar PLUS-ul boiler-ul ceva mai mare (300ml. vs. 250ml. la TEM).
De asemenea la PLUS vad ca Lelit scrie "professional brewing grouphead". Sunt cam curios la ce se refera? ca E61 sigur nu e!Confused
Din cate am vazut pe site-ul Lelit, PLUS-ul are:
- port-filtru de 58mm (comercial) vs. 57mm la TEM
- componentele boiler-ului diferite fata de TEM (da' asta poate sa fie din cauza diametrului diferit al port-filtrului).

Deci, una peste alta, va rog un sfat! TEM sau PLUS?Blush
Lelit PL62T, Mahlkonig Vario, Tamper dinamometric Concept Art, Baza tampare Concept Art 58,5mm, Lattiera profesionala Motta Europa 35cl
 
Reply
#2
Se refera la cei 58mm ai portafiltrului.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
(06-09-2014, 00:27)amarok Wrote: Se refera la cei 58mm ai portafiltrului.

OK! partea asta o stiu deja, ca d'aia i-au zis "professional brewing grouphead". Puteau la fel de bine sa-i zica "commercial size port-filter".
Da' pana la urma, pe care l-ai alege?Big Grin
Lelit PL62T, Mahlkonig Vario, Tamper dinamometric Concept Art, Baza tampare Concept Art 58,5mm, Lattiera profesionala Motta Europa 35cl
 
Reply
#4
(06-09-2014, 00:21)Varu Marius Wrote: Stimati colegi forumisti,

Am de ales intre a alege/cumpara un Lelit Pl41TEM si un Lelit PL41PLUS.
Din cate imi dau seama, TEM-ul are ca avantaj PID-ul iar PLUS-ul boiler-ul ceva mai mare (300ml. vs. 250ml. la TEM).
De asemenea la PLUS vad ca Lelit scrie "professional brewing grouphead". Sunt cam curios la ce se refera? ca E61 sigur nu e!Confused
Din cate am vazut pe site-ul Lelit, PLUS-ul are:
- port-filtru de 58mm (comercial) vs. 57mm la TEM
- componentele boiler-ului diferite fata de TEM (da' asta poate sa fie din cauza diametrului diferit al port-filtrului).

Deci, una peste alta, va rog un sfat! TEM sau PLUS?Blush

PID reprezinta un avantaj mai mare fata de 50 ml in plus la boiler .
Iti va oferi niste repere importante de temperatura si vei sti cand sa incepi o extractie ,cand ai temperatura necesara pentru a repetarea extractiei , cand faci mai multe cafele sau cand poti incepe frotarea laptelui .

Atat portfiltrul cat si sita de la 41TEM sunt ok si ofera rezultate bune .
Esti limitat insa la posibilitatea unui eventual upgrade la site VST . Insa nu-i un capat de tara si vei avea un shot corect si cu sita originala .
Sunt colegi care , parca , au modificat portfiltrul prin strunjire si l-au adaptat pt. site de 58mm .

Iti raman bani sa completezi bugetul pentru o ranita buna .
41 TEM + Vario ofera satisfactia unei extractii reusite .
Daca bei cu lapte , Lelit face o crema foarte fina iar manopera se dobandeste usor .

La fel , daca ai buget poti sa-ti iei PL41 Plus cu PID , dar te va duce pe la 600 Eur si nu cred ca merita diferenta de cam 150 Eur.

In concluzie , dpmdv , PID este necesar la aceasta clasa de expresoare deoarece ajuta la marcarea momentelor in care aparatul ofera un maxim in utilizare ( incepere extractie , reluare extractie , incepere frotare , reluare frotare ) .
Trebuie inteles insa faptul ca PID nu confera aparatului stabilitatea termica dorita pe parcursul lucrului , dar nic cei 50 ml in plus ai boilerului de la 41 Plus nu o vor face .

Economia realizata te poate ajuta insa la suplimentarea bugetului pentru o rasnita performanta care va compensa din variatia de temperatura prin calitatea macinaturii ( aici nu indic Vario neaparat , colegii avand rezultate bune si cu alte modele )

Sper sa te ajute !
Inpiratie in alegere !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#5
(06-09-2014, 09:32)RaduCarutasu Wrote: PID reprezinta un avantaj mai mare fata de 50 ml in plus la boiler .
Iti va oferi niste repere importante de temperatura si vei sti cand sa incepi o extractie ,cand ai temperatura necesara pentru a repetarea extractiei , cand faci mai multe cafele sau cand poti incepe frotarea laptelui .

Atat portfiltrul cat si sita de la 41TEM sunt ok si ofera rezultate bune .
Esti limitat insa la posibilitatea unui eventual upgrade la site VST . Insa nu-i un capat de tara si vei avea un shot corect si cu sita originala .
Sunt colegi care , parca , au modificat portfiltrul prin strunjire si l-au adaptat pt. site de 58mm .

Iti raman bani sa completezi bugetul pentru o ranita buna .
41 TEM + Vario ofera satisfactia unei extractii reusite .
Daca bei cu lapte , Lelit face o crema foarte fina iar manopera se dobandeste usor .

La fel , daca ai buget poti sa-ti iei PL41 Plus cu PID , dar te va duce pe la 600 Eur si nu cred ca merita diferenta de cam 150 Eur.

In concluzie , dpmdv , PID este necesar la aceasta clasa de expresoare deoarece ajuta la marcarea momentelor in care aparatul ofera un maxim in utilizare ( incepere extractie , reluare extractie , incepere frotare , reluare frotare ) .
Trebuie inteles insa faptul ca PID nu confera aparatului stabilitatea termica dorita pe parcursul lucrului , dar nic cei 50 ml in plus ai boilerului de la 41 Plus nu o vor face .

Economia realizata te poate ajuta insa la suplimentarea bugetului pentru o rasnita performanta care va compensa din variatia de temperatura prin calitatea macinaturii ( aici nu indic Vario neaparat , colegii avand rezultate bune si cu alte modele )

Sper sa te ajute !
Inpiratie in alegere !

Merci de sfat! Smile

Cam pe aici era si intrebarea pe care mi-o puneam si eu: imi vor oferi cei 50ml suplimentari ai boilerului un plus de stabilitate a temperaturii aburului pe parcursul extractiei sau nu?
Daca nu, atunci intr-adevar PID-ul aduce avantajul fine-tunning-ului - controlului temperaturii (pentru inceputul extractiei Sad) si ca o poti ajusta in functie de cafeaBig Grin
Cat despre rasnita, Vario sa traiascaWink

Treaba cu ajustarea portfiltrului pentru site de 58 suna bine. Da'... poate fi facuta cum trebuie?Huh
Lelit PL62T, Mahlkonig Vario, Tamper dinamometric Concept Art, Baza tampare Concept Art 58,5mm, Lattiera profesionala Motta Europa 35cl
 
Reply
#6
Ca sa faci o cafea iti trebuie maxim 100ml de apa (in realitate mai putin), asa ca un boiler de 250 ml ar trebui sa fie arhisuficient sa genereze la extractie aceasta cantitate de apa la o temperatura constanta.
Orice modificare la un aparat electric (in acest caz) inseamna pierderea garantiei. Trebuie sa te gandesti bine inainte de acest pas. Daca vrei sa modifici un aparat poate mai bine te uiti dupa un sh (care ar trebui sa fie si mai ieftin).
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#7
(06-09-2014, 13:32)amarok Wrote: Ca sa faci o cafea iti trebuie maxim 100ml de apa (in realitate mai putin), asa ca un boiler de 250 ml ar trebui sa fie arhisuficient sa genereze la extractie aceasta cantitate de apa la o temperatura constanta.
Orice modificare la un aparat electric (in acest caz) inseamna pierderea garantiei. Trebuie sa te gandesti bine inainte de acest pas. Daca vrei sa modifici un aparat poate mai bine te uiti dupa un sh (care ar trebui sa fie si mai ieftin).

Merci!Smile
Deci se pare ca balanța înclină spre 41TEM. Wink
Mă nemulțumeste doar faptul că are portafiltru de 57Sad, da' nu-i un capăt de țară - sunt destule site bune de 57, iar în ultimă instanță pot face adaptarea pentru 58 și dup-aia melcul țuști spre VST!
Una peste alta, daca luăm în calcul toate criteriile, din clasa asta ideal ar fi un 41PlusT dar diferenta de preț (față de TEM) nu mi se pare justificată Sad
SH nu prea obișnuiesc sa cumpăr - am o dambla vis-a-vis de aspect, ca să accept ideea ar trebui să fie ca nou (no scratches, no stains, no wear signs)!Shy
Lelit PL62T, Mahlkonig Vario, Tamper dinamometric Concept Art, Baza tampare Concept Art 58,5mm, Lattiera profesionala Motta Europa 35cl
 
Reply
#8
Decat sa dai 3030 pe PL41PlusT + 712 o rasnita PL43MM, mai bine dai 2080 pe PL41TEM + 1700 VArio. Per total inseamna cam acelasi lucru ca si buget. Ca de obicei, eu personal recomand tamperul COncept Art Knock pe dimensiunea dorita, nu cel care vine cadou cu espressorul Lelit. Sunt ok ambele, dar knock-ul are plusurile sale.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
(06-09-2014, 14:34)Lyvyoo Wrote: Decat sa dai 3030 pe PL41PlusT + 712 o rasnita PL43MM, mai bine dai 2080 pe PL41TEM + 1700 VArio. Per total inseamna cam acelasi lucru ca si buget. Ca de obicei, eu personal recomand tamperul COncept Art Knock pe dimensiunea dorita, nu cel care vine cadou cu espressorul Lelit. Sunt ok ambele, dar knock-ul are plusurile sale.

Absolut, merci!
Și eu am mi-am făcut aceleași calcule. Culmea e că rezultatul mi-a dat la felBig Grin

Apropo de Vario, ieri am am trimis un mail cu comanda de pe site (bine înțeles de pe pagina cu reducerileShy)... cam în cât timp vor reacționa?
Lelit PL62T, Mahlkonig Vario, Tamper dinamometric Concept Art, Baza tampare Concept Art 58,5mm, Lattiera profesionala Motta Europa 35cl
 
Reply
#10
De luni...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)