• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie espressor si rasnita, buget 600 lei

#1
Salutare,

Sunt nou pe forum si as vrea sa va cer sfatul in privinta achizitionarii unu espressor.

Pana acum am folosit niste "espressoare" DeLonghi si Rowenta, care faceau o zeama lunga cu gust de cafea. Am avut in schimb noroc ca am descoperit un domn care prajea cafea zilnic si cumparand cafea de la el, zeama aia lunga se schimba in ceva cu gust ok.

Acum as vrea sa achizitionez un espressor si o rasnita dar bugetul este destul de mic si nu stiu daca am sanse. Ma puteti ajuta cu un sfat in a alege cea mai ieftina varianta de espressor bun si rasnita buna?

Multumesc anticipat,
Razvan
 
Reply
#2
În primul rand nu fi sfios și zi care ii bugetul ala mic în care vrei sa te încadrezi.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
In jur de 600 de lei  Smile) Stiu ca este foarte mic dar in momentul de fata nu pot mai mult, iar delonghi-ul pe care il am acum, incepe sa cedeze pe zi ce trece.
 
Reply
#4
Cu 600 de lei iti cumperi doar o treime din ce ai nevoie. Daca mai punem si accesoriile necesare atunci doar un sfert. Imi pare rau, dar cam asa stau lucrurile... daca nu mai vrei sa bei o "zeama lunga cu gust de cafea".
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#5
(14-11-2016, 13:53)Gozmin Wrote: Cu 600 de lei iti cumperi doar o treime din ce ai nevoie. Daca mai punem si accesoriile necesare atunci doar un sfert. Imi pare rau, dar cam asa stau lucrurile... daca nu mai vrei sa bei o "zeama lunga cu gust de cafea".
Eram sigur de acest raspuns Smile), dar totusi, as putea sa impart pe luni , sau perioade de strans bani. As vrea sa iau mai intai espressorul, apoi rasnita si tamper, tot ce trebuie. Cam la ce suma ar trebui sa ma gandesc pentru espressor ( stiu ca suna romanesc dar, cel mai ieftin si bun Smile)

Multumesc mult pentru raspunsuri
 
Reply
#6
Ehe:

https://www.olx.ro/oferta/espressor-expr...de488c0498

https://www.olx.ro/oferta/vand-expresor-...de488c0498
Bezzera Magica PID + Bezzera conical grinder, Cafea prajita acasa, fara zahar.
 
Reply
#7
Exista carduri cu plata in rate fara dobanda. Eu de exemplu am STAR BT. Echipamentele trebuie cumparate toate odata, altfel nu ai cum sa le folosesti pentru espresso !
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#8
(14-11-2016, 14:23)Gozmin Wrote: Exista carduri cu plata in rate fara dobanda. Eu de exemplu am STAR BT. Echipamentele trebuie cumparate toate odata, altfel nu ai cum sa le folosesti pentru espresso !

Am card avantaj, tocmai am achitat rata la el mai devreme Smile). Intentionam sa folosesc acest card, dasta mi-ar fi destul de greu sa iau de pe olx (nu stiu nici daca sa am incredere intr-un echipament SH avand in vedere ca nu ma pricep deloc la espressoare.)

Bun, atunci, un setup ok de luat cu card in rate cam la ce suma se ridica, repet, ieftin, ca nici pe cardul acela nu stiu cati bani mai am Smile)
 
Reply
#9
De pe olx cu cardul in rate nu se poate. Daca vorbim de lucruri noi ajungi la 2000 de lei pentru Un Gaggia Classic 2015 si o rasnita Lelit sau Ascaso. Pentru accesorii mai trebuie sita nepresurizata, tamper, cantar cu zecimala, lattiera, pahar gradat, toate cam 150-200 de lei minim.
Sunt si varinate SH, chiar si pe forum, dar numai cu plata cash.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#10
Frica de SH de ce ? Sunt colegi care ti le pot repara usor . Uite un exemplu http://m.subito.it/vim/185182410.htm
 
Reply
#11
Am gasit acest espressor: https://www.flanco.ro/espressor-gaggia-g...-inox.html, si s-ar incadra in pret. Ar fi ok pentru inceput?
 
Reply
#12
In niciun caz! Nu confunda gama noua de la Gaggia, clona a altor aparate Philips Saeco, cu ce era inainte. In prezent, ca si aparate noi de la Gaggia, merita doar Classic-ul si rasnita MDF. Orice alt model este de evitat. Mai sunt si profesionalele, dar nu fac obiectul acestui topic desigur Smile , care au ramas separati cumva ca si divizie, producand aceleasi masinarii solide si fiabile, celebre de zeci de ani pentru raritatea prezentei prin service-uri.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
(14-11-2016, 17:16)Lyvyoo Wrote: In niciun caz! Nu confunda gama noua de la Gaggia, clona a altor aparate Philips Saeco, cu ce era inainte. In prezent, ca si aparate noi de la Gaggia, merita doar Classic-ul si rasnita MDF. Orice alt model este de evitat. Mai sunt si profesionalele, dar nu fac obiectul acestui topic desigur [Image: smile.gif] , care au ramas separati cumva ca si divizie, producand aceleasi masinarii solide si fiabile, celebre de zeci de ani pentru raritatea prezentei prin service-uri.

Am inteles, deci un espressor sub 1000 de lei nou nu gasesc. Ma calmez deocamdata Smile

Multumesc pentru raspunsuri!
 
Reply
#14
Ar mai fi varianta sa incepi cu un grinder bun in bugetul de care dispui acum, chiar si second. Dupa parerea mea e pasul cel mai important. Astfel, o sa poti macar servi zilnic o cafea facuta corect, prin alte metode. Un frech press ok costa undeva in juru a 150 lei, un ibric  traditional armenesc tot pe acolo.....

Cumpara cafea buna si proaspat prajita mereu si invata sa stapinesti tehnicile astea cat mai bine.

Petru un aparat de espresso cat de cat te sfatuiesc sa ai rabdare pina vei dispune de un buget minim de vreo 2 mii de lei. Poate parea o suma enorma la inceput, dar nu prea ai de ales daca vrei ceva serios. Cu improvizatii, jumatati de masura si compromisuri nu vei fi fericit si satisfacut niciodata si frustrarea va creste zi  de zi cand vei realiza ca aparatul tau de XXX lei nu scoate niciodata o cafea buna si aspectuasa, asa cum vezi prin video-urile de pe net.
Quamar T48 AUT | Rancilio Silvia V3 Pro | Rancilio Rocky Doserless | Reg Barber Tall C-Flat stainless steel | VST, IMS baskets & screen shower | BODUM® Chambord 12 cup | BODUM® Kenya 3 cup |
 
 
Reply
#15
(14-11-2016, 19:37)Damian The Man Wrote: Ar mai fi varianta sa incepi cu un grinder bun in bugetul de care dispui acum, chiar si second. Dupa parerea mea e pasul cel mai important. Astfel, o sa poti macar servi zilnic o cafea facuta corect, prin alte metode. Un frech press ok costa undeva in juru a 150 lei, un ibric  traditional armenesc tot pe acolo.....

Cumpara cafea buna si proaspat prajita mereu si invata sa stapinesti tehnicile astea cat mai bine.

Petru un aparat de espresso cat de cat te sfatuiesc sa ai rabdare pina vei dispune de un buget minim de vreo 2 mii de lei. Poate parea o suma enorma la inceput, dar nu prea ai de ales daca vrei ceva serios. Cu improvizatii, jumatati de masura si compromisuri nu vei fi fericit si satisfacut niciodata si frustrarea va creste zi  de zi cand vei realiza ca aparatul tau de XXX lei nu scoate niciodata o cafea buna si aspectuasa, asa cum vezi prin video-urile de pe net.

Multumesc penru sfaturi, am sa tin cont de asta, si astept sa strang niste bani pentru unul nou, sau poate am noroc si se iveste ceva SH. Poate reusesc sa iau un gaggia classic cu cardul in rate Big Grin
 
Reply
#16
O râșniță ieftina peste orice râșnița nouă de până în 1800 lei găsești pe olx. Este de vânzare un San Marco stare impecabila, cu dozator la 500 lei, cutite de 64, o scula onorabilă. Gaggia Classic cu pid si presiune de 9 bari am eu de vânzare pe bursă. Deci în 1450 lei ai rezolva totul mai mult decât mulțumitor.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#17
(14-11-2016, 20:09)mihneasusan Wrote: O râșniță ieftina peste orice râșnița nouă de până în 1800 lei găsești pe olx. Este de vânzare un San Marco stare impecabila, cu dozator la 500 lei, cutite de 64, o scula onorabilă. Gaggia Classic cu pid si presiune de 9 bari am eu de vânzare pe bursă. Deci în 1450 lei ai rezolva totul mai mult decât mulțumitor.

Nu as putea sa incep cu o rasnita manuala? Din ce am inteles sunt bune si alea si sunt mai ieftine. Nu e o problema daca stau 2 minute sa dau la manivela. Nu sunt genul care sa se multumeasca cu o apasare de buton si gata cafeaua, prefer sa "muncesc" pentru canuta aia de cafea Smile)
 
Reply
#18
(14-11-2016, 19:37)Damian The Man Wrote: ...Cu improvizatii, jumatati de masura si compromisuri nu vei fi fericit si satisfacut niciodata si frustrarea va creste zi  de zi cand vei realiza ca aparatul tau de XXX lei nu scoate niciodata o cafea buna si aspectuasa, asa cum vezi prin video-urile de pe net.

Suntem cativa, nu putini, care doar cu astfel de cafea traim si putem demonstra oricand ca nu suntem deloc frustrati sau ne simtim inferiori in vreun fel, sau ca am tanji dupa espresso.
Pur si simplu consideram ca ce bem noi nu poate fi numita zeama lunga si poate fi egala oricarui espresso.
Un specialist in ceaiuri chiar ar putea sa iti argumenteze ca o infuzare cinstit facuta ar trebuie teoretic sa asigure o extractie superioara unei treceri rapide in cateva secunde. Presiunea nu este totul Wink
De ce nu se face ceai la prin tehnica espresso ? Pentru ca Japonia nu este o tara agitata ca Italia, care nu are rabdarea sa stea la coada la cafea la ibric, ei au trebuit sa inventeze ceva de livrat cafeaua potrivit cu temperamentul lor.
Cat despre aspect, gabisandu a demonstrat destul ca desene reusite pot fi facute si pe alte suprafete decat cele cremoase.

(14-11-2016, 20:19)razvancz Wrote: Nu as putea sa incep cu o rasnita manuala? Din ce am inteles sunt bune si alea si sunt mai ieftine. Nu e o problema daca stau 2 minute sa dau la manivela. Nu sunt genul care sa se multumeasca cu o apasare de buton si gata cafeaua, prefer sa "muncesc" pentru canuta aia de cafea Smile)

Bineinteles ca poti, ma bucur ca ai adus vorba despre asta, si eu sunt fan manuale, nu am electrice in semnatura, poti vedea postarile mele despre manual vintage in topicul dedicat.
O singura observatie, nu manuale cu cutite ceramice "moderne" !
O manuala vintage cinstita, in stare buna, cu cutite de metal neaparat, este peste orice inseamna una ceramica.
 
Reply
#19
Tocmai vazusem un Hario Mini Mill si ma bucuram ca era la un pret decent, dar are cutite ceramice Sad Exista si varianta cu cutite metalice?
 
Reply
#20
(14-11-2016, 20:25)renatoa Wrote:
(14-11-2016, 19:37)Damian The Man Wrote: ...Cu improvizatii, jumatati de masura si compromisuri nu vei fi fericit si satisfacut niciodata si frustrarea va creste zi  de zi cand vei realiza ca aparatul tau de XXX lei nu scoate niciodata o cafea buna si aspectuasa, asa cum vezi prin video-urile de pe net.

Suntem cativa, nu putini, care doar cu astfel de cafea traim si putem demonstra oricand ca nu suntem deloc frustrati sau ne simtim inferiori in vreun fel, sau ca am tanji dupa espresso.
Pur si simplu consideram ca ce bem noi nu poate fi numita zeama lunga si poate fi egala oricarui espresso.
Un specialist in ceaiuri chiar ar putea sa iti argumenteze ca o infuzare cinstit facuta ar trebuie teoretic sa asigure o extractie superioara unei treceri rapide in cateva secunde. Presiunea nu este totul [Image: wink.gif]
De ce nu se face ceai la prin tehnica espresso ? Pentru ca Japonia nu este o tara agitata ca Italia, care nu are rabdarea sa stea la coada la cafea la ibric, ei au trebuit sa inventeze ceva de livrat cafeaua potrivit cu temperamentul lor.
Cat despre aspect, gabisandu a demonstrat destul ca desene reusite pot fi facute si pe alte suprafete decat cele cremoase.
Eu chiar il sfatuiam pe colegul Razvan sa inceapa cu un frech infuzat bine sau ibric, presupun ca ai vazut in postul meu. Remarca cu aparatul ieftin o facusem strict pentru prepararea unui espresso corect.

Italia a stat mult si bine prin secolul XVIII-IX la coada la cafea la ibric. Doar ca temperamentali cum sunt ei, italienii, ajungeau cardiaci in procent de 60-70% pina in 35 de ani de la atita cofeina, era deja o boala nationala. De, le placea cafeaua cum ii placea si turcului, doar ca nu se rezumau la o ceasca sau doua pe zi. Atunci a fost nevoie ca cineva sa inventeze un procedeu de extractie care sa pastreze taria gustului si aromelor, dar sa contina mult mai putina cofeina. Asta se poate face doar la presiune. Deci - presiunea este totul, daca vrei cafele intense si aromate, cate 12 pe zi, fara sa crape cordul.  [Image: smile.gif]
Quamar T48 AUT | Rancilio Silvia V3 Pro | Rancilio Rocky Doserless | Reg Barber Tall C-Flat stainless steel | VST, IMS baskets & screen shower | BODUM® Chambord 12 cup | BODUM® Kenya 3 cup |
 
 
Reply
#21
(14-11-2016, 20:40)razvancz Wrote: Tocmai vazusem un Hario Mini Mill si ma bucuram ca era la un pret decent, dar are cutite ceramice Sad Exista si varianta cu cutite metalice?

La una ceramica manuala rasnesti de aproximativ 4x mai mult la aceasi cantitate de cafea, la aceasi granulatie.
Ceva gen 3 minute in loc de 45 secunde, valabil pentru orice rasnita cu cutite metalice in gama 30-50mm pe care le-am incercat, cam 5 modele.
Da, exista cu cutite metalice, este chiar romaneasca, vezi topicele despre Che si Kinu, costa 500 lei modelul de baza, dar merita, rezultatul este peste orice electrica de 500 lei, care de fapt nici nu prea exista...
Una vintage ai putea gasi in jur de 100-150 lei.
 
Reply
#22
Ca sa nu inteleaga omul gresit...

Daca ai testat intr-o cafenea de specialitate metodele alternative, gen Aeropress, French Press, V60 etc., cu o cafea proaspata si aromata, atunci ar trebui deja sa ai imaginea acestui tip de lichid stil filtru. Daca nu ai facut-o, in B ai destule locatii ok. Daca te impaci cu gustul, atunci mergi pe varianta unei rasnite ok (nu ceva gen Hario) si o metoda alternaitva preferata de tine.

Altfel e destul de dubios sa te arunci pe nisipuri miscatoare in care incerci fortari ale tehnicii aeropress spre exemplu, ca sa scoti ceva spuma pentru a semana cu espresso, ori sa crezi ca finetea unei creme de capuccino adevarata va fi egalata de spuma la french press. Ca si distractie / experiment / urgenta, poate merge, in lipsa de altceva, dar fortarile acestea raman la stadiul de surogate. In schimb, prepararea corecta a acestor metode, dupa regulile si nonregulile fiecareia, poate avea un potential mai mare de succes asupra papilelor tale.

Cutitele ceramice sunt o legenda inventata de producatorii de automate, acolo unde rasnitele sunt foarte slabe si mereu intr-un mediu fierbinte.  La manuale  vorbim de cutite din argila de la marginea drumului, coapta putin la foc mic [Image: smile.gif] Altfel nu iti explici costuri de cativa lei (2-3) pt cutit ca piesa de schimb. Cred ca singurul cutit ceramic cu adevarat bine construit e cel de pe Vario, daca te uiti la diverse comparatii de gust facute de-a lungul timpului pe Home Barista.

Se aude ca luna asta iese Kinu M38 low cost si atunci se va acoperi si zona asta a rasnitelor ieftine, cu ceva la o calitate decenta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
Cu aparatele sh gasite de deenman se poate face espresso OK. Primul e un classic vechi cu PID si teava de Silvia. Intre timp strange bani de rasnita, o profi sh sau kinu, si aproape se incadreaza in buget. Nu mai descurajati lumea. De cand cu explozia de dual boilere devine cam exclusivist forumul.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#24
(14-11-2016, 23:37)Zaheyu Wrote:  Nu mai descurajati lumea. De cand cu explozia de dual boilere devine cam exclusivist forumul.

Nu e rea observatia!

Astept si ziua testelor blind, cu oameni experimentati dar si multi la inceput sau de un an, doi in espresso. Sa vedem daca alaturi de o rasnita buna, diferentele vor fi sesizate si de catre cine. Si nu e vorba ca nu exista, caci e clar ca sbdu e una si DB cu E61 sau HX cu E61 e altceva.  Grup saturat nu mai zic. Dar ar fi tare interesant sa vedem o calibrare de acest tip si sa putem face o medie a timpului petrecut in domeniul espresso, de la care papilele incep sa se sensibilizeze si sa fie "eligibile pt un upgrade".
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
Trebuie sa fim/fiti mai open minded in legatura cu utilizatorii budget (din care fac si eu parte). Parca-mi amintesc si acum in urma cu 2 ani puneam aproximativ aceleasi intrebari, si aveam si acelasi buget.

O mica observatie, ca sa ajungem undeva, prefer sa cant la chitara pe un gibson (2000euro) si sa-mi beau cafeaua in continuare pe gaggia classic (200euro) decat sa-mi beau cafeaua pe scule de 2000 euro si sa cant pe o chitara hora de 200 ron, pastrand ideea home user.

Lumea are si alte pasiuni, nu putem sa-i obligam sa investeasca fara numar in acest domeniu, cu toate ca este unul interesant si atractiv. Pt a invata si pentru exercitiu, il citez pe Liviu " e suficient si gaggia classic sau modelele vechi echivalente, si o rasnita budget)". Dupa ce evoluezi si in fucntie de cat de pasionat si curios esti de acest domeniu, o sa-ti dai seama singur ca ai nevoie de un upgrade la aparat, dar asta implica mult exercitiu si cateva sute de cafele, si abia dupa ce ai stors fiecare coltisor al aparatului de initiere si scoti shoturi constante ca si calitate, de abia apoi merita cu adevarat trecerea la un aparat superior de calibrul miilor de ron. Seara faina.
Bezzera Magica PID + Bezzera conical grinder, Cafea prajita acasa, fara zahar.
 
Reply
#26
Woow, multumesc pentru sfaturi tuturor.

Am reusit sa o conving pe logodnica mea sa cumpar un Gaggia Classic 2015, gasit pe un site cu mai multe rate la card avantaj. Acum as vrea sa va cer sfatul in privinta unei rasnite de buget pana la anul cand pot lua alta, cea mai ieftina, sh, manuala, electrica, nu conteaza. Daca ii spun si de rasnita, dorm pe pres :...so... nu as vrea sa dau prea mult.

Espressorul banuiesc ca pot sa il folosesc asa cum este, nu am nevoie de nu stiu ce modari sau alte accesorii (cum mi se intampla destul de des la tigara electronica).

O seara faina tuturor!
 
Reply
#27
Ba da, ai, si fiind nou nu vei putea sa le faci.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#28
(15-11-2016, 01:38)razvancz Wrote: ...Acum as vrea sa va cer sfatul in privinta unei rasnite de buget pana la anul cand pot lua alta, cea mai ieftina, sh, manuala, electrica, nu conteaza. ...

Manuala, la 150 lei poti gasi una vintage capabila espresso, dar e loterie.
Electrica, KG89 250 lei noua, mai jos nu cred sa fie Confused
 
Reply
#29
Razvancz cauta un GClassic vechi (din pacate nou nu gasesti in RO- doar in SUA), nu te lega cu cel nou 2015, cele 2 plastice de la grup pe care se fixeaza portafiltrul nu tin nici 6 luni.
GAGGIA Baby, KdM M38, CNC Tamper 58,5 .
 
Reply
#30
Poate in cazul tau au tinut 6 luni. Eu nu am probleme.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)