• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie espressor automat - buget 1500 lei

#1
Am aflat de curand de acest forum (de pe un alt forum) si pentru ca doresc sa imi cumpar un espressor de cafea am zis sa intreb si pe un forum dedicat.
Nu sunt pretentios in ale cafelei si nici mare cafengiu (1,2 cafele pe zi), pana acum am consumat cu succes cafea 3 in 1, ness si altele, doar ca doresc o schimbare.
Am inteles ca e bine ca aparatul sa aiba rasnita ceramica, 15 bar si cam atat.  Cautand pe net m-am oprit la aceste doua modele:
1. http://www.cel.ro/espressoare/espressor-...yM0MTEo-l/
2. http://www.emag.ro/espressor-super-autom...D6V953BBM/
Parca l-as prefera pe al doilea, pentru ca spumeaza laptele automat, insa rasnita nu ar fi 100% ceramica (nu stiu cat conteaza acest fapt)
As dori pareri despre ele, sau daca am alte alternative in acest pret, voi fi bucuros sa le vad. De preferinta as dori ca aparatul sa fie nou, nu prea as cumpara la mana a doua pentru ca nu stiu cat au fost folosite si nu doresc neplaceri.
 
Reply
#2
Nu da banio pe prostii. Daca vrei altceva cauta in espressor Gaggia sau Lelit si o rasnita dedicata. Llit are unmodel de espressor cu rasnita decenta integrata. Ohilips, Krups, DeLonghi sunt doar firme de electrocasnice. Uita de frotarea automata. Decat 3in1 sau un espresso facut la o prastie de aparat (sa nu crezi vreodata ca poate produce 15bari) mai bine un ibric constit si o rasnita oarecare.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#3
Si nu, NU E BINE sa ai rasnita ceramica !
Suna high tech, dar e la fel de eficienta ca o moara cu pietre din neolitic ...

Cum poate sa nu fie 100% ceramic... Confused Huh este, sau nu este !
Nimeni nu a fost pana acum asa de dus sa puna un cutit de metal si unul ceramic, l-ar sparge la prima tura pe cel ceramic !
 
Reply
#4
@ Mr.NiceGuy
Salutare si bine ai venit pe acest forum! Dupa cum ti-au zis si antevorbitorii, uta de chestii gen Delonghi/Krupps/... Asa cum nu poti sa ai 200 CP la o masina si sa ai si consum de 5% (ca tot am fost colegi pe celalalt forum [Image: smile.gif] ), asa nu poti avea un espresso decent cu pocnitorile alea. Macar de-ar fi ieftine, dar costa o poala de bani pentru ce stiu sa faca.

Daca vrei ceva nou, cel mai ieftin aparat care iti va oferi o bautura buna este Gaggia Classic. Daca nu ai probleme cu produsele SH (si poti gasi chestii convenabile chiar aici, pe bursa - daca urmaresti), poti prinde un Gaggia Classic varianta de dinainte, care a dat dovada de o fiabilitate deosebita si care se preteaza la tot felul de imbunatatiri (gen PID/teava de aburi mai buna/...).

Apoi rasnita: e cea mai importanta. Stiu ca pare greu de digerat in acest moment pentru tine, dar crede-ma, si eu am fost ca tine si la fel mi se parea ceva aiurea. Dar acum m-am convins ca asa e. La acest capitol, din pacate, nu prea ai de ales variante ieftine. Fie iti iei ceva nou (fugi de Lelit ca de naiba), gen Ascaso I-mini I1 ( iSteel i1 ) , fie te orientezi catre un SH gen Mazzer (poti gasi ceva bun in jur de 8-900 RON) si e ca un tanc. N-are moarte si e peste toate rasnitele gen Lelit PL043MM.

Si ar mai fi un tamper... il poti lua pana in 100 de RON de pe bursa sau, daca ai vreun strungar priceput, ti-l faci singur, ca nu-i mare scofala.

Cam asta ar fi minimul care iti poate oferi cafeaua aia buna la care aspiri. Si nu in ultimul rand, uita de cafeaua gen Lavazza/Jacobs/... Cafea proaspat prajita! Asta e materia prima cu care lucrezi.

L.E. Am uitat sa-ti spun ce era mai important: membrii forumului beneficiaza de reduceri.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#5
Vezi ca a aparut pe bursa un espressor Lelit la 1500lei. Daca nu ai de gand sa iti iei si rasnita, nu il lua. Poate il vrea cineva care sa il foloseasca langa o rasnita si cu cafea proaspat prajita
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#6
Cred ca trebuie facut un scurt rezumat despre ce inseamna espresso:
1. pe primul loc e rasnita
2. cafeaua TREBUIE rasnita exact inainte de a fi preparata. Odata rasnita, aroma/gustul/savoarea fiind date de uleiurile volatile din aceasta, se vor consuma foarte repede in contact cu aerul/lumina. De aceea este esential sa ai langa espresor acest utilaj: rasnita.
3. trebuie folosita doar cafea proaspat prajita (prin proaspat intalegand 3-4 zile dupa data prajirii, a.i. sa fi avut timp sa se degazeze)
4. secretul unei bauturi de calitate nu consta in spuma. Mor cand aud: vreau si eu sa beau unu' din ala bun CU SPUMA. Si daca mai arunca si un lung/scurt, e gata. Exista cafele care fac spuma din belsug si altele care nu fac aproape deloc. La fel cum aceeasi cafea face spuma mai multa in primele zile dupa prajire, ajungand ca dupa 20-25 de zile sa faca spuma mai putina. Aparatele alea gen delonghi/krupps/... au o jmecherie in portafiltru care forteaza zeama scoasa sa faca spuma. Aia nu e spuma cafelei, e o spuma creata fortat.

La fel cum nu poti sa te gandesti la o femeie stilata fara sa ai bani multi (foarte multi), asa nu te poti gandi la un espresso de calitate fara sa fii pregatit sa cheltui ceva bani. Minimul ar fi undeva la 2500 RON pe putin (aparatul, rasnita si un tamper). Cu cat cheltui mai putin din prima, cu atat bagi bani mai multi dup-aia.

Si in final poate ati remarcat ca nu am folosit expresia o cafea de calitate ci un espresso de calitate. O cafea buna, de calitate, se poate bea si cu bani foarte putini: un ibric, cafea proaspat prajita, o rasnita manuala. Doar ca stimati aspiranti la bauturile bune, retineti un aspect: nu aparatele va vor scoate cei mai multi bani din buzunar.
Hint: eu dau pe cafea circa 70-80 ron lunar. Si beau doar eu (sotiei nu ii place espresso). Ganditi-va ca pentru o familie in care beau 2 persoane 2 cafele pe zi, inseamna asa: 2 x 18 grame x 2 pe zi = circa 75 grame de cafea pe zi. Inmultit cu 30, vin 2 kg de cafea (am rotunjut in minus, ca sa nu va speriati) pe luna. Adica cel putin 150 de ron/luna. Pe an inseamna 1800 ron. Iaca un aparat (espresso). Eu beau cafea de peste 3 ani. Faceti voi socotelile.

L.E. Daca ar fi sa dau un sfat, i-as sugera colegului acest setup de pe bursa. Fix in banii de care dispune e de departe cea mai buna varianta. Evenntual ii baga o revizie (avem colegi care pot ajuta in acest sens) si ai lucru de care te folosesti mult timp.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#7
La ceea ce noul coleg a scris in primul său post eu am inteles un lucru: Nu stie ce e un espresso si nu da atentie detaliilor care sunt cu nemiluita pe acest forum de espressomani dedicati. A facut rapid cont doar pentru a ne da cu părerea despre niste echipamente inutilizabile pentru un espresso adevărat. Acest lucru îmi spune ca nu a citit nimic. Si eu am fost in situația lui si dupa o mica discutie cu Lyvyoo in privat am început sa citesc de la coada la cap 75% din postarile pe forum. Apoi mi-am dat seama ca vorbim de altceva unde detaliile contează. Pentru ca mi-am dorit cu adevărat altceva si stiind ca rezultatele vor apărea dupa un timp cu multe greseli, nervi si materie prima aruncata, mi-am dorit provocarea si chiar daca echipamentul meu e entry level rezultatele sunt bune tocmai datorita răbdării, plăcerii si rezultatului pe care la un moment dat esti bucuros ca-l savurezi, un lucru facut cu mana ta. In ziua de azi nu mai avem răbdare sa citim si sa ne educam singuri, tot timpul cautam răspunsuri de la altii, iar daca acestea sunt gresite avem pe cine sa dam vina. Daca mie nu îmi iese un espresso cu GC nu pot spune ca de vina fost Lyvyoo ca el mi-la recomandat, ci eu pentru ca nu dau atentie la pasii ce trebuie facuti, doar sunt sute de espressomani care folosesc aparatul cu succes.



Este ca si cum m-as inscrie pe un forum de pasionati de vinuri sa ii intreb de care vin sa-mi cumpăr: cu 4,5 lei de la Lidl la 1,5 litri sau cu 5 lei la 2 litri de la Carrefour.








Atât doresc sa spun, ca ceea ce ati răspuns domniile voastre acestui nou coleg sunt lucruri pe care nu le intelege daca nu studiază cu adevărat sensul acestui forum si tipul de forumist pasionat care este permanent in căutarea espressoului perfect. Eu zic ca aici e frumusetea ....

Si cand ma gândesc ca eu de fapt nici nu stiu încă mare lucru in aceasta minunata lume a espressoului.
Îmi cer iertare daca am deviat de la subiect si daca am suprat pe cineva, nu aceste este scopul a ceea ce am scris.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#8
(30-07-2016, 13:53)kum Wrote: ...
La fel cum nu poti sa te gandesti la o femeie stilata fara sa ai bani multi (foarte multi), ...

Puteai gasi o comparatie mai proasta ? Smile
Asa probabil va invata televiziunile... ma intreb ce zice sotia Confused

Si afla ca poti bea o cafea buna fara sa fie espresso... la fel ca si cu femeile Wink
 
Reply
#9
Vad destul de des useri proaspeti care intreaba acelasi lucru:"cu ce scule pana in 300 lei fac espresso?". Poate ar trebui sintetizat un text cu aceste lamuriri: rasnita, cafea, espressor si trimis userului duoa inscriere. Daca vor continua cu aceleasi intrebari inseamna ca nu au avut bunul simt sa citeasca textul primit la inscriere, nu au folosit "search", nu stiu ce vor, nu stiu daca vor cu adevarat un espresso sau foar i-a luat valul hipstetelii cafelistice.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#10
(30-07-2016, 14:53)renatoa Wrote:
(30-07-2016, 13:53)kum Wrote: ...
La fel cum nu poti sa te gandesti la o femeie stilata fara sa ai bani multi (foarte multi), ...

Puteai gasi o comparatie mai proasta ? [Image: smile.gif]
Asa probabil va invata televiziunile... ma intreb ce zice sotia [Image: confused.gif]

Aici suntem intr-un mediu mai select, asa ca nu folosim cuvinte si expresii nepotrivite. Sunt sigur ca cine citeste printre randuri a inteles ce am vrut sa scriu. [Image: wink.gif]
Quote:Si afla ca poti bea o cafea buna fara sa fie espresso... la fel ca si cu femeile [Image: wink.gif]

Exact ce spuneam si eu.
(30-07-2016, 13:53)kum Wrote: Si in final poate ati remarcat ca nu am folosit expresia o cafea de calitate ci un espresso de calitate. O cafea buna, de calitate, se poate bea si cu bani foarte putini: un ibric, cafea proaspat prajita, o rasnita manuala.

 

(30-07-2016, 15:37)stefandinescu Wrote: Vad destul de des useri proaspeti care intreaba acelasi lucru:"cu ce scule pana in 300 lei fac espresso?". Poate ar trebui sintetizat un text cu aceste lamuriri: rasnita, cafea, espressor si trimis userului duoa inscriere. Daca vor continua cu aceleasi intrebari inseamna ca nu au avut bunul simt sa citeasca textul primit la inscriere, nu au folosit "search", nu stiu ce vor, nu stiu daca vor cu adevarat un espresso sau foar i-a luat valul hipstetelii cafelistice.

Abordarea asta nu e tocmai politicoasa, ca sa zic asa... Cati dintre noi nu am pus aceleasi intrebari? Dacai ai curiozitatea sa citesti tot forumul, vei vedea ca Liviu a dat aceleasi si aceleasi raspunsuri fara urma de iritare, fara vreun ton superior, de cate ori a venit unul dintre noi si a inceput sa intrebe despre espresso.
Nu inteleg de unde atata superioritate... toti am fost afoni la inceput. Daca te pun sa te instruiesti intr-un domeniu cu care nu ai nici o legatura doar citind, pun pariu ca mare lucru nu reusesti.
Aveti stimati colegi rabdare si cu cei noi. Atat timp cat intreaba frumos, nu deschide 122635 de topice (asa cum a facut unul acum vatva timp pe-aici), a folosit un ton corespunzator, nu inteleg unde e problema. Ai timp/chef sa raspunzi, fa-o. Nu ai, ignora si gata
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#11
Nu ai nimerit bine aici. Automatele sunt antichristul. Mai bine rămâneai pe sp.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#12
#Stefandinescu...Daca ar fi intrebat ce scule ii recomanzi intre 2500-3000 eur era mai interesant?

Ce urat
 
Reply
#13
(30-07-2016, 15:37)stefandinescu Wrote: Vad destul de des useri proaspeti care intreaba acelasi lucru:"cu ce scule pana in 300 lei fac espresso?". Poate ar trebui sintetizat un text cu aceste lamuriri: rasnita, cafea, espressor si trimis userului duoa inscriere. Daca vor continua cu aceleasi intrebari inseamna ca nu au avut bunul simt sa citeasca textul primit la inscriere, nu au folosit "search", nu stiu ce vor, nu stiu daca vor cu adevarat un espresso sau foar i-a luat valul hipstetelii cafelistice.

 
dap. chiar ma gandeam ca din explicatia de la postul 2 sa fac un mic articol care sa fie pus la loc vizibil sa nu trebuiasca sa explicam tot timpul acelasi lucru.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#14
Vezi ca e la vânzare un lelit mașină de cafea pe forum, e ok dacă nu vrei sa investești foarte multi bani în această pasiune, am și eu tot sh, rasnita Rossi rr45s brasilia sh de pe olx și restul le iei în timp
lelit 41 tem powered by vladislav, sita precision competition, tamper lelit, fake OCD 3D printed, pitcher motta, rasnita msj
 
Reply
#15
Voi incerca eu sa scriu pe scurt minimul de informatii pt. cei care doresc sa inceapa sa se informeze in acest domeniu. Dar de luni, ca acum am plecat de-acasa.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#16
(30-07-2016, 16:48)raduwrc Wrote: #Stefandinescu...Daca ar fi intrebat ce scule ii recomanzi intre 2500-3000 eur era mai interesant?

Ce urat
Nu, nu era mai interesant. Te rog sa observi ca am raspuns intotdeauna acestui gen de intrebari ba chiar am si recomandat anuntul de pe bursa forumului cu Lelit-ul de 1500 lei. Sunt aproape tot timpul pe forum si postez chiar si cand sunt la volan oprit la semafor. Asa simt eu ca pot da ceva inapoi acestei comunitati. Inceputul meu in cafea a venit ca urmare a lecturarii pe atunci a topicurilor de SP. Si eu am invatat multe de la alti useri si am petrecut nopti citind despre cafea, am economisit fiecare banut pentru a investi in echipament, in certificari, in experimente. Multumesc acestei comunitati si acu aceasta ocazie. Raspund cat de des pot, au fost useri oe care i-am sunat ca sa discut cu ei despre cafea si echipament, depsre buget si alternative. Nu poti simti aroganta sau lipsa acesteia din sctis pentru ca nu auzi si tonul vocii mele. Nu sunt nici arogant, nici sensibil, sunt un tip calm care a raspuns mereu intrebarilor.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#17
(30-07-2016, 14:37)Gozmin Wrote: La ceea ce noul coleg a scris in primul său post eu am inteles un lucru: Nu stie ce e un espresso si nu da atentie detaliilor care sunt cu nemiluita pe acest forum de espressomani dedicati. A facut rapid cont doar pentru a ne da cu părerea despre niste echipamente inutilizabile pentru un espresso adevărat.
Este ca si cum m-as inscrie pe un forum de pasionati de vinuri sa ii intreb de care vin sa-mi cumpăr: cu 4,5 lei de la Lidl la 1,5 litri sau cu 5 lei la 2 litri de la Carrefour.

Intradevar, inainte de a posta nu am citit mare lucru de pe acest forum, dupa cum spuneam am aflat acum cateva ore de el (mai putin de 24). Chiar le scriam colegilor de pe celalalt forum (de unde mi-a fost recomandat acesta) ca voi intreba despre acele doua espressoare si sper sa nu fiu "omorat cu pietre", insa ca pe mai toate forumurile de specialitate cand ceri o parere despre un anumit produs, se gaseste cineva (nu dam nume ca e de pe forum [Image: smile.gif]) sa iti spuna ca esti praf, ca nu esti cu adevarat pasionat si ca mai trebuie adaugati bani.
Am scris clar in primul post ca nu sunt un mare cafengiu si pana acum nu am patit nimic nici de la cafea ness nici de la 3 in 1, doar ca doresc doar o schimbare in ale cafelei, nu sa ating nirvana .
Am cerut o parere intre acele doua aparate, nu am primit niciun raspuns si am primit unele alternative destul de tentante.
Am inceput sa citesc pe acest forum despre cafea, espresso, rasnite si aparate de cafea si constat ca nu sunt la fel de pasionat (cel putin pana in acest moment) ca si voi. Adica prefer ca dimineata dupa ce ma ridic din pat sa apas pe un buton iar aparatul sa faca tot (sa rasniteze, sa portioneze), nu sa stau sa demontez piese si sa pierd 5 - 10 minute la prepararea cafelei.
Am un amic ce are un aparat LELIT (nu stiu ce model e, are 2 manometre in partea dreapta) si de cate ori ma duc la el, pana face o cafea trec cateva minute bune, insa asteptarea merita din plin. Nu stiu daca as avea rabdare sa tot bibilesc aparatul si rasnita de fiecare data, poate peste cativa ani da, dar acum nu.


Referitor la exemplul cu vinurile:
Pai pasionatii aia de vinuri nu sunt si eu oameni, poate exceleaza in degustarea vinurilor, dar la informatica sau mecanica sunt praf. Lor le-ar conveni ca pe un forum tehnic sa intrebe despre ce anvelope sa aleaga la masina si aia sa ii trimita la plimbare? Eu sunt pe principiul "daca poti ajuta daca nu, nu incurca".
Adica (referitor la exemplul tau cu vinul), explici omului ca ambele vinuri sunt la fel de proaste, dar il recomand pe ala de la Lidl, pentru ca e mai bun decat ala de la Carrefour, eventual ii recomanzi altceva si il lasi pe om sa aleaga.

(30-07-2016, 16:40)amarok Wrote: Nu ai nimerit bine aici. Automatele sunt antichristul. Mai bine rămâneai pe sp.

Da stiu "blasfemie!"
E totusi un forum si topicul se numeste "Sfaturi la cumparare".
 
Reply
#18
Stimate coleg, daca citeai acest forum sau blogul espressoman sunt convins ca nu aveai cum sa ceri o părere legat de cele 2 aparate.


Fata de ceea ce unii colegi forumisti spun si anume ca toti am fost începători si am cerut ajutor, asta este adevărat, dar la fel de adevărat este ca atunci nu exista baza de date care exista acum, nu exista experienta care exista acum. Acum avem istorie, iar istoria poate fi citita cu bune cu rele. S-au schimbat de atunci oameni, conceptii, teorii. S-a inceput sa se aduca in tara echipamente, vanzatorii au inteles ca oamenii au inceput sa-si doreasca altceva. Asta a facut aceasta comunitate si le-a fost a naibii de greu sa facă o lume intepenita in fata OTV sa priceapa ca dincolo de nimic exista altceva. Daca se doreste o cafea la buton, atunci este clar, colegul nostru nu poate fi ajutat cu adevărat. Nu cred ca vreo unul dintre noi ar putea sa-i recomande unul dintre cele doua aparate, cum nu ar putea sa-i recomande altul asemenea pentru ca ar fi contrar a ceea ce deja stim si ne-a luat atât sa invatam.


Eu sunt de acord ca trebuie ajutati, dar trebuie sa se inteleaga ca mai întâi trebuie sa se ajute ei insisi. O sa va rog sa-mi iertati aerul de superioritate la fel cum sa-i iertati si colegului nostru faptul ca nu avem buton pentru cafeaua lui.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#19
+1 Gozmin!
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#20
Sincer sa fiu, eu nu consider ca ai aere de superioritate, mai degraba snobism si rea vointa.
Nu cred ca te-ai nascut cu ceasca de espresso in mana ca sa ai aere de superioritate.
 
Reply
#21
Eu zic sa ne linistim. S-a cam invins atmosfera. Mr nice guy, pana sa arunci cu acuze de genul, mai bine ai citi mai mult de pe forum si ai mai experimenta. Vad ca la a treia postare deja ne iei la palme Smile Sa nu uitam ca e weekend si noi ne petrecem timpul pe forum alaturi de alti espressomani. Let's chill and enjoy an espresso Wink
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#22
În concluzie:
- O cafea bună = cafea proaspăt prăjită + rașniță ( poate fi manuală)+ ibric (sau aeropress sau presa franceză sau cafetiera moka). Asta pentru cheltuieli minime .
- Un espresso bun = cafea proaspăt prăjită + rașniță (aici e mai bună una electrică) si un espressor manual (nu automate din comerț ) , care poate fi si second hand.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#23
Poate ca "tipul dragutz de la apus" traducere google Smile ar fi bine intai sa se lamureasca ce gust are ce iese din echipamentul care ii este recomandat aici, e posibil sa nu corespunda cu ideea lui de "schimbare"...

Daca localizarea in partea de west inseamna Timisoara, ar avea unde sa isi testeze papilele, si pe urma mai vorbim...
 
Reply
#24
Pot fi și automatele ok, totul depinde de ce cafea obișnuiești sa bei. Mai demult un coleg se plângea de tăria espresoului din ceașcă.
DAR aici nimeni nu o să-ți recomande un automat. Asta trebuie să înțelegi.
Iar în 1500 nu ai cum sa înghesui un setup rezonabil
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#25
de ce zici ca nu se poate la 1500?
un gagia + kinu nu sunt ok sa scoata un espresso bun?
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | OE Lido E | VST 18/20g ridgeless | Tidaka 58.5 tamper
 
Reply
#26
Ba da, Gaggia si Kinu sunt o combinatie buna la banii astia. Mi-as dori acest combo la birou. Acum folosesc o Hario Skerton si un V60 iar in french press fac cold brew la frigider.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#27
(30-07-2016, 18:39)Mr.NiceGuy Wrote: Sincer sa fiu, eu nu consider ca ai aere de superioritate, mai degraba snobism si rea vointa.



Nu cred ca te-ai nascut cu ceasca de espresso in mana ca sa ai aere de superioritate.





Si ca sa iti arat ca sunt snob de snob si taran de la tara si mai mult îmi doresc sa moara "dujmanii" daca esti de prin vest ca si mine, TE INVIT la mine într-un sfarsit de saptamana sa vevi, vedi, vici cu ce se "mănâncă" un espresso de începător ca si al meu, sa-ti faci o imagine de ansamblu. Ba chiar mai stiu pe cineva cu alte scule de scule snoabe cu care sunt convins ca am putea face o întâlnire in trei ( fără gânduri obscure) dar aici depinde numai de tine. Stai linistit, nu te astept cu baietii mei, ci iti deschid usa casei mele.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#28
Acum ar fi el snob sa nu accepte Eu il invit la cafea in Constanta si ii ptomit ca daca e la plaja, merg cu primusul dupa mine si ii fac cafea la ibric langa cearsaf. Vorbesc serios.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#29
In caz ca nu ati observat, se vede cine bea o cafea buna 100% arabica. Robusta te agita si te pune pe pastile, parca mai spunea Gh Florescu ceva despre cafea   [Image: angel.gif]
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#30
Bine ai venit @Mr.NiceGuy in comunitatea espressoman!
Daca iti doresti, cu siguranta acesta poate fi un pas catre o lume de a carei existenta nu cred ca aveai cunostinta.

Iti propun pentru moment sa lasi la o parte subiectul 'unelte' si sa iti faci putin timp pentru a intra in lumea incredibila a cafelei de specialitate. Boaba de cafea este samanta unei plante ce isi dezvolta multitudinea de arome uluitoare in interiorul unei cirese. Modul in care aceasta planta este ingrijita, hranita, expusa la soare, crescuta la o altitudine corespunzatoare, culeasa atunci cand trebuie, procesata de fermier cu atentie dupa metode din ce in ce mai rafinate, in final face diferenta intre cafeaua de larg consum si cafeaua de specialitate. Gandeste-te ca doua boabe de cafea din palma ta au parcurs un drum foarte lung, anevoios si incert pe alocuri si chiar vreau sa iti detaliez :
1. O boaba de cafea germineaza intre 2 si 6 luni, ceea ce inseamana ca o pui in pamant si pana vezi un mic lastar poate trece si jumatate de an ;
2. Odata ce planta a iesit din pamant in circa doi ani devine 'adolescenta' si in 5-7 ani poate produce boabe de cafea ce pot fi procesate si vandute drept cafea de specialitate ;
3. In tot acest timp, planta trebuie sa fie protejata de boli, cea mai agresiva fiind rugina, solul trebuie imbogatit cu azot si alti nutrienti (prin metode naturale) ;
4. Odata ce si-a atins maturitatea, planta, in functie de varietatea ei, produce de maxim doua ori pe an cirese;
5. Din pacate ciresele unei plante se coc in mod diferit, astfel incat pe o ramura poti avea atat cirese verzi cat si cirese coapte. Diferentierea se poate face exclusiv manual, ceea ce inseamana ca FIECARE cireasa este culeasa in mod individual de mana unui lucrator. Cele doua boabe de care iti vorbeam mai sus au fost culese de mana cuiva. Culegatorii identifica vizual ciresele coapte si cu o miscare specifica pentru a nu compromite codita le desprind si le trimit catre statiile de procesare ;
6. De aici discutia devine mai complicata, deoarece la ora aceasta exista multe metode de procesare, dar in mare vorbim putem vorbi de procesare umeda si procesare uscata. Practic pentru a ajunge la boabe trebuie sa treci de pulpa, mucilagiu si pergament. Pulpa odata inlaturata si mucilagiul fermentat, boabele in pergament trebuie aduse la un stadiu in care continutul de umiditate din interiorul bobului sa fie de cca 11-12% din masa acestuia ;
7. Aceaste boabe cu atentie crescute, culese si procesate in acest moment sunt trimise catre importatori de cafea verde de specialitate sau direct catre prajitori artizani prin comert direct ;
8. Odata boabele ajunse la prajitorie o noua lume cu 'legi' diverse si posibilitati nelimitate se deschide in fata etuziastului cafegiu. Aici artizanul prajitor testeaza metode diverse care in final se cuantifica in ceea ce se numeste profil de prajire, profil care prin jonglarea proceselor chimice (uscare, Maillard, caramelizare) pune in evidenta aromele incapsulate in boabele verzi de cafea. In aceasta lume ai sa auzi de cafele cu note citrice de portocale sau lamaie, florale precum iasomia sau bergamota, acide precum fructele de padure, intense precum nucile sau alunele, dulci precum zaharul neprocesat Muscovado, etc.
9. Odata ce boabele verzi au fost prajite catre perfectiune acestea ajung in posesia maerstrului barista (fie el profesionist sau amator). Din nou, o noua lume cu alte 'legi' la fel de diverse si complicate se deschide in fata cafegiului. Deabia in acest punct putem vorbi de 'echipamente'. Dar etuziastii care doresc sa obtina si ultimul strop de aroma din boaba de cafea proaspat prajita sunt dispusi de a merge pana acolo incat sa isi 'fabrice' apa. Nu orice apa iti va pune in valoare maximul de aroma din cafea.

Sper ca in masura in care ai avut putina rabdare sa parcurgi acest post, poti intelege de ce colegii acestei comunitati pot deveni putin deranjati cand un incepator nou vine si spune ca bea cu placere 3 in 1 sau ness. In masura in care acest subiect te va interesa pot sa iti pun la dispozitie poze cu ceea ce este bagat in aceste 'produse', ce boabe de cafea cu multiple defecte si modul de tratare agresiva a unui produs atat de frumos si delicat precum planta de cafea.

In comunitatea de bautori de cafea de specialitate proaspat prajita ai sa vezi ca entuziastii sunt impartiti in 'espressomani' si 'bautori de ceiut'. Eu reprezint minoritatea si anume 'bautorii de ceiut' si din aceasta postura iti pot face urmatoare recomandare care te poate ajuta sa pasesti cu pasi timizi dar siguri in aceasta lume si cu o investitie aproape nula. Lucrurile cele mai importante in aceasta lume sunt calitatea cafelei verzi si calitatea prajirii acestora, restul decurge in mod matematic. Eu iti sugerez sa iti cauti o prajitorie artizanala (poti consulta forumul pentru acest lucru), cumpara o presa franceza, cea mai ieftina pe care o gasesti si cumpara de la prajitorie ceva ce iti face cu ochiul si cere ca aceasta sa fie macinata pentru metoda de infuzie cu presa franceza (este un sfat usor riscant deoarece cafeaua trebuie sa fie rasnita proaspat inainte de preparare altfel o multitudine de uleiuri aromatice se vor evapora). As mai recomanda sa investesti intr-un filtru de apa ieftin cu carbon activ si poti purcede la treaba. Daca esti interesat pot sa te ajut cu sfaturi pentru prepararea la presa franceza, lucru care iti va lua maxim 5 minute.
DACA ceea ce vei gasi in ceasca este un mare WOW, drumul tau deabia acum incepe si deabia acum trebuie sa iti pui intrebari legate de cum poti face sa obti mai mult din cafeaua ta, ce trebuie facut ca sa obti acest gust in fiecare zi, etc.

Din pacate gustul excelent poate fi obtinut numai dedicand rabdare si timp procesului de preparare! Doar apasand pe un buton nu o sa poti obtine 'curcubee' in ceasca si ar fi mare pacat ca acele maini care au cules cireasa cu cireasa sa reprezinte 'doar' o mica rotita intr-un 'mecanism' comercial pur mercantil.

Cu siguranta nu am raspuns intrebarii tale dar sper macar ca am trezit putina curiozitate si dorinta de a citi si investiga infinitele fatete ale cafelei de specialitate proaspat prajite. Nu uita TOTUL de aici incepe !

Iti recomand un articol de pe acest forum scris de un coleg care reprezinta una din prajitoriile artizanale de la noi din tara: Cafea de specialitate
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)