Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie espressor 2500 lei

#1
Salutare tuturor.
Iata ca ma aflu si eu in fericita situatie de a dori sa achizitionez un espressor.
Acum fac primii pasi in acest univers, majoritatea informatiilor le am de pe acest forum.
Datele problemei sunt urmatoarele:
- buget 2500 lei
- stare nou sau second hand
- rasnita nu este inclusa in acest buget, ea va fi achizitionata separat (Kinu M47)

Din ce am vazut m-as incadra la urmatoarele:
- Lelit PL41TEM - 2043 lei
- Lelit PL81T - 2565 lei

Sigur ca mi-ar placea si modelul PL91T pe grup de 58mm sau un second ceva mai rasarit, dar... buget!
Poate aveti si alte recomandari de aparate care mi-au scapat mie.

Multumesc
DE1Pro v1.4, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 v2, Aeropress, The Force Tamper
  
 
Reply
#2
PL81T e un espressor fain. Dar e destul de apropiat ca pret de un espressor cu grup E61, de un Bezzera Unica, de exemplu, sau de un Office Leva. Si, daca ai citit ca un Lelit scoate un gust de nota 8, iar un E61 de nota 9, deci nu merita pretul mai mare, eu nu cred deloc asta, pentru ca va veni aproape sigur momentul in care o mica imbunatatire a gustului va reprezenta, de fapt, un plus de 100% in mod subiectiv, comparativ cu gustul obtinut anterior. Adica vei cauta anumite subtilitati la gust (aciditate, claritate, anumite arome) pe care la un SBDU non-E61 nu le poti obtine. Sau nu le-am putut obtine eu cat am avut unul.

Cauta sa intrebi pe colegi care au facut trecerea de la SBDU non-E61 la un espressor cu grup E61 de impresii.

Sunt doua aspecte psihologice implicate in alegerea si intrebuintarea unui espressor, cel putin la care ma gandesc acum si care ne fac sa suferim de "upgraditis".

Pe de o parte, e vorba de aversiunea la pierdere (loss aversion), cu alte cuvinte: "daca tot dau o gramada de bani pe cafea, macar sa scot tot/cat mai mult din ea".

In al doilea rand, putem vorbi de doua tipuri de persoane (am mai scris, scuze de repetare): cei perfectionisti - "maximizers" care vor cauta mereu un shot mai bun si vor fi rar multumiti. Uneori insa, acest tip de trasatura duce spre obtinerea unor rezultate excelente.

Sau "satisfiers", cei care sunt multumiti si satisfacuti fara sa caute tot timpul maxim de eficienta/gust/aroma. Acestia cred ca vor fi fericiti si cu un SBDU non E61 cu PID, cum e Lelit PL81T. Nimic rau in asta, acestia din urma cred ca sunt persoane mai relaxate si cu o libertate mai mare in a isi alege obiectivele.

Depinde unde crezi ca te incadrezi, la care dintre situatii.

Mi se pare important sa incepi "bine", cu un espressor care te multumeste, pt a evita pierderea la vanzare, de timp, de bani si de efort. Chiar daca asta inseamna sa mai astepti doua-trei-patru luni pt suplimentarea bugetului. Poti comanda Kinu si sa incepi sa prepari alta forma de cafea decat espresso, intre timp (Aeropress sau Clever sau V60), sa te obisnuiesti cu cantarirea si cu cronometrarea (in caz ca nu esti obisnuit deja cu asta).

Despre mine, ca sa stii ce experienta am cand vin aici sa dau indicatii pretioase: anul trecut in vara am inceput cu un espressor ROK, am trecut in octombrie la un PL81T, iar de prin ianuarie extrag cu un Pavoni, pe care am vrut sa il vand ca sa facilitez trecerea la un E61, insa m-am razgandit si il tin si sper ca, in curand, sa am si un E61.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#3
Îți mulțumesc pentru răspunsul complex și interesant.
Hai că până acum reușisem sa aflu diferența dintre PID si non PID, single boiler, dual boiler, dar nu îmi este prea clar cum e cu grupul E61.
Ma apuc sa răsfoiesc forumul, sigur gasesc "esplicatii" Smile
DE1Pro v1.4, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 v2, Aeropress, The Force Tamper
  
 
Reply
#4
E61 cu Suca, rules. Asta pe scurt.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
Vezi ca apar tot felul de aparate pe olx gen gastrobar cu un grup unele au și rasnita și dedurizator sunt hx, cu pompa rotativa, conectare la rețea etc. Boiler mare...
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#6
Cum imi pot da seama daca un anumit aparat e HX?
De exemplu acest model http://www.quickmill.it/eng/domestic-cof...l0975.aspx

Vad ca are grup E61, un singur boiler de 0.75 l, deci implicit e HX?
DE1Pro v1.4, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 v2, Aeropress, The Force Tamper
  
 
Reply
#7
E single boiler. 
Ar trebui sa scrie in specificatii ceva legat de thermosyphon sau heat exchanger. Altfel, SBDU la banii aia... intra prea tare pe taramul HX si e cat se poate de discutabila achizitia, mai ales pe termen lung, cu limitarile sale de rigoare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
Am inteles.
O gasisem pe Subito la 550 euro.
Continuam cautarea Smile
DE1Pro v1.4, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 v2, Aeropress, The Force Tamper
  
 
Reply
#9
Cum zicea si Liviu, cauta sa scrie heat exchanger. Grupul E61 a fost creat pentru stabilitatea termica a apei pe traseul de la boiler la grup/portafiltrul atasat, stabilitate inteleasa in doua sensuri: intra-shot (sa mentina temperatura apei constanta in timpul shot-ului, cele 25-30-35 de secunde), cat si inter-shot, adica sa ofere constanta temperaturii de extractie pe parcursul zilei, intre mai multe shot-uri (adica sa stii ca, daca ai lasat espressor-ul la incalzit 40 de minute, poti sa ai o temperatura de extractie identica si acum si peste 5 shot-uri, daca respecti niste pasi).

Faza cu grupul masiv E61 este ca, fiind incalzit (prin el circula apa fierbinte in mod continuu) ajuta la stabilizarea temperaturii apei in timpul extractiei. Adica, chiar daca temperatura apei care pleaca din boiler scade (atat intr-un boiler de SBDU, cum e cel din link-ul tau, cat si din teava unui heat exchanger - HX), parcurgand traseul prin grupul E61, diferentele de temperatura se atenueaza.

Un SBDU fara grup E61, cum este Gaggia Classic sau Lelit 41TEM nu are acest grup incalzit si are si un boiler mic, ceea ce inseamna ca scaderea temperaturii in extractie este mai mare, ceea ce afecteaza gustul. In fine, au fost experimente care au aratat ca totusi temperatura nu scade atat de mult in 41TEM, insa, avand in vedere rezultatul din ceasca, comparativ, tind sa cred ca E61 are un rol important in aceasta stabilitate.

Informatii despre diferentele intre SBDU, HX si DB vei gasi multe pe forum.

HX-urile au boilere mari, de obicei, 1.5l, 2l, insa apa pentru brew nu vine din acele boilere, ci dintr-o teava care trece prin mijlocul acelui boiler, de cupru, si care este incalzita de temperatura din boiler (aprox 120 de grade). Teava am citit ca poate avea in jur de 250 de ml. Rolul HX-ului e sa ofere in mod rapid si abur (din boilerul de 2l, de exemplu) si apa pentru espresso (din teava schimbatorului de caldura). Fiind si apa din teava incalzita la 120 de grade, trebuie sa faci un flush ca sa scapi de aceasta apa supraincalzita. De aceea, multe persoane evita HX-ul, pentru ca nu ar oferi precizie in temperatura de extractie si ar presupune ceva bataie de cap cu flush-ul. Unii insa apreciaza simplitatea constructiei unui HX: https://www.home-barista.com/hx-love.html

Pe cand un SBDU are incalzire "clasica", cu o rezistenta care incalzeste un boiler si, ca sa streci de la modul de brew la modul de aburi si inapoi ia ceva timp, e incomod si asta te poate face sa nu prea iti doresti sa faci bauturi pe baza de lapte. Insa, daca ai si PID la SBDU, tot ce trebuie sa faci e sa faci un flush, de data asta de incalzire a grupului.

O alta diferenta este ca apa din boilerul SBDU este incalzita in mod repetat, pe cand la HX se spune ca apa e "proaspata". Insa sunt multe pareri care spun ca nu conteaza acest aspect, ca apa nu se "strica" daca este incalzita in mod repetat intr-un boiler de alama/cupru/inox.

Alte grupuri (cum ar fi la Bezzera BZ10 sau BZ13 sau Strega) sunt incalzite electric, ceea ce ar oferi avantajul incalzirii mai rapide a grupului. Grupul lui Pavoni (si Elektra), de exemplu, se incalzeste avand o legatura intre grup si boiler prin care circula abur fierbinte.

Deci, aparent, un SBDU cu grup E61 si PID (cum ar fi Bezzera Unica) e alegerea ideala pentru cei care nu prea sunt interesati de bauturi pe baza de lapte.

Ceea ce nu reusesc eu sa imi dau seama este cat de bine se incalzeste grupul E61 la un SBDU, avand in vedere ca apa care circula prin grup nu este ca la un HX, de 120 de grade, ci in jur de 100 de grade. Unii denumesc asta "cold nose" si spun ca primul shot iese cam cu 2 grade mai putin decat temperatura dorita, pe undeva pe home barista am citit. In al doilea rand, parca ma incanta ideea de apa "proaspata" folosita la un HX, desi e discutabil daca are vreo relevanta faptul ca apa e luata direct din rezervor sau daca sta in boiler.

Mai este si Bezzera Strega, care in loc de pompa foloseste un levier cu arc, e un thread pe forum daca vrei sa citesti despre acest espressor.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#10
intamplarea a facut sa intru in posesia unui hx, e diferenta mare intre el si ce am avut lelit 41 tem,am abur cat vreau....stabilitate termica la greu desi nu e E61,intre grup si boiler e o placa groasa de cupru ,se incalzeste in cca 20 min....boiler 3.4 l....singura treaba e flushul, sa stii in functie de cafeaua folosita daca vrei mai calda sau mai rece apa din grup ,pare complicat dar nu e ,,,,,antrenamentul si repetivitatea te vor conduce spre extractii minunate
contra 
a trebuit sa ma leg la reteaua de apa si sa cumpar filtru ptr dedurizare
pro
l-am luat ieftin,are componente interne ce se regasesc pe aparatele de ultima ora ,acces foarte simplu in interior
sfat
cumpara din prima ceva bun ca sa nu arunci aiurea cu banii
rasnita e cea mai importanta

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anze...1-176-3478
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-espressomaschine/k0
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#11
Ca sa nu lasam lucrurile neterminate, vreau sa povestesc desfasurarea lucrurilor de la ultimul post pana astazi.
Au aparut la un moment dat pe OLX aparatele Gaggia Baby Millennium la minunatul pret de 400 lei (transport inclus). Am stat si nu am cugetat si mi-am luat si eu unul. Zic: "De undeva trebuie sa incep! 400 lei nu sunt un capat de tara".
Astfel am ajuns sa trag cate 2-3 shot-uri pe zi (incluzand si frotare de fiecare data).
Rezultatele au fost de cele mai multe ori satisfacatoare dar de fiecare data gandul imi zbura catre ceva mai bun Smile. Probabil ca cei mai multi inteleg despre ce vorbesc.

Astazi insa am intrat in posesia unui frumos Expobar Brewtus.
De aici incepe o noua aventura. Se incheie un capitol si incepe altul.
Multumesc celor care au avut rabdare si mi-au oferit sfaturile lor.
Sper ca la alegerea rasnitei electrice sa fie mai simplu Smile
DE1Pro v1.4, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 v2, Aeropress, The Force Tamper
  
 
Reply
#12
Te rog, cand poti sa iti faci timp sa faci o comparatie intre cele 2 aparate. Sunt f interesat si cred ca mai sunt si altii ca mine.
Stiu ca e dificil sa le compari, dar ma interesează mai mult cum simti trecerea.
Tinand cont de faptul ca factorul uman este acelasi sunt foarte interesat care sunt diferențele de gust, experienta de utilizare etc.
Mulțumesc
 
 
Reply
#13
Felicitări și pentru achiziție și pt progresele Smile
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#14
@micrenda: mulțumesc!

@lucimunteanu: sincer, inca mă mai învârt în jurul noului aparat la fiecare shot tras că nu mă mai satur sa vad curgerea cu portafiltru naked.
Voi incerca sa răspund solicitării tale sub rezerva faptului că sunt inca la inceput de drum în acest domeniu și probabil îmi lipsesc multe experiente și cunoștințe tehnice.

Trecerea de la acest Gaggia (similar fiind cu majoritatea modelelor single boiler) la Expobar Brewtus (dual boiler) este uriasa din mai multe puncte de vedere. Tehnic, aproape totul diferă. Daca sb-ul (single boiler) îl porneam cu 15 minute înainte de a trece la treabă, db-ul (dual boiler) îl pornesc cu 30. La sb după ce trăgeam shot-urile mai aveam de așteptat minim 10 minute pentru frotare, la sb o pot face chiar și concomitent (extracție + frotare).
La Expobar pot jongla cu temperatura din PID. La Gaggia singura jonglare era cu 3 portocale așteptând să se încălzească Smile
Acum am și posibilitatea de a regla presiunile, atât cea de extracție cât și cea de frotare. Faptul că la frotare am 0.9 bari in mod constant și asta pe o perioadă destul de lunga face toți banii, cel puțin pentru noi, băutorii de preparate pe baza de lapte.
Din păcate acum nu mai pot da vina pe aparat pentru calitatea laptelui.
Acum am posibilitatea de a schimba componente (duza de frotare, cap de dus, etc.) sau de a cumpăra diferite accesorii deoarece grupul E61 este unul standard și gama de accesorii pentru acesta este foarte mare.

Daca trecem la rezultate (gustul în ceașcă, calitatea frotarii, etc.), oricât de lipsit de gust și rafinament ai fi tot ai să observi foarte mari diferențe. Pentru mine și soția mea (cel mai fin critic pe care îl am la dispoziție) au fost diferențe de gust vizibile, folosind aceeași cafea, chiar de la primele extracții reușite.
Prima data am incercat sa-mi formez propria părere iar apoi am intrebat-o și pe ea. Răspunsul a fost: "Parca sunt mai multe arome și e mai puțin amară", exact ce descoperisem și eu.
Apoi am observat că Expobar-ul este mai iertător și cu măcinătura, la Gaggia daca modificam catusi de puțin gradul de râșnire (ceea ce este necesar după câteva zile deoarece cafeaua se află într-o continuă transformare) riscam să nu mai am curgere corecta. Uneori se întâmpla ca prima extracție sa fie corecta iar următoarea sa fie dezastru (in 25-30 de secunde sa am in ceasca 10g de lichid) chiar și fără schimbări la granulația rasnirii.
Cred că la sb in timpul extracției pierdeam chiar și 10 grade.
Ce nu am avut la sb au fost consistenta extracțiilor si calitatea aburului. Știam de aceste lucruri atunci când l-am achiziționat însă nu credeam că sunt atât de importante.
Acum mai rămâne să luăm o râșniță electrica pe care s-o punem lângă noul espressor. Dar până atunci mai trebuie să treacă multe kg de cafea prin bravul M47.

Ca și defecte aș menționa că are un consum mărit de apa, ocupa mai mult spatiu într-o bucătărie deja prea mica, nu este un campion la domeniul finisaje (pt mine insa acest lucru nu contează).
Cam asta ar fi, așa în mare și după numai câteva zile de la noua achiziție.

Scuze pentru postul lung dar sper că am reușit să arunc un pic de lumina asupra întrebărilor tale și poate a celor ce vor trece pe aici în căutare de raspunsuri.
DE1Pro v1.4, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 v2, Aeropress, The Force Tamper
  
 
Reply
#15
Adriahno, exact aceeasi a fost si experienta mea la trecerea de la Lelit la Brewtus, alta liga Smile
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#16
Cum evaluezi in noua configurație râșnita M47?
DE1Pro v1.4, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 v2, Aeropress, The Force Tamper
  
 
Reply
#17
Mi se pare good enough pana voi putea face un upgrade la ceva gen Honne...
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#18
Iti mulțumesc pentru răspunsul complex.
Am 2luni de gaggia baby millennium, deci cred ca mai face servici o vreme pana fac buget pt altceva.
Ma bucur pentru tine si doar imi imaginez ce a fost pe tine cand te-ai vazut cu noua jucarie... Sa il folosesti cu placere!
 
 
Reply
#19
E destul de incorect sa compari un aparat de 400 de lei stoc cu unul de 6000 de lei. 

Sunt modificari banale care fac dintr-un SBDU un aparat mult mai versatil decat orice DB/HX cu E61. Daca te intereseaza doar un mod de a extrage cafeaua si e important aburul concomitent cu extractia atunci un DB e o idee buna. Daca vrei sa experimentezi si altceva, profilare debit/presiune, atunci poate un aparat fara E61 e mai potrivit. 

Pe Gaggia se potrivesc toate sitele compatibile E61 iar reglarea OPV-ului e joaca de copil.
 
Reply
#20
Salutare! 
Ma bucur enorm de mult ca am dat peste acest forum, deoarece am ocazia sa ma informez și iar sa ma informez pentru ca pana in prezent nu am făcut-o și rău am făcut. Sunt in căutarea unui expresso bun făcut acasă. Din o neinformare totala am achiziționa un aparat Nespresso crezând c-o sa obțin calitatea unui expresso italian ( indusa in eroare și de faptul ca toată lumea îl lauda și de publicitatea care i se făcea). Nemulțumita fiind de gustul cafelei din capsulele cumparate din comerț am început sa cumpăr cafea proaspăt măcinată de la un “torréfacteur’’(cel care se ocupa de prăjirea cafelei) și să-mi confecționez singura capsulele. Nici așa nu a fost ok. M-am întors și i-am zis ca nu sunt mulțumită deloc, la care el mi-a recomandat un Delonghi DINAMICA FEB 3515.B. Soțul meu era gata gât să-l cumpere când i-am zis ca cred ca ar fi timpul sa ne informam înainte . Și așa am dat peste acest forum și parca am intrat intr-o noua dimensiune. Am un buget de 1000-1200 euro și as vrea sa ma ajutați să-mi aleg un expresso și o râșnița.E drept, sunt începătoare, dar dispusă sa învăț. Nici nu vreau sa încep cu anumite aparate iar apoi pe măsura ce ma perfecționez sa le schimb. Vreau ceva bun și de cursa lunga Big Grin . Va mulțumesc anticipat!!!
 
Reply
#21
Acel om care s-a gandit sa va faca un "bine" recomandandu-va un automat, probabil traieste din comisioane.

Daca nu va intereseaza bauturile cu lapte foarte tare o combinatie foarte ok ar fi asta:

https://www.maxicoffee.com/machine-expre...10286.html

https://www.maxicoffee.com/moulin-baratz...59558.html
 
Reply
#22
Ce părere aveți despre acest pachet: https://www.maxicoffee.com/machine-expre...24985.html?( in concordanța și cu articolul d-nului Liviu despre alegerea mașinilor expresso)
 
Reply
#23
Eu nu cred sa foloseasca cineva PL71 pe forumul nostru iar PL81T nu justifica diferenta de pret fata de PL41TEM.

Chiar daca PL41 Plus T e un model mai vechi, are doua avantaje fata de PL81T: grupul de 58mm compatibil cu orice sita profesionala si boilerul de 300ml.

Baratza Sette 270 e o rasnita foarte ok pentru mediul casnic iar pretul e foarte bun.
 
Reply
#24
(02-05-2018, 15:38)Consuela Wrote: Ce părere aveți despre acest pachet: https://www.maxicoffee.com/machine-expre...24985.html?( in concordanța și cu articolul d-nului Liviu despre alegerea mașinilor expresso).

Espressoru e in regula, insa rasnita ti as sugera un Macap M42M, "e mai solida si lifetime practic" citez de catre Liviu.
Lelit Bianca, Eureka Helios 80, Lelit Pl481A, PL121 plus, Acaia Lunar, Bravo Tamper.
Past: Lelit PL81T, Hario Skerton, Macap M42M
 
Reply
#25
Primu sfat ar fi sa te asigur ca e ce iti doresti: viziteaza cateva cafenele de specialitate si asigurat-te ca e ce cauti; uita-te la tutoriale pe youtube legate de prepararea unui espresso corect (dozare, rasnire, tamapare, dose out, timp etc). Urmatorul pas ar fi sa estimezi cate espresso prepari pe zi, cate sunt unu dupa altu si care e procentajul de espresso vs bauturi cu lapte.
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#26
Da, subscriu la ce spune coloegul Neuromancer. Incearca intai sa vezi ce presupune prepararea unui espresso/cappuccino. Sunt sanse ca toata procedura (chiar si cu aparatura foarte buna) sa nu fie pe placul vostru.
DE1Pro v1.4, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 v2, Aeropress, The Force Tamper
  
 
Reply
#27
O persoana care a umplut capsule cu cafea proaspat prajita cred ca a aratat suficienta determinare pentru a obtine o cafea de calitate. 

Prepararea unui espresso relativ corect nu e neurochirugie si tine mai mult de rutina si stapanirea echipamentelor din dotare. Faptul ca in discutie apar tot felul de truisme de genul "ai nevoie de aia sau ailalta", "iti trebuie diploma de inginer hidroenergetician " trebuie sa bei espresso in oras ca sa vezi daca iti place" nu face decat sa duca discutia si mai mult pe o pista gresita. Cu ce il ajuta pe un potential cumparator de utilaj espresso cafeaua acra sau amara din cafenelele de specialitate, fiindca n-o sa pretidem acum ca peste tot se prepara espresso de calitate? Sau prajitoriile "de specialitate" care se aliniaza anul asta la un trend si peste un an dau faliment fiindca nu au gasit suficienti "entuzisati" care sa faca biznisul profitabil?
 
Reply
#28
Din alegerile de mai sus, nu as miza pe PL71, caci are cutite de 50mm. Constructia ar fi similara cu PL72 , adica interior metalic cu motorul pe suporti de cauciuc dar de putere mai mica ( 270W vs 470W pe PL72), insa in acel pret se pot obtine cutite mai mari sau rasnite cu aparenta inca si mai solida, cum ar fi Macap M2M Stepless. Bine, Macam M42M Stepless ar fi de departe de preferat in categoria rasnitelor construite solid si cu pret in jur de 400E. Baratza Sette e ok si ea, mai adaptata utilizarii casnice, cu retetie mica dar cu piese din plastic si cu o rata a revenirii la garantie destul de mare, motiv pentru care unul dintre dealerii din Romania a si renuntat sa mai aduca. Totusi pe forum nu am vazut prea multe defecte, deocamdata. Durerea mai mare a rasnitelor cu piese din plastic este atunci cand folosesti cafele prajite foarte light si incerci sa jonglezi cu ele la granulatii foarte fine, pentru espresso bombs sau ibric Smile 

Deci as spune sa alegi intai rasnita potrivita (si sa fie una buna) si apoi espressorul, Lelit PL41TEM fiind suficient ca si entry level, pentru a-ti ramane buget de o rasnita mai buna.

Din pacate Franta sta prost tare la capitolul cafea de specialitate, asa ca shot-uri cremoase ca in Romania vei obtine mai greu Smile

#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#29
Va mulțumesc ca v-ați rupt din timpul vostru ca sa ma sfătuiți. 
“Dev” jos pălăria Pt modul in care mi-ai răspuns: simplu dar concret și la subiect! Din punctul meu de vedere, dacă începi și răspunzi într-un mod filozofic cuiva care e la început de drum îl bagi și mai mult in ceata( și așa suntem un pic debusolați când facem contactul cu acest forum care după mine e foarte complex). Și da m-am uitat la video-uri cu prepararea unui expresso și cred ca noua ne ia mai mult umplerea capsulelor cu cafea și lipirea atenta a foițelor de aluminiu, decât vouă. Așa ca m-am hotărât sa ne achiziționăm pachetul propus de Dev care pare destul de ok. Lyvyoo dacă face figuri râșnița o S-o înlocuiesc, dar poate o sa facă o figura frumoasa Big Grin .... mai știi.... 
Am vrut sa dau drumul la comanda dar am realizat ca mai am nevoie de ceva accesorii. Întrebarea ar fi care sunt obligatorii? Unii zic ca la început ai nevoie de tamper cu manometrul, alții zic ca nu se merita investiția ca un repartitor e mai bun...Deci? 
de exemplu am găsit asta: https://www.maxicoffee.com/tamper-barist...53584.html sau asta https://www.maxicoffee.com/tamper-barist...25644.html
Asta https://www.maxicoffee.com/repartiteur-m...50384.html sau asta https://www.maxicoffee.com/repartiteur-m...33858.html sau poate nici una ? Sau poate făcute de o alta marca?

Aaaa și am mai vrut sa întreb dacă folosesc apa de la o carafa filtrantă Brita e ok?
 
Reply
#30
(03-05-2018, 16:41)Consuela Wrote: Va mulțumesc ca v-ați rupt din timpul vostru ca sa ma sfătuiți. 
“Dev” jos pălăria Pt modul in care mi-ai răspuns: simplu dar concret și la subiect! Din punctul meu de vedere, dacă începi și răspunzi într-un mod filozofic cuiva care e la început de drum îl bagi și mai mult in ceata( și așa suntem un pic debusolați când facem contactul cu acest forum care după mine e foarte complex). Și da m-am uitat la video-uri cu prepararea unui expresso și cred ca noua ne ia mai mult umplerea capsulelor cu cafea și lipirea atenta a foițelor de aluminiu, decât vouă. Așa ca m-am hotărât sa ne achiziționăm pachetul propus de Dev care pare destul de ok. Lyvyoo dacă face figuri râșnița o S-o înlocuiesc, dar poate o sa facă o figura frumoasa Big Grin .... mai știi.... 
Am vrut sa dau drumul la comanda dar am realizat ca mai am nevoie de ceva accesorii. Întrebarea ar fi care sunt obligatorii? Unii zic ca la început ai nevoie de tamper cu manometrul, alții zic ca nu se merita investiția ca un repartitor e mai bun...Deci? 
de exemplu am găsit asta: https://www.maxicoffee.com/tamper-barist...53584.html sau asta https://www.maxicoffee.com/tamper-barist...25644.html
Asta https://www.maxicoffee.com/repartiteur-m...50384.html sau asta https://www.maxicoffee.com/repartiteur-m...33858.html sau poate nici una ? Sau poate făcute de o alta marca?

Aaaa și am mai vrut sa întreb dacă folosesc apa de la o carafa filtrantă Brita e ok?

Daca luai espresorul prin intermediul forumului aveai tamperul cadou.Arunca o privire aici http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...i-rasnite/
Lelit Bianca, Eureka Helios 80, Lelit Pl481A, PL121 plus, Acaia Lunar, Bravo Tamper.
Past: Lelit PL81T, Hario Skerton, Macap M42M
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)