• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie espressor

#1
Salutare tuturor.
Iata ca ma aflu si eu in fericita situatie de a dori sa achizitionez un espressor.
Acum fac primii pasi in acest univers, majoritatea informatiilor le am de pe acest forum.
Datele problemei sunt urmatoarele:
- buget 2500 lei
- stare nou sau second hand
- rasnita nu este inclusa in acest buget, ea va fi achizitionata separat (Kinu M47)

Din ce am vazut m-as incadra la urmatoarele:
- Lelit PL41TEM - 2043 lei
- Lelit PL81T - 2565 lei

Sigur ca mi-ar placea si modelul PL91T pe grup de 58mm sau un second ceva mai rasarit, dar... buget!
Poate aveti si alte recomandari de aparate care mi-au scapat mie.

Multumesc
Kinu M47, Gaggia Baby Millennium
 
Reply
#2
PL81T e un espressor fain. Dar e destul de apropiat ca pret de un espressor cu grup E61, de un Bezzera Unica, de exemplu, sau de un Office Leva. Si, daca ai citit ca un Lelit scoate un gust de nota 8, iar un E61 de nota 9, deci nu merita pretul mai mare, eu nu cred deloc asta, pentru ca va veni aproape sigur momentul in care o mica imbunatatire a gustului va reprezenta, de fapt, un plus de 100% in mod subiectiv, comparativ cu gustul obtinut anterior. Adica vei cauta anumite subtilitati la gust (aciditate, claritate, anumite arome) pe care la un SBDU non-E61 nu le poti obtine. Sau nu le-am putut obtine eu cat am avut unul.

Cauta sa intrebi pe colegi care au facut trecerea de la SBDU non-E61 la un espressor cu grup E61 de impresii.

Sunt doua aspecte psihologice implicate in alegerea si intrebuintarea unui espressor, cel putin la care ma gandesc acum si care ne fac sa suferim de "upgraditis".

Pe de o parte, e vorba de aversiunea la pierdere (loss aversion), cu alte cuvinte: "daca tot dau o gramada de bani pe cafea, macar sa scot tot/cat mai mult din ea".

In al doilea rand, putem vorbi de doua tipuri de persoane (am mai scris, scuze de repetare): cei perfectionisti - "maximizers" care vor cauta mereu un shot mai bun si vor fi rar multumiti. Uneori insa, acest tip de trasatura duce spre obtinerea unor rezultate excelente.

Sau "satisfiers", cei care sunt multumiti si satisfacuti fara sa caute tot timpul maxim de eficienta/gust/aroma. Acestia cred ca vor fi fericiti si cu un SBDU non E61 cu PID, cum e Lelit PL81T. Nimic rau in asta, acestia din urma cred ca sunt persoane mai relaxate si cu o libertate mai mare in a isi alege obiectivele.

Depinde unde crezi ca te incadrezi, la care dintre situatii.

Mi se pare important sa incepi "bine", cu un espressor care te multumeste, pt a evita pierderea la vanzare, de timp, de bani si de efort. Chiar daca asta inseamna sa mai astepti doua-trei-patru luni pt suplimentarea bugetului. Poti comanda Kinu si sa incepi sa prepari alta forma de cafea decat espresso, intre timp (Aeropress sau Clever sau V60), sa te obisnuiesti cu cantarirea si cu cronometrarea (in caz ca nu esti obisnuit deja cu asta).

Despre mine, ca sa stii ce experienta am cand vin aici sa dau indicatii pretioase: anul trecut in vara am inceput cu un espressor ROK, am trecut in octombrie la un PL81T, iar de prin ianuarie extrag cu un Pavoni, pe care am vrut sa il vand ca sa facilitez trecerea la un E61, insa m-am razgandit si il tin si sper ca, in curand, sa am si un E61.
Quamar Q13/75 E (de vanzare), Kinu M47, Magica
Ex: Lelit PL81T, La Pavoni
 
Reply
#3
Îți mulțumesc pentru răspunsul complex și interesant.
Hai că până acum reușisem sa aflu diferența dintre PID si non PID, single boiler, dual boiler, dar nu îmi este prea clar cum e cu grupul E61.
Ma apuc sa răsfoiesc forumul, sigur gasesc "esplicatii" Smile
Kinu M47, Gaggia Baby Millennium
 
Reply
#4
E61 cu Suca, rules. Asta pe scurt.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|Gene Coffee CBR-101|.
 
Reply
#5
Vezi ca apar tot felul de aparate pe olx gen gastrobar cu un grup unele au și rasnita și dedurizator sunt hx, cu pompa rotativa, conectare la rețea etc. Boiler mare...
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#6
Cum imi pot da seama daca un anumit aparat e HX?
De exemplu acest model http://www.quickmill.it/eng/domestic-cof...l0975.aspx

Vad ca are grup E61, un singur boiler de 0.75 l, deci implicit e HX?
Kinu M47, Gaggia Baby Millennium
 
Reply
#7
E single boiler. 
Ar trebui sa scrie in specificatii ceva legat de thermosyphon sau heat exchanger. Altfel, SBDU la banii aia... intra prea tare pe taramul HX si e cat se poate de discutabila achizitia, mai ales pe termen lung, cu limitarile sale de rigoare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Am inteles.
O gasisem pe Subito la 550 euro.
Continuam cautarea Smile
Kinu M47, Gaggia Baby Millennium
 
Reply
#9
Cum zicea si Liviu, cauta sa scrie heat exchanger. Grupul E61 a fost creat pentru stabilitatea termica a apei pe traseul de la boiler la grup/portafiltrul atasat, stabilitate inteleasa in doua sensuri: intra-shot (sa mentina temperatura apei constanta in timpul shot-ului, cele 25-30-35 de secunde), cat si inter-shot, adica sa ofere constanta temperaturii de extractie pe parcursul zilei, intre mai multe shot-uri (adica sa stii ca, daca ai lasat espressor-ul la incalzit 40 de minute, poti sa ai o temperatura de extractie identica si acum si peste 5 shot-uri, daca respecti niste pasi).

Faza cu grupul masiv E61 este ca, fiind incalzit (prin el circula apa fierbinte in mod continuu) ajuta la stabilizarea temperaturii apei in timpul extractiei. Adica, chiar daca temperatura apei care pleaca din boiler scade (atat intr-un boiler de SBDU, cum e cel din link-ul tau, cat si din teava unui heat exchanger - HX), parcurgand traseul prin grupul E61, diferentele de temperatura se atenueaza.

Un SBDU fara grup E61, cum este Gaggia Classic sau Lelit 41TEM nu are acest grup incalzit si are si un boiler mic, ceea ce inseamna ca scaderea temperaturii in extractie este mai mare, ceea ce afecteaza gustul. In fine, au fost experimente care au aratat ca totusi temperatura nu scade atat de mult in 41TEM, insa, avand in vedere rezultatul din ceasca, comparativ, tind sa cred ca E61 are un rol important in aceasta stabilitate.

Informatii despre diferentele intre SBDU, HX si DB vei gasi multe pe forum.

HX-urile au boilere mari, de obicei, 1.5l, 2l, insa apa pentru brew nu vine din acele boilere, ci dintr-o teava care trece prin mijlocul acelui boiler, de cupru, si care este incalzita de temperatura din boiler (aprox 120 de grade). Teava am citit ca poate avea in jur de 250 de ml. Rolul HX-ului e sa ofere in mod rapid si abur (din boilerul de 2l, de exemplu) si apa pentru espresso (din teava schimbatorului de caldura). Fiind si apa din teava incalzita la 120 de grade, trebuie sa faci un flush ca sa scapi de aceasta apa supraincalzita. De aceea, multe persoane evita HX-ul, pentru ca nu ar oferi precizie in temperatura de extractie si ar presupune ceva bataie de cap cu flush-ul. Unii insa apreciaza simplitatea constructiei unui HX: https://www.home-barista.com/hx-love.html

Pe cand un SBDU are incalzire "clasica", cu o rezistenta care incalzeste un boiler si, ca sa streci de la modul de brew la modul de aburi si inapoi ia ceva timp, e incomod si asta te poate face sa nu prea iti doresti sa faci bauturi pe baza de lapte. Insa, daca ai si PID la SBDU, tot ce trebuie sa faci e sa faci un flush, de data asta de incalzire a grupului.

O alta diferenta este ca apa din boilerul SBDU este incalzita in mod repetat, pe cand la HX se spune ca apa e "proaspata". Insa sunt multe pareri care spun ca nu conteaza acest aspect, ca apa nu se "strica" daca este incalzita in mod repetat intr-un boiler de alama/cupru/inox.

Alte grupuri (cum ar fi la Bezzera BZ10 sau BZ13 sau Strega) sunt incalzite electric, ceea ce ar oferi avantajul incalzirii mai rapide a grupului. Grupul lui Pavoni (si Elektra), de exemplu, se incalzeste avand o legatura intre grup si boiler prin care circula abur fierbinte.

Deci, aparent, un SBDU cu grup E61 si PID (cum ar fi Bezzera Unica) e alegerea ideala pentru cei care nu prea sunt interesati de bauturi pe baza de lapte.

Ceea ce nu reusesc eu sa imi dau seama este cat de bine se incalzeste grupul E61 la un SBDU, avand in vedere ca apa care circula prin grup nu este ca la un HX, de 120 de grade, ci in jur de 100 de grade. Unii denumesc asta "cold nose" si spun ca primul shot iese cam cu 2 grade mai putin decat temperatura dorita, pe undeva pe home barista am citit. In al doilea rand, parca ma incanta ideea de apa "proaspata" folosita la un HX, desi e discutabil daca are vreo relevanta faptul ca apa e luata direct din rezervor sau daca sta in boiler.

Mai este si Bezzera Strega, care in loc de pompa foloseste un levier cu arc, e un thread pe forum daca vrei sa citesti despre acest espressor.
Quamar Q13/75 E (de vanzare), Kinu M47, Magica
Ex: Lelit PL81T, La Pavoni
 
Reply
#10
intamplarea a facut sa intru in posesia unui hx, e diferenta mare intre el si ce am avut lelit 41 tem,am abur cat vreau....stabilitate termica la greu desi nu e E61,intre grup si boiler e o placa groasa de cupru ,se incalzeste in cca 20 min....boiler 3.4 l....singura treaba e flushul, sa stii in functie de cafeaua folosita daca vrei mai calda sau mai rece apa din grup ,pare complicat dar nu e ,,,,,antrenamentul si repetivitatea te vor conduce spre extractii minunate
contra 
a trebuit sa ma leg la reteaua de apa si sa cumpar filtru ptr dedurizare
pro
l-am luat ieftin,are componente interne ce se regasesc pe aparatele de ultima ora ,acces foarte simplu in interior
sfat
cumpara din prima ceva bun ca sa nu arunci aiurea cu banii
rasnita e cea mai importanta

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anze...1-176-3478
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-espressomaschine/k0
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)