• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie Gaggia - boiler aluminiu / boiler inox

#1
Salutare tuturor.
Doresc in primul rind sa va felicit pt. munca depusa la realizarea acestui forum.Sint in posesia unui aparat Saeco gran crema care dupa aprox. 11 ani de intrebuințare doreste sa fie schimbat.Dupa lungi cautari am hotarit sa ma opresc la un Gaggia Classic,am luat in considerare toate referințele bune și bineițeles bugetul maxim in care se incadreaza.Problema este ca sint incintat de aparat dar imi displace boilerul care este de aluminium- intrebarea mea este
1-cam ce durata de viața are un boiler de Al exploatat decent?
2-se poate inlocui partea de Al cu inox de la alt ap. gama Gaggia?
3-ce aparat din brand echipat cu boiler inox ar mai fi de luat in calcul?
Menționez ca prepar aprox. 4 cafele zilnic -espresso- simplu,cafea folosesc boabe macinate la o risnita Galamat-cuțite conice made in Germany mai veche,cu reglaj al gradului de macinare pe care aș mai folosi-o pina la o noua achizitie.
Va multumesc anticipat.
 
Reply
#2
Bun venit,

Din tonele de informatii disponibile pe internet despre Classic, nu am vazut probleme cu durata de viata, in regim casnic. Si chiar daca peste 15 ani ar fi o problema, un boiler nou costa 70 de dolari.

Inlocuirea boilerului este o munca inutila si riscanta, iar banii investiti in aceasta idee ar putea sa fie de la inceput bagati intr-un espressor cu alt tip de boiler. La un calcul simplu, cu reducerile forumului la importator, un Gaggia Classic costa 1160 de lei. Daca adaugi costul boilerului nou, luat de pe alta marca plus adaptarile ce ar trebui facute ca sa se potriveasca plus manopera sari cu siguranta de pretul urmatorului espressor bun de luat in considerare, adica Lelit PL41E (1600 lei), care are boiler de alama. Asadar, de ce ar merita sa ne complicam?

Boilerul de inox nu este o alegere decat pentru foarte putine marci, in special pentru cele mai ieftine, din cate vad (Gaggia Dose, Philips Saeco), dupa care exista un vid pana la nivelul de 6000 de euro (La Marzocco GS3), cu o "statie" intermediara pe la 1000E (Isomac). In general se foloseste alama, iar la espressoarele mai avansate cuprul. Era si pe forum o discutie, dar nu ne-am lamurit. In cazul majoritatii espressoarelor Gaggia, italienii au proiectat demult un design diferit, folosit de zeci de ani, adica doua rezistente in loc de una, plasate in exteriorul boilerului nu in interor, lucru care necesita un material care sa asigure un transfer termic foarte rapid. Chiar daca modelul Dose are boiler de inox si acelasi portafiltru, rezultatele sunt mult diferite de Classic.

Boilerul de aluminiu trebuie evitat in masura in care te stii extrem de "curat", adica nu fumezi, nu bei cola, nu incalzesti la microunde, nu stai in Bucuresti sau alt oras poluat, nu mananci prajeli si mai nou carne. Riscurile teoretice ale aluminiului fac referire la Alzheimer. Pentru celelalte referintele duc spre cancer...

Deci, daca vrei sa eviti boilerul de Al si cauti in aproximativ acelasi buget un espressor ok, ori mergi pe un Dose de 765 de lei cu boiler de inox (dar nu este decat un "upgrade mai mic") ori sari la Lelit PL41E de 1600 de lei cu boiler de alama. Sau daca intinzi coarda mai mult, un upgrade mai serios este la Lelit PL41TEM, cu PID, teava de aburi profi si manometru, insa la 2080 de lei ca si pret. Curios este ca Lelit a implementat inoxul pe un Dual Boiler de talie mica, PL60PlusT, insa doar pe partea de aburi, boilerul pentru espresso ramanand de alama. Trebuie sa existe o motivatie, in afara de prelucrarea mai facila a cuprului si alamei si a pretului de achizitie mai mic. Poate gasim un specialist care sa ne lamureasca.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Eu ma gindeam sa schimb numai partea de Al a boilerului bineinteles doar in cazul fericit in care se potrivea cu unul de inox de la alt model Gaggia(ex Dose,Baby Nero care in specificații sint menționate cu inox) si nu ar fi implicat probleme-costuri mari.Mai reflectez asupra problemei si am sa iau o hotarire cit mai repede.Multumesc pt ajutor si te felicit inca o data pt munca depusa.
 
Reply
#4
Baby are acelasi boiler de Al, iar sa iei de pe Dose, chiar nu se merita chinul. Mai bine iei un Lelit.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Hotarit,cumparat si acum este in probe-1 bucata Gaggia Classic,urmeaza site nepresurizate.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)