(13-06-2015, 16:01)organon Wrote: ... de la Magica in sus (ma refer strict la preturi), nu prea deslusesc ce mari diferente sunt fata de alte modele gen Giulia,Mitica,Galatea Domus.
...pe mine marca asta ma atrage,poate ca si aspectul deosebit e un element determinant.
dupa 2 ani si jumatate de Magica, iar acum cu Strega, as zice ca si multitudinea de modele Bezzera HX si folosirea acelorasi componenete Bezzera de baza (boiler si HX) se datoreaza unei firesti politici economice a firmei; gandita de ingineri...
diferentele de pret reflecta cu siguranta costurile diferite in materiale, componente (Gicar, Sirai, Parker, CEME, MA-TER etc.), dar conteaza in primul rand deosebirile functionale, acolo unde exista;
boiler si HX aceleasi pe toate modelele (!) ceea ce numesc eu viziune inginereasca
diferentele functionale sunt in zona alimentarii cu apa (retea/rezervor) si a pompei (vibratoare/volumetrica);
de ex., manualul utilizatorului e acelasi pentru Magica si Mitica;
ca simpla speculatie, neverificata practic, cam toate HX-urile Bezzera cu grup E61, pentru aceleasi boabe si pregatire puc, ar trebui sa dea acelasi rezultat in ceasca! nuante ar fi, ca de ex., o preinfuzie putin mai lunga la pompa vibratoare, dar una controlata la conectare la retea, etc.
solutia, evident, este sa te adresezi importatorului, unde exista si un show room; de vazut, incercat, inteles...
de altfel, n-as sfatui pe nimeni sa cumpere o masina prosumer, fara sa fi pus mana pe ea inainte!
si pentru ca raspund in thread-ul Strega, trebuie mentionat din nou, ca Strega, desi HX, desi acelasi HX si boiler (!), este cu totul altceva, datorita grupului traditional cu piston si arcuri!
Quote:daca sunt mai ales diferente notabile in ceasca de cafea pe masura diferentelor de pret?
cumpararea unei masini espresso prosumer, este o investitie fara profit, sau, cum spunea cineva in alt topic, nu este o "investitie" (in sens de afacere); in plus, la masinile scumpe - si toata lumea admite ca espressoarele sunt greu justificabil de scumpe - se aplica principiul Pareto: adica, in cele ce vreau sa spun, ar insemna ca 80% din pretul unei masini espresso reprezinta 20% din facilitatile sale; dar aceastea contin probabil performanta care face diferenta pentru cei ce pot (sa o faca) ;
sau altfel spus, apropierea de obiectivul propus de echipa de ingineri a firmei, consuma 80% din resurse, pentru ultimii 20% in desavarsirea proiectului;
mai in lumea noastra: cu un PID chinezesc de pe Ebay, sau cu un PID de marca, de 4-5 ori mai scump, se pot obtine rezultate absolut identice; doar traim intr-o lume moderna a ersatz-ului
diferentele in ceasca sunt o evaluare subiectiva, inconsistenta si practic incomunicabila la nivelul entuziastilor amatori espresso!
spun asta ca parere proprie si considerand propriile-mi limite in domeniu;
si vorbind de shot-uri espresso corecte, facute pe masini prosumer;
stim mai toti, ca exista masini facute cu tehnologii si materiale moderne, dar in abordare artizanala: Kees van der Westen, Slayer, Syneso, sau La Marzocco, sau Londinium, sau Salvatore - toate costa incomparabil mai scump decat Bezzera, sau Expobar; valoreaza diferenta in ceasca 3-8000$ ?!
sau, de la un anume nivel in sus, diferentele in ceasca sunt mai putin relevante?
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)