Hello There, Guest! Login Register


Sfat achiziție espresso

#1
Salutare
Sunt noua pe forum și as avea nevoie de sfatul vostru cu privire la achizitionarea unui espresso.

Pana acum am folosit aparate clasice de cafea ce se găsesc prin comerț și am decis ca ii momentul sa trecem la următorul nivel asa ca m-am gândit la un espresso din gama lelit (asta în cazul în care nu îmi recomandați o marca mai buna de espressoare dar care sa nu coste cat o garsoniera Smile ), lista mea ar fi compusa din următoarele espresso are :

1 : http://www.kfea.ro/aparate-de-cafea/espr...41em-cadou
2 : http://www.kfea.ro/aparate-de-cafea/espr...asic-cadou
3 : http://www.kfea.ro/aparate-de-cafea/espr...asic-cadou
4 : https://www.flashautomate.ro/espressoare...rodus.html

Acum întrebarea ii care din astea mi-l recomandați și de ce. Menționez ca in majoritatea zilelor facem 2 cafele/zi. Sincer dintre toate menționate ma gândesc la ultimul din lista pt ca prețul e rezonabil și are și rasnita, manometru și bănui ca și pid dar nu ii specificat în descriere. Știu ca recomandat ii ca rasnita sa fie separat da nu m-as încadra cu bugetul pt ca o rasnita bună știu ca ii câteva sute de lei.

Multumesc anticipat pt feedbackul vostru
Cristiana
 
Reply
#2
Daca ar fi sa imi mai cumpar espresor, la un buget de max 2000 ron, m-as duce pe un Gaggia Classic si rasnita M47, plus un tamper de 60-70 ron. Asta as face eu.
Expobar Brewtus IV, site IMS Competition/VST/EP HQ, Ceado E5P / Kinu M47
 
Reply
#3
Rasnita M38 pentru 2 cafele pe zi, ieftin si bun, fata de M47 mai scump si bun ( garnitura perisabila si saiba de la manivela joc), diferenta o folosesti pe accesorii. Espressoare 15 bari sau 19 bari, boileru din ce material, portafiltru ce dimensiune si din ce material, cu PID sau fara, manual sau automat tu selectezi filtrele si vezi din ce gama alegi Smile))), cafeaua iese pe oricare espressor, perseverenta zilnica, deschis la noi incercari cu rasnita asta, iti faci mana de lucru care nu mai conteaza asa de mult modelu de espresor Smile)), bafta la gasirea cafelei proaspat prajita pe GUSTU TAU.
 
Reply
#4
(06-12-2016, 00:22)SIM78 Wrote: Rasnita M38 pentru 2 cafele pe zi, ieftin si bun, fata de M47 mai scump si bun ( garnitura perisabila si saiba de la manivela joc), diferenta o folosesti pe accesorii. Espressoare 15 bari sau 19 bari, boileru din ce material, portafiltru ce dimensiune si din ce material, cu PID sau fara, manual sau automat tu selectezi filtrele si vezi din ce gama alegi [Image: smile.gif]))), cafeaua iese pe oricare espressor, perseverenta zilnica, deschis la noi incercari cu rasnita asta, iti faci mana de lucru care nu mai conteaza asa de mult modelu de espresor [Image: smile.gif])), bafta la gasirea cafelei proaspat prajita pe GUSTU TAU.
(subl si accentuarile mele...)

sorry, dar postarea asta mi se pare ca e destul de reprezentativa pentru 'atmosfera de lucru' din forumul nostru la ora actuala...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#5
Radule, in primul rand, forumul e o chestie democratica. In al doilea rand e o medie si avem noroc de useri care-i ridica nivelul. Wink
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#6
Mulțumesc de feddback-uri.
Acum întrebarea ii de ce gaggia clasic și de ce nu un lelit. Nu pot sa zic ca ma pricep foarte bine dar lelit mi se par mai de calitate decât gaggia și nu as vrea ca sa fiu nevoita ca sa fac un upgrade foarte curând și nici nu am de gând sa ma apuc sa fac modificări la un aparat ca nu ma pricep. Ma gândesc la un aparat sa fie ok vreo 3 ani. Dacă bugetul ar fi de vreo 2000 ron fără rasnita care ar fi opțiunile?
De ce nu îmi recomandați Espressor Lelit Anita PL 042 E (al patrulea din lista mea) inafara de faptul ca are rasnita incorporata?
Scuze dacă lista de întrebări ii lunga dar având în vedere ca ma gândesc sa fac o investiție nu foarte mica vreun sa iau decizia cea mai buna Smile pe cat posibil.
 
Reply
#7
ideea e ca rasnita e chiar poate mai importanta ca espressorul. in general se recomanda ca rasnita sa fie aproximativ jumatate din buget (de unde pt incepatori se recomanda gaggia clasic si o rasnita mai ok decat un lelit si o rasnita mai proasta).  dar de cand un kinu, care sunt rasnite foarte calitative, daca nu te deranjeaza sa rasnesti manual atunci bugetul de rasnita poate scadea. pentru ca nu doresti sa faci upgrade prea curand iti sugerez kinu 47. astel din buget scade 690 ron si din ce mai ramane cumpara espressor. fie el gaggia clasic, fie el lellit fie el ceva mai bun luat second hand
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#8
Gaggea classic e un aparat robust care incepand cu modelul din 2015 a "corectat" micile probleme ale predecesorului. Este placut la vedere, functioneaza corect, dupa putina munca poti scoate un espresso bun la un pret decent. Portafiltrul e compatibil cu multe site de calitate VST/IMS.

Lelit e o "clasa" mai sus, arata mai frumusel, unele au PID care te ajuta in prima faza pt. ca stii temperatura in boiler, dar boilerul fiind mic, scaderea temperaturii apei e la fel ca si la Gaggea, la fel si rezultatul in ceasca. Majoritatea modelelor au portafiltrul de 57 mm si e cam greu daca vrei sa faci update la site.

Din pmdv, amble sunt bune, rezultatul e la fel dar diferenta de pret este de minim 8-900 ron. E chestie de gust daca nu iei in consideratie diferenta de pret. Eu, sincer, as lua Gaggea Clasic. Am ambele marci, Gaggea Classic si Lelit 41TEM, sunt diferite la exterior dar rezultatul in ceasca e acelasi, daca nu putin mai favorabil pt Gaggea Classic.

De diferenta poti sa cumperi o gramada de accesorii si crede-ma ca daca cauti (accesorii), gasesti. Smile
Mai citeste pe forum si nu te grabi.

Multa bafta.
Expobar Brewtus IV, site IMS Competition/VST/EP HQ, Ceado E5P / Kinu M47
 
Reply
#9
Da știu ca rasnita ii foarte importanta pt o cafea buna. Ideea ii ca as fi vrut niște păreri mai obiective despre aparatele lelit , dacă își justifica bani dacă sunt bune calitativ. Și dacă o rasnita incorporata afectează foarte mult calitatea cafelei făcând doar doua cafele / zi. Daca voi cu experienta ar trebui sa alegeți unul din cele enumerate de mine , care ar fi acela și de ce ?
Multumesc
 
Reply
#10
Eu am sa fiu mai putin "tehnic " decat antevorbitorii mei si mai pragmatic ,sper ! Smile
Legat de rasnita încorporată : incearca sa eviti ! Gândeste-te , daca se strica rasnita rămâi si fara expresor. Daca o sa vrei sa upgradezi o sa fie mai simplu pe rand. Unul din "inamicii " cafelei e căldura. Si rasnita e langa boiler Smile
Lelit , la modelele alese de tine , are portafiltru de 57 mm ( mai greu de gasit site ). Gaggia are portafiltru de 58 mm , masura standard pt majoritatea expresoarelor . Mult mai usor de gasit site , poate mai performante .
Daca vrei neaparat Lelit orientează-te spre modelele cu portafiltru de 58 mm : pl41 plus , pl91T . Dar sunt mai scumpe .
Evita modelele cu manometre . Daca iti permiti ia un model cu pid . Iti va mai usor sa te "joci ". Pt ca temperaturi diferite dau gusturi diferente cafelelor. Iar modelele cu pod iti dau oportunitatea asta.
Informează-te bine si cumpăr ce-ti place tie . Nu ce place altora ! Smile
PS. Calitatea cafelei e o chestie subiectivă ! Tu o stabilesti cu gusturile tale. Nu te te lasa inflentata de gusturile altora Smile
 
Reply
#11
Mulțumesc Lexovic de răspuns , asta era răspunsul pe care îl cautam. Și o ultima întrebare , de unde îmi recomanzi sa achiziționez un gaggia clasic și o rasnita bună Smile

Gheorghe, cred ca deja am renunțat la idea de a le lua împreună adică într-un singur aparat. Gaggia are pid ? Din cate am observat eu nu are , corect ?

Bănui ca asta ii gaggia clasic pe care mi-l recomandați :
http://www.kfea.ro/gaggia-classic-cadou?...e=price-ro
 
Reply
#12
http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...i-rasnite/
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#13
Nu stiu de ce se continua sa se recomande GC, cu boilerul acela anemic de 100ml, care nu permite nici macar o dubla decenta, nu mai vorbesc de doua cafele una dupa alta... Confused Huh

Ca nebautor de espresso, dar ca persoana tehnica, dupa ce am urmarit discutia cu PID pe GC, l-am pus in lista aparatelor de evitat.
 
Reply
#14
Dubla are 60 ml. Ca fost posesor de GC, model anterior 2015, am fost foarte multumit. Tocmai din cauza boilerului mic de aluminiu si a puterii de 1200w se pastreaza, cu ajutorul unui pid, o temperatura cat de cat constanta cu o cadere de maxim 4 grade C. E adevarat doua duble nu se pot face fara a fi nevoit sa astepti, dar pt o ceasca de 60 ml este ideal.
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV
 
 
Reply
#15
Nu mai fi trist, nici cu aeropress nu poti face doua duble una dupa alta, daca intelegi ironia. Pt un home user este mai mult decat suficient un espressor precum gaggia classic la 800 ron sau 1100 ron nou. Dupa ce invata si se hotaraste daca ii place sa faca cafea sau nu de abia dupa aia vorbim de upgrade-uri.

Altfel e ca si cum ti-ai cumpara o chitara de 9000 ron sa vezi daca iti place sa inveti sa canti la chitara sau nu. Intreg procesul de preparare espresso e la fel pe GC ca pe orice alt aparat de 100 de ori mai scump, cu mici variatii in functie de constructia aparatului. Evident, laptele pe GC se froteaza intr-un fel, pe Expobar altfel.

https://www.youtube.com/watch?v=AJ-zn5rfXHA

PS: de obicei se extrag 1:2 ca si ratie, dozele avand 16-18 grame in mare, extragi 36 grame lichid, nicidecum 60 ml.
 
Reply
#16
Ca exemplu, sa va faceti o idee, http://m.emag.ro/espressor-trisa-espress...DK76B2BBM/
http://m.emag.ro/espressor-eks1500-romme...DDTJG3BBM/
Tot GC, ori nu mai vedem in stanga si in dreapta, ori nu acceptam schimbariile, lasati nostalgia din 2000, mi se pare reclama GC, cineva de aici are profit, va lucreaza la subconstient Smile)
Protafiltru cu cafea macinata si capsule, cand ai invitati si trebuie sa faci cafele multe si sa nu se schimbe gustu, bagi capsule dupa capsule si ai multumit toti invitatii.
GC nu e Made in China?, numai ce ne convine, nu ca in China nu se fac lucruri de calitate, poate si peste, cred ca asta e, au pus piese de caliate chinezesti. Philips. Saeco. GC - Made in China.
Daca vreti multe sfaturi, multi membri au GC, un atu pentru cei incepatori. Punct.
Si membri vechi care fac upgrade si vand GC, de ce? Puneti-va singuri intrebarea.
Cumparand GC si Kinu sunt platiti si romani care lucreaza in fabrica pentru asamblare, sunteti nationalisti cand recomandati GC si Kinu.
Cand am recomandat mai sus, am facut remarci subtile spre a citi pe forum, sa-si faca idee singur ce vrea si sa aleaga singur, NU CE APARAT FOLOSESTI TU E BUN PENTRU TOATA LUMEA, CA SI GUSTU, TOTU E SUBIECTIV, SUBIECTIV, SUBIECTIV, deci fiti deschisi la nou, orice prdous nou poate fi mai bun sau mai rau, nu punetu etichete.
Multumesc Frumos

Am scris postu asta pentru ai scoate din transe, sa va rup de GC, sa vedti si altceva, GC e un espresor bun Smile)
Cafflano Kompresso, Clever Dripper, Kinu M47, Brewista Kettle.
 
Reply
#17
@deenman Respect opinia ta dar nu o împărtășesc deloc. Cine stabileste ca un home user incepe cu un GC ??? Daca mi-ar permite finantele as incepe cu un Slayer Smile. Consider neproductivă teoria ta . Personal mi-as face bine temele , mi-as stabili un buget maxim si mi-as lua cea mai buna masina cate se incadreaza in acel buget. Cu speranta sa ma tina toata viata ...daca nu traiesc mult ! Smile. De ce sa incep o aventura cu frustrări ?
 
Reply
#18
Despre rasnita, eu sunt foarte foarte multumit cu Kinu. Despre espressor, eu am ales Lelit PL81T, succesorul lui TEM41. Dupa doua luni, inca nu stiu daca am facut o alegere buna, rezultatele sunt cu siguranta bune, usurinta in utilizare este extrem de binevenita, cu PID, cu backflush "automat" (apas pe buton si face singur operatiunea, la alte aparate, cred ca si la TEM41, desi stiu ca nu e o operatiune complicata, totusi trebuie sa cronometreze utilizatorul niste timpi).

Spun ca nu stiu daca am facut o alegere buna pentru ca, desi am rezultate foarte bune/placute mie, imi ramane o urma de indoiala daca un boiler mai mare (spre 500 ml) nu ar fi fost mult mai bun pentru a "scoate" mai mult din cafeaua pe care o prepar, mai multe nuante in ceea ce priveste aroma.

In concluzie, din pozitia de incepator, lasand constanta rasnita (Kinu), vad trei posibile cai, fiecare cu avantajele/dezavantajele ei:

1) GC/Lelit fara PID (PL41) + invatare de temperature surfing, deci, ceva mai incomod, dar am citit ca rezultatele sunt foarte bune (avantaj la GC (nu si la Lelit) grupul de 58mm, la care gasesti multe site bune - sita aftermarket se pare ca chiar conteaza mult); Bugetul e cel mai mic.

2) Lelit PL81T (pret vreo 2500 RON, vezi cat mai e acum la sectiunea de reduceri espressoman.ro), rezultate bune, confort maxim, grup de 57mm (mai greu gasesti sita buna pt el, dar exista si aici o optiune de sita precision competition filter, de la Ascaso, mai multi de pe forum am comandat-o prin beantec), dar vei ramane (eu inca raman) cu curiozitatea de a sti daca nu se putea scoate mai mult din cafeaua pe care o prepari daca ai fi avut un boiler mai mare. Nu spun ca nu am rezultate bune, spun doar ca inca nu stiu (mai trebuie sa fac teste). Exista si PL91T, cu un pret ceva mai mare, grup de 58mm, boiler mai mare cu 50ml.

3) Schimbator de caldura (HX), inconfortabil de folosit, buget in jur de 4000 de RON, dar aici ai cu siguranta rezultate optime pe partea de extractie.

O optiune personala (pentru ca nu prepar cafeaua cu lapte) ar fi un espressor SBDU cu boiler mai mare, in jur de 500 de ml, dar acestea ajung la pretul unui HX, din ce am vazut. Insa pentru usurinta in utilizare, acum eu asta as cauta.

Pentru mine conteaza si aspectul de confort, sa nu stau sa fac temperature surfing si sa nu fie nevoie sa fac flush inainte de extractie.

Alta optiune ar fi decent espresso: https://decentespresso.com/, care, daca livreaza ce promite, e o optiune interesanta.

Nu spun nimic de DB sau de masini cu levier, mi se pare o alta categorie si ca pret si ca abilitati necesare.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#19
Si daca dupa ce iei aparatul de 1 miliard, iti dai seama ca nu e de tine espresso? ca nu-ti place gustul? ca nu-ti place procesul de preparare, sau mai rau, nu-i place sotiei gustul. Imi place sa ma chinui sa fac sa iasa ceva bine, decat sa platesc o caruta de bani pe un aparat si sa apas un buton.

Evident, gaggia are multe neajunsuri, daca il iei la puricat, insa pentru 1 shot dublu e ok.
 
Reply
#20
Si eu am tendinta sa fiu de acord cu deenman, intai cumperi un espressor tip GC/Lelit PL41E, dupa care, dupa un timp, te hotarasti daca sa faci upgrade sau daca te multumeste ce ai.

Asa am facut si eu: am inceput cu ROK (din cauza lipsei spatiului) care a fost nu dificil, dar laborios de folosit, de aceea si apreciez comoditatea apasarii pe un buton acum.

Cu experienta de acum, insa, in locul unui incepator care cauta un espressor, as amana cu o luna cumpararea, timp in care as face research, as gusta espresso, as merge in show-room-uri sa ma uit la masini.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#21
si ieftin si super bun e mai greu... trebuie acceptate unele neajunsuri la un espressor entry level.. poti incepe cu un kinu si ibric/aeropress/french press/etc pana te hotarasti la un espressor.. intre timp te mai documentezi si poti cauta pe bursa si ebay.

 eu am inceput cu un pavoni si macap mc4. cu experienta de acum as incepe cu un kinu m47 si as astepta sa prind o elektra micro casa a leva la un pret bun pe ebay.
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#22
(06-12-2016, 11:59)renatoa Wrote: Nu stiu de ce se continua sa se recomande GC, cu boilerul acela anemic de 100ml, care nu permite nici macar o dubla decenta, nu mai vorbesc de doua cafele una dupa alta... [Image: confused.gif] [Image: huh.gif]

Ca nebautor de espresso, dar ca persoana tehnica, dupa ce am urmarit discutia cu PID pe GC, l-am pus in lista aparatelor de evitat.

Are 280 ml.
Referitor la GC pot spune că e foarte bun. Dupa un an de espressoman si multe incercari din care au rezultat esecuri si succese pot spune ca ceea ce eu am nevoie este o rasnita mai buna si apoi eventual un PID. Atat. Gustul pe care il scot este absolut incomparabil cu orice produs din cafenele si am fost in multe si asta cu GC2015. Nu zic ca nu se poate mai bine, dar rau nu e.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
 
Reply
#23
(05-12-2016, 23:52)CristianaD Wrote: Salutare
Sunt noua pe forum și as avea nevoie de sfatul vostru cu privire la achizitionarea unui espresso.

Pana acum am folosit aparate clasice de cafea ce se găsesc prin comerț și am decis ca ii momentul sa trecem la următorul nivel asa ca m-am gândit la un espresso din gama lelit (asta în cazul în care nu îmi recomandați o marca mai buna de espressoare dar care sa nu coste cat o garsoniera Smile ), lista mea ar fi compusa din următoarele espresso are :

1 : http://www.kfea.ro/aparate-de-cafea/espr...41em-cadou
2 : http://www.kfea.ro/aparate-de-cafea/espr...asic-cadou
3 : http://www.kfea.ro/aparate-de-cafea/espr...asic-cadou
4 : https://www.flashautomate.ro/espressoare...rodus.html

Acum întrebarea ii care din astea mi-l recomandați și de ce. Menționez ca in majoritatea zilelor facem 2 cafele/zi. Sincer dintre toate menționate ma gândesc la ultimul din lista pt ca prețul e rezonabil și are și rasnita, manometru și bănui ca și pid dar nu ii specificat în descriere. Știu ca recomandat ii ca rasnita sa fie separat da nu m-as încadra cu bugetul pt ca o rasnita bună știu ca ii câteva sute de lei.

Multumesc anticipat pt feedbackul vostru
Cristiana

Din ce ai aici. Parerea mea e sa alegi optiunea nr. 2
E singurul care are PID (cred) celelalte nu par să aibă.
Vibiemme Domobar Levetta (Piccolo) + IMS Competition E61 200IM + IMS 17g B70 Competition + PID REX C100. Rasnita Mazzer Super Jolly. OCD v2 by Kamasi. Tamper Etolia Competition 58,5 mm.
 
Reply
#24
@SIM78 - e de apreciat entuziasmul de espressoman fresh, dar pentru a oferi un sfat e bine sa ai si niste argumente in buzunar, altfel inducem in eroare utilizatori si mai noi, oricum confuzati putin de noua lume in care intra. Recomandarile facute pe acest topic spre exemplu, sunt in nota aparatelor cu review-uri multe (si bune si rele, dar existente in nr foarte mare) pe forumurile internationale de cafea. Ar fi interesant sa ne precizezi in urma caror teste personale sau in urma citirii caror forumuri de specialitate din afara, au rezultat concluzii ca:
- presiunea trebuie sa fie de 15 sau 19, mai ales 19
- aparatele chinezesti sunt de luat in considerare atunci cand vorbim de espresso
- marci ca Trisa si  Rommelsbacher, au vreun istoric relevant in lumea cafelei in general si a espresso-ului in sprecial, motiv pentru care merita si un efort de 1400-1600 lei, cat se vede in link-uri
- pe acest forum ne intereseaza in vreun fel espressoarele pe capsule si rezultatele mediocre ale acestora

@cradun - dupa doar cateva zile de folosire iti dai seama usor ca HX-ul cu E61 in niciun caz nu este inconfortabil de folosit (grosso moddo - lasi sa curga niste apa in gol apoi dai drumul normal extractiei), iar DB-ul cu PID si E61 necesita probabil cele mai putine abilitati dintre toate. Din contra as spune, espressoarele SBDU, indiferent de boilere si grupuri, sunt mai greu de folosit, mai ales datorita trecerii de la modul aburi la modul espresso si invers. Daca se vizeaza bugete de aprox, 4000 lei, atunci HX-ul cu E61 este o alegere incredibil de buna si versatila, mai ales ca atunci cand te vei indragosti cu adevarat de el, cu un termometru de grup E61 de minim 200 lei, il transformi in scula de inalta precizie.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#25
@Lyvyoo - as edita postul pentru a incorpora ce ai spus tu, pentru ca cine citeste sa aiba o perspectiva mai buna, dar vad ca nu se mai poate, probabil a trecut prea mult timp de la postare, oricum, multumesc pt corectie.

Mie mi s-a parut ca la HX trebuie sa numeri secundele de flush, sa citesti dupa temperatura cu un termometru cu sonda K, sa astepti acea "stabilizare" a temperaturii, dar, din ce zici, e vorba doar de ceva necunoscut mie (pt ca nu am folosit), dar relativ usor de gestionat...
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#26
@cradun , în Cluj nu știu unde as putea merge prin showroon-uri sa vad aparate.
Nu ma voi răzgândi în privința faptului ca vreau sa beau un espresso bun și acasa de acea nu as opta neapărat pe un aparat entry level pt ca nu voi renunța la faptul ca vreau și acasa sa beau un espresso bun. Sa cumpăr acuma un espresso entry level ca apoi sa ii fac imediat upgrade mi se pare mai costisitor decât sa iei de la început un aparat mai bun care sa fie ok o perioada mai lunga de timp.

După ce am citit toate comentariile de mai sus parca îmi e și mai greu sa iau o decizie Smile pt ca pt fiecare aparat sunt păreri pro și contra ceia ce ii și normal am crezut ca feedbackurile de la voi ma vor ajuta sa iau o decizie mai ușor dar se pare ca nu Smile
 
Reply
#27
(06-12-2016, 09:49)CristianaD Wrote: Mulțumesc de feddback-uri.
Acum întrebarea ii de ce gaggia clasic și de ce nu un lelit. ...
Poate sa zica lumea orice, dar mie imi displace Gaggia, pentru gustul acru pe care il scoate in ceasca. Am 3 modele de Gaggia (cube, espresso gaggia si Baby, anii '70) si toate fac cafeaua acra, dupa ce le-am reglat temperatura si presiunea. In schimb obtin o cafea super super pe o Faema Magica, (o jucarie fata de ce au altii pe acest forum), tot de prin anii '80, pe care n-as da-o nici pe cinci gaggii sau lelit-uri ultra smechere. Nu mai zic de alte espressoare, ca sa nu intru in alte discutii.
 
Reply
#28
(06-12-2016, 17:39)quicknet Wrote:
(06-12-2016, 09:49)CristianaD Wrote: Mulțumesc de feddback-uri.
Acum întrebarea ii de ce gaggia clasic și de ce nu un lelit. ...
Poate sa zica lumea orice, dar mie imi displace Gaggia, pentru gustul acru pe care il scoate in ceasca. Am 3 modele de Gaggia (cube, espresso gaggia si Baby, anii '70) si toate fac cafeaua acra, dupa ce le-am reglat temperatura si presiunea. In schimb obtin o cafea super super pe o Faema Magica, (o jucarie fata de ce au altii pe acest forum), tot de prin anii '80, pe care n-as da-o nici pe cinci gaggii sau lelit-uri ultra smechere. Nu mai zic de alte espressoare, ca sa nu intru in alte discutii.
E cumva posibil sa iasa cafeaua acra din cauza tipului de cafea folosita sau din reglaje? cantitate cafea, tampare etc?
Pentru ca si eu am sesizat ca, desi in 23 sec imi iese cantitatea buna in ceasca, sesizez cateodata un gust acru fata de alte dati, cu aceeasi cafea.
 
Reply
#29
Mai intai trebuie sa te hotarasti daca vrei rasnita separata sau incorporata. Majoritatea de pe forum avem semiautomate cu rasnita separata. Nu se stie cand vei dori ceva mai bun si vei vinde una sau alta. Apoi chiar si la modul practic, in espresso trebuie sa folosesti rasnita goala, in care pui fix cat ai nevoie - daca ai rasnita separata, o mai inclini putin sau ii dai o palma parinteasca si ti-a cazut aproape toata cantitatea fara sa ramana pana maine acolo. PLus ca o eventuala garantie e mai greu de suportat cand nu ai chiar niciun aparat. Despre transmiterea caldurii ar trebui sa ne mai confirme cineva din prezent, daca dupa 30 de min de functionare simte caldura in zona rasnitei, bineinteles dupa desfacerea aparatului. Ultima oara, acum cativa ani, userul hateganul facuse experimentul si era ok, dar s-au mai schimbat modelele si nu putem baga mana in foc. Desi fetele sau cei care vin din zona automatelor au tendinta sa foloseasca espressoare semiautomate cu rasnita incorporata, nu as face asta decat daca esti convinsa de asta 100% si eventual o faci pentru o rentabilitate mai mare (cum e cazul lui PL42TEMD/barista home all in one, care aduce si pid si teava profi si tamper si lattiera tip Motta).

Altfel, daca vrei sa te incadrezi intr-un buget mai mic, vrei aparatele noi si nu vrei sa dai la manivela (Kinu era o solutie foarte buna si nu neaparat greu de folosit) , ai putea lua in considerare Classic + PL43MMI (1800 lei), cu precizarea ca acum Classic vine la importator, pt noi,  si cu sita nepresurizata si cu picurator metalic, sau daca faci un efort de buget ia PID-ul in considerare, ca sa poti decide temperatura de plecare, si deci sa ai o oarecare repetabilitate in gustul obtinut si sa poti face mici  corectii in functie de cafea (ex. daca simti ca e prea amara, mai scazi temperatura / daca simti ca bautura e prea "acruta" o cresti). Aici PL41TEM (2050 cu tamper) cam domina zona, niciun alt producator neatacand categoria asta de pret si dotari. Dar va trebui sa adaugi buget de rasnita si accesorii. Daca nu vrei PID, desi ai face bine sa-l vrei [Image: smile.gif]

Intre Lelit PL41E (as spune singurul de la Lelit care merita sa-l pui la bataie langa Classic de la Gaggia, datorita pretului foarte apropiat), diferentele tin de:
- Lelit boiler de alama de 220 ml vs Classic boiler inox 220 ml
- piese metalice mai multe pe Lelit, in interior, deci potential de fiabilitate mai mare
- presiune la 9 bar reglabila pe Lelit
- modul eco pe Classic, care iti opreste espressorul la fiecare 9 min, daca nu atingi niciun buton (deci ar trebui sa fii prin preajma ca sa il lasi totusi macar 15min dimineata la incalzit)
- Lelit made in Italy, Gaggia made in Romania cu piese de la Gaggia Milano
- Lelit are electrovalva (adica elibereaza presiunea si surplusul de apa la oprirea extractiei) si iti permite (adica te obliga) o curatare mai buna a grupului prin backflush, Classic nu are electrovalva si trebuie sa astepti cateva secunde dupa extractie pt a scoate portafiltrul.
- Classic are portafiltru de 58mm, deci vei putea inlocui sita originala cu orice sita profesionala e mai buna pe lumea asta (dar nu asta e garantia espresso-ului perfect), Lelit PL41 foloseste diametrul de 57mm si nu exista decat o singura optiune  de sita de precizie, in caz ca vrei ceva mai bun.
- Lelit PL41E vine cu tamper de inox la importator, Classic vine fara tamper (ai unul de plastic in pachet dar e de jucarie) 
- la Lelit va trebui sa cumperi si o sita blind (20 lei) pentru a face backflush, plus detergent degresant dedicat (minim 25-30 lei)
- la Lelit ai roata de aburi, la Classic ai pozitie on / off pt aburi, fara sa mai invarti mult de o roata
- portafiltrele sunt de acelasi tip, profesionale practic
- Classic e mai greu si mai stabil pe masa, avand tabla mai groasa
- dupa ce dai jos cilindrul de pe teava de aburi, acestea vor fi cam la fel, de inox ambele, poate cu un usor plus de lungime pe PL41E, ceea ce te va ajuta sa te descurci mai bine cu o lattiera de 500ml
- Pe Classic trebuia pana acum sa cumperi si sita nepresurizata caci cea origininala era presurizata, dar acum nu mai este nevoie, importatorul Gaggia Romania oferind-o cadou espressomanilor. Totusi, sita de Classic va fi mai incapatoare decat cea de Lelit, adica 18g vs 16g capacitate, fiind mereu mai recomandata utilizarea unei doze mai mari de cafea.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#30
(06-12-2016, 17:59)Lyvyoo Wrote: ...... cu precizarea ca acum Classic vine la importator, pt noi,  si cu sita nepresurizata si cu picurator metalic..........

Un lucru exceptional si de luat in seama. Felicitari pentru ca furnizorii incep sa inteleaga cu adevarat ce inseamna un espresso adevarat si sprijina o comunitate totusi destul de modesta inca. Eu am dat in plus 120 de lei pe o sita dubla, binenteles de la IMS.
Pentru initiator, Gaggia este un aparat bun, eu nu mi-as face probleme la aparat ci la rasnita. Totodata, cele mai mari probleme mi le-as face, ca incepator, la munca grea care urmeaza ca sa intelegi procesul si procedurile de lucru pentru obtinerea unui espresso bun. La asta trebuie sa te gandesti, deoarece chiar daca ai aparat de 1000 de euro, priceperea celui care-l foloseste este deosebit de importanta, de aceea se incepe cu aparate mai lesne ca apoi sa vezi pe mai departe ce ti se potriveste. Sa nu crezi  [Image: biggrin.gif]  ca daca acum iti iei aparat cu 1000 de euro nu o sa-ti doresti altul peste catva timp. Crede-ma, se intampla tuturor.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)